Τρίτη 11 Μαΐου 2010

ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Προς
κ. Υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης
και Ηλεκτρονικής διακυβέρνησης
ΚΟΙΝ.
Γραφείο Πρωθυπουργού
ΜΜΕ
Θέμα: Σχέδιο «Καλλικράτης»
Αξιότιμε κ. Υπουργέ
Στο σχέδιο - πρόταση χωροταξικής οργάνωσης των Δήμων της Ελλάδος, έχετε καταθέσει για διαβούλευση δύο προτάσεις πού αφορούν την περιοχή Αλιβερίου & Κύμης:
Πρόταση 1: Δήμος Κύμης με έδρα την Κύμη αποτελούμενος από τους δήμους α. Κύμης και β. Κονιστρών, οι οποίοι καταργούνται & Δήμος Ταμυνέων με έδρα το Αλιβέρι αποτελούμενος από τους δήμους α. Ταμυνέων και β. Αυλώνος γ. Δυστίων, οι οποίοι καταργούνται.
Πρόταση 2: Δήμος «Γεώργιος Παπανικολάου» με έδρα το Αλιβέρι αποτελούμενος από τους δήμους α. Κύμης β. Κονιστρών γ. Ταμυνέων δ. Αυλώνος και ε. Δυστίων, οι οποίοι καταργούνται.
Επί πλέον από όλους τους παράγοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και το Υπουργείο πού ηγείσθε διατυπώνεται η άποψη ότι .....συζήτησης των εκλεγμένων οργάνων και των τοπικών κοινωνιών και λήψης αποφάσεων μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες, που κατοχυρώνουν την έννοια της αυτοδιοίκησης.
όσες συνενώσεις των δήμων κρίνονται αναγκαίες, πρέπει να προκύπτουν με κριτήρια ιστορικής, κοινωνικής, οικονομικής ή άλλης συνάφειας των γεωγραφικών περιοχών και λειτουργικής επάρκειας, και πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο
Και ενώ οι Τοπικές Κοινωνίες έχουν διαμορφώσει άποψη η οποία συμπίπτει με την πρώτη πρότασή σας, δυστυχώς πρόσφατα παρενέβησαν διάφοροι παράγοντες που περιφρονώντας την εκφρασμένη βούληση των δύο κεντρικών Δήμων, (Ταμυνέων και Κύμης) αντιπρότειναν τη δημιουργία ενός δήμου γίγαντα με 34000 κατ. έκταση 800 τετρ. χιλ. , με 47 δημοτικά διαμερίσματα και 111 οικισμούς, με διαφορετική εδαφική διαμόρφωση, και διαφορετικούς αναπτυξιακούς προσανατολισμούς, χωρίς καμία κοινωνική συνάφεια, χωρίς καμία εμπορική συνάφεια, χωρίς κοινά ανθρωπογεωγραφικά χαρακτηριστικά. Προσπαθούν να ανατρέψουν τις σχετικές αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων της περιοχής μας με δήθεν «κομματικές εντολές» αντί να προωθήσουν το διάλογο και να διευκολύνουν τη δημόσια διαβούλευση.
Με το σχήμα της δεύτερης πρότασής σας, απομακρυσμένο και αποκομμένο από την κοινωνία και τους πολίτες, το τοπικό θα χαθεί στα υπερτοπικά μεγέθη και η αυτοδιοίκηση θα χάσει την ουσία της, που είναι η άμεση σχέση των εκλεγμένων συμβουλίων με τις τοπικές κοινότητες. Ένας ενιαίος Δήμος σε τέτοια έκταση, και με δύο πολύ διαφορετικές τοπικές κοινωνίες, δεν μπορεί παρά να επιφέρει πλήρη αποδιοργάνωση του κοινωνικού ιστού και των δύο κοινωνιών.
Επί πλέον ένας τέτοιος Δήμος θα οξύνει τις περιφερειακές ανισότητες και δεν θα διασφαλίσει την κοινωνική συνοχή. Μέχρι σήμερα, οι 23.000 κάτοικοι των τριών περί το Αλιβέρι
Δήμων, (περιοχής με έντονη βιομηχανική και εμπορική ανάπτυξη) όπως η πρώτη πρότασή σας, υφίστανται άπειρες ταλαιπωρίες στην προσπάθεια να εξυπηρετηθούν από όλες τις υπηρεσίες που έχουν έδρα την Κύμη. Κάτι αντίστοιχο θα δημιουργηθεί με τους κατοίκους της Κύμης αν οι υπηρεσίες αυτές έρθουν στο Αλιβέρι. Αντίθετα η ανεξαρτητοποίηση των δύο περιοχών θα επιτρέψει στη Τοπική Αυτοδιοίκηση να εξυπηρετήσει καλύτερα τον Πολίτη στο χώρο κατοικίας και απασχόλησής του χωρίς ταλαιπωρίες, χωρίς περιττές μετακινήσεις ένθεν κακείθεν, και με μικρό κόστος.
Η ΤΕΔΚ Εύβοιας πρόσφατα χρηματοδότησε μια εμπεριστατωμένη μελέτη και ψήφισε επανειλημμένα την σύσταση 2 Δήμων. (Κύμης και Ταμυναίων).
Επί πλέον αν υλοποιήσετε τη δεύτερη πρότασή σας, τότε η άνιση μεταχείριση των περιοχών της Εύβοιας θα έχει υπερισχύσει της δίκαιης και ισοβαρούς αντιμετώπισης. Πιο συγκεκριμένα αν τα κριτήρια είναι τα ίδια για όλο το Νομό Ευβοίας τότε με λύπη μας διαπιστώνουμε ότι η δεύτερη πρότασή σας δεν συνάδει με τις αποφάσεις σας για τον υπόλοιπο Νομό. Δηλ. Πως μπορούν να θεωρηθούν βιώσιμοι οι νεοσύστατοι Δήμοι Ερέτριας, Καρύστου και Ελυμνίων και δεν θεωρείται βιώσιμος ο Δήμος Κύμης-Κονιστρών όταν και οι τρείς υπερβαίνουν περίπου ίσα το όριο των 10000 κατοίκων;
Τέλος είναι σαφές ότι ακόμα και η ονομασία του ενιαίου Δήμου (δεύτερη πρότασή σας) έγινε με κριτήριο την μερική ικανοποίηση μιας «Κυμαϊκής» συμμετοχής. Γιατί πώς αλλιώς να εξηγηθεί το γεγονός ότι δεν ονομάζεται τον αυτοτελή Δήμο Κύμης – Κονιστρών με το όνομα του μεγάλου γιατρού γόνου την Κύμης αλλά τον θυμάστε ως ονομαστικό άλλοθι στην δημιουργία του «Φαραωνικού» Δήμου. Αυτό όμως δεν αποτελεί τιμή για τον Γ. Παπανικολάου αλλά η καπηλεία του ονόματός του αποτελεί προσβολή και γι΄ αυτόν και για όλους μας.
Κατόπιν αυτού οι υπογράφοντες το κείμενο εκπρόσωποι Φορέων και Πολίτες του Δήμου Ταμυναίων Ευβοίας σας ζητάμε να εγκαταλείψετε κάθε αυθαίρετη και ανεδαφική εναλλακτική πρόταση και να στηρίξετε την αρχική απόφαση των Δημοτικών Συμβουλίων (Ταμυνέων, Αυλώνος και Κύμης) και της Τ.Ε.Δ.Κ. Εύβοιας δημιουργώντας δύο αυτοτελείς και ανεξάρτητους Δήμους. Δηλ. Δήμο Κύμης με έδρα την Κύμη αποτελούμενο από τους δήμους Κύμης και Κονιστρών και Δήμο Ταμυνέων με έδρα το Αλιβέρι αποτελούμενο από τους δήμους Ταμυνέων, Αυλώνος και Δυστίων


Αλιβέρι 8/5/2010
OI ΦΟΡΕΙΣ
ΕΝΩΣΗ ΤΑΜΥΝΑΙΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ «ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ»
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΑΓ. ΛΟΥΚΑ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΑΓ. ΙΩΑΝΝΗ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ 1ΟΥ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ 2ΟΥ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ 3ΟΥ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ 1 ΟΥ ΔΗΜΟΤ. ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ 2ΟΥ ΔΗΜΟΤ. ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ
ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ & ΠΕΡΙΧΩΡΩΝ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΩΝ ΑΛΙΕΩΝ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΕΝΔΡΟΦΥΤΕΥΣΕΩΝ & ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΤΟΠΙΩΝ
ΠΑΝΕΥΒΟΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΔΕΗ
ΟΜΙΛΟΣ ΤΑΧΥΠΛΟΩΝ ΣΚΑΦΩΝ
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΓ. ΙΩΑΝΝΗ
ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ 1980
ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ
ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ