Επιτροπή
για την κρίση στον Τύπο
Τη συγκρότηση διακομματικής Επιτροπής που να συζητήσει την κρίση στον Τύπο και τη διαμόρφωση του τοπίου στο χώρο της νέας διαδικτυακής ενημέρωσης και της ψηφιακής τηλεόρασης, αποδέχθηκε ο υφυπουργός Εσωτερικών, Κώστας Γκιουλέκας, ανταποκρινόμενος σε σχετική πρόταση του Πάνου Σόμπολου, μέλους του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ. Κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ο κ. Γκιουλέκας προανήγγειλε για το επόμενο χρονικό διάστημα, μέτρα που αφορούν τα δημοτικά μέσα ενημέρωσης, ενώ ανακοίνωσε πως το υπουργείο Εσωτερικών βρίσκεται σε συνεννόηση με το υπουργείο Παιδείας, προκειμένου να εισαχθεί πιλοτικά μάθημα μέσων ενημέρωσης στην Γ’ Λυκείου, για την εξοικείωση των «αυριανών ακαδημαϊκών πολιτών» με τη διαδικασία σύνταξης και ανάγνωσης μιας εφημερίδας.
Παράλληλα, ο υφυπουργός, αρμόδιος για θέματα ΜΜΕ, δέχθηκε επικρίσεις εκ μέρους των προσκεκλημένων δημοσιογράφων-συνδικαλιστών, για τον τρόπο διανομής της κρατικής διαφήμισης και την προετοιμασία της ψηφιακής τηλεόρασης.
«Οι καταγγελίες για την κρατική διαφήμιση είναι σήμερα πολύ λιγότερες απ’ ό,τι στο παρελθόν», απάντησε ο Κ. Γκιουλέκας και συμπλήρωσε: «Εμείς καθιερώσαμε την ανάρτηση, στο Διαδίκτυο, των στοιχείων για τη διασπορά της.
Υπάρχει το Προεδρικό Διάταγμα που ορίζει πως για να δοθεί κρατική διαφήμιση σε ένα μέσο, θα πρέπει να υπάρχει αναγνωσιμότητα. Εγώ δεν ισχυρίζομαι πως όλα είναι καλώς καμωμένα. Βεβαίως υπάρχουν προβλήματα.
Το υπουργείο πάντως, δεν ελέγχει τον τρόπο κατανομής της κρατικής διαφήμισης, αλλά το αν κατευθύνεται το 30% στην Περιφέρεια.
Υπάρχουν προβλήματα με επιστροφές, με χρήματα κάτω απ’ το τραπέζι. Χωρίς όμως καταγγελίες, δεν μπορεί να γίνει τίποτα».
Τα μέλη του Δ.Σ. του συνδικαλιστικού σωματείου των δημοσιογράφων, Π.Σόμπολος, Φ. Πετραλιά, Δ. Τσαλαπάτης και Δ. Κουμπιάς, ζήτησαν να συνδεθεί η κρατική διαφήμιση με «ρήτρα απασχόλησης» και ασφαλιστικής ενημερότητας των επιχειρηματιών, να αναβληθεί επί μία τετραετία η εφαρμογή σχεδίου οδηγίας της Ε.Ε., που αφαιρεί από τις εφημερίδες την αποκλειστικότητα της δημοσίευσης ισολογισμών, να υπάρξει διασπορά των δελτίων ειδήσεων στα τηλεοπτικά κανάλια καθ’ όλο το 24ωρο και έλεγχος των νέων εκδοτών, «ώστε να μην μπαίνουν αλεξιπτωτιστές στο επάγγελμα».
Η κ. Φανή Πετραλιά, κατήγγειλε πως οι άδειες για την ψηφιακή τηλεόραση παραχωρούνται στους έξι μεγάλους ιδιοκτήτες τηλεοπτικών σταθμών, οι οποίοι μάλιστα «έχουν συμπτύξει τραστ», «χωρίς την αναγκαία δημοσιότητα και πρόσκληση ενδιαφέροντος». «Η διαδικασία ήταν ανοιχτή. Αν έχει δημιουργηθεί τραστ, θα καταθέσω ερώτηση.
Πρέπει να προσέχουμε πάντως τι καταγγέλλουμε», παρενέβη ο Άδωνις Γεωργιάδης (ΛΑΟΣ). «Δεν θα πρέπει να δοθούν πλέον άδειες για την αναλογική τηλεόραση, γιατί θα ήταν ανήθικο να έρθει κάποιος μετά από 20 χρόνια και να κλείσει τις επιχειρήσεις.
Το θέμα είναι πώς θα εξασφαλίσουμε την ψηφιακή τηλεόραση από το 2010», συμπλήρωσε. «Βεβαίως υπάρχουν συμφέροντα στο χώρο του Τύπου, αλλά ακόμη δεν έχουν δοθεί άδειες. Όλα είναι ανοιχτά. Έχουμε προβλέψει μίνιμουμ αριθμό εργαζομένων, μπορούμε να ελέγξουμε τα πάντα, δεν είναι προσχεδιασμένο το παιχνίδι», απάντησε ο Κ. Γκιουλέκας.
Επίδομα ανεργίας στο 70% του μισθού, θέσπιση ασφαλιστικών κινήτρων για την απορρόφηση ανέργων δημοσιογράφων και πάγωμα των δανειακών υποχρεώσεών τους, πρότεινε ο Δ. Κουμπιάς. Να μην προσυπογράψει η κυβέρνηση, ούτε μία απόλυση στον «Ελεύθερο Τύπο», ζήτησε ο Δ. Τσαλαπάτης. «Τα δελτία ειδήσεων δεν μπορεί να είναι μονοθεματικά με επεισόδια σε παράθυρα και μπαλκόνια […].
Δεν μπορεί η δημόσια ραδιοτηλεόραση να έχει κοντράτα-μαϊμού με πανελίστες και οι συνάδελφοι να είναι με 700 ευρώ. Δεν μπορεί να λειτουργούν με εργολαβίες στην ενημέρωση, που είναι εκτός ελέγχου. Δεν μπορεί να υπάρχει ανώνυμη ενημέρωση από το Διαδίκτυο. Άλλο το μπλογκ, άλλο το ΜΜΕ», συμπλήρωσε.
«Προσωπικά, είμαι αντίθετος να έχουμε μετρήσεις στην τηλεθέαση των δελτίων ειδήσεων», ανέφερε ο υφυπουργός Εσωτερικών και πρόσθεσε: «Αν απαγορεύσουμε τις μετρήσεις, όχι μόνον κατά τη διάρκεια των δελτίων, αλλά ενδεχομένως ένα τέταρτο ή μισή ώρα πριν και μετά, θα απομονώσουμε αυτό το παιχνίδι. Είναι κάτι αντίστοιχο αυτό και με την πώληση προϊόντων από τις εφημερίδες. Γιατί έχουμε το φαινόμενο, πολίτες να επιλέγουν τον τρόπο ενημέρωσης, από το dvd που δίνει κάποια εφημερίδα...».
Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, επέρριψε -για την κρίση στον Τύπο- ευθύνες και στο συνδικαλιστικό όργανο των δημοσιογράφων.
Ειδικά για το κλείσιμο του «Ελεύθερου Τύπου», παρατήρησε πως «ο Ε.Τ. δεν έκλεισε για οικονομικούς λόγους, ή επειδή δεν είχε ποιότητα. Ένας τέτοιος επιχειρηματίας δεν διακυβεύει τη φήμη του απέναντι στις Τράπεζες για 10 εκ. το χρόνο.
Έπρεπε να ψάξετε το θέμα παρακάτω».
«Η ΕΣΗΕΑ θα πρέπει να σηκώσει το ανάστημά της πολύ περισσότερο απέναντι στους εργοδότες», υποστήριξε ο Μ. Κεφαλογιάννης (ΝΔ). «Χρειάζεται το ποιοτικό κριτήριο στην κρατική διαφήμιση. Αν βεβαίως η Βουλή το αποφασίσει, θα υπάρξει τεράστια σύγκρουση με τράπεζες, ΟΠΑΠ κ.λπ., που θέλουν να κάνουν τη δική τους πολιτική μέσω της διαφήμισης».
«Οι διαφημιστές κάνουν παιχνίδια σε βάρος της ενημέρωσης και της είδησης, καθώς διαπραγματεύονται με ενιαία συμβόλαια.
Κάναμε παίκτη αυτήν την ομάδα, που πρέπει να αντιμετωπίσουμε με διαφορετικό τρόπο», ανέφερε και ο Γ. Τραγάκης (ΝΔ).