Τρίτη 11 Μαΐου 2010

ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος
Αλιβερίου & Περιχώρων

Αλιβέρι Ευβοίας ΤΚ 34500 τηλ. 2223023322 & 2223023533
email: gld@otenet.gr & spithas@tee.gr
Σύλλογος Δασοπροστασίας
 & Προστασίας Περιβάλλοντος Κύμης
Κύμη ΤΚ 34003 τηλ. 6976706686 & 6932107398
email:sdappe_kimis@yahoo.gr
Προς
κ. Υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής διακυβέρνησης
ΚΟΙΝ.
Γραφείο Πρωθυπουργού
ΜΜΕ


Θέμα: Σχέδιο «Καλλικράτης»
Αλιβέρι – Κύμη 8 Μαΐου 2010


κ. Υπουργέ
Στο σχέδιο - πρόταση χωροταξικής οργάνωσης των Δήμων της Ελλάδος, όσον αφορά την περιοχή Αλιβερίου & Κύμης έχετε καταθέσει για διαβούλευση δύο προτάσεις:
1: Δήμος Κύμης με έδρα την Κύμη αποτελούμενο από τους σημερινούς δήμους Κύμης και Κονιστρών, & Δήμος Ταμυνέων με έδρα το Αλιβέρι αποτελούμενο από τους .....
σημερινούς δήμους Ταμυνέων, Αυλώνος και Δυστίων.
2: Δήμος «Γεώργιος Παπανικολάου» με έδρα το Αλιβέρι αποτελούμενος από τους σημερινούς δήμους Κύμης, Κονιστρών, Ταμυνέων, Αυλώνος και Δυστίων.
Η εκφρασμένη και κατατεθειμένη στην Δημόσια διαβούλευση λογική σας για την συνένωση των δήμων είναι αυτές να προκύψουν με κριτήρια ιστορικής, κοινωνικής, οικονομικής ή άλλης συνάφειας των γεωγραφικών περιοχών που θα απαρτίζουν τους νεοδημιουργούμενους Δήμους .
Στις δύο όμως προτάσεις που διατυπώσατε τα κριτήρια δεν είναι όμοια , ανάλογα και αντίστοιχα. Ενώ αυτά βρίσκουν ικανοποιητική έκφραση στην πρώτη σας πρόταση, και για αυτό είχαν γίνει αποδεκτά από την πλειοψηφία των φορέων και του λαού της Περιοχής πριν ακόμα τις επίσημες ανακοινώσεις σας, με την δεύτερη πρότασή σας δημιουργείται το μόρφωμα ενός δήμου γίγαντα με πληθυσμό 34.000 κατοίκων, με έκταση 800 τετρ. χιλ. , με 47 δημοτικά διαμερίσματα και 111 οικισμούς, με διαφορετική εδαφική διαμόρφωση και διαφορετικούς αναπτυξιακούς προσανατολισμούς, χωρίς καμία κοινωνική και εμπορική συνάφεια, χωρίς κοινά ανθρωπογεωγραφικά χαρακτηριστικά.
Ένας τέτοιος ενιαίος Δήμος σε τέτοια έκταση, και με δύο πολύ διαφορετικές τοπικές κοινωνίες, θα οξύνει τις περιφερειακές ανισότητες και δεν θα διασφαλίσει την κοινωνική συνοχή , θα επιφέρει πλήρη αποδιοργάνωση του κοινωνικού ιστού και των δύο κοινωνιών.
Ιδιαίτερα όσον αφορά την Περιβαλλοντική διάσταση της συγκρότησης ενός ενιαίου Δήμου διατυπώνουμε τις σοβαρές μας αμφιβολίες όσον αφορά την ενιαία αντίληψη που μπορεί να έχει ένας τέτοιος Δήμος στην αξιολόγηση, ανάδειξη, υπεράσπιση και ανάπτυξη δύο τελείως διαφορετικών οικοσυστημάτων που γεωγραφικά σαφώς και διακριτά υφίστανται στις δύο περιοχές:
του ιδιαίτερα επιβαρημένου από την βιομηχανική , αστική και γεωργική δραστηριότητα που κυριαρχεί στην πέριξ του Αλιβερίου περιοχή, και,
 της λιγότερο ευάλωτης, με το ιδιαίτερης αξίας διατηρημένο φυσικό περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής Κύμης – Κονιστρών του ορεινού όγκου της Ανατολικής Δίρφυς με έκθεση το Αιγαίο .
Πάνω απ όλα δε εκφράζουμε την κάθετη αντίθεσή μας στην δημιουργία ενός ενιαίου Δήμου γιατί είμαστε πεισμένοι πως οι όποιοι μηχανισμοί εποπτείας και ελέγχου δημιουργηθούν δεν θα μπορέσουν εξ αντικειμένου να προσφέρουν υπηρεσίες περιβαλλοντικής προστασίας, όπως μας έχει δείξει η εμπειρία μας από την λειτουργία των «αμαρτωλών» Επιτροπών Περιβάλλοντος των Νομαρχιών, και το μόνο που θα κάνουν θα είναι η διευκόλυνση να εγκληματούν όσοι για οικονομικά συμφέροντα εποφθαλμιούν το περιβάλλον.
Θέλουμε να πιστεύουμε πως καμία σκοπιμότητα και καμία «πίεση» οιασδήποτε μορφής από γνωστούς για την εξυπηρέτηση προσωπικών, οικονομικών , μικροπολιτικών και μικροκομματικών συμφερόντων δεν θα μπορέσει να σκιάσει το «οφθαλμοφανές» την δημιουργία δύο αυτοτελών και ανεξάρτητων Δήμων. Κάτι τέτοιο θα αποτελούσε την καλύτερη μαρτυρία για τις πραγματικές σας προθέσεις όπως διατυπώνονται στην εισηγητική σας έκθεση για την δημοκρατική ανασυγκρότηση και εκσυγχρονισμό του κράτους προς οικονομικό και περιβαλλοντικό όφελος όλων μας,


Για τα ΔΣ
Σουφλέρης Δημήτρης
Βαγγέλης Σπίθας