Τρίτη 11 Μαΐου 2010

ΔΗΜΟΣ ΚΟΝΙΣΤΡΩΝ: ΝΕΟΛΑΙΑ – ΦΟΡΕΙΣ - ΚΟΣΜΟΣ

ΕΙΠΑΝ ΝΑΙ
 ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ
ΠΟΥ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ
ΔΥΟ ΔΗΜΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ

Σε πολυπληθή συγκέντρωση την Παρασκευή 7 Μαΐου στις Κονίστρες
Δεύτερη κατά σειρά συγκέντρωση οργάνωσαν έξι φορείς του Δήμου Κονιστρών, σε κεντρικό καφενείο το απόγευμα της Παρασκευής 7 Μαΐου, ύστερα από τη δημοσιοποίηση προς διαβούλευση από το Υπουργείο Εσωτερικών – Δημόσιας Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης των προτάσεων του .......
σχεδίου «Καλλικράτης» σε σχέση με την περιοχή.
Οι κάτοικοι ανταποκρινόμενοι στη κοινή πρόσκληση που εξέδωσαν η Ομάδα Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Κονιστρών, ο Εμπορικός Σύλλογος Κονιστρών, ο Αθλητικός Σύλλογος Κονιστρών και οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού σχολείου και Νηπιαγωγείου Κονιστρών, του Γυμνασίου Κονιστρών και του Λυκείου Κονιστρών, πραγματοποίησαν μία πρωτοφανή σε συμμετοχή, για τα δεδομένα της περιοχής, συγκέντρωση.
Είχαν κληθεί να παραβρεθούν προκειμένου να ενημερώσουν τους δημότες οι Δήμαρχοι και τα Δημοτικά Συμβούλια Κονιστρών και Κύμης.Πρώτος ομιλητής της συγκέντρωσης ήταν ο Νίκος Λάμπρου, πρόεδρος και από τα ιδρυτικά μέλη της εθελοντικής ομάδας Δασοπυρόσβεσης Κονιστρών. Ο κ. Λάμπρου αναφέρθηκε στις δύο προτάσεις, που προβλέπει το σχέδιο για τις περιοχές της Κύμης και Αλιβερίου.
Την πρώτη, που αφορά στην συγχώνευση των Δήμων Κύμης και Κονιστρών σε έναν ενιαίο Δήμο με έδρα τη Κύμη και
την δεύτερη, που αφορά στην δημιουργία ενός τεράστιου Δήμου από την Κύμη έως το Αλιβέρι, με την συνένωση των Δήμων Κύμης, Κονιστρών, Αυλώνος, Δυστίων και Ταμυνέων, με έδρα το Αλιβέρι και την επωνυμία Γεώργιος Παπανικολάου. Επιχειρηματολόγησε υπέρ της πρώτης πρότασης και υποστήριξε ότι το σύνολο των κατοίκων και των φορέων της περιοχής απορρίπτει τη δεύτερη, ενώ καυτηρίασε τη πρόθεση καπηλείας του ονόματος Παπανικολάου.
Επίσης ο κ. Λάμπρου αναφέρθηκε στην Δημοτική αρχή των Κονιστρών, η οποία χωρίς να συγκαλέσει ποτέ μία λαϊκή συνέλευση, προκειμένου να ενημερώσει, να συζητήσει με τους δημότες και να τεκμηριώσει τη θέση της, ήταν για μία φορά ακόμη απούσα, παρόλο που, με οριακή πλειοψηφία, έχει ταχθεί υπέρ της δεύτερης πρότασης και της δημιουργίας ενός Δήμου γίγαντα.
Αντίθετα, από το παρασκήνιο, η Δημοτική Αρχή Κονιστρών τορπιλίζει την πρώτη πρόταση και κατηγορεί, πολεμάει και απειλεί όσους από τους δημότες έχουν αντίθετη άποψη, ισχυριζόμενη ότι εξυπηρετούν αλλότρια συμφέροντα. Εμείς, είπε ο κ. Λάμπρου, δεν εξυπηρετούμε κανένα συμφέρον παρά μόνον το συμφέρον του τόπου και το μέλλον μας και καλούμε την Δημοτική αρχή να συζητήσει μαζί μας. Σε άλλο σημείο της ομιλίας του τόνισε, ότι τους κατηγορούν γιατί με την στάση τους εκφράζουν άλλους πολιτικούς και εύστοχα έθεσε το ερώτημα «Από πότε, οι πολίτες εκφράζουν τους πολιτικούς και όχι οι πολιτικοί τους πολίτες, τους οποίους εκπροσωπούν στο Κοινοβούλιο και στα Δημοτικά Συμβούλια, όπως μάθαμε και στα σχολεία:»
Στη συνέχεια μίλησε ο πρόεδρος του Τοπικού Διαμερίσματος Άνω Κουρουνίου Γιάννης Καραγιάννης, ο οποίος είπε. «Είμαι ένας από την συμπολίτευση που βγαίνω και με παρρησία λέω την γνώμη μου για τον «Καλλικράτη. Πιστεύω, ότι αν θα πάμε στο Αλιβέρι θα συρρικνωθεί και η Κύμη και η Κονίστρα. Γιατί, πηγαίνοντας ο καθένας να εξυπηρετηθεί στο Αλιβέρι, ως έδρα του Δήμου γίγαντα, θα κάνει εκεί και τα ψώνια του με αποτέλεσμα η Κονίστρα και όχι μόνον να συρρικνωθεί, η νεολαία της που δεν θα βρίσκει δουλειά θα φύγει και ο τόπος θα ερημωθεί »

Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΟΝΙΣΤΡΩΝ
ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΝΕΟΛΑΙΑ ΤΗΣ

Τρίτος ομιλητής ήταν ο Δημοτικός Σύμβουλος Τάσος Βλάχος του Δήμου Κονιστρών, ο οποίος κατήγγειλε τον Δήμαρχο Κονιστρών κ. Παπαναστασίου για τη συνεχή και επίμονη άρνησή να συγκαλέσει ένα δημόσιο διάλογο με τους δημότες, για ένα τόσο σοβαρό θέμα, που θα καθορίσει το μέλλον της περιοχής. Με δυσκολία και ύστερα από την επιμονή της αντιπολίτευσης, είπε, συγκάλεσε Δημοτικό Συμβούλιο για το θέμα «Καλλικράτης», από το οποίο απουσίαζε λόγω προβλημάτων υγείας. Πάντως δεν έχει συμμετάσχει μέχρι στιγμής σε δημόσιο διάλογο, καταργώντας στην ουσία την έννοια της διαβούλευσης και ούτε κανείς έχει ακούσει τα επιχειρήματα του (αν έχει) για τη θέσης του, με την οποία υποστηρίζει τη δεύτερη πρόταση.
Ακολούθησε ο Δημοτικός Σύμβουλος της αντιπολίτευσης του Δήμου Κονιστρών Σπύρος Σπύρου, ο οποίος αναρωτήθηκε γιατί ο Δήμαρχος αποφεύγει το διάλογο, αδιαφορώντας για το μέλλον του τόπου και των κατοίκων, το οποίο ανταλλάσει με το προσωπικό και κομματικό του συμφέρον. Για να τεκμηριώσει την θέση του, ότι θα συρρικνωθεί ο τόπος αν ενταχθεί ο Δήμος Κονιστρών στον Δήμο γίγαντα, έφερε ως παράδειγμα, τη πιθανότητα ο ίδιος και άλλοι τέσσερεις πολιτικοί μηχανικοί, οι οποίοι ζουν και εργάζονται στις Κονίστρες, ίσως αναγκαστούν να μετακινηθούν στο Αλιβέρι, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, όταν η Πολεοδομία Κύμης θα μεταφερθεί στην έδρα του Δήμου γίγαντα.
Το λόγο πήρε στη συνέχεια ο Δημοτικός Σύμβουλος της αντιπολίτευσης του Δήμου Κονιστρών Σπύρος Πούρης, ο οποίος συγχάρηκε τη νεολαία του Δήμου για τις πρωτοβουλίες της, για τον δυναμισμό της, την αντίστασή της σε καθεστηκυίες πρακτικές και την ενασχόλησή της με τα προβλήματα του τόπου, τονίζοντας ότι οι ίδιοι ως δημοτική αρχή δεν κατόρθωσαν να διοργανώσουν μια τέτοια συγκέντρωση.
Ακολούθησε η ομιλία του πρώην Διοικητή του Νοσοκομείου Κύμης Θεοφάνη Παπαδόπουλου, δημότη Κονιστρών, ο οποίος, θέλοντας να απορρίψει το αίολο επιχείρημα της ευημερίας ενός τόπου, με βάση το πληθυσμιακό του μέγεθος, υποστήριξε ότι έχουμε παραδείγματα ανάπτυξης μικρών κοινωνιών και βελτίωσης του βιοτικού επιπέδου των κατοίκων τους με την αξιοποίηση των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων.
Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΥΜΗΣ
Ακολούθως κλήθηκε από τους διοργανωτές να ενημερώσει τους κατοίκους, ως ο πλέον αρμόδιος, ο παραβρισκόμενος Δήμαρχος Κύμης Δημήτρης Θωμάς, ο οποίος, αφού συγχάρηκε και εκείνος με τη σειρά του την νεολαία των Κονιστρών για την πρωτοβουλία της να διοργανώσει αυτή την συγκέντρωση, αναφέρθηκε στο ιστορικό αυτής της προσπάθειας και δήλωσε: «Εμείς, ως Δήμος, εδώ και δύο χρόνια έχουμε ξεκάθαρα διατυπωμένη και τεκμηριωμένη άποψη για την αναγκαιότητα της δημιουργίας δύο Δήμων στη περιοχή, την οποία υποστηρίζουμε σθεναρά και σταθερά έως ότου να δικαιωθούμε». Σήμερα και με αυτή την συγκέντρωση οι πολίτες έχουν εκφραστεί. Αυτός ο τόπος έχει ιστορία εδώ και 4 χιλιάδες χρόνια και πρέπει να εξακολουθήσει να υπάρχει. Αυτός ο τόπος έχει πλεονεκτήματα ώστε να οδηγηθεί σε διαφορετική κατεύθυνση ανάπτυξης από εκείνη του Δήμου Ταμυνέων και έκλεισε λέγοντας:
«Αυτή την μάχη θα την κερδίσουμε γιατί έχουμε το δίκαιο με το μέρος μας».
Στη συνέχεια εγκρίθηκε ψήφισμα και προσυπογράφηκε από τους παραβρισκόμενους φορείς και κατοίκους.

ΨΗΦΙΣΜΑ
Σήμερα, Παρασκευή 7 Μαΐου 2010, συγκεντρωθήκαμε στο κέντρο της Κονίστρας, φορείς και κάτοικοι του Δήμου Κονιστρών και του όμορου Δήμου Κύμης για να δηλώσουμε για μια φορά ακόμη ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ την τεκμηριωμένη άποψη την οποία έχουμε για τον τόπο μας και στηρίζουμε ανεπιφύλακτα την πρώτη πρόταση, που προβλέπει τη δημιουργία δύο Δήμων και λέμε


ΝΑΙ ΣΤΗ ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΤΑΣΗ:
Νέος Δήμος Κύμης με τη συνένωση των Δήμων Κύμης και Κονιστρών και με έδρα του νέου Δήμου την Κύμη.
Απορρίπτουμε κατηγορηματικά την δεύτερη εναλλακτική πρόταση, που προβλέπει την δημιουργία ενός μεγάλου Δήμου με τη συνένωση των Δήμων Κύμης, Κονιστρών, Αυλώνος, Δυστίων και Ταμυνέων με έδρα το Αλιβέρι, και με την ονομασία «Γεώργιος Παπανικολάου».
Θεωρούμε ότι η πρόταση αυτή θα αποτελέσει τροχοπέδη για την ανάπτυξη της περιοχής μας και θα λειτουργήσει διχαστικά για τις τοπικές κοινωνίες, ενώ η προτεινόμενη ονομασία του νέου Δήμου «Γεώργιος Παπανικολάου» αποτελεί καπηλεία του ονόματος και βάναυση προσβολή στη μνήμη του μεγάλου επιστήμονα.


Το παραπάνω ψήφισμα εγκρίνουν και συνυπογράφουν ομόφωνα όλοι οι παρευρισκόμενοι.
Τοπικό Συμβούλιο Καδίου Δήμου Κονιστρών
Τοπικό Συμβούλιο Ανω Κουρουνίου Δήμου Κονιστρών
Εμπορικός Σύλλογος Κονιστρών
Αθλητικός Σύλλογος Κονιστρών
Σύλλογος Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Κονιστρών
Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Κονιστρών
Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Γυμνασίου Κονιστρών
Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Λυκείου Κονιστρών
Ανεξάρτητη Ενωτική Κίνηση Παρέμβαση Κονιστρών
Πρόεδρος Εκπολιτιστικού Συλλόγου Άνω Κουρουνίου
Εκπολιτιστικός Σύλλογος των απανταχού Ανωκουρουνιατών Ευβοίας