Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012

ΣΥΜΕΩΝ ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ο Συμεών Κεδίκογλου στην ημερίδα για την αγροτική επιχειρηματικότητα
Οι θέσεις του στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων με αφορμή και την τοποθέτηση του Περιφερειάρχη
Χθες Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου ο Συμεών Κεδίκογλου παραβρέθηκε στην ημερίδα που διοργάνωσε η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας στην Κύμη για την αγροτική επιχειρηματικότητα. Απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό, όπου αναφέρθηκε στο συγκριτικό πλεονέκτημα του....
πρωτογενούς τομέα για τη χώρα μας μέσα όμως από ένα νέο παραγωγικό μοντέλο και ένα νέο μοντέλο αγρότη-επιχειρηματία που εκμεταλλεύεται τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα των προϊόντων της γης μας.
Με αφορμή όμως και την αναφορά του παριστάμενου Περιφερειάρχη μεταξύ άλλων για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων της κεντρικής και νότιας Εύβοιας, όπου ζήτησε να υπάρξει συναίνεση για το θέμα, αν και εκφεύγει των άμεσων αρμοδιοτήτων του βουλευτή, παραθέτει ωστόσο τις σκέψεις του για το σοβαρό αυτό θέμα, καθώς απασχολεί την περιοχή:
  1. Ξεκινάμε από την παραδοχή ότι στο θέμα γενικότερα της διαχείρισης των απορριμμάτων, η χώρα μας έχει ήδη καθυστερήσει και μάλιστα πολύ σύντομα θα κληθεί να πληρώσει υπέρογκα ποσά για χωματερές που συνεχίζουν να λειτουργούν, πράγμα ανεπίτρεπτο ειδικά σε καιρούς οικονομικής κρίσης.
  2. Τα χρήματα που έχουν εξασφαλισθεί για το έργο στην Εύβοια δεν είναι επ’ αόριστον και αν δεν γίνει το έργο σύντομα κινδυνεύουν να χαθούν.
  3. Κάθε έργο που αφορά στην προστασία του περιβάλλοντος είναι καλοδεχούμενο. Ωστόσο, απαιτείται σωστός σχεδιασμός, διαβούλευση και ενημέρωση των πολιτών για να υπάρξει η συναίνεση της κοινωνίας. Εκ του αποτελέσματος, φαίνεται ότι εδώ έχουν γίνει προβληματικοί χειρισμοί, που έστω και τώρα θα πρέπει να φροντίσουμε να αποκατασταθεί η επικοινωνία όλων των πλευρών.
  4. Στη συνάντηση που είχα με τη συντονιστική επιτροπή των κατοίκων των γύρω χωριών- χωρίς να φέρουμε απόλυτη γνώση ή αρμοδιότητα για τη χωροθεσία- παρέθεσαν επιχειρήματα και προτάσεις για πιθανά μέρη, και πρότειναν τη δημιουργία της εγκατάστασης σε μία λογική απόσταση που θα καθησυχάζει τις ανησυχίες τους. Σε κάθε περίπτωση, η περιβαλλοντική μελέτη θα πρέπει να δώσει πειστικές απαντήσεις.