Παρουσιάστηκε χθες από τον Πρωθυπουργό και Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη το πρόγραμμα Διακυβέρνησης 2023-2027 της Νέας Δημοκρατίας. Αποβλέπει σε μια Ελλάδα παραγωγική, κοινωνική, δίκαιη, σύγχρονη και κυρίως ισχυρή. Καταγράφει το όραμα και το σχέδιο του για τα επόμενα χρόνια. Ανέφερε σχετικά ο Πρωθυπουργός:
Θα επιχειρήσω να σας πω μία ιστορία, του πως οραματίζομαι την Ελλάδα σε τέσσερα χρόνια. Μία ιστορία η οποία ξεκίνησε πριν από τέσσερα χρόνια, όταν βάλαμε ουσιαστικά τα θεμέλια για την Ελλάδα την οποία οραματιζόμαστε.
Έχουν γίνει σημαντικά βήματα προόδου, αλλά πρέπει να γίνουν τα μεγάλα άλματα έτσι ώστε η πατρίδα μας να γίνει πραγματικά μία ευρωπαϊκή χώρα. Αυτά τα άλματα απαιτούν στέρεα θεμέλια. Είναι τα θεμέλια τα οποία βάλαμε την πρώτη τετραετία της Νέας Δημοκρατίας....
Θυμάστε ότι και το 2019 σας είχα πει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αλλάξει σε μια τετραετία και εξακολουθώ να πιστεύω ότι αυτό είναι αλήθεια. Όμως κάναμε πολύ σημαντικά βήματα προόδου κι αυτά τα βήματα προόδου επιβάλλεται να τα συνεχίσουμε.
Και το δίλημμα αν θα πάμε μπροστά ή αν θα γυρίσουμε πίσω είναι σήμερα περισσότερο επίκαιρο παρά ποτέ.
Οι βασικές προτεραιότητες του προγράμματος
Το πρόγραμμα Διακυβέρνησης 2023-2027 της Νέας Δημοκρατίας αναπτύσσεται σε πέντε κεφάλαια και περιλαμβάνει 4 κεντρικές προτεραιότητες.
Τα κεφάλαια αφορούν: Την παραγωγική, την κοινωνική, την πράσινη και ψηφιακή, τη δίκαιη και την ισχυρή Ελλάδα.
Βασικές προτεραιότητες είναι:
Πρώτον: Οι καλύτερες αμοιβές για όλους. Με ένα νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο και με αυξήσεις στηριγμένες στην εθνική ανάπτυξη ώστε σταδιακά να καλύψουμε την απόσταση που μας χωρίζει ακόμη από τον μέσο όρο των μισθών στην Ευρώπη.
Δεύτερον: Ένα αποτελεσματικό Κράτος. Μετατρέποντας σε άλματα τα μέχρι τώρα ψηφιακά μας βήματα. Οπλίζοντας τη διοίκηση με άξια στελέχη και με διαδικασίες που αξιολογούν, αλλά θα επιβραβεύουν τις επιδόσεις τους.
Τρίτον: αξιοπρεπή δημόσια Υγεία και περισσότερα δικαιώματα στη νέα γενιά. Με δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για όλους, σύγχρονα νοσοκομεία και Τμήματα Επειγόντων . Και παράλληλα με προγράμματα προσιτής στέγης στους νέους.
Και τέταρτον μια Πατρίδα ασφαλή με το βλέμμα στο μέλλον, ώστε ενώ τα εθνικά σύνορα να στέκουν απόρθητα και η Ελλάδα να δυναμώνει τη φωνή της έξω από αυτά . Σε μια καθημερινότητα που θα γίνεται όλο και πιο εύκολη και πιο πράσινη.
Τα πέντε κεφάλαια του προγράμματος
Κεφάλαιο Πρώτο: Παραγωγική Ελλάδα
Οικονομικοί στόχοι
Διπλάσιος ρυθμός ανάπτυξης της Ε.Ε. 3% ετησίως. Διπλάσιες δημόσιες επενδύσεις και αύξηση συνολικά επενδύσεων κατά 70%. Μείωση δημόσιου χρέους στο 140% του Α.Ε.Π. το 2027 και στο 120% του Α.Ε.Π. το 2030. Επαναφορά και διατήρηση του πληθωρισμού στο 2%.
Μείωση της ανεργίας κάτω από 8% έως το 2027.
Αύξηση εξαγωγών στο 60% του Α.Ε.Π. έως το 2027 και 70% έως το 2030.
Αύξηση μεριδίου μεταποίησης στο 15% του Α.Ε.Π. με την εφαρμογή της εθνικής μας στρατηγικής για τη βιομηχανία και την εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων.
Δωδεκάμηνη τουριστική περίοδος και δημόσια έσοδα από τον τουρισμό να φθάσουν τα 30 δισ. ευρώ ετησίως.
Η Ελλάδα μεταξύ των 10 καλύτερων χωρών παγκοσμίως στην εφοδιαστική αλυσίδα/logistics.
Εργασία και εισόδημα
Αύξηση του μέσου μισθού πάνω από 25% μέσα στην τετραετία 2023-2027 (στα 1.500 ευρώ από 1.170 ευρώ) και αύξηση κατώτατου μισθού στα 950 ευρώ εντός της τετραετίας.
Νέα αύξηση 3-4% στις συντάξεις από την 1η Ιανουαρίου 2024.
Αύξηση μισθών των δημοσίων υπαλλήλων και αναμόρφωση του μισθολογίου τους από 1/1/2024.
Εφαρμογή ψηφιακής κάρτας εργασίας σε όλες τις επιχειρήσεις ανεξαρτήτως κλάδου ή μεγέθους και αυστηρών ψηφιακών ελέγχων μέσω επιθεώρησης εργασίας παντού.
Νέες μειώσεις φόρων και εισφορών
Σταδιακή μείωση 20% του τέλους επιτηδεύματος το 2025, 30% το 2026 και κατάργηση έως το τέλος της τετραετίας το 2027.
Οριστική κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και αύξηση τους κατά 60.000 έως το 2027.
Αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για οικογένειες με παιδιά από 1/1/2024.
Μείωση κατά μία επιπλέον μονάδα των ασφαλιστικών εισφορών και του μη μισθολογικού κόστους.
Μείωση τεκμηρίων διαβίωσης κατά 30% μεσοσταθμικά από 1/1/2025.
Μείωση του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίων από 0,5% σε 0,2%. Μείωση 50% του φόρου χρηματιστηριακών συναλλαγών.
Νέες κρίσιμες υποδομές
2.300 έργα κρίσιμων υποδομών (δρόμοι, αεροδρόμια, μετρό, σιδηρόδρομοι, λιμάνια, δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης) σε όλη την Ελλάδα.
Δέσμευση ολοκλήρωσης για 10 εμβληματικά έργα εθνικής εμβέλειας:
Μετρό Θεσσαλονίκης.
Ανατολική Εσωτερική Περιφερειακή Θεσσαλονίκης (fly over).
Σύνδεση σιδηροδρόμου με τα μεγάλα λιμάνια της χώρας.
Αυτοκινητόδρομος Πατρών – Πύργου.
Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδας (E65).
Κατασκευή επέκτασης Γραμμής 2 του Μετρό της Αθήνας προς Ίλιον.
Αναβάθμιση Προαστιακού Δυτικής Αττικής.
Νέο αεροδρόμιο Ηρακλείου στο Καστέλι, το πιο σύγχρονο της Μεσογείου.
Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης (ΒΟΑΚ).
Κατασκευή Γραμμής 4 του Μετρό Αθήνας.
Κεφάλαιο δεύτερο: Κοινωνική Ελλάδα
Καλύτερη δημόσια υγεία για όλους
Αύξηση του νοσηλευτικού προσωπικού κατά 10.000 εργαζόμενους.
Ανακαίνιση και εκσυγχρονισμός 80 νοσοκομείων και 156 κέντρων υγείας, δημιουργία 315 μονάδων τηλεϊατρικής, 25 σύγχρονων κέντρων αποκατάστασης.
Δωρεάν Προσωπικός γιατρός και δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για όλους τους πολίτες.
Ψηφιακός μετασχηματισμός Υγείας, Ενίσχυση του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Ολοκλήρωση του Ατομικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας.
Δημιουργία 311 νέων δομών ψυχικής υγείας σε όλη τη χώρα.
Καλύτερη δημόσια παιδεία για όλους
Διεύρυνση της εφαρμογής του ολοήμερου σχολείου ως τις 17.30 και επέκταση διευρυμένου και ενισχυμένου ολοήμερου προγράμματος σε νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία σε όλη την χώρα.
150 Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία μέχρι το 2027.
Αύξηση των μισθολογικών απολαβών εκπαιδευτικών και ακαδημαϊκών με έμφαση στους νεοδιόριστους και σε στελέχη εκπαίδευσης με αυξημένες αρμοδιότητες.
Ανέγερση φοιτητικών εστιών για τη στέγαση 8.500 φοιτητών μέσω ΣΔΙΤ.
Καλύτερα μέσα μαζικής μεταφοράς
Μπαίνει σε λειτουργία το πιο σύγχρονο μετρό της Ευρώπης στη Θεσσαλονίκη και εκκινεί η επέκταση του στη δυτική Θεσσαλονίκη. Κατασκευή γραμμής 4 στην Αθήνα και επέκταση στη δυτική Αθήνα.
Αναβάθμιση συρμών ηλεκτρικού σιδηροδρόμου. Προμήθεια 650 λεωφορείων μηδενικών ρύπων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Έως το 2027 θα κυκλοφορούν 2000 αστικά λεωφορεία στην Αθήνα και 600 στη Θεσσαλονίκη.
Αύξηση συχνότητας δρομολογίων λεωφορείων ΟΑΣΑ και ΟΑΣΘ (ανά 5 – 10 λεπτά τις ώρες αιχμής). Αύξηση συχνότητας δρομολογίων Αττικού Μετρό σε 1,5 λεπτό τις ώρες αιχμής.
Δημογραφικό και οικογενειακή πολιτική
Αυξάνεται το επίδομα μητρότητας στους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες από τους 4 στους 9 μήνες στο ύψος του κατώτατου μισθού.
Διατίθενται 1,8 δισ. ευρώ σε συνολικά 137.000 νέους δικαιούχους έως 39 ετών για τη Νέα Στεγαστική Πολιτική «Σπίτι μου».
Αυξάνονται κατά 90.000 οι θέσεις για βρέφη και νήπια σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και φύλαξης νηπίων μέσω του προγράμματος «Νταντάδες της γειτονιάς». Συστήνονται 150 νέα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών, διευρύνεται το ωράριο λειτουργίας παιδικών σταθμών ως τις 17:30, θεσμοθετούνται χώροι φύλαξης και φροντίδας παιδιών σε μεγάλες επιχειρήσεις.
Κεφάλαιο τρίτο: Πράσινη και ψηφιακή Ελλάδα
Ψηφιακή Ελλάδα
Ένταξη του 90% των δημοσίων υπηρεσιών του Κράτους στο gov.gr και απλούστευση σημαντικών διαδικασιών μέσω του Εθνικού Προγράμματος Απλούστευσης Διαδικασιών έως το 2027.
Όλες οι πληροφορίες και τα δεδομένα διακινούνται έως το 2025 μόνο ηλεκτρονικά μεταξύ του δημοσίου.
Πλήρης ψηφιοποίηση των κεντρικών αρχείων του Κράτους (υποθηκοφυλακείων, δικαιοσύνης, Πολεοδομιών, νοσοκομείων κ.ά) ώστε όλα τα δεδομένα να είναι άμεσα διαθέσιμα στον ενδιαφερόμενο πολίτη ή στη δημόσια υπηρεσία.
Οπτική ίνα σε κάθε δημόσιο και ιδιωτικό κτίριο έως το 2027 για γρήγορο Ιnternet. Παροχή σε όλα τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης υψηλής ταχύτητας σύνδεση στο διαδίκτυο με στόχο την αναβάθμιση του παιδαγωγικού έργου.
Το 94% της χώρας καλύπτεται με 5G έως το 2027.
Πράσινη Ελλάδα
Το 80% της ηλεκτροπαραγωγής προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Ενεργειακή αναβάθμιση 600.000 κατοικιών για λιγότερη κατανάλωση ενέργειας όλες τις εποχές του χρόνου μέσω προγραμμάτων «Εξοικονομώ», «Αλλάζω θερμοσίφωνα» και «φωτοβολταϊκά στέγης».
Το 20% των Ι.Χ. οχημάτων είναι μηδενικών ή χαμηλών ρύπων έως το 2027.
Ολοκλήρωση των 45 Μονάδων Διαχείρισης Αποβλήτων έως το 2025 και υποδομές διαχείρισης αστικών λυμάτων σε 250 περίπου οικισμούς κάτω από 2.000 κατοίκων σε νησιωτικές, ορεινές, ευαίσθητες περιοχές.
Εθνικό πρόγραμμα αναδασώσεων με 20 εκ. δέντρα σε 165.000 στρέμματα έως το 2025 και διάνοιξη δασικών δρόμων συνολικού μήκους 40.000 χλμ., αφαίρεση καύσιμης ύλης από 260 κρίσιμα δάση, διάνοιξη και συντήρηση αντιπυρικών ζωνών συνολικού μήκους 10.000 χλμ., ανάπτυξη «έξυπνου δάσους» με χρήση τεχνολογιών αιχμής.
Πρόγραμμα GR-ECO islands, με σκοπό την ενεργειακή αυτονομία και την κυκλική οικονομία στα νησιά μας.
Κεφάλαιο τέταρτο: Δίκαιη Ελλάδα
Δικαιοσύνη
Επιτάχυνση χρόνου απονομής δικαιοσύνης στον ευρωπαϊκό μέσο όρο (λιγότερες από 500 μέρες) και εκκαθάριση εκκρεμών υποθέσεων.
Ψηφιακή Στρατηγική για τη Δικαιοσύνη με ολοκλήρωση των έργων Διαχείρισης Δικαστικών Υποθέσεων για την Ποινική, Πολιτική και Διοικητική Δικαιοσύνη.
Νέος Δικαστικός Χάρτης στη Διοικητική, Αστική και Ποινική δικαιοσύνη και αναβάθμιση 14 δικαστηρίων.
Κράτος
Συνταγματική αναθεώρηση (άρθρο 16).
Αξιολόγηση παντού, bonus παραγωγικότητας, προγράμματα κατάρτισης 400.000 δημοσίων υπαλλήλων και επιλογή διοικήσεων οργανισμών με επαγγελματικά κριτήρια.
Εφαρμογή ψηφιακής κάρτας εργασίας σε όλο το δημόσιο.
Νέα κεντρική αρχή για επιτάχυνση, διαφάνεια και εξορθολογισμό δημοσίων προμηθειών.
Ισότητα και συνοχή
Αύξηση κατά 8% του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και των αναπηρικών επιδομάτων.
Επέκταση της υποστηριζόμενης απασχόλησης για όλα τα άτομα με αναπηρία - Προσωπικός Βοηθός.
Πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών (Εφαρμογή του panic button, δομές υποστήριξης κακοποιημένων γυναικών και των παιδιών τους, Συμβουλευτικά Κέντρα Κακοποιημένων Γυναικών.
Μείωση του έμφυλου μισθολογικού χάσματος (gender pay gap) από εκτιμώμενο ποσοστό 10% σήμερα σε 5% το 2027, και κάτω από 3% το 2030. Προγράμματα για ενίσχυση και τη βελτίωση της θέσης των γυναικών στην αγορά εργασίας.
Υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής για την Ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+
Κεφάλαιο πέμπτο: Ισχυρή Ελλάδα
Απόλυτη προτεραιότητα στη φύλαξη των Συνόρων - Επέκταση του φυσικού εμποδίου (Φράχτη) στην περιοχή του Έβρου στο σύνολο κατά μήκος του ποταμού (140 χλμ).
Οργανωτική Αναδιάρθρωση της ΕΛΑΣ, εκσυγχρονισμός, ψηφιακός μετασχηματισμός των διοικητικών διαδικασιών - Αποδέσμευση άνω των 5.000 αστυνομικών από μη αστυνομικά καθήκοντα.
Ενίσχυση της λογοδοσίας και του πλαισίου αντιμετώπισης της αστυνομικής αυθαιρεσίας - Εφοδιασμός των αστυνομικών πρώτης γραμμής με κάμερες που προβλέπεται να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση περιστατικών.
Νέο Πυροσβεστικό Σώμα. Σχεδιασμός της νέας δομής και του τρόπου λειτουργίας του Πυροσβεστικού Σώματος, πρόσληψη 500 νέων στελεχών. Αναβάθμιση ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος διαχείρισης συμβάντων και στόλου Πυροσβεστικού Σώματος. Προμήθεια σύγχρονων αμφίβιων αεροσκαφών πυρόσβεσης για τα νησιωτικά συμπλέγματα και 5 +2 Canadair νέου τύπου καθώς και πυροσβεστικών οχημάτων μεγάλης κλίμακας.
Αύξηση σε σχέση με το 2022, κατά 15% ανά έτος, μέχρι το 2027 του αριθμού των επαναπατριζόμενων μεταναστών και Έμφαση στην ελεγχόμενη μετανάστευση για εποχική εργασία μέσω διεθνών διμερών συμφωνιών για την προσέλκυση ατόμων ειδικών δεξιοτήτων.
Η Ελλάδα αποκτά 24 αεροσκάφη τύπου Rafale , 3 (+1) φρεγάτες Belharra, αναβαθμίζει 83 αεροσκάφη F-16 στην κορυφαία έκδοση Viper. Βρίσκονται σε εξέλιξη 19 προγράμματα ύψους 11,5 δισ. ευρώ για την προμήθεια αεροσκαφών F-35, την αναβάθμιση μαχητικών αεροσκαφών F-16 Block 50 και την απόκτηση 3 νέων κορβετών του Πολεμικού Ναυτικού.