Το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Κύμης Αλιβερίου για το 2025 αφήνει αθωράκιστο το λαό γιατί δεν περιλαμβάνει αντισεισμικά, αντιπυρικά και αντιπλημμυρικά έργα!
Συζητήθηκε το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Κύμης Αλιβερίου για το 2025, ύψους 18.909.037 εκατομμυρίων ευρώ και ψηφίστηκε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου τη Δευτέρα 17/2/2025, με τις ψήφους της δημοτικής αρχής του κ. Μπαράκου (στηρίζεται από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ) αλλά και των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ, του κ. Βλάχου (στηρίζεται από ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ) και την παράταξη του κ. Πιλάτη ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ.
Ο δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Κώστας Κέκης καταψήφισε το Τεχνικό Πρόγραμμα, αφού προηγουμένως ανέδειξε ότι μοιράζει δεκάδες εκατομμύρια... σε εργολάβους, είτε με απευθείας χρηματοδοτήσεις, είτε μέσω έργων και δράσεων, ενώ προβλέπει ψίχουλα για αντιπλημμυρική θωράκιση και μηδενικά ποσά για αντισεισμική και αντιπυρική προστασία, ευθυγραμμιζόμενο με τις κατευθύνσεις της ΕΕ που τα θεωρεί μη επιλέξιμα με βάση τη λογική «κόστους – οφέλους».
Ακόμα και αυτά τα ποσά που προβλέπει το Τεχνικό Πρόγραμμα κάθε χρόνο τελικά δε μετατρέπονται σε έργα. Από τις επενδύσεις του Δήμου και συγκεκριμένα στα χρηματοδοτούμενα έργα από όλες τις πηγές, είχαν προϋπολογισθεί το 2024 έργα 22.814.250 εύρω, έχουν απορροφηθεί και πληρωθεί μόνο 1.400.369 ευρώ, δηλαδή το 6.4%.
Η Λαϊκή Συσπείρωση καλεί τον λαό του Δήμου μας να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα από την εφαρμοζόμενη διαχρονική αντιλαϊκή πολιτική που του υποβαθμίζει ζωή. Να διεκδικήσει έργα και δράσεις που σχετίζονται με τις λαϊκές ανάγκες του, για κατασκευή σύγχρονων και αποκλειστικά δημόσιων δομών Υγείας Πρόνοιας, Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού, με πλήρη κρατική χρηματοδότηση και στελέχωση με το απαιτούμενο μόνιμο προσωπικό, που θα παρέχουν τις υπηρεσίες σε όλους δωρεάν. Πολιτικές και μέτρα προστασίας των δασών, των υδάτων, του αέρα και του εδάφους από κάθε ρύπανση, ορθολογική χρήση τους για τις ανάγκες του λαού και της λαϊκής οικονομίας και όχι βορά στα χέρια των επιχειρηματιών.
Ακολουθεί ολόκληρη η τοποθέτηση του Κ. Κέκη:
«Πολλά από τα έργα που αναφέρονται στο Τεχνικό Πρόγραμμα είναι αναγκαία. Και θα μπορούσαμε να προτείνουμε άλλα τόσα. Όπως κάνουμε σε κάθε Δημοτικό Συμβούλιο. Μάλιστα όταν έρχονται προς έγκριση τα ψηφίζουμε. Όμως εδώ δεν μιλάμε γι’ αυτό αλλά για το πώς σχεδιάζει και διεκδικεί πόρους ο Δήμος. Τι προτεραιότητες έχει
Τι έκανε η Δημοτική Αρχή για να συντάξει το νέο πρόγραμμα;
Έκανε κάποια κριτική η Δημοτική Αρχή για την χρόνια υποχρηματόδοτηση των δήμων από το κεντρικό κράτος;
Κάλεσε μια λαϊκή συνέλευση σε ένα χωριό; Προφανώς και όχι. Οι προτάσεις που ζητάτε από τους προέδρους των κοινοτήτων είναι εντελώς προσχηματικές γιατί στη συντριπτική τους πλειοψηφία μένουν ανεκπλήρωτες.
Θα πρέπει να αναλογιστούμε ότι στο σημερινό τεχνικό πρόγραμμα που εισηγείστε αντανακλώνται οι πολιτικές της ΕΕ και των αστικών κυβερνήσεων της χώρας μας για τη στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων και της επιδίωξής του για όλο και μεγαλύτερη κερδοφορία. Έτσι, οι δήμοι αποτελούν όλο και περισσότερο μακρύ χέρι του κεντρικού κράτους. Ακολουθώντας αυτές τις πολιτικές τα χρήματα που χρωστάει το κεντρικό κράτος στους δήμους δεν αποδίδονται διαχρονικά. Γι’ αυτό δεν υπάρχει στελέχωση των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου με μόνιμο επιστημονικό και άλλο προσωπικό. Δεν υπάρχει εξασφάλιση του αναγκαίου και σύγχρονου εξοπλισμού, μέσων (υπηρεσιακά μηχανήματα, αυτοκίνητα, ηλεκτρονικά μέσα). Το θεσμικό πλαίσιο που έχουν ψηφίσει όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά προωθεί τους εργολάβους και τους εξωτερικούς «συνεργάτες».
Αξίζει να καταγραφεί ότι αυτό το τεχνικό πρόγραμμα δεν ανταποκρίνεται στις λαϊκές ανάγκες του λαού της περιοχής μας. Ο τρόπος σύνταξης, διαμόρφωσης και ελέγχου, δεν έχει στόχους και δεν έχει προτεραιότητες. Πρόκειται για μια απαρίθμηση σκόρπιων έργων που σέρνονται από χρόνο σε χρόνο, έχω μετρήσει 44, και μάλιστα δεν συνδέονται με επαρκή χρηματοδότηση για αυτό και όσα έχουν ξεκινήσει προχωρούν με ρυθμούς χελώνας.
Για μας το Τεχνικό Πρόγραμμα πρέπει να είναι αντανάκλαση αξόνων, προτεραιοτήτων, ιεράρχησης και φυσικά διεκδίκησης πόρων με τους δημότες και το λαϊκό κίνημα πρωταγωνιστές. Οι άξονες – προτεραιότητες που πρέπει να έχει ένα ολοκληρωμένο Τεχνικό Πρόγραμμα είναι:
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ: Για την αντιπυρική, αντιπλημμυρική, αντισεισμική θωράκιση. Το Δημοτικό μας Συμβούλιο έχει εγκρίνει τόμους σχεδίων επί χάρτου (σχέδιο Ιόλαος). Τι έχει εφαρμοστεί προς αυτή την κατεύθυνση; Τίποτα!!! . Η πολιτική προστασία περιορίζεται στην επαρχιακή και αγροτική οδοποιία και αυτή μένει ανολοκλήρωτη
ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ: εδώ η κατάσταση είναι ΔΥΣΟΙΩΝΗ. Το κεντρικό κράτος κατήργησε τις σχολικές επιτροπές και πλέον τα οικονομικά των σχολείων είναι τραγικά. Οι περισσότερες, αν όχι όλες, οι σχολικές μας υποδομές είναι πάνω από 100 χρόνια!!!. Απαιτείται άμεση αναβάθμιση, σε αρκετές περιπτώσεις και μεταστέγαση, πολλών σχολείων (Γυμνάσιο Αλιβερίου, Δημοτικό Μονοδρίου) και το κυριότερο άμεσος αντισεισμικός έλεγχος σε όλες τις σχολικές μονάδες. Χρειάζονται νέα σύγχρονα κτίρια (Νηπιαγωγείο Καράβου) κτλ. Στο φετινό Τεχνικό Πρόγραμμα παραμένουν τα ίδια έργα εδώ και χρόνια στις σχολικές μονάδες, όπως η κατασκευή ραμπών και χώρων υγιεινής για τους ΑΜΕΑ στις σχολικές μονάδες, η εκπόνηση των μελετών για την πυροπροστασία, η επισκευή και συντήρηση των αυλών χώρων. Για να καλύψετε την επισκευή και συντήρηση των εγκαταστάσεων κάνατε τροποποίηση του προϋπολογισμού και πήρατε χρήματα από τις ασφαλτοστρώσεις. Ενώ πολλά σχολεία με μεγάλο αριθμό μαθητών προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα με το 500αρικό της πάγιας προκαταβολής.
ΠΡΟΝΟΙΑ: Βρεφονηπιακοί σταθμοί, αναβάθμιση παιδικού σταθμού, δημοτικό ιατρείο, γηροκομεία, ράμπες ΑΜΕΑ, αξιοποίηση κατασκήνωσης και δημοτικών ακινήτων. Πέραν από διακηρύξεις και προεκλογικές υποσχέσεις ουδέν νεότερο.
ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ/ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΑ: Δημοτική συγκοινωνία είναι ανύπαρχτη, ασφαλή πρόσβαση στα χωριά δύσκολη, δημοτικοί δρόμοι προβληματικοί, πεζοδρόμια ελλιπή και χώροι στάθμευσης σχεδόν ανύπαρκτοι.
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ: Έργα που βαλτώνουν ή δεν είναι καν στο πρόγραμμα. Κατασκευή κλειστού σταδίου Κύμης. Ανάγκη για ίδρυση δημοτικής βιβλιοθήκης και αιθουσών πολιτισμού (λιοτρίβι στην Κύμη).
ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ- ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ: Η διαχείριση των απορριμμάτων στην οποία συμμετέχει και η δημοτική αρχή, ως μέτοχος του ΦΟΔΣΑ, έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο με αποτέλεσμα από τη μια να πληρώνει ο δήμος, από τους φόρους και τα τέλη των δημοτών υπέρογκα ποσά για τη μεταφορά τους σε τεράστιες αποστάσεις και από την άλλη να εμφανίζεται τώρα η ιδιωτικοποίηση μέσω ΣΔΙΤ ως μονόδρομος. Την ίδια ώρα η πολιτική «ο ρυπαίνων πληρώνει» της ΕΕ, που εσκεμμένα αφορά μόνο τα αστικά απορρίμματα και όχι τα βιομηχανικά που είναι πιο πολλά και πιο επικίνδυνα, οδηγεί στο απαράδεκτο τέλος ταφής που επίσης καλούνται να πληρώσουν οι δημότες. Βέβαια η ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή μοιάζει με ευχή καθώς κανένα μέτρο, με την ανάλογη κρατική χρηματοδότηση δεν παίρνεται.
Για του παραπάνω λόγους καταψηφίζουμε το τεχνικό πρόγραμμα.
Ο δημοτικός σύμβουλος Κύμης Αλιβερίου
Κώστας Κέκης