Δευτέρα 9 Μαρτίου 2009

ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ

Στο ...1962
επέστρεψε ο πληθωρισμός

«Βουτιά» στο... 1962, έκανε ο πληθωρισμός τον Φεβρουάριο, ο οποίος, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, κατρακύλησε στο 1,6%. Τον Ιανουάριο του 2009, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στα επίπεδα του 1,8% όπως κατέδειξαν τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΣΥΕ) έναντι 2% που τον «μέτρησε» η αντίστοιχη Ευρωπαϊκή (Eurostat).
Η νέα αποκλιμάκωση - κατά 2 εκατοστιαίες μονάδες - του τιμάριθμου οφείλεται τόσο στην εξασθένηση των τιμών του πετρελαίου αλλά και στη συγκράτηση των τιμών που παρατηρήθηκε τον περασμένο μήνασε αρκετά προϊόντα και αγαθά. Τον αντίστοιχο περσινό μήνα, οι τιμές των προϊόντων και των υπηρεσιών ήταν αρκετά υψηλότερες με αποτέλεσμα η βάση σύγκρισης με τις φετινές να είναι εξαιρετικά μεγάλη.
Βέβαια πολύ μεγαλύτερη ωφέλεια «αντλεί» ο πληθωρισμός από την χαμηλή διακύμανση που σημειώνει σε διεθνές επίπεδο η τιμή του μαύρου χρυσού. Τον Φεβρουάριο η μέση τιμή του πετρελαίου σταθεροποιήθηκε στα 40 δολάρια το βαρέλι? μειωμένη κατά 70% σε σχέση με τα ιστορικά υψηλά των 147,27 δολαρίων το βαρέλι που είχε «σκαρφαλώσει» τον Ιούλιο του 2007 το πετρέλαιο.
Στο υπουργείο Οικονομίας, όλοι αναγνωρίζουν ότι από τον Νοέμβριο του 2008 ( έπεσε στα επίπεδα του 2,9% από 3,9% που «έτρεχε» τον Οκτώβριο και 4,6% τον Σεπτέμβριο) και μετά ο δείκτης τιμών καταναλωτή δεν αποτελεί απειλή για την οικονομία, τον προϋπολογισμό και την τσέπη των νοικοκυριών. Πραγματική απειλή θα καταστεί μόνο αν η σταδιακή υποχώρηση του τιμάριθμου αγγίξει τα όρια του αποπληθωρισμού, δηλαδή της καθολικής μείωσης των τιμών των προϊόντων. Στην Εθνική Στατιστική Υπηρεσία δεν διαβλέπουν κανένα τέτοιο κίνδυνο.
Προς το παρόν, η νέα υποχώρηση του τιμάριθμου στο 1,6% τον Φεβρουάριο (στην ΕΣΥΕ υπάρχουν ενδείξεις - αν και περιορισμένες - για πληθωρισμό 1,7% τον περασμένο μήνα) «αβαντάρει» τα σχέδια της κυβέρνησης για περιοριστική εισοδηματική πολιτική φέτος.
Πληροφορίες, φέρουν το οικονομικό επιτελείο να καταλήγει σε μισθολογικές αυξήσεις οριακά πάνω από το ύψος του πληθωρισμού. Δηλαδή οι αυξήσεις που λάβουν φέτος οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο τομέα δε θα ξεπεράσουν το 2%. Για τους συνταξιούχους, οι αυξήσεις αναμένονται κατά περίπου μισή ποσοστιαία μονάδα υψηλότερες.
Οι αυξήσεις αυτές είναι ονομαστικές, γεγονός που σημαίνει ότι η πραγματική αύξηση που θα φτάσει στις τσέπες των δημόσιων υπαλλήλων, των υπαλλήλων των ΟΤΑ και των ΝΠΔΔ θα είναι μόλις 1,4%-1,5%, λόγω της αυξημένης παρακράτησης φόρου εισοδήματος που προκαλεί η μη τιμαριθμοποιημένη φορολογική κλίμακα.
Για τους χαμηλοσυνταξιούχους του ΟΓΑ εξετάζεται να δοθεί αύξηση σε ποσοστό (κοντά στο 5%) και όχι συγκεκριμένα ποσά, όπως είχε γίνει την τελευταία διετία. Ανάλογη θα είναι η αύξηση για το ΕΚΑΣ, με παράλληλη διεύρυνση των εισοδηματικών κλιμακίων ώστε να παίρνουν το επίδομα περισσότεροι δικαιούχοι, σύμφωνα με τη νέα βελτιωμένη πρόταση που επεξεργάζεται ο υφυπουργός Οικονομικών Νίκος Λέγκας.
Η νέα εισοδηματική πολιτική στο Δημόσιο θα ανακοινωθεί στο τέλος Μαρτίου.