Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2009

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ-ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Ανακοίνωση για ΠΣΑ
Από το γραφείο Τύπου του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, με αφορμή φήμες ότι δήθεν έχει απορριφθεί το επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης που έχει υποβάλλει η Ελλάδα στην Ε.Ε., ανακοινώνονται τα εξής:
Είμαστε σε μια φάση διαπραγματεύσεων. Η έκθεση της Επιτροπής σε αυτή τη φάση συζητείται σε επίπεδο τεχνοκρατών. Στις 18 Φεβρουαρίου θα συζητηθεί στο Κολέγιο Επιτρόπων. Στο Ecofin στις 10 Μαρτίου θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις σε επίπεδο Υπουργών.

Δεν υπάρχει θέμα απόρριψης του επικαιροποιημένου Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Υπάρχει διαφορά εκτίμησης ως προς τον ρυθμό ανάπτυξης που θα πετύχει η χώρα μας.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει για το 2009 ρυθμό ανάπτυξης 0,2% ενώ εμείς 1,1%.
Ενισχυτικό των προβλέψεών μας είναι το γεγονός ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας διαμορφώθηκε στο 3% για το 2008 με βάση τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα από τη Eurostat, όπως ακριβώς προβλέπουμε στο επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
Και ότι ο ρυθμός ανάπτυξης το τελευταίο τρίμηνο (που ήταν το δυσμενέστερο τρίμηνο του 2008 λόγω της διεθνούς κρίσης, της μειωμένης ρευστότητας, κ.λπ.) ήταν 2,6% σε αντίθεση με τον μέσο όρο της Ευρωζώνης που ήταν -1,2% και της Ε.Ε. που ήταν -1,1%.