Πέμπτη 4 Ιουνίου 2009

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ.

ΜΗΝΥΜΑ
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
κ. ΧΡΗΣΤΟΥ ΖΩΗ
ΓΙΑ ΤΗΝ 5η ΙΟΥΝΙΟΥ
Η καθιέρωση της 5η Ιουνίου ως Παγκόσμιας Ημέρα Περιβάλλοντος, αποτελεί αφορμή αφύπνισης και ευαισθητοποίησης της κοινωνίας για τα ζητήματα της προστασίας του περιβάλλοντος, την αειφόρο και βιώσιμη ανάπτυξη και την αποκατάσταση της ισορροπίας του ανθρώπου με το φυσικό περιβάλλον. Συμβάλλει στην ενημέρωση και ενεργοποίηση της Κοινωνίας των Πολιτών για τη δημιουργία μιας νέας περιβαλλοντικής ηθικής.
Δεν χωρεί κανένας εφησυχασμός. Συντονίζουμε και εντείνουμε τις προσπάθειές μας στο πλαίσιο της συγκροτημένης Εθνικής στρατηγικής για το Περιβάλλον. Συμβάλλουμε εμπράκτως στην προστασία της βιοποικιλότητας, στον εξορθολογισμό της χρήσης των φυσικών πόρων, στην προώθηση της ανακύκλωσης, στη χρήση φιλικών προς το περιβάλλον τεχνολογιών και μορφών γεωργίας, βιομηχανίας και τριτογενούς επιχειρηματικότητας, με στόχο μια καλύτερη ποιότητα ζωής για όλους.
Η προστασία του περιβάλλοντος είναι στην ουσία προϋπόθεση κάθε βιώσιμης ανάπτυξης. Η χώρα μας δίδει το δικό της δυναμικό "παρών" στην παγκόσμια προσπάθεια. Το Υπουργείο Εσωτερικών στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του και με σύμμαχό του όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, καλείται να διαδραματίσει διακριτό ρόλο στη βελτίωση του επιπέδου προστασίας του περιβάλλοντος στη χώρα μας.
Με συνεργασία, Πολιτεία, Αυτοδιοίκηση, επιστημονική κοινότητα, θεσμοθετημένοι φορείς, περιβαλλοντικές και εθελοντικές ΜΚΟ και ενεργοί πολίτες, καλούμαστε να δώσουμε τη μάχη και να την κερδίσουμε προκειμένου να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές ένα περιβάλλον αντάξιο του Πολιτισμού μας. Ένα περιβάλλον το οποίο δεν κληρονομήσαμε απλώς από τις προηγούμενες γενιές αλλά το δανειστήκαμε από τα παιδιά μας, στα οποία οφείλουμε να το παραδώσουμε καλύτερο.
Η προσπάθεια είναι κοινή και διαρκής και απαιτεί τη συμμετοχή όλων με στόχο τη δημιουργία περιβαλλοντικής συνείδησης, ιδιαίτερα στις μικρές ηλικίες, συμβάλλοντας σε μια νέα νοοτροπία και στάση ζωής με περιβαλλοντική ευθύνη, ώστε στην πράξη κάθε μέρα, να είναι Ημέρα Προστασίας του Περιβάλλοντος.