Για τα ταξίδια των πολιτών
της ΠΓΔτΜ, του Μαυροβουνίου και της ΣερβίαςΕΕ:
Κατάργηση της βίζας
για τους πολίτες βαλκανικών χωρών
H Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως από καιρό αναμενόταν, πρότεινε χθες στο Συμβούλιο των υπουργών της ΕΕ την κατάργηση της υποχρέωσης θεώρησης (βίζα) για τα ταξίδια των πολιτών της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ), του Μαυροβουνίου και της Σερβίας.
Η σημερινή πρόταση παρέχει τη δυνατότητα στους πολίτες των τριών χωρών να ταξιδεύουν στις χώρες Σένγκεν (όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, με εξαίρεση το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία, καθώς επίσης η Ελβετία, η Νορβηγία και η Ισλανδία) με τα νέα βιομετρικά διαβατήρια.
Όπως αναφέρεται και στο ΑΠΕ/ΜΠΕ, η Επιτροπή επισημαίνει στη σημερινή ανακοίνωσή της ότι οι χώρες αυτές έχουν πραγματοποιήσει αξιόλογες προόδους για τη βελτίωση της ασφάλειας των διαβατηρίων, την ενίσχυση των συνοριακών ελέγχων και τη θωράκιση του θεσμικού πλαισίου που διέπει την πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος και της διαφθοράς, καθώς και στους τομείς των εξωτερικών σχέσεων και των θεμελιωδών δικαιωμάτων.
Η πρόταση της Επιτροπής πρέπει να εγκριθεί από το Συμβούλιο κατόπιν διαβούλευσης με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.Στη σημερινή ανακοίνωσή της η Επιτροπή υπογραμμίζει επίσης ότι παραμένει προσηλωμένη στον στόχο της απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης και για τους πολίτες της Αλβανίας και της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης.
Πλην όμως, επισημαίνει ότι οι χώρες αυτές δεν εκπληρώνουν ακόμη πλήρως τις προϋποθέσεις για να συμπεριληφθούν στη σημερινή πρόταση. Εφόσον διατηρηθεί ο ρυθμός των υλοποιούμενων μεταρρυθμίσεων και εφόσον εκπληρωθούν όλες οι σχετικές προϋποθέσεις, η Επιτροπή δηλώνει πως θα μπορούσε να εξετάσει τη σκοπιμότητα υποβολής νέας πρότασης, που θα συμπεριλαμβάνει τις συγκεκριμένες χώρες, μέχρι τα μέσα του 2010.Στη σημερινή ανακοίνωσή της η Επιτροπή αναφέρει ακόμα πως σε ό,τι αφορά τις τρείς χώρες για τις οποίες καταργείται η βίζα, μόνο η ΠΓΔτΜ εκπλήρωσε όλες τις αναγκαίες προϋποθέσεις και συνεπώς η κατάργηση, εφόσον βεβαίως εγκριθεί από το Συμβούλιο, θα είναι άμεση.
Για τη Σερβία και το Μαυροβούνιο, η Επιτροπή επισημαίνει ότι η θέση σε ισχύ της απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης θα εξαρτηθεί από την εκπλήρωση όλων των υπολειπόμενων ανοικτών παραμέτρων αναφοράς που καθορίζονται στον χάρτη πορείας εκάστης χώρας, μέχρι την ημερομηνία έκδοσης της παρούσας πρότασης από το Συμβούλιο.
Σε ό,τι αφορά στα υπόλοιπα Δυτικά Βαλκάνια η Επιτροπή αναφέρει ότι η Αλβανία και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη πρέπει να συνεχίσουν τις προσπάθειες που καταβάλλουν, προκειμένου να εξασφαλίσουν θετική σύσταση από μέρους της Επιτροπής.
Στην Αλβανία και στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη εξακολουθούν να υπάρχουν αδυναμίες όσον αφορά την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και της διαφθοράς και την αντιμετώπιση των ελλείψεων που χαρακτηρίζουν τη διαδικασία έκδοσης διαβατηρίων, καθώς και στους τομείς της διαχείρισης των συνόρων και της μετανάστευσης.
Η Επιτροπή αναφέρει στη συνέχεια πως «ούτε οι κάτοικοι του Κοσόβου (βάσει της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών 1244/99) θα τύχουν προς το παρόν της απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης. Οι τεχνικές απαιτήσεις για την κατάργηση της υποχρέωσης αυτής δεν πληρούνται ακόμη στο έδαφος του Κοσόβου.
Σχετικά με το θέμα αυτό, η Επιτροπή δηλώνει ότι θα εξακολουθήσει να συνεργάζεται στενά με τις αρχές τόσο της Σερβίας όσο και του Κοσόβου και θα διερευνήσει τις διάφορες δυνατότητες που υπάρχουν για τη διευθέτηση του ζητήματος των θεωρήσεων στο μέλλον".
Κατά την παρουσίαση της πρότασης της Επιτροπής, ο , αντιπρόεδρος της Επιτροπής αρμόδιος για τη Δικαιοσύνη, την Ελευθερία και την Ασφάλεια, δήλωσε τα εξής: "Η πρότασή μας κομίζει πραγματικά καλά νέα για τους κατοίκους των Δυτικών Βαλκανίων, και ιδίως για τους πολίτες της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, του Μαυροβουνίου και της Σερβίας. Γνωρίζω πόση σημασία έχει γι` αυτούς να μπορούν να ταξιδεύουν χωρίς να χρειάζονται θεώρηση.
Η πρόταση που υιοθετήθηκε σήμερα είναι αποτέλεσμα εντατικών και επίπονων προσπαθειών τόσο των αρχών όσο και των πολιτών των εν λόγω χωρών για την εκπλήρωση των αναγκαίων προϋποθέσεων. Τους συγχαίρω για το επίτευγμά τους αυτό".
Τέλος ο αρμόδιος για τη Διεύρυνση Επίτροπος Όλι Ρεν, δήλωσε:
"Στόχος μας, και ακλόνητη πεποίθησή μας, είναι ότι η Αλβανία και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη θα ακολουθήσουν πολύ σύντομα. Ο χάρτης πορείας εξακολουθεί να ισχύει και παραμένει απολύτως εφικτός, υπό την προϋπόθεση ότι οι αρχές των χωρών αυτών θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί.
Αν η μέχρι σήμερα πρόοδος συνεχισθεί με τον ίδιο ρυθμό, θεωρώ ότι αμφότερες οι χώρες θα καλύψουν σύντομα την καθυστέρηση που παρουσιάζουν σε σύγκριση με τις γειτονικές τους χώρες. Εφόσον εκπληρωθούν όλες οι σχετικές προϋποθέσεις, η Επιτροπή θα μπορούσε να εξετάσει τη σκοπιμότητα υποβολής, μέχρι τα μέσα του 2010, νέας πρότασης, η οποία θα περιλαμβάνει και τις συγκεκριμένες χώρες".
Θοδωρής Κουμέλης