Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2009

"η Ελλάδα κέρδισε τη μάχη της απορροφητικότητας»

Ικανοποίηση
για απορροφητικότητα


Ικανοποιημένη από την απορροφητικότητα των πόρων του Τρίτου Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης (2000-2006) που εμφανίζει η Ελλάδα, δηλώνει η αρμόδια για την περιφερειακή πολιτική επίτροπος Ντανούτα Χούμπνερ, η οποία από την Τετάρτη πραγματοποιεί τριήμερη επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα.
Σε συνάντηση που είχε σήμερα με τους Ελληνες ανταποκριτές στις Βρυξέλλες ενόψει της επίσκεψής της στην Ελλάδα, η Ντ. Χούμπνερ αναφερόμενη στην απορροφητικότητα από το Γ΄ ΚΠΣ «που σήμερα φτάνει το 93%» είπε ότι "η Ελλάδα κέρδισε τη μάχη της απορροφητικότητας» εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση ότι μέχρι τις 30 Ιουνίου που λήγει η προθεσμία για την ολοκλήρωση των έργων τα οποία έχουν επιλεγεί για κοινοτική χρηματοδότηση μπορεί να έχει απορροφηθεί το σύνολο των διαθέσιμων πόρων.
Κατά την παραμονή της στην Ελλάδα, η Ντ. Χούμπνερ θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και τον υπουργό οικονομίας Γιάννη Παπαθανασίου, τον υπουργό ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη και τον υπουργό εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλο, ενώ θα επισκεφθεί την Ηπειρο και τα Ιόνια Νησιά. Σύμφωνα με την Ντ. Χούμπνερ, η κοινοτική ενίσχυση την περίοδο 2007-2013 προς την Ηπειρο αναμένεται να φτάσει τα 799 εκατ. ευρώ και τα Ιόνια Νησιά τα 430 εκατ. ευρώ.
Σε ότι αφορά την πορεία υλοποίησης του Δ΄ΚΠΣ που αφορά την περίοδο 2007-2013 η κοινοτική επίτροπος σημείωσε ότι θα ζητήσει την επιτάχυνση των έργων που προβλέπεται να λάβουν κοινοτική χρηματοδότηση σημειώνοντας ότι προβλέπεται να υλοποιηθούν συνολικά 71 μεγάλα έργα.
Κληθείσα εξάλλου να σχολιάσει δημοσιεύματα του ελληνικού Τύπου που αναφέρονται στη δυνατότητα να μειωθεί στην αρχή της προγραμματικής περιόδου η εθνική συμμετοχή σε συγχρηματοδοτούμενα έργα με παράλληλη αύξηση της κοινοτικής, η Ντ. Χούμπνερ είπε ότι τέτοιο αίτημα δεν έχει υποβληθεί από τις ελληνικές αρχές, επεσήμανε πάντως ότι υπάρχει ευελιξία από την πλευρά των αρμόδιων κοινοτικών υπηρεσιών στο θέμα της συγχρηματοδότησης και υπογράμμισε ότι το ζητούμενο είναι στο τέλος της περιόδου να ικανοποιείται ο μέσος όρος μεταξύ εθνικής και κοινοτικής συμμετοχής.
Η Ντ. Χούμπνερ ανέφερε ακόμη ότι με τις τροποποιήσεις που έχουν γίνει στους κανονισμούς για την υλοποίηση των έργων που συγχρηματοδοτούνται από την ΕΕ έχουν ήδη δοθεί προκαταβολές στην Ελλάδα ύψους 1,5 δισ. ευρώ και εξέφρασε την εκτίμηση ότι μέχρι τις αρχές Μαϊου θα εγκριθούν συμπληρωματικές προκαταβολές ύψους 408 εκατ. ευρώ προς τη χώρα μας.