Τρίτη 31 Μαΐου 2011

Πειθαρχικό δίκαιο

Τα αδικήματα που "καίνε" 
τους δημοσίους υπαλλήλους

   Το ριζικά ανανεωμένο και αυστηρότερο από το προηγούμενο, πειθαρχικό δίκαιο των δημοσίων υπαλλήλων, αναμένεται να «περάσει» από το υπουργικό Συμβούλιο τις επόμενες ημέρες ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Ραγκούσης, καθώς αποτελεί κυβερνητική απόφαση να μπει τέλος στην ατιμωρησία των επίορκων κρατικών υπαλλήλων.
    Κομβικό σημείο του νέου πειθαρχικού δικαίου αποτελεί η απομάκρυνση των συνδικαλιστών από τα πειθαρχικά συμβούλια, αλλά και ......
η δραστική συντόμευση περαίωσης των ΕΔΕ.
    Τα νέα πειθαρχικά συμβούλια θα έχουν κατά πλειοψηφία δικαστές, ενώ τα πρωτοβάθμια πειθαρχικά συμβούλια θα λειτουργούν για πειθαρχικές αποφάσεις.
    Μεταξύ των πειθαρχικών αδικημάτων για τα οποία θα ελέγχονται οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι : κάθε παράβαση υπαλληλικού καθήκοντος που προσδιορίζεται από τις υποχρεώσεις που επιβάλλουν στον υπάλληλο οι κείμενες διατάξεις, και οδηγίες, η παράβαση καθήκοντος κατά τον Ποινικό Κώδικα ή άλλους ειδικούς νόμους, η απόκτηση ανταλλάγματος προς όφελος του ίδιου του υπαλλήλου ή τρίτου προσώπου, κατά την άσκηση των καθηκόντων του και η αναξιοπρεπής ή ανάρμοστη ή ανάξια για υπάλληλο συμπεριφορά εντός ή εκτός υπηρεσίας.