Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2010

Euro 2012


 Περιμένοντας τους αντιπάλους
Κληρώνει για την Ελλάδα 
στα προκριματικά του Euro 2012
Στη Βαρσοβία χτυπά η «καρδιά» του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου την Κυριακή (13:00), καθώς στην πολωνική πρωτεύουσα διεξάγεται η κλήρωση της προκριματικής φάσης του Euro 2012.
Η Εθνική Ελλάδας βρίσκεται στο 2ο γκρουπ δυναμικότητας και περιμένει να μάθει τους αντιπάλους που πρέπει να ξεπεράσει στην προσπάθειά της προκειμένου να βρεθεί στα γήπεδα της Ουκρανίας και της Πολωνίας το 2012.
Την Ελλάδα στην κλήρωση θα ...........
εκπροσωπήσουν ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Σοφοκλής Πιλάβιος, ο αναπληρωτής πρόεδρος, Βασίλης Χατζηαποστόλου, ο γενικός γραμματέας, Γιάννης Οικονομίδης, ο τεχνικός διευθυντής των Εθνικών Ομάδων Τάκης Φύσσας, καθώς και ο Ομοσπονδιακός μας προπονητής, Οτο Ρεχάγκελ και ο βοηθός του, Γιάννης Τοπαλίδης.
Διαδικασία κλήρωσης και πρόκρισης
Οι 51 ομάδες που θα λάβουν μέρος στην προκριματική φάση θα χωριστούν σε 6 ομίλους των 6 ομάδων και σε 3 ομίλους των 5 ομάδων. Οι συμμετέχουσες εθνικές θα αντιμετωπίσουν την κάθε μία από τις αντιπάλους τους στον όμιλο εντός και εκτός έδρας στην προκριματική φάση που θα διαρκέσει από τον Σεπτέμβριο του 2010 έως τον Νοέμβριο του 2011.
Στην τελική φάση της διοργάνωσης θα προκριθούν οι επικεφαλής των 9 ομίλων και η καλύτερη δεύτερη, βάσει των εξής κριτηρίων:
1. Περισσότεροι βαθμοί
2. Διαφορά τερμάτων
3. Καλύτερη επίθεση
4. Καλύτερη εκτός έδρας επίθεση
5. Θέση στη βαθμολογία της UEFA
6. Βαθμολογία fair play στους αγώνες του ομίλου
7. Κλήρωση
Αξίζει να σημειωθεί ότι για την ανάδειξη του καλύτερου δεύτερου δεν θα ληφθούν υπόψη τα αποτελέσματα των ομάδων με την τελευταία ομάδα των ομίλων που περιλαμβάνουν 6 συμμετέχοντες.
Οι υπόλοιπες 8 ομάδες που θα τερματίσουν στις δεύτερες των ομίλων τους θα διαμορφώσουν 4 ζευγάρια και θα δώσουν αγώνες μπαράζ, εντός και εκτός έδρας, για τα εναπομείναντα 4 εισιτήρια.
Πολωνία και Ουκρανία έχουν προκριθεί αυτόματα στην τελική φάση ως διοργανώτριες.
Τα γκρουπ δυναμικότητας
Η Ελλάδα βρίσκεται στο 2ο γκρουπ δυναμικότητας, μαζί με τις Τσεχία, Σουηδία, Ελβετία, Σερβία, Τουρκία, Δανία, Σλοβακία και Ρουμανία, με τις οποίες δεν μπορεί να τεθεί αντιμέτωπη.
Αναλυτικά τα 6 γκρουπ δυναμικότητας:
1ο γκρουπ: Ισπανία, Γερμανία, Ολλανδία, Ιταλία, Αγγλία, Κροατία, Πορτογαλία, Γαλλία, Ρωσία
2ο γκρουπ: Ελλάδα, Τσεχία, Σουηδία, Ελβετία, Σερβία, Τουρκία, Δανία, Σλοβακία, Ρουμανία
3ο γκρουπ: Ισραήλ, Βουλγαρία, Φινλανδία, Νορβηγία, ΕΪΡΕ, Σκωτία, Βόρεια Ιρλανδία, Αυστρία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη
4ο γκρουπ: Σλοβενία, Λετονία, Ουγγαρία, Λιθουανία, Λευκορωσία, Βέλγιο, Ουαλία, ΠΓΔΜ, Κύπρος
5ο γκρουπ: Μαυροβούνιο, Αλβανία, Εσθονία, Γεωργία, Μολδαβία, Ισλανδία, Αρμενία, Καζακστάν, Λιχτενστάιν
6ο γκρουπ: Αζερμπαϊτζάν, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Νησιά Φερόε, Ανδόρα, Σαν Μαρίνο
Δεν κληρώνονται μαζί Ρωσία - Γεωργία και Αρμενία - Αζερμπαϊτζάν
Η UEFA ανακοίνωσε ότι θα θέσει κάποιους περιορισμούς στην κλήρωση, προκειμένου η Ρωσία να μην κληρωθεί στον ίδιο όμιλο με τη Γεωργία και η Αρμενία με το Αζερμπαϊτζάν. Το ευρωπαϊκό ποδοσφαιρικό σώμα θέλει να αποτρέψει τυχόν... παρατράγουδα, κρατώντας μακριά ομάδες που έχουν πολιτικές και εθνικές διαφορές, όπως συνέβη για τα προκριματικά του Euro 2008, όταν Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν βρέθηκαν στον ίδιο όμιλο και οι μεταξύ τους αναμετρήσεις δεν έγιναν ποτέ. Τέτοια περιστατικά δεν είναι πρωτόγνωρα στο χώρο του ποδοσφαίρου, με την πρώην Σοβιετική Ενωση να αρνείται να αγωνιστεί εναντίον της Χιλής στο Σαντιάγκο σε δεύτερο αγώνα μπαράζ για μια θέση στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1974. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η FIFA να αποκλείσει τη Σοβιετική Ενωση από τα προκριματικά.