Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2009

Γιουρόπα Λιγκ-(6ος όμιλος, 1 ημέρα)

Ξεκίνησε με το «αριστερό» ο Παναθηναϊκός

Με το... αριστερό ξεκίνησε τις υποχρεώσεις του στο Γιουρόπα Λιγκ ο Παναθηναϊκός. Η Γαλατασαράι εκμεταλλεύτηκε τα αμυντικά λάθη των "πρασίνων" και την ατυχία τους και με τέρματα των Ελάνο (5΄, 58΄), Μπάρος (47΄) νίκησε 3-1 στην πρεμιέρα του 6ου ομίλου της διοργάνωσης. Για τους "πράσινους" μείωσε στο 77΄ ο Σαλπιγγίδης.

Με τους 9 από τους 11 που ξεκίνησαν εναντίον του Πανθρακικού (απουσίασαν ο τιμωρημένος Σισέ και ο Νίνης, που στη θέση του χρησιμοποιήθηκε ο Χριστοδουλόπουλος) παρέταξε ο Χενκ Τεν Κάτε τον Παναθηναϊκό απέναντι στη Γαλατά. Ο επιθετικός προσανατολισμός ήταν σαφής, όμως τα πλάνα των "πρασίνων" ανατράπηκαν απρόσμενα στο 5ο λεπτό.
Από λάθος εκτίμηση του Μαρίνου (και ασυνεννοησία με τον Γκαλίνοβιτς) μέσα στη μικρή περιοχή, η μπάλα… στρώθηκε στον επερχόμενο Ελάνο, ο οποίος με πλασέ… προπόνησης άνοιξε το σκορ για τους Τούρκους (0-1).
Όπως ήταν φυσικό και επόμενο η ψυχολογία της ομάδας του Ράικαρντ ανέβηκε σημαντικά, την ίδια στιγμή που ο Παναθηναϊκός προσπαθούσε με σπασμωδικές κινήσει να ανατρέψει την εις βάρος του κατάσταση. Είναι χαρακτηριστικό ότι καθ` όλη τη διάρκεια του α` ημιχρόνου, η εστία του Λέο Φράνκο δεν απειλήθηκε σχεδόν καθόλου, αντίθετα από τον Γκαλίνοβιτς, που ένοιωσε δύο φορές την… ανάσα των αντίπαλων επιθετικών.
Η πρώτη φορά ήταν στο 26` όταν ο Μπάρος βρέθηκε αμαρκάριστος από την αριστερή πλευρά όμως το σουτ που επιχείρησε δεν βρήκε στόχο, ενώ στο 34` το σουτ του Ελάνο από πολύ καλή θέση δεν είχε την κατάληξη που θα ήθελε.
Με γκολ άρχισε το πρώτο 45λεπτο, με γκολ άρχισε και το δεύτερο. Και πάλι για λογαριασμό της Γαλατασαράι.
Στο 47ο λεπτό, από την πάσα ακριβείας του Ελάνο στην πλάτη της άμυνας του Παναθηναϊκού, ο Μπάρος σε ρυθμό προπόνησης πέρασε και τον Γκαλίνοβιτς και με εξαιρετικό πλασέ διπλασίασε τα τέρματα των φιλοξενουμένων (0-2).
Ο Χενκ Τεν Κάτε, θέλοντας να ενισχύσει την επιθετική του γραμμή πέρασε τους Νίνη και Πετρόπουλο στη θέση των Κατσουράνη και Χριστοδουλόπουλου.
Οι δύο νεοεισελθέντες, τόνωσαν το επιθετικό προφίλ των "πρασίνων", όμως το τρίτο γκολ της ομάδας του Ράικαρντ, ήρθε να βάλει… ταφόπλακα στα όποια όνειρα για ανατροπή του σκηνικού. Στο 56` από την απευθείας εκτέλεση φάουλ του Ελάνο από τα 40 μέτρα, η μπάλα χτύπησε στον Σαριέγκι , ξεγέλασε τον Γκαλίνοβιτς, ο οποίος παρά την υπερπροσπάθεια που κατέβαλε για να σώσει την κατάσταση, τελικώς την είδε να αναπαύεται για 3η φορά στο βάθος της εστίας του.
Λίγο οι φωνές των οπαδών του Παναθηναϊκού, λίγο το γεγονός ότι η Γαλατά επαναπαύτηκε στο 0-3, έφερε τους "πράσινους" μόνιμους κάτοικους στην αντίπαλη περιοχή. Στο 61` το σουτ του Πετρόπουλου από το όριο της μεγάλης περιοχής βρήκε στο αριστερό δοκάρι, για να έρθει στο 77` η μείωση του σκορ. Από την πάσα ακριβείας του Καραγκούνη, ο αμαρκάριστος Σαλπιγγίδης με εξαιρετικό σουτ παραβίασε την εστία του Αργεντίνου γκολκίπερ (1-3).
Ο Νίνης αλλά και ο Πετρόπουλος θα μπορούσαν στα τελευταία λεπτά να σημειώσουν δεύτερο γκολ, όμως με ψυχολογία… μηδέν, έκαναν τα εύκολα δύσκολα με τη νίκη να καταλήγει στους Τούρκους που πανηγύρισαν ανάλογα.
Διαιτητής: Πάολο Ταγκλιαβέντο (Ιταλία) Κίτρινες: Σαριέγκι -Λέο Φράνκο, Εμρέ Ασίκ
Οι συνθέσεις:
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Χενκ Τεν Κάτε): Γκαλίνοβιτς, Σαριέγκι, Μπιάρσμιρ, Μαρίνος, Σπυρόπουλος, Καραγκούνης, Ζιλμπέρτο Σίλβα, Κατσουράνης (49` Νίνης), Λέτο, Σαλπιγγίδης, Χριστοδουλόπουλος (49` Πετρόπουλος).
ΓΑΛΑΤΑΣΑΡΑΪ (Φρανκ Ράικαρντ): Λέο Φράνκο, Γκιουνγκόρ (24` Ουγκούρ Ουτσάρ), Εμρέ Ασίκ, Σαρίογλου, Χακάν Μπαλτά, Κεϊτά (72` Οζμπέκ), Σαρπ, Τοπάλ, Κιούελ, Ελάνο (62` Αρντά Τουράν), Μπάρος.
Στο άλλο ματς του ομίλου, βήμα πρόκρισης στους «32» του Γιουρόπα Λίγκ έκανε η Ντιναμό Βουκουρεστίου, η οποία επικράτησε με 1-0 επί της Στούρμ Γκράτς. Το νικητήριο γκολ για την ομάδα από του Βουκουρεστίου σημείωσε ο Ταμάς στο 81ο λεπτό