ΘΕΜΑ : «ΕΓΚΡΙΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΑΘΙ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΤΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ»
ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ
ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΚΛΕΑΡΧΟΥ ΠΕΡΓΑΝΤΑ
ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΚΛΕΑΡΧΟΥ ΠΕΡΓΑΝΤΑ
Λαμία, 21 Δεκεμβρίου 2011
Με τη σημερινή Ειδική Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, ολοκληρώνουμε τη διαδικασία εκπόνησης του Επιχειρησιακού Σχεδίου για το καλάθι αγροτικών προϊόντων της Στερεάς Ελλάδας. Ένα Επιχειρησιακό Σχέδιο, που αποτελεί προϊόν πολύμηνης προσπάθειας και συνθετικής δουλειάς του .....
στελεχιακού δυναμικού της Περιφέρειας, με επικεφαλής τον αρμόδιο Αντιπεριφερειάρχη κ. Σταμάτη Καπελέρη.Αυτή η δουλειά αξίζει τα συγχαρητήρια όλων μας για δύο βασικούς λόγους :
- Ο πρώτος λόγος είναι ότι αποτελεί το πρώτο ολοκληρωμένο βήμα της Περιφέρειάς μας για την ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα, που δομείται σε ένα σύνολο συνεκτικών παραμέτρων και πολιτικών : από το περιεχόμενο του καλαθιού, μέχρι τον προσδιορισμό των οργανωτικών, εμπορικών και διοικητικών δομών, καθώς και των πολιτικών, των μέσων και των χρηματοδοτικών πόρων που συνθέτουν το περιβάλλον, μέσα από το οποίο θα επιχειρηθεί η πλήρης αξιοποίηση των αναπτυξιακών δυνατοτήτων που προσφέρει ο πρωτογενής τομέας της Στερεάς Ελλάδας.
- Ο δεύτερος λόγος είναι ότι το κείμενο του καλαθιού αγροτικών προϊόντων, είναι αποτέλεσμα μιας μακράς και εποικοδομητικής διαβούλευσης με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, εφαρμόζοντας στην πράξη την αρχή μας για ανοιχτή και ειλικρινή σχέση διαλόγου και συναπόφασης σε όλα τα μεγάλα θέματα της Περιφέρειάς μας.
Όλοι ήδη γνωρίζετε τα στάδια και τις διαδικασίες που οδήγησαν σ΄αυτό το αποτέλεσμα : στο Επιχειρησιακό Σχέδιο που συζητούμε σήμερα.
- Το γνωρίζετε, γιατί το καλάθι αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης και απόφασης, ως προς τον στρατηγικό του σχεδιασμό, στην Ειδική Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στις 2 Ιουνίου, με την παρουσία και συμμετοχή του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
- Το γνωρίζετε, γιατί το καλάθι «ταξίδεψε» και στις πέντε περιφερειακές ενότητες και παρουσιάστηκε και συζητήθηκε σε πέντε ημερίδες που διοργανώθηκαν στο Δομοκό Φθιώτιδας, στον Ορχομενό Βοιωτίας, στο Κερασοχώρι Ευρυτανίας, στην Άμφισσα Φωκίδας και στην Κάρυστο Εύβοιας.
- Το γνωρίζετε γιατί οι περισσότεροι από εσάς με κάποιον τρόπο έχετε συμμετέχει και έχετε πάρει μέρος στην ενημέρωση, στο διάλογο στη διαβούλευση που προηγήθηκε.
Οι άνθρωποι λοιπόν της ομάδας δουλειάς του καλαθιού έχουν ολοκληρώσει μια δύσκολη και ανοιχτή διαδικασία, που παρουσιάζεται σήμερα εδώ από τον καλό μου συνεργάτη, Αντιπεριφερειάρχη Σταμάτη Καπελέρη.
Το «καλάθι» αποτελεί μια μεγάλη προτεραιότητα για την Περιφέρεια, με δεδομένο ότι ο πρωτογενής τομέας αποτελεί βασική πηγή εισοδήματος και απασχόλησης για μεγάλο μέρος του πληθυσμού της Στερεάς Ελλάδας. Παράλληλα είναι καθοριστικός παράγοντας για τη διατήρηση της κοινωνικής και οικονομικής συνοχής των περιοχών της υπαίθρου.
Είναι προφανές ότι η Στερεά Ελλάδα έχει μεγάλη δυναμική στην αγροτική οικονομία και σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης.
Είναι όμως πολύ γνωστά τα «αδύνατα σημεία», που πρέπει να ξεπεράσουμε. Ο πρωτογενής τομέας βασίζεται σε δραστηριότητες χαμηλής προστιθέμενης αξίας, στις οποίες η ποιότητα και η καινοτομία των παραγόμενων αγαθών παραμένει χαμηλή.
Γι΄αυτό το λόγο, ο αγροτικός τομέας είναι πάντα ευπαθής σε πιέσεις, όπως αυτές που δημιουργεί η αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, η απελευθέρωση του εμπορίου, οι σημερινές συνθήκες κρίσης στην οικονομία.
Οι εξελίξεις, ειδικά των δύο τελευταίων δεκαετιών, είναι αναμενόμενο να επηρεάζουν τις προσδοκίες των παραγωγών, οι οποίοι θεωρούν το μέλλον αβέβαιο και προβληματικό. Τα κύρια ερωτήματα στα οποία πρέπει να δώσουμε απάντηση είναι :
Ποιοι είναι οι κλάδοι του αγροτικού τομέα της Περιφέρειάς μας που έχουν τη δυνατότητα επιβίωσης και ποιος είναι ο τρόπος άσκησης πολιτικής για τη στήριξη όσων κινδυνεύουν περισσότερο;
Με στόχο πάντα να ξεπεραστούν οι στρεβλώσεις και η παθογένεια του παρελθόντος οι οποίες καθήλωσαν την ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα, συρρίκνωσαν το εισόδημα των αγροτών μας και έβγαλαν τη χώρα μας έξω από τη διεθνή αγορά αγροτικών προϊόντων.
Τώρα είναι καιρός να δούμε την πραγματικότητα με μια νέα ματιά. Είναι καιρός για λύσεις, όσο δύσκολες και αν φαίνονται. Οι προοπτικές ανάπτυξης της αγροτικής οικονομίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας είναι εξαιρετικά σημαντικές, αρκεί ο παραγωγικός της προσανατολισμός να στηριχτεί στα ανταγωνιστικά της πλεονεκτήματα και στη συνέργια μεταξύ παραγωγικής, μεταποιητικής και εμπορικής δραστηριότητας. Αρκεί με μια κουβέντα, να επιχειρήσουμε να αλλάξουμε τα δεδομένα. Κι αυτό μπορούμε να το κάνουμε με τη συνεργασία και την προσπάθεια όλων μας.
Είναι προφανές ότι, η πρωτογενής παραγωγή λειτουργεί πολλαπλασιαστικά σε δραστηριότητες που συνδέονται με τον αγροδιατροφικό τομέα. Σ΄αυτή την κατεύθυνση στηρίζεται ο σχεδιασμός για το «καλάθι» αγροτικών προϊόντων. Μια ιδέα καινοτομική, μια ιδέα που έρχεται να δώσει ώθηση και εξωστρέφεια στον πρωτογενή τομέα.
Κεντρικός μας άξονας είναι να επενδύσουμε στην ιδιαιτερότητα των προϊόντων που χαρακτηρίζουν τον τόπο μας.
Στόχος μας είναι η ανάδειξη των κατά τόπους προϊόντων, χαρακτηριστικών της Ελληνικής Μεσογειακής διατροφής.
Επιδιώκουμε γύρω από το «καλάθι» προϊόντων να αναπτύξουμε ένα πλέγμα επενδύσεων στις υποδομές, στη μεταποίηση, στην τυποποίηση, στην προβολή και στην προώθηση προϊόντων.
Κι αυτό δεν είναι υπόθεση μόνο των αγροτών, αλλά και του επιχειρηματικού κόσμου της Στερεάς Ελλάδας.
Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να καλλιεργηθεί περιφερειακή συνείδηση για τα τοπικά προϊόντα, ώστε να ωφεληθεί η ντόπια παραγωγή και οικονομία.
Το «καλάθι» προϊόντων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, είναι το καλάθι που απεικονίζει την ξεχωριστή δυναμική του τόπου μας.
Το «καλάθι» περιέχει ομάδες προϊόντων με πρώτα αυτά που βοηθούν στην οικονομική ανάπτυξη της περιφέρειάς μας και συγκεκριμένων περιοχών. Επίσης, περιέχει προϊόντα που αφορούν στην ταυτότητα των γεωγραφικών περιοχών, αλλά και εκείνα που είναι αποτέλεσμα νέων καλλιεργειών.
Το «καλάθι» των προϊόντων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, όπως είναι φανερό στο Επιχειρησιακό Σχέδιο που έχετε στα χέρια σας, δεν αποτελείται μόνο από προϊόντα. Αποτελείται κυρίως από ουσιαστικές ενεργητικές πολιτικές, που επιχειρούν να ανασυγκροτήσουν την αγροτική οικονομία και να οδηγήσουν σε βιώσιμη ανάπτυξη και ενίσχυση της εξωστρέφειας του αγροτικού τομέα.
Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην στήριξη της αγροτικής οικονομίας έχει ήδη προχωρήσει. Στις αρχές του χρόνου υπογράφηκε το σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ των Περιφερειών Στερεάς Ελλάδας και Jianxi της Κίνας, που περιλαμβάνει, μεταξύ των άλλων, την προώθηση αγροτικών προϊόντων όπως το λάδι και το κρασί. Η πρόσφατη επίσκεψη απεσταλμένων της Περιφέρειας στην Κίνα, επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον για τα ελληνικά προϊόντα.
Ακόμα, στις πρώτες μας συμμετοχές σε εκθέσεις, ως Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, είχαμε πολύ θετικά μηνύματα. Μηνύματα που αποκτούν ιδιαίτερη αξία στη σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία. Αυτά τα γεγονότα επιβεβαιώνουν ότι η κρίση, υπό προϋποθέσεις, μπορεί να μετατραπεί σε ευκαιρία για τον ευάλωτο πρωτογενή τομέα.
Το Επιχειρησιακό Σχέδιο για το καλάθι αγροτικών προϊόντων, που παρουσιάζεται για συζήτηση και έγκριση από το Περιφερειακό Συμβούλιο, είναι μια χειροπιαστή, μια σημαντική απόδειξη για τις κατευθύνσεις μας στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Μια κατεύθυνση, με συγκεκριμένο προσανατολισμό, με συγκροτημένες πολιτικές. Πολιτικές που θα στηρίξουμε με όλες τις δυνάμεις μας, για να δρομολογηθούν και να υλοποιηθούν συμβάλλοντας σε μια νέα εποχή για την αγροτική οικονομία, σε ένα νέο τοπίο για τις προοπτικές του πρωτογενή τομέα.