Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ


Από την Ιωάννα Λαΐνη

Ο Καφές κατά ….. του καρκίνου του προστάτη

Ο καφές ακούγεται να είναι το γιατροσόφι κατά του καρκίνου του προστάτη στους άντρες, αναφέρουν αμερικανοί επιστήμονες αφού η καθημερινή και υπερβολική ποσότητα καφέ, στην προκειμένη περίπτωση βοηθά στην μείωση κινδύνου, να εκδηλώσει ένας άντρας καρκίνο του προστάτη, αλλά και την εμφάνιση σε μικρότερο βαθμό να εκδηλώσουν επιθετικές μορφές της νόσου.
Οι Αμερικανοί Επιστήμονες παρακολουθούσαν, επί δυο δεκαετίες περίπου, 48.000 άντρες. Διαπίστωσαν, πως οι άντρες που πίνουν περισσότερους από έξι καφέδες ημερησίως, έχουν λιγότερες πιθανότητες να....
εκδηλώσουν οποιαδήποτε μορφή της νόσου σε ποσοστό 20%, η οποία και είναι συνηθέστερη μορφή ανδρικού καρκίνου. Ενώ οι πιθανότητες να εκδηλώσουν επιθετικές μορφές, οι οποίες εξαπλώνονται σε όλα τα όργανα του σώματος που απειλούν συνήθως την ζωή του ανθρώπου είναι 60% λιγότερες.
Η μελέτη αυτή δημοσιεύεται στην αμερικανική «Επιθεώρηση του Εθνικού Ιδρύματος Καρκίνου» (JNCI), η οποία βασίστηκε στην παρακολούθηση των εθελοντών από το έτος 1986 έως 2008. Στην διάρκεια αυτών των ετών που μεσολάβησαν, 5.035 από τους εθελοντές διαγνώστηκαν με καρκίνο του προστάτη, και με σοβαρές συνέπειες οι 642 ασθενείς έχασαν την ζωή τους. Οι ερευνητές έλαβαν υπ’ όψιν όλους αυτούς τους πιθανούς παράγοντες κινδύνου, και κατέληξαν στο συμπέρασμα πως ο «καφές» έχει ασπίδα προστασίας, και δρα θετικά για την ασθένεια του καρκίνου του προστάτη. Είναι μια μοναδική μελέτη που εξετάζει σε βάθος, το γεγονός μεταξύ του καφέ και του μεταστατικού καρκίνου του προστάτη, δήλωσε ή Δρ Κάθριν Γουΐλσον, επικεφαλής ερευνήτρια στο τμήμα επιδημιολογίας της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστήμιου Χάρβαρντ. «Το εύρημα μας είναι σημαντικό, διότι δεν υπάρχουν πολλοί τροποποιήσιμοι παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο του προστάτη», είπε. « Ωστόσο, το εύρημα μας θα πρέπει να επιβεβαιωθεί και από άλλες μελέτες, καθώς και να βρούμε κάποια βιολογική εξήγηση για την παρατήρηση μας, προτού προχωρήσουμε σε συστάσεις στο κοινό».
Ο καφές περιέχει πολλά συστατικά, που έχουν διάφορες βιολογικές επιδράσεις αλλά, ακόμη δεν έχουν καταλήξει ποιο ή ποια είναι αυτά που ωφελούν τον προστατικό αδένα. Ο καρκίνος του προστάτη είναι μια σοβαρή και εξίσου συνηθισμένη ασθένεια, καθώς υπολογίζεται ότι προσβάλλει έναν στους έξι άντρες, κυρίως μετά την ηλικία των 50 έως 60 ετών.
Ωστόσο, θα πρέπει να αναφέρουμε, ότι ο καρκίνος του προστάτη έχει πολύ υψηλά ποσοστά επιβίωσης , διότι σήμερα υπάρχουν εξετάσεις που ανιχνεύουν σε πολύ πρώιμα στάδια, ενώ σε πολλές περιπτώσεις εξελίσσεται η νόσος με πολύ αργό ρυθμό, δίχως να απειλεί την ζωή του ασθενούς.