Τετάρτη 14 Απριλίου 2010

Σιωπητήριο από τον Γ.Παπανδρέου

Αδεια από τον πρωθυπουργό
διά να ομιλούν οι υπουργοί

 Τα αιτήματα για δηλώσεις
θα απευθύνονται στο γραφείο πρωθυπουργού
Σιωπητήριο, με αυστηρές αναφορές, επιβάλλει ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στους υπουργούς του, μετά την προειδοποίηση που τους είχε απευθύνει την περασμένη εβδομάδα και δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα, στο εξής για να κάνουν δηλώσεις στον Τύπο οι ....
υπουργί θα πρέπει προηγουμένως να ενημερώνουν το γραφείο Πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου, να αναφέρουν το περιεχόμενο των δηλώσεων που προτίθενται να κάνουν και να προβαίνουν σ' αυτές ύστερα από σχετική άδεια.
Το σιωπητήριο επιβλήθηκε από τον κ. Παπανδρέου μετά τη διαπίστωση ότι πολλά μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου αγνόησαν τις «παραινέσεις» του, να αποφεύγουν τις δηλώσεις που τροφοδοτούν την κρίση και προκαλούν ανησυχία στους πολίτες σχετικά με την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.
Απευθυνόμενος στα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, ο πρωθυπουργός κάλεσε όλους «να είμαστε πολύ προσεκτικοί τι λέμε για την κατάσταση της οικονομίας. Γιατί υπάρχει σπέκουλα που δημιουργεί πολύ κακή εικόνα για την οικονομία».
Σημείωσε επίσης ότι «η ανακύκλωση φημολογιών ήταν ακόμη ένα εργαλείο στα χέρια κάποιων κερδοσκόπων των αγορών, διαφόρων συμφερόντων, τα οποία ενεπλάκησαν στην όλη υπόθεση της Ελλάδας», πρόσθεσε ότι «η ενιαία παρουσία μας στο μέτωπο της οικονομίας είναι σημαντική ώστε να διαμορφωθεί η απαραίτητη ηρεμία» και κάλεσε τους υπουργούς πριν από κάθε δημόσια παρουσία να φροντίζουν να είναι καλά ενημερωμένοι ζητώντας πληροφορίες και ενημέρωση από όλους τους συναρμόδιους για την ενημέρωση συνεργάτες του αλλά και τους αρμόδιους υπουργούς.
Και συνέχισε: «Θα παρακαλούσα γενικώς να μη γίνουμε εμείς οι αναλυτές, οι σχολιαστές των γεγονότων, ας τα αφήσουμε αυτά στους δημοσιογράφους. Καλό είναι να επαναλαμβάνουμε τις βασικές μας θέσεις, ώστε να μπορεί να υπάρχει μια ενιαία παρουσία και ουσιαστική ενημέρωση των πολιτών. Το ίδιο πρέπει να κάνουμε και με τα διεθνή ΜΜΕ. Ιδιαίτερα δε για πρωτοβουλίες που έχουν σχέση με την οικονομία, τις επενδύσεις, τις συνεργασίες, θέλω να υπάρχει άμεση επαφή με το δικό μου γραφείο, ώστε να υπάρχει ένας συντονισμός».
Η «αξιολόγηση» Πάγκαλου
Οι επισημάνσεις του πρωθυπουργού στο Υπουργικό Συμβούλιο συνοδεύθηκαν από την ανακοίνωση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θεόδωρου Πάγκαλου, ο οποίος ανέφερε ότι σε λίγες ημέρες θα αναρτήσει στο Διαδίκτυο την «αξιολόγηση» των υπουργών, ώστε να γνωρίζει ο κάθε πολίτης την πρόοδο που κάνουν στην υλοποίηση του Προγράμματος Σταθερότητας.
Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός είχε δηλώσει ότι στο επόμενο άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο και μετά σε ένα τακτικό θα εξεταστούν οι δείκτες αξιολόγησης της χώρας σε διάφορους τομείς. Χαρακτήρισε τη διαδικασία «σημαντικό οδηγό για την αξιολόγηση και των προτεραιοτήτων μας και της δουλειάς που κάνουμε» και πρόσθεσε ότι θα συζητηθούν επίσης διαδικασίες λήψης αποφάσεων και νομοθέτησης ώστε, όπως είπε, να υπάρχει ένα είδος καταλόγου προϋποθέσεων «για να καταλήγουμε σε ποιοτικές αποφάσεις και νομοθετήσεις καθώς και για την παρακολούθηση του κυβερνητικού έργου και του Προγράμματος Σταθερότητας, Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης».