Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

ΔΗΜΟΣ ΧΑΛΚΙΔΕΩΝ


ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ

Λύση στο διηνεκές για την υδροδότηση
του ευρύτερου πολεοδομικού συγκροτήματος
του διευρυμένου Δήμου Χαλκιδέων

Την πρόταση-λύση της ΕΥΔΑΠ για καθαρό νερό στην ταλαιπωρημένη από το εξασθενές χρώμιο Μεσσαπία, ο Δήμος Χαλκιδέων –ανατρέποντας την αρχική σκέψη για απ’ ευθείας υποθαλάσσιο αγωγό από την Ανθηδόνα στα παράλια της Μεσσαπίας- πέτυχε να την καταστήσει και ως σταθερά διασφαλισμένης εφεδρείας για την υδροδότηση του ευρύτερου πολεοδομικού συγκροτήματός του.
Το σχέδιο παρουσιάστηκε από την υπουργό Τίνα Μπιρμπίλη, κατά τη διάρκεια σύσκεψης στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και .....
Κλιματικών Αλλαγών (ΥΠΕΚΑ), την Τετάρτη 18 Μαΐου, με την παρουσία Βουλευτών της Εύβοιας, της Γεν. Γραμματέως Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας-Στερεάς, Πόπης Γερακούδη, του Γεν. Γραμματέα Περιφέρειας Στερεάς, Κλέαρχου Περγαντά, του Δημάρχου Χαλκιδέων, Θανάση Ζεμπίλη, του Δημάρχου Διργφύων-Μεσσαπίων, Γιάννη Μπουροδήμου, του Δημάρχου Τανάγρας, Βαγγέλη Γεωργίου καθώς και Υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου και της ΕΥΔΑΠ. Έγινε δε αποδεκτό από το σύνολο των παρισταμένων, ως η βέλτιστη λύση.
Την ίδια ημέρα το βράδυ, ο Δήμαρχος, Θανάσης Ζεμπίλης ενημέρωσε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Χαλκιδέων για αυτήν τη σημαντική εξέλιξη..

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Πρόκειται για έργο κατ’ εξοχήν για την υδροδότηση της περιοχής της Μεσσαπίας, από το σύστημα της Υλίκης και της Παραλίμνης, με διέλευση από το Δήμο Χαλκιδέων, του οποίου περιβάλλει τις δεξαμενές ύδρευσης, μέσω Ανθηδόνας-Υψηλής Γέφυρας-υποθαλλάσιας ζεύξης-περιφερειακής οδού Χαλκίδας-Νέας Αρτάκης, με τροφοδοτικό αγωγό F600.
Ένα γραμμικό έργο υδροδότησης, που κατά βάση θα διασώζει μεγάλο μέρος από το 1 εκατ. κυβικών μέτρων νερού που χάνεται κάθε ημέρα από την Υλίκη προς τη θάλασσα, λόγω των γεωλογικών φαινομένων και της διάβρωσης και στη συνέχεια, μέσω των αγωγών, θα το οδεύει προς την περιοχή της Μεσσαπίας, που οι ανάγκες της φθάνουν τα 10-12 εκατ. κυβικών μέτρων νερού το χρόνο.
Για την κατασκευή του έργου από την ΕΥΔΑΠ, υπολογίζεται χρονικός ορίζοντας έως δηλαδή και την ολοκλήρωση του ΕΣΠΑ το 2015.
Ο προϋπολογισμός του έργου είναι πάνω από 15 εκατ. ευρώ, με κονδύλια που διαθέτει το ΥΠΕΚΑ από το ΕΠΕΡΑΑ του ΕΣΠΑ.

Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Πρόκειται για σχέδιο που μπορεί να δρομολογείται για την αντιμετώπιση της μόλυνσης των νερών της Μεσσαπίας αλλά προβλέπει και προσφέρεται για χρήση και από το ευρύτερο πολεοδομικό συγκρότημα της Χαλκίδας.
Πρόκειται δε για λύση α) με εξασφαλισμένη πίστωση β) με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα γ) τεχνικά αξιόπιστη, λόγω της συμβολής της ΕΥΔΑΠ δ) ασφαλής ως προς την ποιότητα του παρεχόμενου νερού, μιας και μιλάμε για τη σύνδεση με το δίκτυο που υδροδοτεί πάνω από το μισό του πληθυσμού της χώρας και ε) διαχρονική, όπως πιστοποιούν τα μεγέθη των διαθέσιμων ποσοτήτων.
Το σχέδιο εξυπηρετεί ένα –το βασικό- από τα εναλλακτικά σενάρια της μεσομακροπρόθεσμης στρατηγικής ως προς την υδροδότηση του διευρυμένου Δήμου Χαλκιδέων, αφού πέραν του ότι ενίοτε δημιουργούνται και προβλήματα (π.χ. στη Δημοτική Ενότητα Νέας Αρτάκης), οφείλουμε να κατανοήσουμε πως οι υδάτινοι πόροι στερεύουν.

ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΑΠΟΔΕΚΤΕΣ

ΚΑΜΜΙΑ ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΓΙΑ ΑΜΕΣΗ ΣΥΝΔΕΣΗ
Ο Δήμαρχος, Θανάσης Ζεμπίλης (με δεδομένο πως σε ενεστώτα χρόνο το ευρύτερο πολεοδομικό συγκρότημα του Δήμου δεν αντιμετωπίζει ούτε ποσοτικό ούτε
ποιοτικό πρόβλημα υδροδότησης) ζήτησε και πέτυχε «ο Δήμος Χαλκιδέων να μην έχει την υποχρέωση της άμεσης σύνδεσης με τους αγωγούς της ΕΥΔΑΠ, αλλά να υπάρχουν οι αναμονές», εκφράζοντας έτσι την επιφυλακτικότητά του έναντι της προοπτικής ιδιωτικοποίησης της διαχείρισης και εκμετάλλευσης των δικτύων της ΕΥΔΑΠ και του τι αυτό θα σημάνει, κυρίως σε ζητήματα τιμολόγησης.

ΞΕΧΩΡΙΣΤΑ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ
ΤΟ ΥΠΟΕΡΓΟ ΓΙΑ ΠΑΡΑΛΙΑ ΑΥΛΙΔΑΣ
Ως γνωστόν, βρίσκεται σε εξέλιξη η υδροδότηση της Δημοτικής Ενότητας Αυλίδας, απ’ ευθείας από το σύστημα του Μόρνου. Αναμένεται δε να έχει ολοκληρωθεί κατά τα τέλη του καλοκαιριού, με τον αγωγό να συνδέεται στη δεξαμενή της Παραλίας Αυλίδας, στη θέση Μόρφα.
Έτσι, ο Δήμαρχος, Θανάσης Ζεμπίλης, ζήτησε και έγινε αποδεκτό να μην δημοπρατηθεί στη μελέτη του νέου μεγάλου έργου που αποφασίστηκε στη σύσκεψη στο ΥΠΕΚΑ, το προβλεπόμενο σκέλος Υψηλής Γέφυρας-Παραλίας Αυλίδας, με αγωγό F300, αλλά να δημοπρατηθεί ξεχωριστά -βάσει μελέτης που έχει κατατεθεί από το Δήμο Χαλκιδέων- και να κατασκευαστεί άμεσα, χωρίς να περιμένουμε έως το 2015. Ο προϋπολογισμός του ανέρχεται στα 2,5 εκατ. ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί επίσης από το ΕΠΕΡΑΑ.