Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2022

Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Χαλκιδέων

 
Εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Χαλκιδέων η ανανέωση των συμβάσεων στο Συμβουλευτικό Κέντρο και εντάχθηκαν τα χρηματοδοτούμενα έργα ανάπλασης του Πάρκου Ελευθερίας, κατασκευής σύγχρονης πλατείας στους Αγίους Αναργύρους και δημιουργίας 23 Γωνιών-Πολυκέντρων Ανακύκλωσης

Συνεδρίασε χθες, Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2022, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Χαλκιδέων και μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν και εγκρίθηκαν ήταν η Ανανέωση των Συμβάσεων Ι.Δ.Ο.Χ. των Στελεχών του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών και η ένταξη έργων, με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, στον Προϋπολογισμό του 2022.
Όσον αφορά στην Ανανέωση των Συμβάσεων, η Δήμαρχος, κατά την εισήγησή της, τόνισε τη μεγάλη προσφορά του Κέντρου στην εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών. «Μέχρι σήμερα στο Κέντρο Συμβουλευτικής του Δήμου Χαλκιδέων έχουν απευθυνθεί περισσότερες από 400 γυναίκες. Η δουλειά που γίνεται είναι σπουδαία και αθόρυβη, όπως πρέπει να είναι, παρέχοντας υπηρεσίες 24 ώρες το 24ωρο. Επίσης, έχει... πραγματοποιήσει δράσεις ενημέρωσης και σχεδιάζουμε ακόμη περισσότερες, προκειμένου να γνωρίσουν οι γυναίκες τον τρόπο που μπορούν να απευθυνθούν και να προστατευθούν. Η συνέχιση της λειτουργίας του ήταν πολύ σημαντική για εμάς. Ελπίζουμε κάποια στιγμή να αλλάξει το μοντέλο αυτό των χρηματοδοτήσεων και να μας δοθεί η ευκαιρία να μονιμοποιηθούν οι υπάλληλοι αυτοί, ώστε αυτή η δομή όπως και κάθε τέτοια δομή στους Δήμους να καταστεί μόνιμη.».
Επιπλέον, κατά τη συνεδρίαση, εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία οι αναμορφώσεις του Προϋπολογισμού 2022, στις οποίες εντάχθηκαν έργα με τη χρηματοδότησή τους, από τρία χρηματοδοτικά προγράμματα, που πέτυχε ο Δήμος Χαλκιδέων. 
Συγκεκριμένα, εντάχθηκαν στον Προϋπολογισμό:
1. 2.000.000 ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, για το έργο δημιουργίας πρότυπου οικογενειακού, περιβαλλοντικού πάρκου στο Πάρκο Ελευθερίας, που όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η Δήμαρχος «Το Ταμείο Ανάκαμψης είναι πρόγραμμα που δίνει χρήματα με αξιολόγηση, που σημαίνει ότι πολύ γρήγορα είχαμε έναν πλήρη φάκελο, για να δημιουργήσουμε αυτό το μεγάλο έργο εκτός του κέντρου της Χαλκίδας, που εξυπηρετεί περιοχές όπως Δοκός, Αγία Ελεούσα, τα Αλάτσατα, τα Δύο Δέντρα, τα Μακεδονικά. Το Πάρκο έχει όλες προδιαγραφές ενός προτύπου πάρκου. Θα δημιουργηθούν 3 νέα γήπεδα μπάσκετ και τένις, υπαίθριο γυμναστήριο με όργανα ελεύθερης άσκησης, εξοπλισμός για αθλητικές δραστηριότητες (επιτραπέζια αντισφαίριση, σκάκι εξωτερικού χώρου, πίστα ποδηλασίας), παιδικές χαρές για όλες τις ηλικίες, ηλιακά καθίσματα, σύγχρονος ηλεκτροφωτισμός, ζώνες περιβαλλοντικής αναβάθμισης κα. Ολόκληρο το πάρκο θα είναι χώρος πρασίνου με βιοκλιματικό σχεδιασμό.».
2. 5.912.948,68 ευρώ από το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», για τη δημιουργία 23 γωνιών -πολυκέντρων ανακύκλωσης. Πρόκειται για σημεία συλλογής ανακυκλώσιμων αστικών αποβλήτων, όπου θα γίνεται χωριστή συλλογή διαφορετικών κατηγοριών ανακυκλώσιμων αποβλήτων σε κατάλληλους περιέκτες, με την κατάλληλη σήμανση και με ελεύθερη πρόσβαση του κοινού. Όπως τόνισε η Δήμαρχος, «Κύριοι στόχοι του έργου είναι η αύξηση των συλλεγόμενων (χρήσιμων) ανακυκλώσιμων απορριμμάτων, η μείωση του όγκου των απορριμμάτων που θάβονται και η δημιουργία κινήτρων, ανταμοιβής και οικονομικών ελαφρύνσεων στους δημότες που θα ανακυκλώνουν. Επιπλέον, περιλαμβάνει την προμήθεια ενός απορριμματοφόρου ανακύκλωσης. Ουσιαστικά θα δημιουργηθούν 10 γωνιές ανακύκλωσης σε 5 σημεία στη Δ.Ε. Χαλκιδέων, 2 στη Δ.Ε Ληλαντίων, 1 στη Δ.Ε Νέας Αρτάκης, 1 στη Δ.Ε Αυλίδας και 1 στη Δ.Ε Ανθηδόνας και 13 πολυκέντρα ανακύκλωσης σε ανοιχτούς, κοινόχρηστους χώρους και έξω από σχολεία.».
3. 243.000 ευρώ από το Πράσινο Ταμείο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για τη δημιουργία σύγχρονης «πράσινης» πλατείας στην περιοχή των Αγίων Αναργύρων. Στην εισήγησή της η Δήμαρχος χαρακτήρισε το έργο ωφέλιμο για την περιοχή, αφού όπως είπε «Είναι ένα έργο που επίσης εξυπηρετεί πολλές περιοχές εκτός κέντρου και βρίσκεται δίπλα στην παιδική χαρά. Θα περιλαμβάνει καθιστικούς χώρους με σκιάση, υπέργειο και ενδοδαπέδιο ηλεκτροφωτισμό, χώρους πρασίνου, όργανα υπαίθριας γυμναστικής και σύγχρονο σύστημα άρδευσης. Θα είναι ένας σύγχρονος δημόσιος χώρος, ουσιαστικό σημείο αναφοράς για κατοίκους και επισκέπτες.».