Πέμπτη 12 Μαρτίου 2009

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

Ε.Κ.: Νέες ρυθμίσεις
για «ορεινό» και «νησιωτικό»

Η oλομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έκανε αποδεκτές τις τροπολογίες του Έλληνα ευρωβουλευτή της Ν.Δ. κ. Γιάννη Γκλαβάκη για τη χρήση των όρων «ορεινό» και «νησιωτικό» στα αγροτικά προϊόντα που διατίθενται στην κοινοτική αγορά.
Οι τροπολογίες, που συμπεριελήφθησαν στην έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα συστήματα ποιότητας, τα πρότυπα και τις προϋποθέσεις διάθεσης αγροτικών προϊόντων στην ευρωπαϊκή αγορά, προβλέπουν ότι η χρήση των όρων «ορεινό» και «νησιωτικό» θα πρέπει να συνοδεύονται από την υποχρεωτική αναγραφή στη συσκευασία της χώρας προέλευσης του προϊόντος.
Παράλληλα, ο κ. Γκλαβάκης ζήτησε τη βελτίωση των κανόνων εμπορίας για τα βιολογικά αγροτικά προϊόντα, μέσω της εναρμόνισης της νομοθεσίας όσον αφορά στα ανώτατα όρια ανίχνευσης απαγορευμένων φυτοπροστατευτικών ουσιών και της υποχρεωτικής αναγραφής της χώρας προέλευσης των εισαγομένων νωπών και μεταποιημένων βιολογικών αγροτικών προϊόντων και τροφίμων από τρίτες εκτός Κοινότητας χώρες, ανεξάρτητα εάν χρησιμοποιούν το κοινοτικό λογότυπο για τα βιολογικά προϊόντα.