Δευτέρα 9 Μαρτίου 2009

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ (Ο.Γ.Ε.)

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ (Ο.Γ.Ε.)
Ομάδα Χαλκίδας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Την Παρασκευή 6/3/09 κλιμάκιο της ΟΓΕ Χαλκίδας επισκέφτηκε τις εργαζόμενες της ΓΚΑΛΕΝΙΚΑ στα πλαίσια της Παγκόσμιας Μέρας της Γυναίκας.
Το μέλος του Δ.Σ. της ΟΓΕ, Σοφία Ντούρου, αναφέρθηκε, στους αγώνες των γυναικών, για την ισοτιμία και τη χειραφέτησή τους. Οι γυναίκες, ανέφερε, είναι τα πρώτα θύματα ενός εκμεταλλευτικού συστήματος που τις χρησιμοποιεί ως φτηνό και ευέλικτο εργατικό δυναμικό.
· Πρώτες στην ανεργία.
· Σ’ αυτές εφαρμόστηκε η μερική απασχόληση στο όνομα δήθεν, του συγκερασμού των πολλαπλών υποχρεώσεών τους.
· Σ’ αυτές η «ισότητα» ήταν η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, η νυχτερινή εργασία, η κατάργηση των βαρέων και ανθυγιεινών σε μια σειρά χώρους που κύρια απασχολούν γυναίκες.
· Η μητρότητα είναι προσωπική υπόθεση της γυναίκας, της οικογένειας, αφού οι κοινωνικές παροχές, που κατακτήθηκαν με αγώνες, καταργούνται από τις κυβερνήσεις με τις οδηγίες της Ε.Ε. Το κόστος για τους παιδικούς σταθμούς, για τη μόρφωση των παιδιών δυσβάσταχτο. Οι επαγγελματικές ασθένειες θερίζουν και μάλιστα τις νέες κοπέλες.
· Πρόσφατο «δώρο» ο διαχωρισμός του χρόνου εργασίας σε «ενεργό» και «ανενεργό». Η διευθέτηση του εργάσιμου χρόνου σημαίνει δουλειά μέχρι και 78 ώρες την εβδομάδα, μέχρι και 13 ώρες την ημέρα, όταν η εργοδοσία το έχει ανάγκη.
Η ομιλήτρια κάλεσε τις εργαζόμενες να μην κάνουν βήμα πίσω στις διεκδικήσεις τους στο όνομα της αντιμετώπισης της κρίσης.
Να απαιτήσουν:
· μόνιμη και σταθερή δουλειά,
· 35ωρο, 5ήμερο, 7ωρο,
· Κυριακή αργία,
· αποκλειστικά
δημόσια και δωρεάν Υγεία, Παιδεία , Πρόνοια.
Να απαντήσουν αγωνιστικά, με τη συμμετοχή τους στο ταξικό εργατικό και γυναικείο κίνημα. Να διεκδικήσουν έναν κόσμο που ο πλούτος που αυτές παράγουν θα γυρίζει στους ίδιους τους εργαζόμενους για τη ζωή που τους ανήκει.
Τέλος τις κάλεσε στην εκδήλωση συζήτηση που διοργανώνει η Ομάδα Γυναικών Χαλκίδας της ΟΓΕ την Τετάρτη 11/3/09 στην αίθουσα της πρώην ΔΕΠΑΧ στις 7.00΄μ.μ.
……………………………………………………………………………………………………
· Τη Δευτέρα 10/3/09 η ομάδα γυναικών της ΟΓΕ προγραμματίζει επίσκεψη στην ΕΒΙΟΠ-ΤΕΜΠΟ.
· Επίσης η Σοφία Ντούρου με την ιδιότητα του μέλους του ΔΣ της Ομοσπονδίας μίλησε την Κυριακή 8/3 σε συγκέντρωση γυναικών στην πόλη της Λειβαδιάς, την Δευτέρα 9/3 θα μιλήσει στην Λαμία και την Τετάρτη 11/3 στην Χαλκίδα.
8/3/2009