Παρασκευή 5 Ιουνίου 2009

ΕΚΟΙΜΗΘΗ ΕΝ ΚΥΡΙΩ
Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ
ΠΡΩΗΝ ΚΥΘΗΡΩΝ
ΚΥΡΟΣ ΙΑΚΩΒΟΣ (ΚΟΡΟΖΗΣ)


Με τα αισθήματα της κατ’ άνθρωπον λύπης ανακοινώνεται στο πλήρωμα της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων ότι χθες,Παρασκευή 4 Ιουνίου 2009, στις 11.00 το βράδυ εκοιμήθη εν Κυρίω οενδημών στην Ιερά μας Μητρόπολη, Μητροπολίτης πρώην Κυθήρων κυρόςΙΑΚΩΒΟΣ (Κορόζης).
Ο μακαριστός ήδη Μητροπολίτης πρώην Κυθήρων κυρός ΙΑΚΩΒΟΣ γεννήθηκεστο Βασιλικό Χαλκίδος το 1927. Το 1949 έλαβε το Πτυχίο της ΘεολογικήςΣχολής Αθηνών. Χειροτονήθηκε Διάκονος το 1952 και Πρεσβύτερος το 1953.Υπηρέτησε ως ιερατικός Προϊστάμενος σε Ελληνορθόδοξες παροικίες τηςΓαλλίας, όπου και ανέπτυξε σημαντική φιλανθρωπική και κοινωνική δράσηκαι παράλληλα παρακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές.
Από το εξωτερικό επέστρεψε το 1968 και έκτοτε υπηρέτησε σε διαφόρουςΙερούς Ναούς της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, ως Διευθυντής της Εκκλ.Σχολής Ξάνθης, ως Κωδικογράφος της Ιεράς Συνόδου και ως Εφημέριος τουΘεραπευτηρίου «Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ» έως το 1980, οπότε και εξελέγηΜητροπολίτης Κυθήρων.
Την Ιερά Μητρόπολη Κυθήρων εποίμανε έως το 1997, οπότε παραιτήθηκε οικειοθελώς για λόγους υγείας και έκτοτε εφησύχαζε στην γενέτειρά του Βασιλικό Χαλκίδος, ενώ με πρωτοβουλία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Χρυσοστόμου για διάστημα 4 ετών (2004-2008) φιλοξενήθηκε και στο Γηροκομείο της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος, όπου απήλαυσε την αγάπη και τη στοργή του Διευθυντού και του προσωπικού.
Το 2004 τιμήθηκε για την προσφορά του, από τον Δήμο Ληλαντίων, σε ειδική εκδήλωση που έγινε προς τιμήν του στο Δημαρχείο.Τον τελευταίο χρόνο, οπότε και αυξήθηκαν τα προβλήματα της υγείας του,διέμενε στην πατρική του οικία στο Βασιλικό της Χαλκίδος, δεχόμενοςτην αγάπη και τη στοργή των συγγενών του, αλλά και των Ιερέων και τουαπλού λαού, ο οποίος τον γνώριζε και τον αγαπούσε.
Στον ανεψιό του μακαριστού Ιεράρχου και στους συγγενείς του, οΣεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, εξέφρασε ταβαθύτατα συλλυπητήρια Εκείνου, αλλά και ολόκληρης της Τοπικής μαςΕκκλησίας, η Οποία γνώρισε τον μακαριστό Ιεράρχη.
Το σκήνωμα του μακαριστού Μητροπολίτου θα μεταφερθεί σήμερα τοαπόγευμα στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Χαλκίδος, όπουκαι θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα.
Το πρωί του Σαββάτου 6 Ιουνίου 2009 θα τελεσθεί εκεί η ΘείαΛειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.Χρυσοστόμου, ενώ η Εξόδιος Ακολουθία του θα τελεσθεί την ίδια ημέρα,Σάββατο και ώρα 4.00 το απόγευμα στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου