Δευτέρα 3 Ιουνίου 2024

«Άμεσα Νέο Ξεκίνημα»


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Της παράταξης «Άμεσα Νέο Ξεκίνημα»

ΠΡΟΣ
Τοπικά & Περιφερειακά ΜΜΕ

Η δήμαρχος που έβλεπε τα τρένα να περνούν…
 Το νέο Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΣΒΑΑ) που αφορά τη ΔΕ της Χαλκίδας έχει προϋπολογισμό 24 εκ. Ευρώ και η κατανομή του από την Περιφέρεια έγινε με κριτήριο πληθυσμιακό. (Η Λαμία έχει 23 εκ. και η Θήβα μαζί με τη Λιβαδειά 20 εκ. Ευρώ).
 Τα χρήματα αυτά δεν θα τα διεκδικήσει άλλος δήμος και δεν θα χαθούν εκτός και αν.... δεν καταφέρουμε να τα απορροφήσουμε, όπως έγινε με ευθύνη της δημοτικής αρχής Βάκα για τμήμα του ΣΒΑΑ 2014- 2020, που η παράτασή του έκλεισε τον Δεκέμβριο του 2023.
Απαραίτητες προϋποθέσεις για την αποτελεσματική απορρόφηση αυτών των πόρων είναι:
α) η έγκριση από την Περιφέρεια του συνολικού Σχεδίου του Δήμου Χαλκιδέων
και β) η ωρίμανση των μελετών για τα έργα που προτείνονται μέσα από αυτό, η αξιολόγηση του καθενός από αυτά ως προς την ωριμότητά του και η ένταξη του για χρηματοδότηση.
Το δικό μας Σχέδιο είχε εγκριθεί στο παρελθόν από την Περιφέρεια και πλέον εγκρίθηκε στις 29/5/23 και η αναθεώρηση του για την οποία πανηγυρίζει αδικαιολόγητα η δημοτική Αρχή. Είναι όμως ρηχό και δεν ικανοποιεί καθόλου τις αναπτυξιακές ανάγκες της πόλης και είναι τουλάχιστον ειρωνικό να τιτλοφορείται «2 γέφυρες + 4 ακτές» αφού
δεν ασχολείται καθόλου με το παράκτιο μέτωπο, η δε Υψηλή Γέφυρα είναι έξω από τα χωρικά όρια του προγράμματος.
 Δεν ασχολείται καθόλου με την υποδοχή των επισκεπτών. Δεν δημιουργεί για αυτούς περιφερειακούς χώρους στάθμευσης με αποτέλεσμα να συνεχίσουν να εμπλέκονται στην κίνηση, επιτείνοντας το κυκλοφοριακό κομφούζιο τα Σαββατοκύριακα.
 Δεν ασχολείται καθόλου με την αναθεώρηση του μηχανισμού των αστικών μετακινήσεων την ίδια στιγμή που το κυκλοφοριακό πρόβλημα εντείνεται από τις πεζοδρομήσεις ή τις διαπλατύνσεις πεζοδρομίων.
 Δεν ασχολείται με την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και του ιστορικού αποθέματος, με εξαίρεση κάποια μεταφερόμενα έργα από το προηγούμενο ΣΒΑΑ.
 Δεν ασχολείται καθόλου με τις αθλητικές και τις πολιτιστικές
υποδομές.
Τί περιείχε η πρόταση του Νέου ΣΒΑΑ (2021-2027) της Δ.Ε. Χαλκίδας ;
 Α. Μεταφερόμενα έργα από το προηγούμενο ΣΒΑΑ (2024-2020) ή απενταγμένα από άλλα προγράμματα, δηλαδή έργα που αν είχαν εκτελεστεί κανονικά δεν θα επιβάρυναν το τρέχον ΣΒΑΑ, όπως η Οθωμανική κατοικία οδού Παίδων, η ανάπλαση Βενιζέλου μέχρι Άγιο Στέφανο, οι Αποθήκες ΟΣΕ οι οποίες «κόπηκαν» τελικά στην αξιολόγηση, συνολικού προϋπολογισμού 8,4 εκ. Ευρώ.
 Β. Νέες σχολικές μονάδες, ή παρεμβάσεις σε παλιές συνολικού προϋπολογισμού 8,3 εκ. ευρώ που θα μπορούσαν να ενταχθούν κανονικά σε άλλα τομεακά προγράμματα της Περιφέρειας ή του Υπουργείου και να μην επιβαρύνουν το ΣΒΑΑ της Χαλκίδας.
 Γ. Ο υπόλοιπος προϋπολογισμός του προγράμματος κατευθύνεται σε καθόλου ευφάνταστες δράσεις, όπως ενεργειακές αναβαθμίσεις σχολικών και άλλων μονάδων με φωτοβολταϊκά στις ταράτσες, που και αυτά θα μπορούσαν να υλοποιηθούν μέσα από άλλα προγράμματα.
Με άλλα λόγια το ΣΒΑΑ της Χαλκίδας είναι:
 Ένα τρίτο ολιγωρία (μεταφορές έργων από την προηγούμενη χαμένη προγραμματική περίοδο),
 Ένα τρίτο κακός προγραμματισμός (σχολικές μονάδες που θα μπορούσαν να ενταχθούν στα τομεακά προγράμματα) και
 ένα τρίτο έλλειψη φαντασίας (φωτοβολταϊκά στις ταράτσες).
Έτσι όμως δεν πας μπροστά, γιατί όχι μόνο δεν διεκδικείς πόρους για εξειδικευμένες δράσεις που θα δώσουν αναπτυξιακή πνοή στο δήμο, αλλά και αυτά τα χρήματα που σου προσφέρονται ακοπίαστα, τα ξοδεύεις με επιπόλαιο τρόπο.

Από τις 16-5-2024 άνοιξε πρόσκληση από τη Διαχειριστική Αρχή του ΠΕΠ Στ. Ελλάδας για νέες και υφιστάμενες σχολικές μονάδες μέχρι του ποσού των 10 εκ. Ευρώ.
Το ειδικό βάρος της Χαλκίδας και οι ανάγκες της θα μπορούσαν να απαιτήσουν ένα ποσοστό γύρω στο 35% του προγράμματος.
Γιατί λοιπόν δεν υποβάλλει εκεί η Βάκα τις προτάσεις της για τη σχολική στέγη, αφού όπως λέει έχει έτοιμες μελέτες, αλλά προτιμάει να δεσμεύσει το 1/3 του προϋπολογισμού του δικού μας ΣΒΑΑ για κάτι που θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί από αλλού;
Αυτά δεν είναι χαμένα λεφτά;
Εμείς είχαμε ενημερώσει εγκαίρως.
Μέσα στο δημοτικό συμβούλιο.
Πριν ακόμα βγει η παραπάνω πρόσκληση της Περιφέρειας για τις σχολικές μονάδες.
Δυστυχώς, αντιμετωπιστήκαμε για άλλη μία φορά με την ειρωνεία αυτού που όχι μόνο δεν καταλαβαίνει, αλλά επιμένει να χλευάζει αυτό που δεν μπορεί να καταλάβει.

ΥΓ. 1 Θα ακολουθήσει ειδικό αφιέρωμα στον καμένο και «καημένο» σταθμό του ΟΣΕ που απεντάχθηκε από το χρηματοδοτικό του πρόγραμμα γιατί τάχα θα είχε ενταχθεί στο ΣΒΑΑ της Χαλκίδας, αλλά όπως φαίνεται εξαφανίσθηκε ως διά μαγείας.

ΥΓ. 2 Η πρόταση του επικαιροποιημένου ΣΒΑΑ προς την Περιφέρεια έγινε όπως προβλέπει ο νόμος με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου τον Δεκ. του ’23.
Προκύπτει ότι σε μεταγενέστερο χρόνο «κόπηκαν» από την Περιφέρεια κάποια έργα προφανώς γιατί δεν ήσαν επιλέξιμα.
Τα νέα έργα που μπήκαν στη θέση των κομμένων ή οι αυξήσεις των προϋπολογισμών κάποιων εξ αυτών με τί απόφαση προτάθηκαν;
Δεν θυμάμαι να έχει έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο θέμα με τίτλο: «Προτάσεις νέων έργων σε αντικατάσταση μη επιλέξιμων που έχουν απορριφθεί»…

Χαλκίδα 3/6/23