Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2009

ΔΗΜΟΣ ΧΑΛΚΙΔΕΩΝ

Συνάντηση αντιπροσωπείας της ΤΕΔΚ Εύβοιας
στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης,,
με τον αναπληρωτή Υπουργό, κ. Χρ. Μαρκογιαννάκη.
Την Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2009, αντιπροσωπεία της ΤΕΔΚ Εύβοιας, αποτελούμενη από το Δήμαρχο Χαλκιδέων, κ.Θανάση Ζεμπίλη, το Δήμαρχο Μεσσαπίων, κ.Αντώνη Μπαζώτη και το Δήμαρχο Αρτεμισίου, κ.Χριστοφή Ζάχο (απουσίαζε λόγω σοβαρού κωλύματος ο πρόεδρος της ΤΕΔΚΕ, κ.Γιάννης Μπουροδήμος) επισκέφτηκαν στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης, τον αναπληρωτή Υπουργό, κ.Χρ. Μαρκογιαννάκη και τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ., κ. Βασίλη Τσιατούρα.
Η αντιπροσωπεία της ΤΕΔΚ επεσήμανε την πρωτοφανή αύξηση της εγκληματικότητας στο νομό, γεγονός που ενισχύει το αίσθημα ανασφάλειας των πολιτών, και ζήτησε την ενίσχυση της Οργανικής Δύναμης της Αστυνομικής Διεύθυνσης Εύβοιας, παραθέτοντας τα εξής στοιχεία:
1. Σύμφωνα με έρευνα του Παντείου Πανεπιστημίου, υπηρετούν (1,6) περίπου Αστυνομικοί ανά χίλιους κατοίκους και η σχέση αυτή τον κατατάσσει με διαφορά τελευταίο νομό στην επικράτεια. Ενδεικτικό είναι ότι κατά το οργανόγραμμα της ΕΛ.ΑΣ. η αναλογία αστυνομικών ανά κατοίκους, είναι 1 αστυνομικός για 200 κατοίκους.
2. Παρουσιάζονται σημαντικές ανισότητες στην κατανομή του αστυνομικού προσωπικού στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.
Συγκεκριμένα ο Νομός Φθιώτιδας παρά το γεγονός ότι υπολείπεται πληθυσμιακά του νομού μας και δεν παρουσιάζει τη γεωγραφική ιδιαιτερότητα της Εύβοιας, υπερτερεί σε αστυνομική δύναμη, κατά 129 αστυνομικούς, ενώ επιπλέον υπηρετούν και 30 αστυνομικοί στο επιτελείο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Παρά ταύτα το Συμβουλίο μεταθέσεων αποφάσισε κατά το 2008 την κάλυψη των οργανικών θέσεων της Διεύθυνσης Εύβοιας σε ποσοστό (18,75%), της Φθιώτιδας σε ποσοστό (38,70%) και της Βοιωτίας σε ποσοστό (53,10%).
3. Διαπιστώνεται πλήρης αποδυνάμωση του τμήματος τροχαίας Χαλκίδας, το οποίο υπολειτουργεί και δεν παρέχει τις προβλεπόμενες από το νόμο υπηρεσίες στους πολίτες και τους οδηγούς, περιοριζόμενο μόνο στο προανακριτικό του έργο επί τροχαίων ατυχημάτων. Ουσιαστικά, δηλαδή, το Τμήμα Τροχαίας Χαλκίδας έχει καταργηθεί και καλείται η Δημοτική Αστυνομία, με περιορισμένο προσωπικό και αρμοδιότητες, να καλύψει τις ανάγκες αστυνόμευσης των οδών, λόγω της παντελούς απουσίας οργάνων της Τροχαίας Χαλκίδας.
Επίσης η αντιπροσωπεία της ΤΕΔΚ Εύβοιας επισήμανε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο νομός με τους λαθρομετανάστες που καταφθάνουν δια θαλάσσης, ενώ ζήτησε και τη δημιουργία τμήματος μεταγωγών με έδρα τη Χαλκίδα.
Τέλος, ο Δήμαρχος Χαλκιδέων αναφέρθηκε στο στεγαστικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Αστυνομική Διεύθυνση Εύβοιας και ζήτησε την επίσπευση των διαδικασιών για τη δημοπράτηση της κατασκευής του νέου κτιριακού συγκροτήματος της Αστυνομικής Διεύθυνσης, που ως γνωστό με απόφαση της Διυπουργικής έχει ενταχθεί στα ΣΔΙΤ.
Ο Αναπληρωτής Υπουργός, κ.Χρήστος Μαρκογιαννάκης δεσμεύτηκε να εξετάσει το αίτημα της ΤΕΔΚ Εύβοιας για την ενίσχυση της οργανικής δύναμης της Αστυνομικής Διεύθυνσης Εύβοιας.
Ωστόσο, κατά το προσεχές διάστημα θα πρέπει να υπάρξει ευρεία κινητοποίηση όλων των φορέων του νομού προκειμένου να αναδειχθεί ως κορυφαίο ζήτημα το διογκούμενο πρόβλημα της εγκληματικότητας που αντιμετωπίζει ο νομός μας και που στερεί από τους πολίτες το κυρίαρχο αίσθημα της ασφάλειας και της προστασίας των εννόμων αγαθών τους.