Τετάρτη 6 Ιουλίου 2011

Σοκολάτα

Από την Ιωάννα Λαΐνη
Σοκολάτα, η πιο γλυκιά απόλαυση!!!

Η σοκολάτα φαίνεται να έχει, μια γλυκιά και μακρά ιστορία, μέσα από το πέρασμα πολλών αιώνων, αλλά και γνωστή ως «τροφή των θεών». Μέχρι τα μέσα του 1600 η δημοτικότητα της γλυκιάς, πλέον σοκολάτας είχε εξαπλωθεί, σε όλη την Ευρώπη. Το 1847, φτιάχτηκε η πρώτη σοκολάτα γάλακτος όπου.....
έγινε δημοφιλής σε όλη την υδρόγειο σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. 
Ο βασικότερος λόγος για τον οποίο είναι τόσο αγαπητή, ιδιαίτερα από μικρούς αλλά και μεγάλους, είναι η γλυκιά της γεύση. Ορισμένα συστατικά, που περιέχει επιδρούν στο κεντρικό-νευρικό σύστημα, με αποτέλεσμα να μπορούν να βελτιώσουν, την ψυχική διάθεση καθώς και την διαχείριση του άγχους.
Η σύστασή της και μόνο, παρέχει άμεση ενέργεια στον οργανισμό, αλλά και στον εγκέφαλο, αφού οι περισσότερες ευεργετικές επιδράσεις, οφείλονται στην περιεκτικότητά της σε κακάο. 
Το κακάο που περιέχει η σοκολάτα αποτελεί πολύ καλή πηγή αντιοξειδωτικών παραγόντων, που είναι οι λεγόμενες πολυφαινόλες, με κύριους αντιπροσώπους τα φλαβονοείδη και τις τανίνες. Τα αντιοξειδωτικά παρέχουν προστασία στα κύτταρα του οργανισμού από τις ελεύθερες ρίζες και τα υπεροξείδια. 
 Έτσι, προστατεύουν την καρδιά, περιορίζουν διάφορες εκφυλιστικές διαδικασίες, έχουν αντιφλεγμονώδη δράση, και μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου. Επίσης, δρα προστατευτικά στην καρδιαγγειακή λειτουργία, μειώνοντας τη χοληστερόλη του αίματος και την αρτηριακή πίεση. Ωστόσο, η κατανάλωση σοκολάτας θα πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο, λόγω του θερμιδικού περιεχομένου της, και να συνυπολογίζεται στις συνολικές θερμίδες ενός ισορροπημένου ημερησίου διαιτολογίου.