13 μέτρα - προτάσεις Σάλλα
για την οικονομία
Ο πρόεδρος της τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας απαντώντας σε σχετικό αίτημα του Reporter.gr εισηγείται 13 μέτρα που θα δώσουν ρευστότητα στην αγορά αλλά και στο δημόσιο και θα θέσουν ξανά την οικονομία σε αναπτυξιακή τροχιά. Η κρίσιμη καμπή στην οποία βρίσκεται η ελληνική οικονομία σε συνδυασμό με την αδράνεια και την αναποτελεσματικότητα της κυβέρνησης έχει προβληματίσει τον επιχειρηματικό κόσμο. Οι ασχολούμενοι με τις επιχειρήσεις και την οικονομία γενικότερα, θεωρούν οτι πρέπει να ληφθούν άμεσα πρακτικά μέτρα για να αντιμετωπιστεί η κρίση και να μπεί η οικονομία σε ενα δρόμο ανάπτυξης.
Το Reporter.gr προσπαθώντας να κωδικοποιήσει ποιά είναι τα συγκεκριμένα μέτρα που «βλέπουν» οι άνθρωποι της αγοράς, απευθύνθηκε στον πρόεδρο της τράπεζας Πειραιώς κ. Μιχάλη Σάλλα. Ο κ. Σάλλας προσδιόρισε 13 μέτρα που θα δώσουν ρευστότητα στην αγορά αλλά και στο δημόσιο και τα οποία εξορθολογίζουν το χάος της ελληνικής οικονομικής πολιτικής και θέτουν την οικονομία σε αναπτυξιακή τροχιά. Ο πρόεδρος της τράπεζας ο οποίος είχε παλαιότερα υπηρετήσει και στο δημόσιο τομέα ώς Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εμπορίου έχει προτείνει τα μέτρα αυτά στον νυν αλλά και σε προηγούμενους υπουργούς Οικονομίας. Το δυσάρεστο είναι οτι μέχρι στιγμής δεν είδαμε να εφαρμόζονται...
Τα μέτρα που προτείνει ο κ. Μιχάλης Σάλλας επιγραμματικά είναι τα εξής: A) Ενδεικτικά παραδείγματα αξιοποίησης πόρων για την ανάπτυξη της οικονομίας, καθώς και για την ορθολογική λειτουργία του Δημοσίου.
1. Εφαρμογή και επέκταση των σχετικών Νόμων για την κατάρτιση ισολογισμού και Ενημερωτικού Δελτίου από τις διοικήσεις όλων των φορέων του Δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα (δημόσιες επιχειρήσεις, ιδρύματα, νοσοκομεία κλπ). Αυτό θα είναι το πρώτο, αλλά καθοριστικό βήμα εξορθολογισμού δαπανών, μέτρησης αποτελεσματικότητας, αλλά και σημαντικής εξυγίανσης του ευρύτερου δημόσιου τομέα.
2. Επιτάχυνση των διαδικασιών για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. ʼμεση εφαρμογή του θεσμού Sales and Lease Back, με σκοπό τη βελτίωση της ρευστότητας του Δημοσίου και τη μείωση του δανεισμού του.
3. Ενοποίηση των Οργανισμών ΕΤΑ, ΚΕΔ, Ολυμπιακά Ακίνητα και άμεση αξιοποίηση των περιουσιακών τους στοιχείων με ταχύτατες διαδικασίες (μαρίνες, καζίνο, Ελληνικό, Φάληρο εκτάσεις οικοπέδων κλπ.)..
4. ʼμεση δημοσιοποίηση και υλοποίηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, για τη μείωση του δημόσιου χρέους (ΟΠΑΠ, ΕΥΔΑΘ, ΕΥΔΑΠ, Ιππόδρομος, ΟΤΕ κ.ά).
5. Διεύρυνση του θεσμού των συμβάσεων παραχώρησης μεγάλων έργων και επέκταση του χρόνου των υφιστάμενων συμβάσεων. Εξέταση τιτλοποίησης μελλοντικών εσόδων από τις συμβάσεις αυτές για ενίσχυση του Προγράμματος Δημόσιων Επενδύσεων (Εθνικές Οδοί, αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος, Αττική Οδός, άλλα αεροδρόμια, λιμάνια, κλπ.).
6. ʼμεση προώθηση των προκηρύξεων για έργα και δράσεις που έχουν ενταχθεί στο Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ) και αφορούν επικοινωνίες ευρυζωνικά δίκτυα, ανταγωνιστικότητα επιχειρηματικότητα, περιβάλλον αειφόρο ανάπτυξη κλπ. Το πακέτο είναι ύψους 20 δις, εκ των οποίων το 50% αφορά περιφερειακά προγράμματα.
7. Κίνητρα και επιβραβεύσεις σε τομείς και στελέχη του Δημοσίου, που συνδράμουν στην αναβάθμιση των υπηρεσιών τους, στην ταχύτητα, την ποιότητα εξυπηρέτησης των πολιτών και ασφαλώς στην συγκράτηση των δαπανών.
8. Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής με την θέσπιση κινήτρων: Σε φυσικά πρόσωπα για την πληρωμή αγαθών ή υπηρεσιών με ηλεκτρονικά μέσα (χρεωστικές κάρτες, πιστωτικές κάρτες, ηλεκτρονική τραπεζική κ.λ.π.). Σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις για την χρησιμοποίηση ηλεκτρονικών μέσων συναλλαγών.
9. Ενταξη των αλλοδαπών εργαζομένων στην αγορά εργασίας, με καταβολή ποσού για έξοδα ένταξης ασφάλισης.
Β. Μέτρα για την ενίσχυση της ρευστότητας και την ομαλή λειτουργία της αγοράς.
1. Εξόφληση οφειλών του Δημοσίου, ύψους περίπου 10 δις, προς ιδιώτες και επιχειρήσεις (προμηθευτές, κατασκευαστές κ.ά.), με την έκδοση Ομολόγου που θα αγοράσουν οι ελληνικές και ξένες Τράπεζες με ιδιωτική τοποθέτηση.
2. Ταχύτερη επιστροφή του Φ.Π.Α. από το δημόσιο στους δικαιούχους καθώς και παροχή πιστοποιητικού βεβαίας καταβολής προς τις επιχειρήσεις σε περιπτώσεις αναμφισβήτητης οφειλής, για την προεξόφλησή του πιστοποιητικού αυτού από τις Τράπεζες.
3. Ενίσχυση των επιχειρήσεων και διασφάλιση των θέσεων εργασίας. Οι εγγυήσεις του Δημοσίου προς τις Τράπεζες, ύψους 15 δις, να κατευθυνθούν άμεσα προς τις επιχειρήσεις, αντί για τις τράπεζες, με προτεραιότητα τις τουριστικές και εξαγωγικές μονάδες και σε οποιονδήποτε άλλο κλάδο ή επιχείρηση εκτιμάται ότι, εξαιτίας της διεθνούς κρίσης, θα έχει επιπτώσεις στις εργασίες του και στον αριθμό των απασχολουμένων. Η πρόταση αυτή προστατεύει πρωτογενώς περίπου 400.000 θέσεις εργασίας.
4. Για περιορισμό των μεταχρονολογημένων επιταγών, θέσπιση φορολογικών κινήτρων για τις επιχειρήσεις με βάση κλίμακα χρόνου εξόφλησης των προμηθευτών τους (από 2 μέχρι το πολύ 6 μήνες), έτσι ώστε να περιορισθεί δραστικά το σημερινό φαινόμενο εξόφλησης των επιταγών σε 9 και 12 μήνες που πλήττει την αγορά.