Παρασκευή 17 Απριλίου 2009

ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ

ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ

Από τα Πάθη στην Ανάσταση:
H σημασία του Πάσχα
Δρ Λίζα Βάρβογλη, Ph.D.Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια

H μεγάλη γιορτή του Πάσχα πλησιάζει, φέρνοντας μαζί της το μήνυμα της Ανάστασης, της ανανέωσης και της ελπίδας.
Η Κυριακή του Πάσχα αποτελεί σημαντική πηγή έμπνευσης και εσωτερικής ανάτασης για τον άνθρωπο. Από τα ματωμένα σεντόνια στον άδειο τάφο του Κυρίου, ο κόσμος σηματοδότησε τότε μια διαφορετική εποχή καινούργιων γενναίων ξεκινημάτων. Το μήνυμα της αγάπης, της πίστης και της ελπίδας αντηχεί σε όλο τον κόσμο.
Ο Ντοστογιέφσκι, στους 'Αδελφούς Καραμαζώφ' είπε: 'χωρίς Θεό, όλα επιτρέπονται', αλλά η γιορτή του Πάσχα δηλώνει 'Με το Θεό, όλα είναι δυνατά'. Πρόκειται για ένα μήνυμα ελπίδας που ξεπερνάει τους περιορισμούς μας και θριαμβεύει πάνω στους χειρότερους φόβους μας. Αυτό είναι το πραγματικό νόημα του Πάσχα.
Το νόημα της Μεγάλης Εβδομάδας
Η εβδομάδα των παθών, όπως επίσης αποκαλείται η Μεγάλη Εβδομάδα, σηματοδοτεί, πέρα από το θρησκευτικό της νόημα, την έναρξη μιας εποχής σκέψης και περισυλλογής για τους περισσότερους ανθρώπους.
Είναι η εβδομάδα κατά την οποία ακόμα και άτομα τα οποία δεν εκκλησιάζονται τακτικά αισθάνονται την ανάγκη να πάνε στην εκκλησία, ν' ανάψουν ένα κεράκι και να σκύψουν συλλογισμένοι το κεφάλι μπροστά στα εικονίσματα.
Γιατί όμως συμβαίνει κάτι τέτοιο; Ποιος είναι ο λόγος που το άτομο αισθάνεται ξαφνικά αυτή την ανάγκη να πάει στην εκκλησία; Γιατί συγκεκριμένα αυτή την εβδομάδα που συνδέεται με τη γιορτή του Πάσχα και όχι ενδεχομένως κάποια άλλη;
Τα πάθη του Χριστού, σε ψυχολογικό επίπεδο, συμβολίζουν τα πάθη που περνάει κάθε άνθρωπος. Πρόκειται για μια υπενθύμιση ότι, όσο καλά και αν πάει η ζωή κάποιου, υπάρχουν πάντα οι δύσκολες στιγμές, τα πράγματα που δεν μπορεί κανείς να ελέγξει, οι συγκυρίες ή τα δυσάρεστα που συμβαίνουν ξαφνικά και ταράζουν την ομαλή ζωή και τη ρουτίνα.
Η Μεγάλη Εβδομάδα συμβολίζει τη σκοτεινή πλευρά του ανθρώπου, τα προσωπικά πάθη που βασανίζουν τον κάθε ένα και του θυμίζει με αμείλικτο τρόπο τις ανθρώπινες αδυναμίες.
Το προσωπικό νόημα του Πάσχα
Κόκκινα αβγά, μοσχοβολιστά τσουρέκια, ο παραδοσιακός οβελίας, τα κοκορέτσια, η ευκαιρία απόδρασης στο χωριό: για τους περισσότερους, το Πάσχα είναι μια όμορφη ανοιξιάτικη γιορτή που προσφέρει την ευκαιρία να περάσουμε τη μέρα με την οικογένειά μας και να ευχαριστηθούμε με το όσα έχουμε.
Όμως, η γιορτή αυτή είναι κάτι περισσότερο από αυτή την απλή ευχαρίστηση. H μεγάλη αυτή γιορτή της χριστιανοσύνης έχει όμως και προσωπικό νόημα για το κάθε άτομο, γιατί αγγίζει τα βαθύτατα υπαρξιακά θέματα του πόνου, της δυστυχίας, του δεινοπαθήματος, και του θανάτου.
Είναι μια ευκαιρία για να κάνει κανείς την ενδοσκόπησή του, για να ρίξει μια διεισδυτική ματιά στον εσωτερικό του κόσμο και να αναλογιστεί για την πορεία του, τις αξίες του και τους στόχους του.
Η Εβδομάδα των Παθών που καταλήγει στην Ανάσταση έχει ένα βαθύ ψυχολογικό νόημα: το πέρασμα από τα πάθη στη λύτρωση και τον εορτασμό της ανανέωσης και της ανάτασης.
Το πάθος, ο πόνος οι προδοσίες, οι πειρασμοί, οι πλάνες, οι προσκολλήσεις, οι απoγοητεύσεις, οι δυσκολίες, ο θάνατος είναι το ψυχολογικό τοπίο μέσα στο οποίο ζει ο άνθρωπος και το οποίο ζει μέσα μας.
Ξεπερνώντας όλα αυτά τα στοιχεία μπορούμε να ξαναδημιουργήσουμε το ατομικό μας ψυχολογικό τοπίο, να ανανεωθούμε και να δώσουμε νέο νόημα στη ζωή μας. Δεν είναι τυχαίο ότι η γιορτή του Πάσχα συμπίπτει με την Aνοιξη, όταν η φύση ξυπνά από τη χειμερία νάρκη της και περνά στην περίοδο της γονιμότητας και της ευφορίας.
Ψυχολογικά, αυτή η γιορτή συμβολίζει και μια ευρύτερη ψυχική διαδικασία της εξάλειψης και της αναγέννησης: εγκαταλείπουμε όλα όσα είμαστε και δεν μας αρέσουν και προσπαθούμε να κερδίσουμε κάτι νέο, να αναγεννηθούμε ψυχολογικά με διαφορετικό τρόπο.
Ο άνθρωπος είναι φυλακισμένος των συνηθειών του, των φόβων του, της αρνητικότητας και της επιφυλακτικότητάς του, αλλά πάντα έχει τη δυνατότητα να αποδράσει με το να πάψει να φοβάται τους εσωτερικούς κι εξωτερικούς 'εχθρούς' του, με το να πάψει να φοβάται το γεγονός ότι έχει να κουβαλήσει τον προσωπικό του σταυρό και αντέξει τον πόνο.
Ο άνθρωπος θα πρέπει να εγκαταλείψει την αυτολύπηση και το αυτομαστίγωμα και να είναι διατεθειμένος να ξεπεράσει τα προσωπικά του όρια, τις δυσκολίες του, την ψυχολογική τελμάτωσή του, και την έλλειψη νοήματος στη ζωή του.
Ο άνθρωπος χρειάζεται κάτι που θα τον υποκινήσει, αυτό το σποράκι που θα φυτρώσει και θα θεριέψει μέσα του: πάθος σε αυτό που κάνει, πίστη κι ελπίδα σε κάτι, ενδιαφέροντα και όνειρα.
Το μήνυμα της Ανάστασης έρχεται να μας θυμίσει με πολύ επίκαιρο τρόπο ότι, παρ' όλες τις δυσκολίες, τις αντιξοότητες, ακόμα και το θάνατο γύρω μας, ωστόσο μπορούμε ν' αλλάξουμε τον εαυτό μας στον βαθμό που επιθυμούμε κάτι τέτοιο και ρισκάρουμε να το πραγματοποιήσουμε.

ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ

Πάσχα: Θρησκευτική
πίστη ή παράδοση;
Δρ Λίζα Βάρβογλη, Ph.D. Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια

Τις άγιες μέρες του Πάσχα, η νηστεία, ο εκκλησιασμός, αλλά και τα έθιμα που χαρακτηρίζουν τη μεγάλη αυτή γιορτή της χριστιανοσύνης έρχονται πάλι στο προσκήνιο.
Ταυτόχρονα, διαφαίνονται και οι θρησκευτικές πεποιθήσεις και αξίες του καθενός, ανάλογα με το πώς επιλέγει να γιορτάσει το Πάσχα. Πώς όμως αντιμετωπίζει το ζήτημα της πίστης στον Θεό ο σύγχρονος άνθρωπος;
Παρόλο που στη σύγχρονη εποχή οι άνθρωποι παραπονιούνται για έλλειψη χρόνου και αποξένωση, ωστόσο πάντα βρίσκουν χρόνο για να βρεθούν με τους δικούς τους και να επικοινωνήσουν με αγαπημένα τους πρόσωπα με αφορμή τις γιορτινές μέρες.
Με αυτό τον τρόπο, ακολουθούν μια βαθύτερη παράδοση πίστης στο Θεό. Οι άνθρωποι αυτοί, ενώ μπορεί να μη δείχνουν σημάδια πίστης τον υπόλοιπο χρόνο -με την έννοια του να είναι ενεργά αναμεμιγμένοι με την εκκλησία- ωστόσο εκδηλώνουν την πίστη τους με έργα.
Ακόμα και το κεράκι που θ' ανάψει κανείς αποτελεί ένδειξη πίστης, με την έννοια μιας βαθύτερης πεποίθησης ότι υπάρχει κάτι πέρα και πάνω από τον άνθρωπο, κάτι μεγαλύτερο, ανώτερο και καλύτερο.
'Παναγιά μου βόηθα', 'Χριστέ μου', 'Για τ' όνομα του Θεού', είναι μόνο μερικές από τις εκφράσεις ή τις επικλήσεις που καθημερινά χρησιμοποιούν εκατομμύρια άνθρωποι στη χώρα μας, αλλά και -σε παρόμοιες μορφές- σε ολόκληρο τον κόσμο.
Η έννοια του Θεού και της πίστης σε αυτόν είναι βαθιά ριζωμένη στη γλώσσα, κάτι που δεν είναι απλώς σχήμα λόγου, αλλά επίσης αντικατοπτρίζει μια βαθύτερη ανάγκη του ανθρώπου: να πιστεύει σε κάτι ανώτερο από τον ίδιο.
Δεν είναι τυχαίο ότι ακόμα και τα άτομα που δεν πιστεύουν ή πιστεύουν περισσότερο από παράδοση παρά από συνειδητή πίστη, στις δύσκολες στιγμές τους επικαλούνται τον Θεό.
Και βέβαια, δεν πρέπει να ξεχνάμε ένα άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα: τις εκκλησίες που γεμίζουν τις άγιες αυτές μέρες από άτομα όλων των ηλικιών και κοινωνικών και οικονομικών στρωμάτων, που συνήθως δεν επισκέπτονται τακτικά την εκκλησία.
Γιατί όμως οι άνθρωποι πιστεύουν στο Θεό;
Σύμφωνα με μια άποψη, οι
άνθρωποι έχουν την ανάγκη να πιστεύουν στο Θεό διότι αισθάνονται μόνοι και ανήμποροι σε έναν ξένο κόσμο. Η πίστη αυτή αναπτερώνει το ηθικό και τις ελπίδες του ανθρώπου και τον βοηθάει να αισθανθεί ότι όλα είναι βάσει κάποιου σχεδίου και κάποιας ανώτερης λογικής την οποία δεν αντιλαμβάνεται, αλλά η οποία τον έχει λάβει υπόψιν της και τον φροντίζει.
Σύμφωνα με μια άλλη άποψη, οι άνθρωποι πιστεύουν στο Θεό από την αίσθηση της ανθρώπινης αδυναμίας του και του πεπερασμένου της φύσης τους και χρειάζονται τον Θεό να τους συντροφεύει, να τους παρηγορεί και να τους στηρίζει στις δύσκολες στιγμές.
Εδώ δεν θα πρέπει να ξεχάσουμε ότι υπάρχουν τρία βασικά χαρακτηριστικά τα οποία συνθέτουν την ανθρώπινη φύση: η λογική, η θέληση και η αγάπη.
Τα ίδια αυτά χαρακτηριστικά προβάλλονται και στην εικόνα του Θεού, όπου η λογική γίνεται η άπειρη γνώση του και οι άνθρωποι τον θεωρούν παντογνώστη, η θέληση γίνεται άπειρη βούληση και η αγάπη γίνεται άπειρη αγάπη για τον κάθε άνθρωπο, που βέβαια είναι δεκτός στους κόλπους της εκκλησία.
Η πίστη αποτελεί μέρος της ατομικής ταυτότητας του καθενός και συχνά περιλαμβάνει ένα ολόκληρο σύστημα αξιών και ηθικών αρχών. Η ανάγκη του ανθρώπου να πιστεύει σχετίζεται με την ανάγκη του να ζει σε οργανωμένη κοινωνία που διέπεται από εσωτερικούς κι εξωτερικούς κανόνες.
Δεν είναι τυχαίο ότι τα θρησκευτικά διδάγματα, όπως είναι οι 10 Εντολές εμπεριέχουν αξίες και νόμους που είναι απαραίτητοι για να λειτουργήσει ομαλά μια κοινωνία.
Ένας άλλος βασικός λόγος της πίστης είναι ότι αυτή χαρακτηρίζει την εθνική ή συλλογική ταυτότητα ενός λαού και αποτελεί μέρος της παράδοσής του. Έτσι, οι άνθρωποι γαλουχούνται σε ένα κλίμα πίστης και αυτό αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ζωής τους.
Η καταγωγή της εικόνας του Θεού
Η καταγωγή και η φύση της εικόνας του Θεού εξακολουθεί ν' αποτελεί σημαντικό θέμα μελέτης της θρησκείας. Η ψυχαναλυτική άποψη, που ξεκινάει από τις θεωρίες του Σίγκμουντ Φρόιντ, κυριαρχεί στη θεωρία και την έρευνα σχετικά με την εικόνα του Θεού.
Ο Φρόιντ είδε την εικόνα του Θεού σαν μια ιδανική πατρική μορφή η οποία προέρχεται από το Οιδιπόδειο σύμπλεγμα. Σύμφωνα με τον Φρόιντ, η πατρική φιγούρα εσωτερικεύεται στον άνθρωπο όταν έρχεται η λύση του οιδιπόδειου συμπλέγματος στην παιδική ηλικία και αυτή η εικόνα στη συνέχεια προβάλλεται στους ουρανούς σαν ένας προστατευτικός, παντογνώστης και γεμάτος αγάπη πατέρας.
Aλλοι θεολόγοι ερευνητές επισημαίνουν ότι η εικόνα του Θεού έχει και πολλά στοιχεία που θυμίζουν και τη μητέρα, ενώ υπάρχουν και κάποιοι άλλοι ερευνητές που θεωρούν ότι η θεϊκή εικόνα έχει και στοιχεία από τις φιγούρες του παππού και της γιαγιάς.
Ο Καρλ Γιούνγκ δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην εικόνα του Θεού και την εικόνα του ανθρώπου, οι οποίες έχουν πολλές ομοιότητες, αφού θεωρεί ότι οι άνθρωποι βλέπουν τον Θεό σαν τον εαυτό τους, κρατώντας μόνο τα προτερήματα κι όχι τα ανθρώπινα ελαττώματα.
Πίστη και γιορτές
Η θρησκευτική πίστη εκδηλώνεται
εντονότερα τις μέρες των γιορτών, οι οποίες αποτελούν μια καλή ευκαιρία για τον καθένα να βρει λίγο χρόνο στο πολυάσχολο πρόγραμμά του και να κοιτάξει εντός του, εξετάζοντας όχι μόνο την πίστη του, αλλά κυρίως τον εαυτό του και τις αξίες του.

Κόντα στη στρατευμένη νεολαία

Το Πάσχα της πολιτειακής
και πολιτικής ηγεσίας
Στα Ιωάννινα θα περάσει τις ημέρες του Πάσχα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας.
Τη Μεγάλη Παρασκευή ο Πρόεδρος θα συνοδεύσει την περιφορά του Επιταφίου από τον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αθανασίου, ενώ την Ακολουθία του Μ.Σαββάτου θα την παρακολουθήσει στο χωριό Φραγγάδες.
Ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, θα παραμείνει στη Ραφήνα. Την περιφορά του Επιταφίου θα την παρακολουθήσει από τον Ι.Ν. Παντοβασιλίσσης Ραφήνας, ενώ την Κυριακή του Πάσχα θα επισκεφθεί την αεροπορική βάση της Δεκέλειας.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου θα βρεθεί οικογενειακώς στην Ύδρα, ενώ την Κυριακή του Πάσχα θα βρεθεί στο κέντρο εκπαίδευσης του Πολεμικού Ναυτικού στον Πόρο.
Στην Αθήνα θα παραμείνει η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Η γενική γραμματέας θα επισκεφθεί την Κυριακή την αεροπορική βάση της Δεκέλειας.
Στην Τήνο θα περάσει τις ημέρες του Πάσχα ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος, ενώ ο πρόεδρος του Συνασπισμού Αλέξης Τσίπρας θα επισκεφθεί την Καβάλα.
Τέλος, στο κλεινόν άστυ
θα παραμείνει ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης.

ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ

ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ
ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
κ. ΑΡΗ ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ
ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΧΑ
Εύχομαι η Ανάσταση του Θεανθρώπου να φέρει δύναμη, ελπίδα και αισιοδοξία στις καρδιές όλων μας. Μπροστά στις προκλήσεις και αντιμέτωποι με τα προβλήματα της εποχής, καλούμαστε, με πνεύμα ενότητας, αλληλεγγύης και ειρήνης, να εργασθούμε από κοινού για μία πιο ανθρώπινη κοινωνία, για το αύριο το δικό μας και, κυρίως, των παιδιών μας.
Το μήνυμα της Ανάστασης ας αποτελέσει πηγή έμπνευσης για όλους μας. Θερμές και ειλικρινείς ευχές για Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα.

∆ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

∆ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αναµφίβολα το ∆ιαδίκτυο αποτελεί ένα καταπληκτικό εργαλείο, που ανοίγει ένα παράθυρο επικοινωνίας και πληροφόρησης στον κόσµο. Ο κόσµος του ∆ιαδικτύου δεν είναι πάντα ιδεατός και εγκυµονεί κινδύνους.
Γνωρίζουµε τους πιθανούς κινδύνους που µπορεί να συναντήσουµε στο ∆ιαδίκτυο; Ένα παιδί που χρησιµοποιεί το ∆ιαδίκτυο µπορεί να τους αναγνωρίσει και να τους αποφύγει; Ποιους ρόλους µπορούν να διαδραµατίσουν οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί για την ανάπτυξη ενός κοινού πλαισίου πρόληψης και προστασίας; Που σταµατάει η αλήθεια και που αρχίζει η υπερβολή;
Πάνω σε αυτόν τον προβληµατισµό το Κέντρο Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών (Κε.Πλη.Νε.Τ.) της∆ευτεροβάθµιας Εκπαίδευσης Ν. Ευβοίας και το Γυµνάσιο Κανήθου σε συνεργασία µε το Σχολικό Σύµβουλο Πληροφορικής ∆/θµιας Εκπαίδευσης Ν. Βοιωτίας και Ν. Εύβοιας σας προσκαλούν σε ηµερίδα µε θέµα:
«∆ιαδίκτυο: Χρειάζοµαι ∆ίχτυ προστασίας;»
Η ηµερίδα θα διεξαχθεί τη ∆ευτέρα 27/4/2009
στο Γυµνάσιο Κανήθου στη Χαλκίδα.
16:30 – 17:00 Προσέλευση
17:00 – 17:15 Χαιρετισµοί
Ασφαλής χρήση του ∆ιαδικτύου – Πρόληψη - Προστασία
∆ρ. Σαµαρά Βερόνικα
17:15 – 18:00
Μηχανικός Πληροφορικής, Συντονίστρια του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς ∆ιαδικτύου
∆ιαδίκτυο: Οφέλη και κίνδυνοι. Πώς να διαπαιδαγωγήσουµε τα παιδιά µας στον
κόσµο του ∆ιαδικτύου
18:00 – 18:30
∆ρ. Παρασκευάς Μιχάλης
Τεχνικός Υπεύθυνος Πανελλήνιου Σχολικού ∆ικτύου - Ερευνητικό Ακαδηµαϊκό Ινστιτούτο
Τεχνολογίας Υπολογιστών (ΕΑ-ΙΤΥ)
18:30 - 18:45
Ερωτήσεις - ∆ιάλειµµα
Στρογγυλή Τράπεζα:
«Πλαίσιο ευαισθητοποίησης των µαθητών για την ασφαλή χρήση
του ∆ιαδικτύου και την ανάπτυξη κριτικής σκέψης µέσα από τα µαθήµατα Πληροφορικής του σχολείου»
Πρόεδρος: - Αδάµ Αγγελής
Μόνιµος Πάρεδρος Πληροφορικής του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου - Κωστάκος Αντώνης
Σχολικός Σύµβουλος Πληροφορικής ∆ευτεροβάθµιας Εκπαίδευσης Ν. Βοιωτίας και Ν. Ευβοίας
- Αράπογλου Αριστείδης,
18:45 – 19:30
Υπεύθυνος Κε.Πλη.Νε.Τ. ∆/νσης ∆/θµιας Εκπ/σης Ν.Ευβοίας
19:30 - 20:00
Συζήτηση ολοµέλειας – ∆ιάλογος µε το κοινό.
Αράπογλου Αριστείδης, Υπεύθυνος Κε.Πλη.Νε.Τ. ∆/νσης ∆/θµιας Εκπ/σης Ν.Ευβοίας
Πάνος Θεόδωρος, Υπεύθυνος Κε.Πλη.Νε.Τ. 1ου Γραφείου ∆/θµιας Εκπ/σης Ν.Ευβοίας
Συντονιστική Επιτροπή:
Οικονοµάκος Ηλίας, Εκπαιδευτικός ΠΕ20 του Γυµνασίου Κανήθου
Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό
Για σαράντα γονείς
που θα παρευρεθούν στην ηµερίδα δίνεται η δυνατότητα την Τρίτη 28/4/2009 το απόγευµα να συµµετάσχουν σε µονόωρο εργαστήριο (workshop) για την ασφαλή πλοήγηση στο ∆ιαδίκτυο στο σχολικό εργαστήριο Πληροφορικής του Γυµνασίου Κανήθου χωρίς καµία επιβάρυνση.

ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ

το μήνυμα Παπανδρέου.
Δημοσιεύθηκε από Γιάννης Παπαϊωάννου
Ότι δεν θέλει Βενιζελικούς στις κάλπες ή στο κόμμα.
Προ διημέρου έγραφα ότι μας διώχνουν. Ότι το κόμμα είναι λάφυρο. Η περίπτωση Μποτοπουλου με δικαίωσε.
Έχοντας αυτά στο μυαλό επικοινώνησα με τον Κώστα Μποτόπουλο.
Ήθελα να ξερώ την δική του ερμηνεία των πραγμάτων. Του μετέφερα την άποψη μου, και τα όσα φαιδρά γράφονται από παπαγαλάκια και αφορούν την τιμιότητα του
Μου εξήγησε τα γεγονότα και τα έβαλε σε μια σειρά.
Επιδιώκοντας να μην θέσει τον εαυτό του ως πυρομαχικό στις αψιμαχίες Βενιζελικων- Παπανδρεικων έδωσε συνέντευξη στο Έθνος όπου δήλωσε
«Δεν θέλω να είμαι αφορμή να ανοίξουν παλιές πληγές»!
“Προσωπικά θα ήθελα να ελπίζω ότι με στηρίζουν όλοι όσοι εκτιμούν τη δουλειά μου αυτόν τον ενάμιση χρόνο στην Ευρωβουλή και, γιατί όχι, την εν γένει δημόσια παρουσία μου.
Oπως όμως γνωρίζετε, η κατάρτιση του ευρωψηφοδελτίου είναι ευθύνη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Είμαι βέβαιος ότι αυτό του το δημοκρατικό προνόμιο θα το ασκήσει με βάση τα κριτήρια της αξιοκρατίας, της καταλληλότητας και της υπηρέτησης της ενότητας ενός μεγάλου λαϊκού Κινήματος που ετοιμάζεται να έρθει στην εξουσία.
Θέλω να καταστήσω κάτι απολύτως σαφές. Ούτε θέλω ούτε μπορώ να σταθώ αφορμή να ξανανοίξουν πληγές και διαμάχες του παρελθόντος. Από πλευράς μου, έχω επίσημα κοινοποιήσει στα αρμόδια όργανα ότι επιθυμώ να συνεχίσω αυτόν τον κύκλο δουλειάς και προσφοράς στο κόμμα μου και στον τόπο μου.
Αν τα καταφέρνω, θα το πουν άλλοι. Αυτό που θα ήθελα είναι να κριθώ με βάση προσόντα και επιδόσεις και όχι τη θέση που εν συνειδήσει πήρα σε ένα ζήτημα που δεν υφίσταται πλέον.”
Με δυο λέξεις σύντροφοι, δηλώστε πλήρη υποταγή στο δαχτυλίδι και στις βουλές του προέδρου, σεβασμό στο αποτελέσματος της 11—11 και στρατεύτηκε για την νίκη του ΠΑΣΟΚ.
Και κόπηκε!!!
Από την “άλλη πλευρά”
αυτή η συνέντευξη θεωρήθηκε λέει «πίεση» προς την ηγεσία και προσπάθεια εκβιασμού των καταστάσεων, και έτσι ο Μποτοπουλος βρέθηκε εκτός.
Αν και όλοι αισθανθήκαμε ότι ήταν μέρος σχεδίου. Οτι η απόφαση ήταν προηλημένη αλλά επιλέξαμε να κάνουμε τους χαζούς -για μια κομη φορά- χάρη της ενότητας και του απέραντου σεβασμού που εχουμε για τον Λαό του ΠΑΣΟΚ.
Στο δια ταύτα:
Ένας ευρωβουλευτής του κινήματος
με άψογη κομματικά παρουσία μετά την 11-11 κόβεται.
Να το ξαναπούμε : Ένας ευρωβουλευτής μας με άψογη κομματικά παρουσία μετά την 11-11 κόβεται. Σε ένα ανοικτό κόμμα
Και τίποτα πλέον δεν είναι σίγουρο για κανέναν.
Οι θέσεις εν ενεργεία βουλευτών τρίζουν
. Να μην συζητούμε για νομάρχες δημάρχους μέλη του Εθνικού συμβουλίου φίλους και άλλους.
Όσοι τσίμπησαν το παραμύθι ότι κρίνονται με την παρουσία τους μετά, -ΟΣΟΙ ΣΤΗΡΙΞΑΝ ΒΕΝΙΖΕΛΟ-, καλό είναι να ξερόυν ότι έχουν κριθεί οριστικά και αμετάκλητα και έχουν «τελειώσει».
Στην καλύτερη περίπτωση βρίσκονται απλά στην μαυτη λίστα ΥΠΟ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ.
Δεν είναι τυχαίο ότι οι λίστες του ΠΑΣΟΚ για τις εθνικές εκλογές “φτιάχνονται” ακόμη. Θα φτιάχνονται μέχρι την τελευταία στιγμή για να κλείσουν ανάλογα τις δημοσκοπήσεις. Ένα δυο σαραντάρια ακόμη και ως ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΕΠΗΡΡΟΗΣ αρκούν για να κλέισουν οριστικα.
Και όπου υπάρχει ανάγκη για να μπουν τσόντα κάποιοι βενιζελικοι ή Σημιτικοί θα μπουν στο παραπεντε.
Στο παραπεντε μιας νίκης δεν θα μιλήσει κανείς κομμένος. Με πρόσχημα «ποσοστώσεις» «θητείες» και άλλα το ανοιχτό συμμετοχικό κόμμα θα κλειδώσει για πάντα.
Το σχέδιο αυτό προφανώς δεν με ενοχλεί δεν τραβώ κανένα ζόρι ως Γιάννης.
Αλλά οδηγεί μαθηματικά στην ήττα και αυτό οφείλω να το πω ως μέλος του ΠΑΣΟΚ.
Είπα και προχθές ότι στο ΠΑΣΟΚ δεν περισσεύει κανείς και δεν εισακούστηκα. Κάποιοι θεωρούνται περίσσευμα.
Με αυτές τις ενέργειες σύντροφοι και -θέλω να το επισημάνω μήπως και το προλάβω- προσφέρεται μέγιστες υπηρεσίες στις δυνάμεις της διάσπασης.
Όσο για τις ανοησίες που γράφονται -και θέτουν υπό αμφισβήτηση την τιμιότητα του Κώστα Μποτόπουλου- με στόχο να δικαιολογήσουν μια καραμπινάτα ανθενωτική και εκδικητική απόφαση του Γιώργου, εντός μιας παγωμένηε πασοκικής κοινωνία συντρόφων.
Χαρακτηρίζονται ως «ερασιτεχνισμοί από ερασιτέχνες» και δεν χρίζουν άλλου σχολιασμού.
Πολιτικοί Ερασιτέχνες. Ούτε καν “λάσπη” δηλαδή της προκοπής.
Τέλος…
Ελπίζω να εισακουστεί ο Βενιζέλος
που ζήτησε να ισχύουν τα ίδια κριτήρια και κανόνες για όλους τους νέους ευρωβουλευτές. Ελπίζω να μην αποτελεί μοναδικό κριτήριο επιλογής η Παπανδρέο-φροσύνη. Ελπίζω να σταλεί ένα σαφές μήνυμα ενότητας και όλα αυτά να είναι μια «παρεξήγηση». Μια ακόμη λάθος εκτίμηση μου, μες στον σωρό.
Το εύχομαι.
Και μια διευκρίνιση :
Δεν είμαστε όλοι ίδιοι σύντροφοι. Εμείς δεν παλεύουμε για την καρέκλα μας αλλά για τις αρχές μας, και αυτός ο διαχωρισμός ανάμεσα μας είναι πολύ βαθύς. Μας τιμά και θέλουμε να τον κρατήσουμε.
Και θα τον κρατήσουμε τελικά.
ΣΧΟΛΙΟ: ΜΙΛΟΥΝ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΗΤΤΑ;
ΤΙ ΛΕΓΑΜΕ ΕΜΕΙΣ;

Πέμπτη 16 Απριλίου 2009

ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ
ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ
ΣΤΗ ΒΡΥΣΗ ΤΗΣ ΝΙΚΟΛΕΤΑΣ
ΣΤΟ ΝΕΟΧΩΡΙ ΑΥΛΩΝΟΣ
Για μία ακόμη φορά η Βρύση της Νικολέτας στον Δήμο Αυλώνος έγινε επίκεντρο βανδαλισμών από αγνώστους.
Πριν από μερικές μέρες άγνωστοι κατέστρεψαν την μαρμάρινη πινακίδα που ανέφερε το ιστορικό του έργου αυτού και μάλιστα αναφερόταν στην Κοινοτική Αρχή που κατασκεύασε το έργο την δεκαετία του 90 (1996-1997).
Προφανώς οι δράστες νόμιζαν ότι έτσι εκδικούνται τους τότε δημιουργούς αυτού του πανέμορφου χώρου πλην όμως προσβάλλουν με τις πράξεις τους την ιστορική μνήμη της τοπικής κοινωνίας.
Είναι σκόπιμο να καταδικάζονται και να αποτρέπονται τέτοια φαινόμενα.

ΔΗΜΟΣ ΑΥΛΩΝΟΣ

Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ
ΟΚΤΩΝΙΑΣ- Α΄ΦΑΣΗ
Αμέσως μετά το Πάσχα ξεκινούν οι εργασίες για την κατασκευή του εσωτερικού δικτύου Αποχέτευσης της Οκτωνιάς (Ά φάση) που αφορά το Πανωχώρι και τμήματα των άλλων συνοικιών της Οκτωνιάς (Αλώνια- Κατοχώρι).
Το έργο δημοπρατήθηκε τον περασμένο Δεκέμβρη και ανάδοχος είναι ο εργολάβος κ. Δημήτρης Παλόγος.
Χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ» με το ποσόν των 632.000 Ευρώ.
Η αποχέτευση του Πανωχωρίου της Οκτωνιάς ανοίγει τον δρόμο για την μελέτη ανάπλασης αυτής της ιστορικής και πανέμορφης γειτονιάς της Οκτωνιάς δημιουργώντας συνθήκες απασχόλησης και ανάπτυξης στον πλέον φθίνον δημογραφικά Τοπικό Διαμέρισμα του Δήμου Αυλώνος.
Ο Δήμαρχος Δημήτρης Κατσούλης αισιοδοξεί ότι σύντομα θα εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση και για την Β΄φάση του έργου που αφορά το υπόλοιπο Τοπικό Διαμέρισμα. Παράλληλα συνεχίζεται ο διαγωνισμός για την κατασκευή του Βιολογικού Καθαρισμού του Δήμου Αυλώνος.
Η συγκυρία της οικονομικής κρίσης δεν επιτρέπει – κατά τον Δήμαρχο- την υλοποίηση τόσο σημαντικών στόχων σε γρήγορο χρονικό διάστημα αλλά από την άλλη πλευρά όμως η συγκυρία ευνοεί την αύξηση των δημοσίων επενδύσεων τόσο από το Κράτος όσο και από τους ΟΤΑ διότι μόνο έτσι μπορεί να δημιουργηθούν προϋποθέσεις απασχόλησης οι οποίες είναι κλειδί για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.
Στόχος μας είναι τα έργα αυτά να ανοίξουν νέες προοπτικές για την τοπική κοινωνία και κυρίως για χωριά με μεγάλο δυναμισμό όπως η Οκτωνιά.

ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ
ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΙΟΥΦΑ
ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΓΙΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ.


Το μήνυμα της Ανάστασης καθοδηγεί και στηρίζει για δύο χιλιάδες χρόνια την Ανθρωπότητα και το Ελληνικό Έθνος.
Ας το ενστερνιστεί και πάλι ο καθένας από μας στην προσωπική, κοινωνική, πολιτική και εθνική ζωή.
Να αναστήσουμε όλοι αξίες και πρότυπα ζωής που μας στηρίζουν στην οικοδόμηση ενός καλύτερου αύριο, για τη δική μας και τις επόμενες γενιές.
Εκ μέρους της Βουλής των Ελλήνων εύχομαι σε όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες Καλή ΑΝΑΣΤΑΣΗ και Καλό ΠΑΣΧΑ.
Εύχομαι από την καρδιά μου σε κάθε οικογένεια, σε κάθε άνθρωπο που ζει και εργάζεται στον Τόπο μας, υγεία και κάθε καλό.
Χρόνια Πολλά!

ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ

ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ
ΕΘΙΜΑ ΚΑΙ ΑΠΟΔΡΑΣΕΙΣ
Το Πάσχα είναι ιδανικό για γνωριμίες και επανασυνδέσεις.
Με τόπους της πατρίδας μας, μικρούς κι αγαπημένους, που σαν παλιούς φίλους, έχουμε χρόνια να τους δούμε από κοντά.
Με πασχαλινά έθιμα και παραδόσεις που κρατούν αιώνες ολόκληρους και καρτερικά αναμένουν να τα ανακαλύψουμε. Με ανθρώπους ντόπιους, αληθινούς και ζωντανούς, σαν κι εκείνους που έχουμε ανάγκη να συναντήσουμε για να διαφύγουμε από τη ρουτίνα που μας κατατρέχει καθημερινά. Το Πάσχα είναι ιδανικό για να γνωρίσουμε από την αρχή τον εαυτό μας...
Τα
πασχαλινά έθιμα ποικίλουν ανά γεωγραφικό διαμέρισμα της πατρίδας μας.
Οι κερκυραϊκές κανάτες, οι "λάκκοι" της Λειβαδιάς, τα αερόστατα του Λεωνιδίου είναι μονάχα μερικά πολύ ενδιαφέροντα από αυτά που μπορεί κανείς να δει από κοντά τις ημέρες του Πάσχα.
Αποκαθήλωση του Κυρίου
H μοναδική στη Κρήτη υπαίθρια Αποκαθήλωση του Κυρίου, η οποία πλέον έχει καθιερωθεί ως θεσμός θα πραγματοποιηθεί και φέτος την Μεγάλη Παρασκευή για 5η συνεχόμενη χρονιά στο Βουλγάρω Κισάμου.
Εμπνευστής και πρωτεργάτης αυτής της πρωτοβουλίας που συγκεντρώνει πλήθος πιστών από όλο το νησί είναι ο λαογράφος και πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Βουλγάρω, κ. Γιάννης Σκουλούδης.
"Στόχος μας, πριν από λίγα χρόνια ήταν να γίνει θεσμός η παραστατική υπαίθρια τελετή Αποκαθήλωσης του Κυρίου που αρχίσαμε στο χωριό μας με την άδεια και ευλογία του γέροντα Μητροπολίτου πρώην Κισάμου και Σελίνου κ.κ Ειρηναίου και συνεχίζεται με τον διάδοχό του κ.κ. Αμφιλόχιο. Φέτος, για 5η χρονιά, θα γίνει η τελετή, μοναδική στην Κρήτη και προβλέπεται να έχουμε μεγάλη κοσμοσυρροή πιστών από όλο το νησί."
Η ακολουθία της αποκαθήλωσης θα γίνει στον ιερό ναό της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος με οργανωτές την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Βουλγάρω, και το Δήμο Μηθύμνης. Μαυροφορεμένες γυναίκες και Κρητικοί φορώντας παραδοσιακές στολές μεταφέρουν την εικόνα του Παναγίας σε μια πορεία προς τον Γολγοθά. Την λιτανεία συνοδεύει η φιλαρμονική του δήμου Κισάμου. Παρόμοιες υπαίθριες τελετές γίνονται σε διάφορα μέρη της Ελλάδας και για την περιοχή της Αθήνας, στην Ιερή Μονή Πεντέλης.
Καλαματιανές "σαϊτες"
Στην Καλαμάτα την Κυριακή του Πάσχα, αναβιώνει ένα ξεχωριστό τοπικό έθιμο, ο σαϊτοπόλεμος, του οποίου οι ρίζες βρίσκονται αρκετά πίσω στον χρόνο, στους απελευθερωτικούς αγώνες του 1821.
Οι συμμετέχοντες - αρκετοί από αυτούς είναι ντυμένοι με παραδοσιακές φορεσιές - οπλισμένοι, με σαΐτες που έχουν κατασκευάσει μόνοι τους από χαρτονένιους σωλήνες γεμισμένους μπαρούτι, αρχίζουν την εκτόξευση και "ξεσηκώνουν" το πλήθος που παρακολουθεί.
Τα "μπουλούκια" - έτσι ονομάζονται οι ομάδες των σαϊτολόγων - αναβιώνουν το έθιμο που δίνει έμφαση στην εφευρετικότητα των Ελλήνων και θυμίζει τον ηρωισμό τους επί Τουρκοκρατίας. Σύμφωνα με το θρύλο, οι Μεσσήνιοι χρησιμοποίησαν σαΐτες γεμάτες εκρηκτικά και αναχαίτισαν το ιππικό των Τούρκων, τρομάζοντας τα άλογα τους και αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά ότι η νίκη σε μια μάχη δεν αποκτιέται μόνο μέσα από την αριθμητική υπεροχή.
Ένας μυημένος σαϊτολόγος σημειώνει στην αφήγησή του για το έθιμο: "Η μέση λυγίζει, τα γόνατα σπάνε, τα πόδια ψαλίδια, η πλάτη σκυμμένη, το κεφάλι χαμηλά, βλέμμα μακρινό, μυαλό σε έκσταση, χέρια φτερούγες". Ο Σαϊτοπόλεμος φέτος θα διεξαχθεί ανήμερα την Κυριακή του Πάσχα, στις 7:00 το απόγευμα στην Δυτική παραλία Καλαμάτας.

ΤΑ ΕΘΙΜΑ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ
Από τη Ρόδο ως τη Χαλκιδική και από τη Σύρο ως τη Λευκάδα
, κάθε γωνιά της Ελλάδας γιορτάζει το Πάσχα με το δικό της μοναδικό τρόπο.
Εθιμα και παραδόσεις ζωντανεύουν και πάλι στη μεγαλύτερη και πλουσιότερη, σε λαογραφικές εκδηλώσεις, γιορτή της χριστιανοσύνης, της άνοιξης, της ζώης.ΘΡΑΚΗΣτις Μέτρες της Θράκης, τα παιδιά φτιάχνουν το ομοίωμα του Ιούδα και το περιφέρουν στα σπίτια, ζητώντας κλαδιά για να τον κάψουν την επομένη στον Επιτάφιο.
Τη Μεγάλη Παρασκευή η πομπή του Επιταφίου σταματά εξω από ενα παρεκκλήσι, όπου εκεί βρίσκεταιέτοιμη η φωτιά για να καεί ο Ιούδας.
Τη στιγμή που ο ιερέας διαβάζει το σχετικό Ευαγγέλιο ανάβουν τη φωτιά και καίνε το ομοίωμα. Αργότερα θα πάρουν μια χούφτα από εκείνη τη στάχτη και θα τη ρίξουν στα μνήματα.
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Στη Θάσο στην Κοινότητα Λιμεναρίων διατηρείται το πανάρχαιο έθιμο " Για βρέξ' Απρίλη μ' που γιορτάζεται την Τρίτη ημέρα του Πάσχα. Χορεύουν δημοτικούς χορούς συγκροτήματα απ' όλη την Ελλάδα.
Στην Ιερισσό της Χαλκιδικής το σημαντικότερο Πασχαλινό έθιμο είναι "Του Μαύρου Νιου τ' αλώνι". Γιορτάζεται την Τρίτη ημέρα του Πάσχα, στην ομώνυμη τοποθεσία πάνω στους λόφους.Μετά την επιμνημόσυνη δέηση και την εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας, οι γεροντότεροι αρχίζουν τον χορό. Σιγά-σιγά πιάνονται όλοι οι κάτοικοι και πολλές φορές ο χορός έχει μήκος τετρακόσια μέτρα. Τραγουδούν και χορεύουν όλα τα Πασχαλινά τραγούδια και τελειώνουν με τον "Καγκελευτό" χορό, που είναι η αναπαράσταση της σφαγής 400 Ιερισσιωτών από τους Τούρκους, κατά την επανάσταση του 1821.
Ο χορός περνά κάτω από δάφνινη αψίδα όπου υπάρχουν όπου υπάρχουν δύο παλικάρια με υψωμένα σπαθιά. Ο χορός στη μέση περίπου του τραγουδιού διπλώνεται στα δύο με τους χορευτές να περνούν ο ένας απέναντι από τον άλλο για τον τελευταίο χαιρετισμό.
Κατά την διάρκεια της γιορτής μοιράζονται σε όλους, καφές που βράζει σε μεγάλο καζάνι "ζωγραφίτικος", τσουρέκια και αυγά. Ο χορός επαναλαμβάνεται το απόγευμα στην κεντρική πλατεία του χωριού. Στο Λιτόχωρο την Μ. Πέμπτη, το βράδυ, στολίζονται οι επιτάφιοι που φτιάχνονται από ανύπαντρες κοπέλες, που όλη την Σαρακοστή φτιάχνουν λουλούδια από ύφασμα.
Την Μ. Παρασκευή το βράδυ γίνεται στο παζάρι η συνάντηση των Επιταφίων που συνοδεύονται από χορωδίες Λιτοχωριτών, δημιουργώντας ένα εκπληκτικό θέαμα.
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
Αράχωβα
Ανήμερα του Πάσχα και από το απόγευμα ξεκινάει η περιφορά της Εικόνας του Αγίου Γεωργίου την οποία συνοδεύουν περί τα 500 άτομα ντυμένα με παραδοσιακές φορεσιές. Την επομένη πραγματοποιείται αγώνας δρόμου των γερόντων (ανηφορικός δρόμος), οι οποίοι ξεκινούν από την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου και φτάνουν στο λόφο.
Ακολουθούν χορευτικά συγκροτήματα και το απόγευμα χορεύουν γυναικείοι χορευτικοί σύλλογοι. Οι εκδηλώσεις συνεχίζονται με κλέφτικα αγωνίσματα, όπως το σήκωμα της πέτρας κλπ.
Λιβαδειά
Το πιο χαρακτηριστικό έθιμο της πόλης, είναι το πολύ γνωστό και μοναδικό "Πάσχα της Λιβαδειάς", που όχι μόνο διατηρείται αλλά χρόνο με το χρόνο ζωντανεύει μιας και οι νεώτεροι συμμετέχουν με ιδιαίτερο μεράκι και κέφι στο έθιμο του "λάκκου". Μετά την Ανάσταση και πριν καλά ξημερώσει οι κάτοικοι ετοιμάζουν την φωτιά.
Ένας, κάνοντας το σταυρό του, βάζει φωτιά στο σωρό με τη λαμπάδα της Αναστάσεως. Οι φλόγες αγκαλιάζουν το σωρό. Με ραντίσματα νερού και συχνό χτύπημα με ένα μακρύ ξύλο, η θράκα είναι έτοιμη για να ψηθούν τα αρνιά.
Το ίδιο γίνεται σε όλους τους "λάκκους" και ανεβαίνουν οι καπνοί, αναρίθμητοι και πυκνοί, σε τέτοιο βαθμό, που σκεπάζουν τον ήλιο που στο μεταξύ ανατέλλει. Η πόλη τυλίγεται σε σύννεφα καπνού. Οι φωτιές είναι έτοιμες και τα αρνιά τοποθετούνται στους "λάκκους".
Το γύρισμα των αρνιών και το γλέντι διαρκεί μέχρι το απόγευμα, το οποίο συμπληρώνεται με τη συμμετοχή παραδοσιακών χορευτικών συγκροτημάτων και με την καύση των πυροτεχνημάτων
Αιτωλικό
Την Μ. Παρασκευή πολλοί προσκυνητές επισκέπτονται το ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, όπου βρίσκεται ο Επιτάφιος, ιστορικό κειμήλιο του 13ου-14ου αιώνα.
Από το πρωί του Μ. Σαββάτου στην κεντρική πλατεία της πόλης αναβιώνουν πολλά από τα έθιμα των κατοίκων μέχρι αργά το βράδυ της Αναστάσεως που είναι και το αποκορύφωμα της ημέρας.
Την Κυριακή του Πάσχα κάθε γειτονιά, είναι μία μεγάλη υπαίθρια ψησταριά, όπου ο χορός και το τραγούδι έχουν τον πρώτο λόγο, ενώ προσφέρονται κρασί και παραδοσιακοί μεζέδες δωρεάν.
Ναύπακτος
Το βράδυ της Μ. Παρασκευής, πλήθος κόσμου, ντόπιοι και επισκέπτες, ακολουθούν την περιφορά του Επιταφίου, σχηματίζοντας πομπές, οι οποίες διέρχονται από το λιμάνι, όπου είναι αναμμένες δάδες ειδικά τοποθετημένες στις τάπες του Κάστρου, γύρω από το λιμάνι.
Στο μέσον της εισόδου του λιμανιού οι δάδες σχηματίζουν μεγάλο σταυρό, που φωταγωγεί ολόκληρο το λιμάνι παρουσιάζοντας μία φαντασμαγορική εικόνα μοναδικής ομορφιάς.
Το έθιμο αυτό έχει παράδοση πολλών χρόνων που φαίνεται να θέλει να συνδυάσει τη θρησκευτική μυσταγωγία με την ηρωική προσπάθεια του μπουρλοτιέρη Ανεμογιάννη να πυρπολήσει τη τουρκική ναυαρχίδα στο χώρο αυτό.
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Λεωνίδιο
Το πιο εντυπωσιακό έθιμο της περιοχής είναι, όταν το βράδυ της Ανάστασης γεμίζει ο ουρανός από φωτεινά "αερόστατα" τα οποία ανυψώνονται από τους πιστούς κάθε ενορίας.ΚαλαμάταΕδώ αναβιώνει ένα έθιμο, που πηγάζει από τους απελευθερωτικούς αγώνες του 1821, ο διαγωνισμός των "μπουλουκιών".
Οι διαγωνιζόμενοι, με παραδοσιακές ενδυμασίες και οπλισμένοι με σαΐτες, δηλαδή με χαρτονένιους σωλήνες γεμάτους μπαρούτι, επιδίδονται σε σαϊτοπόλεμο, στο γήπεδο του Μεσσηνιακού, με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου.
ΚΥΚΛΑΔΕΣ
Κύθνος
Το πιο εντυπωσιακό έθιμο του νησιού είναι αυτό της "Κούνιας".
Την Κυριακή του Πάσχα, στην πλατεία του νησιού, στήνεται μία κούνια, στην οποία κουνιούνται αγόρια και κορίτσια ντυμένα με παραδοσιακές στολές. Αυτός ή αυτή που θα κουνήσει κάποιον, δεσμεύεται ενώπιον Θεού και ανθρώπων για γάμο.
Το βράδυ του Μ. Σαββάτου επικρατεί το έθιμο του "συχώριου", δηλαδή όλοι όσοι έχουν πεθαμένους συγγενείς φέρνουν στην εκκλησία ψητά, κρασί και ψωμί, τα οποία έχει "διαβάσει" ο παπάς, τα προσφέρουν στους επισκέπτες και στους κατοίκους του νησιού.
Σύρος
Η Σύρος βιώνει με ιδιαίτερο τρόπο το Πάσχα. Οι δύο Θρησκευτικές της κοινότητες, η Ορθόδοξη και η Καθολική, γιορτάζουν συγχρόνως, με αγάπη κατάνυξη και αμοιβαίο σεβασμό τις Άγιες Μέρες του Πάσχα.
Οι Επιτάφιοι των Καθολικών στην Άνω Σύρο ξεκινούν από τον Ναό του Αγίου Γεωργίου. Στην Ερμούπολη ο επιτάφιος των Καθολικών ξεκινάει από τον ιερό Ναό Ευαγγελιστών οι επιτάφιοι των Ορθοδόξων, από τις ενορίες Αγίου Νικολάου, της Κοιμήσεως και την Μητρόπολη της Μεταμορφώσεως περιφέρονται και συναντώνται στην Κεντρική Πλατεία Μιαούλη, όπου γίνεται κατανυκτική δέηση και ψάλλονται τροπάρια της Μ. Παρασκευής από την χορωδία του Αγίου Νικολάου και Ιεροψάλτες.
Πάρος
Η περιφορά του Επιταφίου της Μάρπησσας, παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς κατά την διάρκειά της, γίνονται δεκαπέντε περίπου στάσεις. Σε κάθε στάση φωτίζεται και ένα σημείο του βουνού, όπου τα παιδιά ντυμένα Ρωμαίοι στρατιώτες ή μαθητές του Χριστού, αναπαριστούν σκηνές από την είσοδο στα Ιεροσόλυμα, την προσευχή στο Όρος των Ελαιών, το Μαρτύριο της Σταύρωσης και την Ανάσταση. Τα μεσάνυκτα του Μ. Σαββάτου, το νησί γεμίζει από φώτα και τον θόρυβο των αμέτρητων πυροτεχνημάτων.
ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Πάτμος
Στο νησί της Αποκάλυψης
επίκεντρο των τελετών και ακολουθιών αποτελεί ο "Νιπτήρας". Κάθε χρόνο, στολίζεται με λαμπρές βάγιες και πλούσια ποικιλία ανοιξιάτικων λουλουδιών.
Την Μ. Πέμπτη, γίνεται αναπαράσταση του "Μυστικού Δείπνου" του Νιπτήρα, σε κεντρική πλατεία της Χώρας.
Το Μ. Σάββατο το βράδυ πριν από την Ανάσταση, το Ευαγγέλιο διαβάζεται σε ηρωικό εξάμετρο με κώντιο και την Κυριακή του Πάσχα στις 3 το απόγευμα, στο Μοναστήρι της Πάτμου γίνεται η 2η Ανάσταση κατά την οποία το Αναστάσιμο Ευαγγέλιο διαβάζεται σε επτά γλώσσες και από τον ηγούμενο μοιράζονται κόκκινα αυγά στους πιστούς.
Ρόδος
Το Σάββατο του Λαζάρου, τα παιδιά γυρίζουν από πόρτα σε πόρτα και τραγουδούν τον "Λάζαρο", συγκεντρώνοντας χρήματα και αυγά για τους ιερείς. Παλαιότερα, αυτή την ημέρα, κανένας γεωργός δεν πήγαινε στο χωράφι του να εργαστεί, γιατί όπως πίστευαν, ό,τι έπιαναν θα μαραινόταν. Επιτρεπόταν μόνο η συγκέντρωση ξερών κλαδιών για το άναμμα των φούρνων τη Μεγάλη Εβδομάδα για το ψήσιμο των κουλουριών.
Την ημέρα αυτή επίσης, σε όλα τα σπίτια οι νοικοκυρές φτιάχνουν στριφτά κουλουράκια, "τα Λαζαράκια", συμβολίζοντας με τον τρόπο αυτό το σώμα του Λαζάρου που ήταν τυλιγμένο στο σάβανο. ΚωςΕνώ οι μεγάλοι είναι δοσμένοι στις πασχαλινές δουλειές και στον εκκλησιασμό, τα παιδιά προετοιμάζονται και αυτά για την Ανάσταση του Κυρίου.
Παίρνουν μεγάλα κλειδιά από εκείνα που είχαν οι παλιές κλειδαριές, δένουν με ένα σχοινί το κλειδί με μπαρούτι και βάζουν το καρφί στην τρύπα του κλειδιού, το βράδυ της Ανάστασης το χτυπούν δυνατά στον τοίχο για να εκπυρσοκροτήσει και να χαλάσει ο κόσμος. Άλλοι κόβουν μακριές λωρίδες χαρτιού, βάζουν στην άκρη της κάθε λωρίδας μπαρούτι και ένα φυτίλι, την τυλίγουν τριγωνικά, ώστε να προεξέχει το φυτίλι που το ανάβουν και από την ώρα που ο παπάς λεει το "Χριστός Ανέστη".
Το πρωί του Μ. Σαββάτου, η εκκλησία στρώνεται με μυρωμένα λουλούδια του βουνού που λέγονται λαμπρές (μικρά μωβ αρωματικά λουλούδια). Οι νοικοκυρές φτιάχνουν τις λαμπρόπιττες και το γεμιστό αρνί.
Ύδρα
Την Μ. Παρασκευή γίνεται κάτι το μοναδικό, ο Επιτάφιος της συνοικίας Καμίνι μπαίνει στη θάλασσα και διαβάζεται η Ακολουθία του Επιταφίου, δημιουργώντας μία ατμόσφαιρα κατανυκτική. Στη συνέχεια οι Επιτάφιοι τεσσάρων ενοριών συναντώνται στο κεντρικό λιμάνι, δίνοντας ένα ιδιαίτερο χρώμα.
Την ώρα της Ανάστασης τα πολλά βαρελότα φωτίζουν την νύκτα.ΧίοςΟ ρουκετοπόλεμος είναι ένα παλιό Βρονταδούσικο έθιμο που έχει τις ρίζες του στους χρόνους της τουρκικής κατοχής. Αρχικά, οι κάτοικοι των ενοριών του Αγίου Μάρκου και της Παναγίας Ερειθιανής, εκκλησιών που βρίσκονται αντικριστά, έφτιαχναν αυτοσχέδια κανονάκια. Με το πέρασμα του χρόνου όμως αυτά εξελίχθηκαν σε αυτοσχέδιες ρουκέτες, βεγγαλικά, φτιαγμένα από νίτρο, θειάφι και μπαρούτι.
Η προετοιμασία των ρουκετών αρχίζει αμέσως μετά το Πάσχα για να είναι έτοιμες την επόμενη χρονιά. Οι ποσότητες τα τελευταία χρόνια φτάνουν στις μερικές χιλιάδες και το θέαμα που δημιουργείται από τις ρουκέτες που εκτοξεύονται στον ουρανό του Βροντάδου το βράδυ της Ανάστασης είναι φαντασμαγορικό.
Πολύς είναι ο κόσμος που επιλέγει να περάσει το Πάσχα στην Χίο για να δει αυτό το μοναδικό θέαμα. Τα τελευταία χρόνια έχουν ληφθεί μέτρα για την προστασία των παρευρισκομένων, έτσι ώστε να διασωθεί το έθιμο.
ΕΠΤΑΝΗΣΑ
Κέρκυρα
Την Μ. Παρασκευή στις 4μ.μ. ξεκινά από την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στο Παλαιό Φρούριο, ο Επιβλητικός Επιτάφιος. Μέχρι της 9.30 το βράδυ, από κάθε εκκλησία βγαίνει ο Επιτάφιος με την απαραίτητη μπάντα της κάθε ενορίας, τις χορωδίες, τους πιστούς. Τελευταίος βγαίνει ο μεγαλοπρεπέστατος επιτάφιος της Μητρόπολης. Στις 9 το πρωί γίνεται η περιφορά του Επιταφίου της Εκκλησίας του Αγίου Σπυρίδωνα.
Το 1574 οι Βενετσιάνοι απαγόρευσαν στους ορθοδόξους την περιφορά του την Μ. Παρασκευή, και από τότε οι Κερκυραίοι πραγματοποιούν την περιφορά μαζί με το Σεπτό Σκήνωμα του Αγίου. Είναι η πιο παλιά και πιο κατανυκτική Λιτανεία που βγαίνει σε ανάμνηση του θαύματος του Αγίου, που έσωσε τον Κερκυραϊκό λαό από την σιτοδεία.
Εμπρός πηγαίνει ο Άγιος που έχει θέση χοροστατούντος Επισκόπου σε αυτή την Λιτανεία, και ακολουθεί ο Επιτάφιος. Μετά το τέλος της λιτανείας, ο Άγιος θα παραμείνει στη θύρα του, μέχρι την Τρίτη του Πάσχα για προσκύνημα.
Στις 11 το πρωΐ του Μ. Σαββάτου ο κόσμος περιμένει την πρώτη Ανάσταση. Όταν τελειώνει η ακολουθία στη Μητρόπολη, χτυπούν οι καμπάνες των εκκλησιών και από τα παράθυρα των σπιτιών πέφτουν κατά χιλιάδες, πήλινα δοχεία (μπότιδες) στους δρόμους, με μεγάλο κρότο. Αυτό το έθιμο έχει τις ρίζες του στο χωρίον του Ευαγγελίου 'Συ δε Κύριε Ανάστησόν με ίνα συντρίψω αυτούς ως σκεύη κεραμέως".
Ένα άλλο επίσης Κορφιάτικο Πασχαλινό έθιμο που αναβιώνει είναι το "Μαστέλο" (βαρέλι). Στην "Pinia" και κάτω από την Μεταλλική Κουκουνάρα που κρέμεται ασάλευτη ακόμα στην διασταύρωση Νικηφόρου Θεοτόκη και Φιλαρμονικής, μαζεύονται οι Φακίνοι, οι αχθοφόροι της πόλης, οι Πινιαδώροι, οι οποίοι τοποθετούσαν στη μέση του πεζοδρομίου ένα ξύλινο βαρέλι.
Το στόλιζαν με μυρτιές και βέρντε, του έβαζαν νερό και αυτοί σκορπισμένοι στο γύρο χώρο, παρακαλούσαν τους περαστικούς, που αυτή την ώρα ήταν πάρα πολλοί, να ρίξουν νομίσματα για ευχές στο νερό. Όταν πλησίαζε η ώρα της πρώτης Ανάστασης, οι Πηνιαδώροι σκορπισμένοι στην περιοχή της Πιάτσας κυνηγούσαν να βρουν κάποιον να τον ρίξουν στο βαρέλι. Αυτός μουσκίδι έβρεχε τον κόσμο γύρω του, ενώ περνούσαν οι μπάντες μας, παίζοντας το αλέγκρο μαρς "Μη φοβάστε Γραικοί".
Στο τέλος έβγαινε ο βρεγμένος με γέλια και χαρές και έπαιρνε τα χρήματα που είχε το βαρέλι. Το βράδυ του Μ. Σαββάτου γίνεται η Ανάσταση στην Άνω Πλατεία - φαντασμαγορικό, μοναδικό θέαμα. Όλα τα παράθυρα των γύρω σπιτιών ανοιχτά με κεράκια αναμμένα. Τα παράθυρα των μεγάλων εξαορόφων σπιτιών, μαζί με το καταπληκτικό θέμα των χιλιάδων κεριών και των πιστών που παρακολουθούν την τελετή της Ανάστασης στη μεγαλύτερη πλατεία της Ελλάδας, συνθέτουν μία μεγαλειώδη εικόνα.
Η Αναστάσιμος Ακολουθία συνεχίζεται στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής (Πλατύ Καντούνι). Την Κυριακή του Πάσχα, από τις 7 το πρωί κάθε εκκλησία, όπως συμβαίνει και με τους Επιταφίους, βγάζει την Ανάσταση με φιλαρμονικές, σχολεία, προσκόπους και χορωδίες.
Ζάκυνθος
Η κατανυκτική ατμόσφαιρα και οι ιδιαιτερότητες του "Ζακυνθινού Πάσχα" με τα ιδιόμορφα "αντέτια" (έθιμα) το κάνουν να είναι ξεχωριστό σε όλη την Ελλάδα.
Το μεσημέρι της Μ. Παρασκευής, πλήθος πιστών συμμετέχει στην περιφορά του Εσταυρωμένου που διασχίζει όλη την πόλη.
Στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου των Ξένων, η περιφορά του Επιταφίου, σύμφωνα με παμπάλαιο τοπικό έθιμο, γίνεται τις πρώτες πρωινές ώρες του Μ. Σαββάτου, ενώ με την ανατολή του ηλίου, ο Δεσπότης σηκώνει την Ανάσταση. Με το πρώτο χτύπημα της καμπάνας, ο Δεσπότης αφήνει ελεύθερα άσπρα περιστέρια ενώ από το καμπαναριό πετάνε στο δρόμο πήλινα δοχεία, όπως και όλοι οι κάτοικοι του νησιού από τα παράθυρά τους.
Λευκάδα
Το βράδυ της Μ. Παρασκευής γίνεται στον κεντρικό δρόμο της πόλης, με κατάληξη την παραδοσιακή, ενετικού στυλ, κεντρική πλατεία, η περιφορά των επιταφίων των ενοριών, συνοδεία Φιλαρμονικής.
Το Μ. Σάββατο το πρωί, η Φιλαρμονική παίζει στους δρόμους της πόλης χαρούμενους σκοπούς, ενώ οι νοικοκυρές πετούν και σπάζουν έξω από τα σπίτια τους διάφορα πήλινα αγγεία (το κομμάτι).
ΚΡΗΤΗ
Πριν την ανάσταση, στις Γκαγκάλες Ηρακλείου, όλα τα παιδιά του χωριού μαζεύουν ξύλα και οτιδήποτε άλλο μπορεί να καεί και τα αφήνουν στο προαύλιο της εκκλησίας. Την παραμονή της Ανάστασης σχηματίζουν ένα βουνό από τα ξύλα και στην κορυφή έχουν ένα σκιάχτρο με ένα παλιό κουστούμι που υποτίθεται ότι είναι ο Ιούδας και την ώρα που ο παπάς λεει το Χριστός Ανέστη βάζουν φωτιά και τον καίνε.
Η νύχτα γίνεται μέρα από τα πυροτεχνήματα, η καμπάνα του χωριού χτυπά συνεχώς και μάλιστα οι παλιότεροι λένε ότι όταν αυτοί ήταν μικροί δεν άφηναν 3 μερόνυχτα την καμπάνα να σταματήσει γιατί το θεωρούσαν για καλό. Ξυπνούσαν ακόμα και τη νύχτα να πάνε να την χτυπήσουν.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΔΗΜΟΣ ΑΡΤΑΚΗΣ

Κλεάνθης Πρατσόλης

Κράτησε το λόγο του, όσο κι αν πιέστηκε και αυτό είναι φανερό.
Είχε πει πως θα ψήφιζε τον προυπολογισμό αν η κ. Οκτωνιάτη αφαιρούσε από αυτόν τα χρήματα που ήταν να πάρει ως μισθούς. Αυτό έγινε και ο κ. Κλεάνθης Πρατσόλης ψήφισε ΝΑΙ.
Ποιος άραγε μπορεί να τον κατηγορήσει;
Αν κατηγορήσουν αυτόν
, τότε τι θα πούνε για τον κ. Αλεξανδρή, τον κ. Πασσά και τον κ. Γεωργαλά, οι οποίοι από τη μία όχθη πέρασαν στην άλλη;
Ο Κλεάνθης Πρατσόλης μαζί με τον κ. Μαυρομάτη Γιώργο σίγουρα θα κρατήσουν τις ισορροπίες για το καλό της Αρτάκης.
Βέβαια τίποτα δεν είναι εύκολο αλλά δεν μπορεί να γίνει και αλλιώς.
Ο λαός θα αποφασίσει τον Νοέμβριο του 2010.

Μέχρι τότε η Αρτάκη έχει Δήμαρχο και κανείς δεν πρέπει να πει ΟΧΙ στην ανάπτυξη του Δήμου.

ΔΗΜΟΣ ΑΡΤΑΚΗΣ

Ξεκάθαρος
ο κ. Γιώργος Μαυρομάτης


Ο κ. Μαυρομάτης μπορεί να είναι νέος Δημοτικός Σύμβουλος, αφού συμμετείχε για 3η συνεδρίαση στο Δημοτικό Συμβούλιο και έχει αντικαταστήσει τον κ. Γκέκα, αλλά έχει μια συγκροτημένη σκέψη, μπορεί να διαφωνείς με αυτά που λέει αλλά δεν είναι κορώνες. Λέει την άποψή του και μπράβο του.
Κύριε Μαυρομάτη, έχετε δίκιο. Όλα αυτά γίνονται επειδή ο Δήμαρχος δεν έχει την πλειοψηφία και κάποιοι το εκμεταλλεύονται.
Κρατήστε τουλάχιστον εσείς το επίπεδο, για το καλό της Αρτάκης, και μην ακολουθείτε αυτούς που λένε ΟΧΙ για να εκδικηθούν τον Δήμαρχο.

ΜΑΝΟΣ ΦΩΤΑΚΗΣ

Μόνος ή Μάνος;

Μόνος έμεινε στο ΟΧΙ που είπε ο κ. Μάνος Φωτάκης, αφού ούτε ο άλλος ανεξάρτητος κ. Τζεμαίλας Ιωάννης τον ακολούθησε, ενώ η ανεξάρτητη κυρία Μιτζιφίρη απουσίαζε.
Κύριε Φωτάκη, εμείς σας τα είχαμε πει αυτά αλλά εσείς δεν ακούγατε.
Κύριε Φωτάκη, πολύ εύκολο είναι να ζητήσετε να έρθουν για έλεγχο Ορκωτοί Λογιστές ή ό,τι άλλο θέλετε εσείς.
Αν υπάρχουν στη ΔΕΠΑΝΑ πλαστά τιμολόγια, υπάρχουν και αρμόδιοι. Απευθυνθείτε σε αυτούς.
Κύριε Φωτάκη, με 7 Συμβούλους ο Δήμαρχος περνάει όλα τα θέματα. Αυτή είναι η αλήθεια. Όλα τα υπόλοιπα είναι προς κατανάλωση.

ΔΗΜΟΣ ΑΡΤΑΚΗΣ

Ψυχραιμία,
κύριε Αναστασιάδη


Τι είπε ο κ. Αναστασιάδης, ο πρώην Δήμαρχος, απευθυνόμενος στον νυν Δήμαρχο;
«Δεν είναι η Μιτζιφίρη εδώ, για να στα τινάξει όλα στον αέρα»!!!
Κύριε Αναστασιάδη
, μπαμπούλας είναι η κ. Μιτζιφίρη;
Σε αυτά εσείς θα στηρίξετε την αντιπολιτευτική σας πολιτική;
Ο κ. Πρατσόλης φταίει που η κ. Μιτζιφίρη έλλειπε;
Γιατί άραγε απουσίαζε;
Τι άλλο είπε ο κ. Αναστασιάδης;
«Ποιος είσαι εσύ που κάνεις επιτροπή; Έχεις πάθει ταράκουλο»!!!
Κύριε Αναστασιάδη
, ο Δήμαρχος έπαθε ταράκουλο ή εσείς αφού ήσασταν 6 και από τους 6 οι 5 ψήφισαν ΝΑΙ στον προυπολογισμό και μόνο εσείς είπατε ΟΧΙ;
Ψυχραιμία, κύριε Αναστασιάδη, γιατί με αυτά και με αυτά ακούσαμε την κυρία, που πήρε το λόγο και χειροκροτήθηκε, να χαρακτηρίζει κάπως την κατάσταση που επικρατεί στο Δημοτικό Συμβούλιο. Φανταστείτε δε πως για πρώτη φορά παρακολούθησε συνεδρίαση!!!

ΔΗΜΟΣ ΑΡΤΑΚΗΣ

Η παρουσία
του κόσμου
Και τώρα τι γράφουμε;
Άγιες Μέρες
που είναι δεν μπορούμε να γράψουμε αυτά που θα θέλαμε. Η ουσία πάντως είναι μία. Ο Δήμαρχος κ. Πρατσόλης Αναστάσιος έφερε σε έκτακτη συνεδρίαση το θέμα του Προυπολογισμού της ΔΕΠΑΝΑ, το οποίο σε προηγούμενη συνεδρίαση δεν είχε ψηφιστεί, και το πέρασε με ψήφους 14 ΝΑΙ και 2 ΟΧΙ!!!
Η κ. Μιτζιφίρη απουσίαζε από τη συνεδρίαση.
Τα δύο ΟΧΙ ανήκουν στον κ. Αναστασιάδη, ο οποίος συμφώνησε με την πρόταση του κ. Φωτάκη που είπε ΝΑΙ στα χρήματα «για όσους ήταν εκεί» και διαμαρτυρήθηκαν και ΟΧΙ για όλα τα άλλα!!!
Ο κ. Πρατσόλης, ο Δήμαρχος Αρτάκης, κάλεσε τους Συμβούλους να ψηφίσουν παρουσία πολιτών και αυτό άλλαξε όλο το σκηνικό.

ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ

ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ
ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ
ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΠΟΛΕΜΟ ΜΕ ΚΑΝΕΝΑΝ.
ΟΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΓΡΑΨΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ
ΔΕΝ ΤΟ ΒΓΑΛΑΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΜΑΣ.
ΕΧΟΥΜΕ ΔΗΛΩΣΕΙΣ.
ΟΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΑΛΛΗ ΑΠΟΨΗ, ΑΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ.
ΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΕΙΠΕ ΨΕΜΑΤΑ, ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΔΙΚΟ ΤΟΥ.
ΕΜΕΙΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΑΣΧΑ,
ΘΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ.
ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

FT: Πτώση 25% με 30%
στον ελληνικό τουρισμό

Μαύρα μαντάτα έρχονται για τον ελληνικό τουρισμό που αναμένεται να περάσει ένα ιδιαιτέρως δύσκολο καλοκαίρι.
Σε δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα The Financial Times κάνει λόγο για πτώση 25% με 30% στην τουριστική κίνηση, καθώς η ύφεση συνεχώς εντείνεται σε Γερμανία και Βρετανία, τις δύο βασικές πηγές τουριστών για τη χώρα.
Δεκάδες ξενοδοχεία 4 και 5 αστέρων σε δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς -όπως η Κρήτη, η Ρόδος και η Κέρκυρα- αποφάσισαν να μη λειτουργήσουν κατά την περίοδο του Πάσχα, οι οποίες σηματοδοτούν την έναρξη της θερινής περιόδου.
Μάλιστα οι ξενοδόχοι αντιμετωπίζουν και άλλους περιορισμούς πέρα από την τουριστική κίνηση, καθώς οι τράπεζες μειώνουν το δανεισμό προς την τουριστική βιομηχανία παρά το κρατικό πακέτο ενίσχυσης ύψους 28 δισ. ευρώ που είχε στόχο τη στήριξη των ΜμΕ, όπως δήλωσε στους FT ο Νίκος Αγγελόπουλος, πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων.
Το άρθρο των FT επισημαίνει τις επιπτώσεις που θα έχει στην ελληνική οικονομία αυτή η δραματική κάμψη της τουριστικής κίνησης, δεδομένου ότι ο κλάδος προσφέρει τις περισσότερες θέσεις εργασίας και περισσότεροι από 50.000 εργαζόμενοι κινδυνεύουν να βρεθούν στο δρόμο εάν τα ξενοδοχεία παραμείνουν κλειστά τις περιόδους της άνοιξης και του φθινοπώρου.
Η κρίση δεν κάνει διακρίσεις, επισημαίνουν οι FT, καθώς και οι διοργανωτές διακοπών με σκάφη, κρουαζιέρων και εναλλακτικού τουρισμού προβλέπουν πτώση στις κρατήσεις, η οποία εκτιμάται στο 20% στις κρατήσεις και σταθερή εκτιμούν ότι θα παραμείνει η ροή των ακυρώσεων.


ΔΗΜΟΣ ΑΡΤΑΚΗΣ

ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ
"ΟΔΗΓΗΣΑΝ" ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ
ΣΤΗΝ ΨΗΦΙΣΗ
ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΔΕΠΑΝΑ.

ΑΛΜΑ ΑΝΟΔΟΥ

Αναζωπυρώνεται η εμπιστοσύνη
στην παγκόσμια οικονομία

Αλμα ανόδου πραγματοποίησε η εμπιστοσύνη στην παγκόσμια οικονομία που αναρριχήθηκε σε υψηλό 11 μηνών, σύμφωνα με έρευνα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg.
Οι κυβερνητικές προσπάθειες για ανάκαμψη των πιστωτικών αγορών συνεχίζουν να εντείνονται, οι μετοχές δείχνουν να ανακάμπτουν από τα χαμηλά τους και τα πρώτα θετικά αποτελέσματα του τραπεζικού κλάδου είδαν το φως της δημοσιότητας.
Πιο αναλυτικά, ο δείκτης Bloomberg Professional Global Confidence ανήλθε στις 21,2 μονάδες τον Απρίλιο από τις 5,95 μονάδες το Μάρτιο, καταγράφοντας τη σημαντικότερη άνοδο από το Νοέμβριο του 2007.

Πάντως, οι μετρήσεις κάτω από τις 50 μονάδες καταδεικνύουν ότι ακόμη οι απαισιόδοξοι ξεπερνούν σε αριθμό τους αισιόδοξους.
Όσον αφορά τις ΗΠΑ, ο δείκτης αναρριχήθηκε στις 23,9 μονάδες από 5,2 μονάδες, στην Ιαπωνία βρέθηκε στις 22,2 μονάδες από 4,5, ενώ στη δυτική Ευρώπη σημείωσε μικρότερη άνοδο στις 14,2 μονάδες από 8,2 μονάδες.
Η μεγαλύτερη βελτίωση κλίματος καταγράφεται σε Ασία και ΗΠΑ.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 1.300 χρήστες του Bloomberg στο διάστημα από 6 έως 10 Απριλίου.

ΔΗΜΟΣ ΑΡΤΑΚΗΣ

ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΟΔΗΓΗΣΑΝ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ ΣΤΗΝ ΞΗΦΙΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΔΕΠΑΝΑ.

ΤΟ ΑΓΙΟ ΦΩΣ

Η άφιξη του Αγίου Φωτός
Στις 18.30 το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου, προγραμματίζεται η άφιξη του Αγίου Φωτός από τα Ιεροσόλυμα στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος όπου και φέτος θα αποδοθούν τιμές αρχηγού κράτους.
Το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι ?όπως κάθε χρόνο το Άγιο Φως θα μεταφερθεί από τον Πανάγιο Τάφο των Ιεροσολύμων στην Ελλάδα, με ειδική πτήση η οποία θα αναχωρήσει το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου.
Η τελετή Αφής θα πραγματοποιηθεί το μεσημέρι του Μ. Σαββάτου στο Ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα από τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλο, παρουσία εκπροσώπων όλων των ορθοδόξων εκκλησιών.
Το Άγιο Φως θα μεταφερθεί στην Αθήνα με κυβερνητικό αεροσκάφος στο οποίο θα επιβαίνουν ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Θεόδωρος Κασσίμης, ο Έξαρχος του Παναγίου Τάφου Αρχιμανδρίτης κ. Δαμιανός, ο εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, Μητροπολίτης Μαντινείας κ. Αλέξανδρος και εκπρόσωποι των κοινοβουλευτικών κομμάτων.
Το Άγιο Φως θα μεταφερθεί στις Ιερές Μητροπόλεις όλης της χώρας με 17 προγραμματισμένες πτήσεις των Ολυμπιακών Αερογραμμών, ενώ με την πτήση για την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου θα μεταφερθεί στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας.
Τέλος, το Άγιο Φως θα μεταφερθεί στη Λάρισα με στρατιωτικό μεταγωγικό αεροσκάφος και στα νησιά Κέα, Σύρο, Πάτμο, Λειψούς και Λέρο με στρατιωτικό ελικόπτερο.

Παράδοση αιώνων

Το βάψιμο των κόκκινων αβγών
στον Ορθόδοξο κόσμο
«Δεμένο» με παραδόσεις αιώνων, το βάψιμο των αβγών ανήμερα τη Μεγάλη Πέμπτη αποτελεί κοινή πρακτική στο σύνολο σχεδόν του Ορθόδοξου κόσμου.
Τα κόκκινα αβγά, προχριστιανικό σύμβολο της ζωής, ενισχυμένο από τον συμβολισμό του κόκκινου χρώματος από το αίμα της θυσίας του Χριστού, αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του εθιμοτυπικού των ημερών.
Πολλές είναι, ωστόσο, οι περιοχές στις οποίες τα κόκκινα αβγά αποτελούν μειοψηφία στο πασχαλιάτικο καλάθι και τη θέση τους έχουν πάρει πράσινα, κίτρινα, μοβ ακόμη και ροζ αβγά, ενώ σε άλλες χώρες, κυρίως του σλαβικού κόσμου, τα βαμμένα αβγά αποτελούν μικρά έργα τέχνης, εφάμιλλα των ζωγραφικών πινάκων ή των θρησκευτικών εικόνων.
Η παράδοση των βαμμένων αβγών του Πάσχα στο σλαβικό πολιτισμό, όπου απαντώνται συχνά τέτοια αβγά τις ημέρες αυτές, έχει τις ρίζες της στους παγανιστικούς χρόνους, αλλά, μέσω της διαδικασίας της θρησκευτικής συγκριτικής και το πέρασμα του χρόνου, οι σλαβικές χώρες εισήγαγαν το έθιμο αυτό στη χριστιανική παράδοση.
Πολλές σλαβικές εθνικές ομάδες, όπως οι Βούλγαροι, οι Κροάτες, οι Τσέχοι, οι Πολωνοί, οι Σέρβοι, οι Σλοβάκοι, οι Σλοβένοι και οι Ουκρανοί συνηθίζουν όχι απλά να βάφουν, αλλά να δημιουργούν περίτεχνα αβγά για τις ημέρες του Πάσχα.
Η ονομασία του εθίμου σε πολλές σλαβικές χώρες (pisanica στην Κροατία και τη Σλοβενία, pysanka στην Ουκρανία κ.ο.κ.) προέρχεται από τη σλαβική ρίζα pisa, που σχετίζεται με τη γραφή. Κατά τη σλαβική παράδοση, εξάλλου, τα αβγά, τα οποία και προσομοιάζουν με θρησκευτικές εικόνες, γράφονται, δεν ζωγραφίζονται.
Εξάλλου, ως σύμβολο της δημιουργίας, της γέννησης της ζωής, το αβγό έχει αποτελέσει πηγή έμπνευσης για αναρίθμητους μύθους και παραδόσεις από την αρχαιότητα έως σήμερα.
Στην Ουκρανία, τα ζωγραφισμένα αβγά δεν αποτελούν απλώς ένα έθιμο των ημερών του Πάσχα, αλλά κι ένα πρώτης τάξεως σουβενίρ για όσους επισκέπτονται τη χώρα καθ' όλη τη διάρκεια του έτους.
Χρησιμοποιείται η μέθοδος του μπατίκ για το βάψιμο ή μάλλον το ζωγράφισμα των αβγών στην Ουκρανία. Τα μέρη στο τσόφλι που δεν πρέπει να βαφτούν καλύπτονται από κερί. Στη συνέχεια, με ένα ειδικό εργαλείο που ονομάζεται kystka και λιωμένο κερί, σχηματίζεται το σχέδιο πάνω στο αβγό και μετά ξεκινά η διαδικασία του στολίσματος.
Στην Πολωνία, μια κοινή ονομασία για τα βαμμένα αβγά είναι η λέξη «pisanki» (σ.σ. χρησιμοποιείται για τα βαμμένα αβγά κότας, αν και οι Πολωνοί βάφουν επίσης αβγά πάπιας ή χήνας). Σύμφωνα με την πολωνική παράδοση, το pisanki συμβολίζει την αναγέννηση της φύσης και την πίστη των Χριστιανών στην ανάσταση του Κυρίου.
Υπάρχουν διάφορες τεχνικές για το βάψιμο των αβγών στην Πολωνία. Σε μια από αυτές (kraszanki) για τη διακόσμηση των αβγών χρησιμοποιούνται διάφορα φυσικά προϊόντα, όπως οι φλούδες του κρεμμυδιού, το κέλυφος του καρυδιού, πέταλα βιολέτας, χυμός παντζάρι κ.ο.κ.
Τα αβγά «drapanki» ή «Skrobanki» δημιουργούνται με το ξύσιμο της επιφάνειας ενός βαμμένου αβγού με την παραπάνω τεχνική, προκειμένου να αποκαλυφθούν τμήματα από το άσπρο του κέλυφος. Στη συνέχεια, το αβγό βυθίζεται στη μπογιά.
Στο παρελθόν, επιτρεπόταν μόνο στις γυναίκες να διακοσμήσουν αβγά, ενώ δεν επιτρεπόταν ούτε καν η είσοδος των ανδρών στο σπίτι κατά τη διάρκεια της όλης διαδικασίας, καθώς, σύμφωνα με την παράδοση, έφερναν κακή τύχη και έσπαγαν τα αβγά.
Στην Κροατία, όπου τα βαμμένα αβγά αποκαλούνται «pisanice», οι νοικοκυρές χρησιμοποιούν πλέον σύγχρονες πρακτικές και τρόπους διακόσμησης για τα πασχαλινά αβγά, αλλά το κυρίαρχο μοτίβο στο νότο της Κροατίας είναι το κόκκινο αβγό με έναν άσπρο σταυρό στη μέση. Αντίθετα, στην υπόλοιπη χώρα κυριαρχούν τα σχέδια με λουλούδια και γεωγραφικά μοτίβα, εμπνευσμένα κυρίως από τη φύση.
Στη Σερβία, το πρώτο αβγό που βγαίνει από το σκεύος όπου βάφονται τα αβγά φυλάσσεται έως το επόμενο Πάσχα στο σπίτι του νοικοκύρη, για να του παράσχει ασφάλεια και υγεία, ενώ όλα τα άλλα αβγά συμμετέχουν στο «διαγωνισμό» τσουγκρίσματος, στον οποίο επιδίδονται μικροί και μεγάλοι τη Λαμπρή.
Στη Ρουμανία, σύμφωνα με την τοπική παράδοση, όταν ο Χριστός, πάνω στο Σταυρό, είδε τα αβγά να γίνονται κόκκινα από το αίμα του, ζήτησε από τους πιστούς να βάφουν κόκκινα αβγά σε ανάμνηση της θυσίας Του.
Στη Βουλγαρία, το βάψιμο των αβγών (vapsuvat) γίνεται και εδώ τη Μεγάλη Πέμπτη (Veli Chetvortok). Το βράδυ της ίδιας ημέρας, οι νοικοκυρές παίρνουν ένα από τα βαμμένα αβγά στην εκκλησία για να το διαβάσει ο παπάς μαζί με τα Δώδεκα Ευαγγέλια.

Με το πέρας της λειτουργίας, θάβουν το αβγό στο αμπέλι τους προκειμένου να τους προστατεύσει ο Θεός από χαλαζοθύελλες και να έχουν καλή σοδειά. Στη λαϊκή συνείδηση, ένα αβγό που έχει διαβαστεί στην Εκκλησία τη Μεγάλη Πέμπτη, μπορεί να αντέξει χωρίς να χαλάσει ολόκληρη τη χρονιά.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τετάρτη 15 Απριλίου 2009

ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Η Εκθεση
του διοικητή της ΤτΕ

H εφαρμογή από τις τράπεζες πιο αυστηρών κριτηρίων στις πιστοδοτήσεις και οι συνεχείς έλεγχοι από την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) έχουν συμβάλει ώστε τα θεμελιώδη μεγέθη του ελληνικού τραπεζικού συστήματος να παραμένουν κατά βάση υγιή και να εμπνέουν απόλυτη εμπιστοσύνη, ανέφερε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος, μιλώντας στην ετήσια γενική συνέλευση της τράπεζας.
Ο κ. Προβόπουλος επισήμανε πάντως ότι η δυσλειτουργία των αγορών έχει επιδράσει αρνητικά στους παράγοντες που προσδιορίζουν τη σταθερότητα και την ισχύ και του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Στο τέλος του 2008, οι δείκτες αποδοτικότητας και κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών ήταν μειωμένοι σε σύγκριση με το 2007, παρέμειναν όμως σε επίπεδο υψηλότερο από εκείνο των τραπεζών στην ΕΕ ως σύνολο. Μικρή επιδείνωση παρατηρήθηκε επίσης στους δείκτες ρευστότητας και ποιότητας χαρτοφυλακίου, οι οποίοι όμως παραμένουν σε ικανοποιητικά επίπεδα, άνω των ελάχιστων απαιτουμένων.
Ειδικότερα όπως ανέφερε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας:
- Τα μετά από φόρους κέρδη των τραπεζικών ομίλων υποχώρησαν σημαντικά (κατά 42,8%). Η μείωση των κερδών περιορίζεται σε 34,6%, αν δεν ληφθούν υπόψη τα μη επαναλαμβανόμενα κέρδη που είχαν καταγραφεί το 2007. Στην υποχώρηση των κερδών συνέβαλαν ο υπερδιπλασιασμός των προβλέψεων για τον πιστωτικό κίνδυνο, το αυξημένο κόστος άντλησης κεφαλαίων και τα μειωμένα κέρδη από χρηματοοικονομικές πράξεις και το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο.
- Ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας των ομίλων μειώθηκε σε 9,5% από 11,2% το 2007, ενώ ο δείκτης βασικών κεφαλαίων μειώθηκε, αντίστοιχα, σε 7,9% από 9,2%. Πάντως, η κεφαλαιακή επάρκεια παραμένει υψηλότερη από την ελάχιστη απαιτούμενη και αναμένεται ότι θα ενισχυθεί, κυρίως μέσω της έκδοσης προνομιούχων μετοχών, σε εφαρμογή του κυβερνητικού σχεδίου για την ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας, αλλά και μέσω της ήδη προγραμματισμένης κεφαλαιακής ενίσχυσης των θυγατρικών των ξένων τραπεζών στην Ελλάδα από τις μητρικές τους.
Όπως επισήμανε ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της χώρα χώρας μας, όσον αφορά την ποιότητα του εγχώριου χαρτοφυλακίου δανείων, ο λόγος των δανείων σε καθυστέρηση προς το σύνολο δανείων αυξήθηκε σε 5% στο τέλος του 2008 από 4,5% στο τέλος του 2007. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται αποκλειστικά στα δάνεια προς τα νοικοκυριά, όπου σημειώθηκε αύξηση των καθυστερήσεων τόσο στα στεγαστικά όσο και στα καταναλωτικά δάνεια. Μικρή βελτίωση εμφάνισε ο αντίστοιχος λόγος των δανείων προς επιχειρήσεις. Αύξηση του λόγου των δανείων σε καθυστέρηση παρατηρήθηκε και στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, κυρίως στο δεύτερο εξάμηνο του 2008, ανέφερε ο Γιώργος Προβόπουλος.
Ο κ.Προβόπουλος ανέφερε ότι η ΤτΕ έχει συστήσει στις τράπεζες που δραστηριοποιούνται στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης να αξιολογούν προσεκτικά τις κατά τόπους συνθήκες. Πρέπει ωστόσο να υπογραμμιστεί ότι καθώς η παγκόσμια κοινότητα έρχεται αρωγός προς τις χώρες αυτές, με τη συνεργασία και το συντονισμό από τους αρμόδιους διεθνείς φορείς (π.χ. Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, κλπ), είναι βάσιμη η ελπίδα ότι οι χώρες αυτές θα ανακτήσουν μεσοπρόθεσμα την αναπτυξιακή δυναμική τους, πρόσθεσε ο κ.Προβόπουλος.
Στην ετήσια Εκθεση του που παρουσίασε ο διοικητής της ΤτΕ εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία το 2009 θα εμφανίσει μηδενικό ρυθμό ανάπτυξης, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο στη διάρκεια του έτους το ΑΕΠ της χώρας να διολισθήσει σε αρνητικούς ρυθμούς.
Η ύφεση της ελληνικής οικονομίας εκτιμά η ΤτΕ ότι θα συνοδευτεί από την απώλεια έως και 38.000 θέσεων εργασίας.
Η Εκθεση προβλέπει συγκεκριμένα ότι η συνολική απασχόληση θα μειωθεί έως και κατά 0,8% ενώ η μείωση των μισθωτών απασχολουμένων θα φθάσει το 1%. O πληθωρισμός εκτιμάτται ότι θα υποχωρήσει σε μέσα επίπεδα φέτος στο 1,5% από 4,2% πέρυσι.
O διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος πρότεινε πακέτο μέτρων προκειμένου να επισπευστεί η ανάπτυξη και να αμβλυνθούν οι αρνητικές επιπτώσεις της διεθνούς κρίσεως. Ο κ. Προβόπουλος υπογράμμισε ότι απαιτείται η υιοθέτηση στρατηγικής που να κινείται στους παρακάτω άξονες. Πρώτον γρήγορη και γενναία διόρθωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, ώστε να μηδενιστεί το 2012.
Οπως είπε τούτο είναι εφικτό, εάν ''συλληφθεί'' μέρος της τεράστιας φοροδιαφυγής και, κυρίως, εάν επιτευχθεί ουσιαστική περιστολή της σπατάλης και βελτίωση της αποτελεσματικότητας των κρατικών δαπανών.
Δεύτερον, εφαρμογή πλέγματος μεταρρυθμίσεων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, προκειμένου να τιθασευτεί το δημόσιο χρέος. Ο διοικητής της ΤτΕ εκτίμησε ότι απαιτούνται σημαντικά πρωτογενή πλεονάσματα (της τάξης του 4,5-5% του ΑΕΠ), ώστε να επιτευχθεί ουσιαστική μείωση του λόγου του χρέους προς το ΑΕΠ στο επίπεδο αναφοράς της Συνθήκης του Μάαστριχτ (60%) μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα, π.χ. εντός 10 ετών. Τούτο όπως είπε είναι απαραίτητο και για να καλύπτονται στο μέλλον οι πρόσθετες δαπάνες, τις οποίες θα συνεπάγεται η προϊούσα γήρανση του πληθυσμού. Στην εξάλειψη των ελλειμμάτων μπορούν να συμβάλουν η καθιέρωση αριθμητικών ορίων για τις δαπάνες, η ενίσχυση της διαφάνειας και της ποιότητας των δημοσιονομικών στατιστικών, ο περιορισμός της φοροδιαφυγής και της συνακόλουθης εισφοροδιαφυγής.
Τα μέτρα για την κοινωνική ασφάλιση που ελήφθησαν το 2008 και αφορούσαν κυρίως την ενοποίηση των πολυάριθμων ασφαλιστικών ταμείων, ήταν ένα ορθό βήμα στην κατεύθυνση της εκλογίκευσης του συστήματος. Βεβαίως, η γήρανση του πληθυσμού θα καταστήσει αναγκαία και άλλα τολμηρά βήματα με στόχο τη μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών. Τρίτον, εκτεταμένες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της παραγωγικής βάσης μέσω των επενδύσεων, την αύξηση του ποσοστού απασχόλησης και τη διαρκή ποιοτική αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού και κυρίως την ενδυνάμωση του ανταγωνισμού σε όλες τις αγορές.
Οπως ανέφερε ο κ. Προβόπουλος οι μεταρρυθμίσεις οφείλουν σωρευτικά να συντελούν στη βελτίωση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.
Πρέπει επίσης να συντελούν στον εκσυγχρονισμό του προτύπου παραγωγής και κατανάλωσης ενέργειας, δεδομένου ότι η ελληνική οικονομία είναι ενεργοβόρα και η πετρελαϊκή της εξάρτηση παραμένει μεγάλη.
Η προώθηση των απαραίτητων αλλαγών, με το σωστό σχεδιασμό και τα κατάλληλα κίνητρα, μπορεί να οδηγήσει στην πραγματοποίηση αξιόλογων επενδύσεων και να συμβάλει ουσιαστικά στην ενίσχυση του ανταγωνισμού στον τομέα της ενέργειας, την ίδρυση νέων επιχειρήσεων, τη δημιουργία θέσεων εργασίας, τη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της χώρας και τον αντίστοιχο περιορισμό του εξωτερικού ελλείμματος.

Εκπτώσεις από τους ξενοδόχους

Προσφορές της τελευταίας στιγμής
για τους εκδρομείς του Πάσχα
Τη στιγμή που οι πληρότητες στους περισσότερους προορισμούς αγγίζουν το 75% ή ακόμη και το 80%, οι ιδιοκτήτες καταλυμάτων προσπαθούν έστω και την τελευταία στιγμή να γεμίσουν τα άδεια δωμάτια.
Έτσι, αυτοί που θα αποφασίσουν την τελευταία στιγμή να γιορτάσουν την Ανάσταση εκτός «έδρας» δεν θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα να βρουν κατάλυμα. Το πιθανότερο είναι, δε, ότι θα ευνοηθούν, αφού αρκετοί ξενοδόχοι μειώνουν και άλλο τις τιμές προκειμένου να κάνουν πιο εύκολη την απόφαση όσων ενδιαφέρονται.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα Τα Νέα, πολλοί είναι οι ξενοδόχοι που μιλούν για μείωση που θα φτάνει σε μερικές περιπτώσεις ακόμη και το 20% - 25%.
Αρκετοί ιδιοκτήτες καταλυμάτων καταφεύγουν και στην τακτική των... δώρων.

Το πασχαλινό τραπέζι, ή η ενίσχυση των παροχών στα δωμάτια είναι μερικά «μπόνους» για να προσελκύσουν πελάτες.
Σε ορισμένες, δε, περιπτώσεις προσφέρονται ελκυστικές τιμές - πακέτο για διαμονή, γεύματα, ακτοπλοϊκά εισιτήρια και ενοικίαση αυτοκινήτου.

Οι θέσεις για το Κυπριακό

Επίσημη επίσκεψη Καραμανλή
στην Κύπρο
στις 22 και 23 Απριλίου


Τις θέσεις του για το Kυπριακό, τα ελληνοτουρκικά, την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας και τη διεθνή κατάσταση θα παρουσιάσει αναλυτικά ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων κατά την επίσημη επίσκεψη του στην Κύπρο στις 22 και 23 Απριλίου.
Το πρόγραμμα της επίσκεψης προβλέπει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός θα μιλήσει σε ειδική συνεδρίαση της ολομέλειας της Κυπριακής Βουλής την Πέμπτη 23 Απριλίου, στις 10.30 το πρωί.
Την προηγουμένη, πρώτη μέρα της επίσκεψης, ο πρωθυπουργός θα έχει κατ' ιδίαν συνάντηση με τον πρόεδρο της Κύπρου Δ.Χριστόφια και στη συνέχεια οι δύο ηγέτες θα παρακαθήσουν σε διευρυμένη σύσκεψη με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών και διπλωματών.
Το απόγευμα της ίδιας μέρας ο πρωθυπουργός θα έχει χωριστές συναντήσεις με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Το βράδυ ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα παραθέσει στο προεδρικό μέγαρο επίσημο δείπνο προς τιμή του πρωθυπουργού και της συζύγου του Νατάσας Καραμανλή.
Επίσης, το πρόγραμμα της επίσκεψης προβλέπει συναντήσεις του πρωθυπουργού με τον αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο και την Επιτροπή Συγγενών Αγνοουμένων, κατάθεση στεφάνου στα Φυλακισμένα Μνήματα και στον Τύμβο Μακεδονίτισσας. Ο πρέσβης της Ελλάδος Β.Παπαϊωάννου θα δώσει δεξίωση στην πρεσβευτική κατοικία.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός και η σύζυγος του θα αναχωρήσουν από την Κύπρο το βράδυ της Πέμπτης, 23 Απριλίου, αφού προηγουμένως φιλοξενηθούν από το ζεύγος Χριστόφια στο εξοχικό τους, στο Κελάκι Λεμεσού.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΗΜΟΣ ΑΡΤΑΚΗΣ

ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΟΥΝ ΕΚΤΑΚΤΩΣ
ΣΗΜΕΡΑ ΜΕΓΑΛΗ ΤΕΤΑΡΤΗ
ΣΤΙΣ 18.00
ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΕΚΤΑΚΤΩΣ
ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
ΝΕΑΣ ΑΡΤΑΚΗΣ,
ΜΕ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΕΓΚΡΙΣΗ
ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ
ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΔΕΠΑΝΑ.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΜΑΣ ΛΕΝΕ
ΠΩΣ ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
ΘΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΣ,
ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΔΕΠΑΝΑ.

6o Αll-Star Game

6o Αll-Star Game
στη Λάρισα
Η Λάρισα φιλοξενεί σήμερα το 6ο All Star Game, δηλαδή την αναμέτρηση ανάμεσα στις ομάδες των επίλεκτων Ελλήνων και αλλοδαπών ποδοσφαιριστών.
Ο αγώνας θα αρχίσει στις 18:00, οι εκδηλώσεις όμως θα έχουν ξεκινήσει μία ώρα νωρίτερα. Τα εισιτήρια της συνάντησης θα διατίθενται έως σήμερα το μεσημέρι (14:00) σε προκαθορισμένα σημεία της θεσσαλικής πόλης.
Οι συνθέσεις των ομάδων:
Ελληνες επίλεκτοι (προπονητές: Μαρίνος Ουζουνίδης, Νίκος Καραγεωργίου): Χαλκιάς, Σηφάκης, Νικοπολίδης, Κοτσόλης, Μαλεζάς, Βενετίδης, Καράμπελας, Κωστούλας, Παπαδημητρίου, Κουτσιανικούλης, Φωτάκης, Γιαννακόπουλος, Μάκος, Ορφανός, Σαλπιγγίδης, Πετρόπουλος, Καούνος, Νίνης, Σπυρόπουλος, Χούτος.
Ξένοι επίλεκτοι (προπονητής: Φερνάντο Σάντος): Γκσπούρνινγκ, Σάχα, Γκαλίνοβιτς, Μπλάζιτς, Κοντρέρας, Σιμάο, Νέτο, Λίνο, Μαϊστόροβιτς, Σνάουτσνερ, Γιάχιτς, Γκαλέτι, Εστογιανόφ, Ντούντου, Τουμέρ Μετίν, Κονσεϊσάο, Λεονάρντο, Μουσλίμοβιτς, Ντιόγο, Μπλάνκο, Ρεκόμπα.

ΔH.K.E.X.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΧΑΛΚΙΔΑΣ

Πασχαλινά δώρα στα παιδιά του ΚΑΜΕΑ
Πασχαλινά δώρα προσέφεραν στα παιδιά του Κέντρου Ατόμων με Αναπηρία Χαλκίδας (ΚΑΜΕΑ) τα μέλη της Αδελφότητας Προκοπιέων Χαλκίδας «Ο Όσιος Ιωάννης ο Ρώσσος» .
Σε μια ιδιαίτερα ζεστή ατμόσφαιρα , η Πρόεδρος της Αδελφότητας Προκοπιέων κ. Ευγενικού , ο Αντιπρόεδρος κ. Καρατράσογλου , η Γραμματέας κ. Κηρύλου και το Μέλος κ. Τζιρίμης μοίρασαν στα παιδιά λαμπάδες, τσουρέκια και σοκολατένια αυγά , προσφέροντας τους ιδιαίτερη χαρά .
Η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Χαλκίδας (ΔΗΚΕΧ) και τα παιδιά εκφράζουν τις ειλικρινείς τους ευχαριστίες τόσο για αυτήν την προσφορά όσο και για τη γενικότερη ευαισθησία και στήριξη της Αδελφότητας Προκοπιέων Χαλκίδας «Ο Όσιος Ιωάννης ο Ρώσσος» .

Πάσχα των Ελλήνων

Ξεχωριστά τα έθιμα
της Μεγάλης Εβδομάδας
σε ολόκληρη την Ελλάδα
Από τη Ρόδο ως τη Κέρκυρα και από την Κρήτη ως τη Θράκη κάθε γωνιά της Ελλάδας γιορτάζει το Πάσχα με το δικό της μοναδικό τρόπο. Εθιμα και παραδόσεις ζωντανεύουν και πάλι στην πλουσιότερη, σε λαογραφικές εκδηλώσεις, γιορτή της χριστιανοσύνης.

Θράκη
Στις Μέτρες της Θράκης, τα παιδιά φτιάχνουν το ομοίωμα του Ιούδα και το περιφέρουν στα σπίτια, ζητώντας κλαδιά για να τον κάψουν την επομένη στον Επιτάφιο.
Τη Μεγάλη Παρασκευή η πομπή του Επιταφίου σταματά έξω από ένα παρεκκλήσι, εκεί όπου βρίσκεται έτοιμη η φωτιά για να καεί ο Ιούδας. Τη στιγμή που ο ιερέας διαβάζει το Ευαγγέλιο ανάβουν τη φωτιά και καίνε το ομοίωμα. Αργότερα θα πάρουν μια χούφτα από εκείνη τη στάχτη και θα τη ρίξουν στα μνήματα.

Μακεδονία
Με ένα κόκκινο πανί, που συμβολίζει το αίμα του Χριστού, απλωμένο στο μπαλκόνι ή το παράθυρο, ξεκινούν τη Μεγάλη Πέμπτη οι προετοιμασίες για τη βραδιά της Ανάστασης, ενώ την ίδια ημέρα οι νοικοκυρές βάφουν τα κόκκινα αυγά.
Παλαιότερα στη Μακεδονία η νοικοκυρά έβαζε το πρώτο αυγό στο εικονοστάσι, απ' όπου το έβγαζε με την πυροστιά μόνο όταν έβρεχε ή άστραφτε, για να «ξορκίσει» το χαλάζι και τις πλημμύρες.
Σε κάποια χωριά της Μακεδονίας, όπως οι Ελευθερές, μέχρι πριν από λίγα χρόνια σημάδευαν το κεφάλι και την πλάτη των μικρών αρνιών με τη μπογιά που είχε χρησιμοποιηθεί για το βάψιμο τον αυγών.
Όσο το κόκκινο πανί ήταν κρεμασμένο στο μπαλκόνι ή το παράθυρο, οι γυναίκες δεν έπλεναν ούτε και άπλωναν ρούχα, γιατί το θεωρούσαν κακό σημάδι, ενώ τα πρώτα αυγά που έβαφαν τα έστελναν μαζί με τσουρέκια στα πεθερικά τους.
Στη Θάσο στην Κοινότητα Λιμεναρίων διατηρείται το πανάρχαιο έθιμο «Για βρέξ' Απρίλη μ'», που γιορτάζεται την Τρίτη του Πάσχα. Συγκροτήματα απ' όλη την Ελλάδα χορεύουν δημοτικούς χορούς.

Στην Ιερισσό της Χαλκιδικής έχουν το έθιμο «Του μαύρου νιου τ' αλώνι», που γιορτάζεται την Τρίτη του Πάσχα. Μετά την επιμνημόσυνη δέηση και την εκφώνηση του πανηγυρικού, οι γεροντότεροι αρχίζουν τον χορό. Σιγά-σιγά πιάνονται όλοι οι κάτοικοι και συχνά ο χορός έχει μήκος τετρακόσια μέτρα. Τραγουδούν και χορεύουν όλα τα Πασχαλινά τραγούδια και τελειώνουν με τον «Καγκέλευτο» χορό, που είναι η αναπαράσταση της σφαγής 400 Ιερισσιωτών από τους Τούρκους, κατά την επανάσταση του 1821. Ο χορός περνά κάτω από δάφνινη αψίδα όπου υπάρχουν δύο παλικάρια με υψωμένα σπαθιά και στη μέση του τραγουδιού διπλώνεται στα δύο με τους χορευτές να περνούν ο ένας απέναντι από τον άλλο για τον τελευταίο χαιρετισμό. Κατά την διάρκεια της γιορτής μοιράζεται, καφές που βράζει σε μεγάλο καζάνι «ζωγραφίτικος», τσουρέκια και αυγά.
Στο Λιτόχωρο Πιερίας την Μ.Πέμπτη το βράδυ στολίζονται οι επιτάφιοι που φτιάχνονται από ανύπαντρες κοπέλες, οι οποίες όλη την Σαρακοστή φτιάχνουν λουλούδια από ύφασμα.
Την Μ. Παρασκευή το βράδυ γίνεται στο παζάρι η συνάντηση των Επιταφίων που συνοδεύονται από χορωδίες Λιτοχωριτών.

Κεντρική Ελλάδα
Στην Αράχωβα, ανήμερα του Πάσχα ξεκινάει η περιφορά της Εικόνας του Αγίου Γεωργίου την οποία συνοδεύουν περί τα 500 άτομα ντυμένα με παραδοσιακές φορεσιές.
Την επομένη πραγματοποιείται αγώνας δρόμου των γερόντων (ανηφορικός δρόμος), οι οποίοι ξεκινούν από την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου και φτάνουν στο λόφο.
Ακολουθούν χορευτικά συγκροτήματα και το απόγευμα χορεύουν γυναικείοι χορευτικοί σύλλογοι. Οι εκδηλώσεις συνεχίζονται με κλέφτικα αγωνίσματα, όπως το σήκωμα της πέτρας.
Στη Λιβαδειά, το πιο χαρακτηριστικό έθιμο της πόλης, είναι το γνωστό «Πάσχα της Λιβαδειάς», με τους νέους της πόλης να συμμετέχουν στο έθιμο του «λάκκου». Μετά την Ανάσταση και πριν ξημερώσει οι κάτοικοι ετοιμάζουν την φωτιά. Ένας, κάνοντας το σταυρό του, βάζει φωτιά στο σωρό με τη λαμπάδα της Αναστάσεως. Με ραντίσματα νερού και συχνό χτύπημα με ένα μακρύ ξύλο, η θράκα είναι έτοιμη για να ψηθούν τα αρνιά. Το γλέντι διαρκεί μέχρι το απόγευμα και συμπληρώνεται με τη συμμετοχή παραδοσιακών χορευτικών συγκροτημάτων και την καύση πυροτεχνημάτων.
Στο Αιτωλικό, την Μ.Παρασκευή πολλοί προσκυνητές επισκέπτονται το ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, όπου βρίσκεται ο Επιτάφιος, ιστορικό κειμήλιο του 13ου-14ου αιώνα.
Την Κυριακή του Πάσχα κάθε γειτονιά, είναι μία μεγάλη υπαίθρια ψησταριά, όπου ο χορός και το τραγούδι έχουν τον πρώτο λόγο, ενώ προσφέρονται κρασί και παραδοσιακοί μεζέδες δωρεάν.
Στη Ναύπακτο, το βράδυ της Μ.Παρασκευής, πλήθος κόσμου, ντόπιοι και επισκέπτες, ακολουθούν την περιφορά του Επιταφίου, σχηματίζοντας πομπές, οι οποίες διέρχονται από το λιμάνι, όπου είναι αναμμένες δάδες ειδικά τοποθετημένες στις τάπες του Κάστρου, γύρω από το λιμάνι. Στο μέσον της εισόδου του λιμανιού οι δάδες σχηματίζουν μεγάλο σταυρό, που φωταγωγεί ολόκληρο το λιμάνι παρουσιάζοντας μία φαντασμαγορική εικόνα. Το έθιμο συνδυάζει τη θρησκευτική μυσταγωγία με την ηρωική προσπάθεια του μπουρλοτιέρη Ανεμογιάννη να πυρπολήσει τη τουρκική ναυαρχίδα στο χώρο αυτό.

Πελοπόννησος
Στο Λεωνίδιο, το πιο εντυπωσιακό έθιμο της περιοχής είναι, όταν το βράδυ της Ανάστασης γεμίζει ο ουρανός από φωτεινά «αερόστατα», τα οποία ανυψώνονται από τους πιστούς κάθε ενορίας.
Στην Καλαμάτα, αναβιώνει ένα έθιμο, που πηγάζει από τους απελευθερωτικούς αγώνες του 1821, ο διαγωνισμός των «μπουλουκιών».
Οι διαγωνιζόμενοι με παραδοσιακές ενδυμασίες και οπλισμένοι με σαΐτες, δηλαδή με χαρτονένιους σωλήνες γεμάτους μπαρούτι, επιδίδονται σε σαϊτοπόλεμο, στο γήπεδο του Μεσσηνιακού με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου.

Κυκλάδες
Στην Κύθνο, το πιο επιβλητικό έθιμο του νησιού είναι αυτό της «Κούνιας».
Την Κυριακή του Πάσχα, στην πλατεία του νησιού, στήνεται μία κούνια, στην οποία κουνιούνται αγόρια και κορίτσια ντυμένα με παραδοσιακές στολές. Αυτός ή αυτή που θα κουνήσει κάποιον, δεσμεύεται ενώπιον Θεού και ανθρώπων για γάμο.
Το βράδυ του Μ.Σαββάτου επικρατεί το έθιμο του «συχώριου», δηλαδή όλοι όσοι έχουν πεθαμένους συγγενείς φέρνουν στην εκκλησία ψητά, κρασί και ψωμί, τα οποία έχει «διαβάσει» ο παπάς και τα προσφέρουν στους επισκέπτες και στους κατοίκους του νησιού.
Η Σύρος βιώνει με ιδιαίτερο τρόπο το Πάσχα. Οι δύο θρησκευτικές της κοινότητες, η Ορθόδοξη και η Καθολική, γιορτάζουν συγχρόνως τις μέρες του Πάσχα.
Οι Επιτάφιοι των Καθολικών στην Ανω Σύρο ξεκινούν από τον ναό του Αγίου Γεωργίου.
Στην Ερμούπολη ο επιτάφιος των Καθολικών ξεκινάει από τον Ιερό Ναό Ευαγγελιστών, οι επιτάφιοι των Ορθοδόξων, από τις ενορίες Αγίου Νικολάου, της Κοιμήσεως και τη Μητρόπολη της Μεταμορφώσεως. Κατά την περιφορά τους συναντώνται στην κεντρική πλατεία Μιαούλη, όπου γίνεται κατανυκτική δέηση.
Στην Πάρο, η περιφορά του Επιταφίου της Μάρπησσας, παρουσιάζει ενδιαφέρον καθώς κατά την διάρκειά της, γίνονται δεκαπέντε περίπου στάσεις. Σε κάθε στάση φωτίζεται και ένα σημείο του βουνού, όπου τα παιδιά ντυμένα Ρωμαίοι στρατιώτες ή μαθητές του Χριστού, αναπαριστούν σκηνές από την είσοδο στα Ιεροσόλυμα, την προσευχή στο Όρος των Ελαιών, το Μαρτύριο της Σταύρωσης και την Ανάσταση.
Τα μεσάνυκτα του Μ. Σαββάτου, το νησί γεμίζει από φώτα και τον θόρυβο των αμέτρητων πυροτεχνημάτων.

Δωδεκάνησα
Στο νησί της Αποκάλυψης, την Πάτμο, επίκεντρο των τελετών και ακολουθιών αποτελεί ο «Νιπτήρας». Στολίζεται με λαμπρές βάγιες και ποικιλία ανοιξιάτικων λουλουδιών.
Την Μ.Πέμπτη γίνεται αναπαράσταση του «Μυστικού Δείπνου» του Νιπτήρα σε κεντρική πλατεία της Χώρας.
Το Μ. Σάββατο το βράδυ πριν από την Ανάσταση, το Ευαγγέλιο διαβάζεται σε ηρωικό εξάμετρο με κώντιο και την Κυριακή του Πάσχα, στο Μοναστήρι της Πάτμου γίνεται η δεύτερη Ανάσταση κατά την οποία το Αναστάσιμο Ευαγγέλιο διαβάζεται σε επτά γλώσσες και από τον ηγούμενο μοιράζονται κόκκινα αυγά στους πιστούς.
Στη Ρόδο, το Σάββατο του Λαζάρου, τα παιδιά γυρίζουν από πόρτα σε πόρτα και τραγουδούν τον «Λάζαρο», συγκεντρώνοντας χρήματα και αυγά για τους ιερείς.
Παλαιότερα, κανένας γεωργός δεν πήγαινε στο χωράφι του να εργαστεί, γιατί όπως πίστευαν, ό,τι έπιαναν θα μαραινόταν. Επιτρεπόταν μόνο η συγκέντρωση ξερών κλαδιών για το άναμμα των φούρνων τη Μεγάλη Εβδομάδα για το ψήσιμο των κουλουριών.
Του Λαζάρου, επίσης, σε όλα τα σπίτια οι νοικοκυρές φτιάχνουν στριφτά κουλουράκια, «τα Λαζαράκια», συμβολίζοντας με τον τρόπο αυτό το σώμα του Λαζάρου που ήταν τυλιγμένο στο σάβανο.
Στην Κω, ενώ οι μεγάλοι ασχολούνται με τις πασχαλινές δουλειές και τον εκκλησιασμό, τα παιδιά προετοιμάζονται για την Ανάσταση. Παίρνουν μεγάλα κλειδιά από εκείνα που είχαν οι παλιές κλειδαριές, δένουν με ένα σχοινί το κλειδί με μπαρούτι και βάζουν το καρφί στην τρύπα του κλειδιού, το βράδυ της Ανάστασης το χτυπούν δυνατά στον τοίχο για να εκπυρσοκροτήσει. Αλλοι κόβουν μακριές λωρίδες χαρτιού, βάζουν στην άκρη της κάθε λωρίδας μπαρούτι και ένα φυτίλι, την τυλίγουν τριγωνικά, ώστε να προεξέχει το φυτίλι που το ανάβουν και από την ώρα που ο παπάς λεει το «Χριστός Ανέστη».
Το πρωί του Μ. Σαββάτου, η εκκλησία στρώνεται με μικρά μοβ μυρωμένα λουλούδια του βουνού που λέγονται λαμπρές. Οι νοικοκυρές φτιάχνουν τις λαμπρόπιττες και το γεμιστό αρνί.
Στη Χίο, ο ρουκετοπόλεμος είναι ένα παλιό Βρονταδούσικο έθιμο που έχει τις ρίζες του στην τουρκική κατοχή. Αρχικά, οι κάτοικοι των ενοριών του Αγίου Μάρκου και της Παναγίας Ερειθιανής, εκκλησιών που βρίσκονται αντικριστά, έφτιαχναν αυτοσχέδια κανονάκια. Με το πέρασμα του χρόνου όμως αυτά εξελίχθηκαν σε αυτοσχέδιες ρουκέτες, βεγγαλικά, φτιαγμένα από νίτρο, θειάφι και μπαρούτι. Η προετοιμασία των ρουκετών αρχίζει μετά το Πάσχα για να είναι έτοιμες την επόμενη χρονιά. Οι ποσότητες, τα τελευταία χρόνια, φτάνουν στις μερικές χιλιάδες και το θέαμα που δημιουργείται από τις ρουκέτες που εκτοξεύονται στον ουρανό του Βροντάδου το βράδυ της Ανάστασης είναι φαντασμαγορικό. Τα τελευταία χρόνια έχουν ληφθεί μέτρα για την προστασία των παρευρισκομένων, έτσι ώστε να διασωθεί το έθιμο.


Επτάνησα
Στην Κέρκυρα, την Μ.Παρασκευή ξεκινά από την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στο Παλαιό Φρούριο, ο Επιβλητικός Επιτάφιος. Μέχρι της 9.30 το βράδυ, από κάθε εκκλησία βγαίνει ο Επιτάφιος με την απαραίτητη μπάντα της ενορίας, τις χορωδίες, τους πιστούς. Τελευταίος βγαίνει ο μεγαλοπρεπέστατος επιτάφιος της Μητρόπολης. Στις 9 το πρωί γίνεται η περιφορά του Επιταφίου της Εκκλησίας του Αγίου Σπυρίδωνα, καθώς το 1574 οι Βενετσιάνοι απαγόρευσαν στους ορθοδόξους την περιφορά του την Μ.Παρασκευή, και από τότε οι Κερκυραίοι πραγματοποιούν την περιφορά μαζί με το Σεπτό Σκήνωμα του Αγίου.
Είναι η πιο παλιά και πιο κατανυκτική Λιτανεία που βγαίνει σε ανάμνηση του θαύματος του Αγίου, που έσωσε τον Κερκυραϊκό λαό από την σιτοδεία.
Στις 11 το πρωί του Μ. Σαββάτου ο κόσμος περιμένει την πρώτη Ανάσταση. Όταν τελειώνει η ακολουθία στη Μητρόπολη, χτυπούν οι καμπάνες των εκκλησιών και από τα παράθυρα των σπιτιών πέφτουν κατά χιλιάδες, πήλινα δοχεία (μπότιδες) στους δρόμους, με μεγάλο κρότο.

Αυτό το έθιμο έχει τις ρίζες του στο χωρίον του Ευαγγελίου «Συ δε Κύριε Ανάστησόν με ίνα συντρίψω αυτούς ως σκεύη κεραμέως».
Ένα άλλο Κερκυραϊκό Πασχαλινό έθιμο που αναβιώνει είναι το «Μαστέλο» (βαρέλι).
Στην «Pinia» και κάτω από την Μεταλλική Κουκουνάρα που κρέμεται ασάλευτη μαζεύονται οι Φακίνοι, οι αχθοφόροι της πόλης, οι Πινιαδώροι, οι οποίοι τοποθετούσαν στη μέση του πεζοδρομίου ένα ξύλινο βαρέλι. Το στόλιζαν με μυρτιές και βέρντε, του έβαζαν νερό και αυτοί σκορπισμένοι στο γύρο χώρο, παρακαλούσαν τους περαστικούς, που αυτή την ώρα ήταν πάρα πολλοί, να ρίξουν νομίσματα για ευχές στο νερό. Όταν πλησίαζε η ώρα της πρώτης Ανάστασης, οι Πηνιαδώροι σκορπισμένοι στην περιοχή της Πιάτσας κυνηγούσαν να βρουν κάποιον να τον ρίξουν στο βαρέλι. Αυτός μουσκίδι έβρεχε τον κόσμο γύρω του, ενώ περνούσαν οι μπάντες μας, παίζοντας το αλέγκρο μαρς «Μη φοβάστε Γραικοί». Στο τέλος έβγαινε ο βρεγμένος με γέλια και χαρές και έπαιρνε τα χρήματα που είχε το βαρέλι.
Το βράδυ του Μ. Σαββάτου γίνεται η Ανάσταση στην Ανω Πλατεία. Όλα τα παράθυρα των γύρω σπιτιών είναι ανοιχτά με κεράκια αναμμένα. Τα παράθυρα των μεγάλων εξαορόφων σπιτιών, μαζί με το καταπληκτικό θέμα των χιλιάδων κεριών και των πιστών που παρακολουθούν την τελετή της Ανάστασης στη μεγαλύτερη πλατεία της Ελλάδας, συνθέτουν μία μεγαλειώδη εικόνα. Η Αναστάσιμος Ακολουθία συνεχίζεται στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής.
Την Κυριακή του Πάσχα κάθε εκκλησία, όπως συμβαίνει και με τους Επιταφίους, βγάζει την Ανάσταση με φιλαρμονικές, σχολεία, προσκόπους και χορωδίες.
Στη Ζάκυνθο, η κατανυκτική ατμόσφαιρα και οι ιδιαιτερότητες του «Ζακυνθινού Πάσχα» με τα ιδιόμορφα «αντέτια» (έθιμα) το κάνουν να είναι ξεχωριστό.
Το μεσημέρι της Μ.Παρασκευής, πλήθος πιστών συμμετέχει στην περιφορά του Εσταυρωμένου που διασχίζει όλη την πόλη.
Στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου των Ξένων, η περιφορά του Επιταφίου, σύμφωνα με παμπάλαιο τοπικό έθιμο, γίνεται τις πρώτες πρωινές ώρες του Μ.Σαββάτου, ενώ με την ανατολή του ηλίου, ο Δεσπότης σηκώνει την Ανάσταση. Με το πρώτο χτύπημα της καμπάνας, ο Δεσπότης αφήνει ελεύθερα άσπρα περιστέρια ενώ από το καμπαναριό πετάνε στο δρόμο πήλινα δοχεία, όπως και όλοι οι κάτοικοι του νησιού από τα παράθυρά τους.
Στη Λευκάδα, το βράδυ της Μ.Παρασκευής γίνεται στον κεντρικό δρόμο της πόλης, με κατάληξη την παραδοσιακή, ενετική, κεντρική πλατεία, η περιφορά των Επιταφίων των ενοριών, συνοδεία Φιλαρμονικής.
Το Μ.Σάββατο το πρωί, η Φιλαρμονική παίζει στους δρόμους της πόλης χαρούμενους σκοπούς, ενώ οι νοικοκυρές πετούν και σπάζουν έξω από τα σπίτια τους διάφορα πήλινα αγγεία.

Κρήτη
Πριν την ανάσταση, στις Γκαγκάλες Ηρακλείου, όλα τα παιδιά του χωριού μαζεύουν ξύλα και οτιδήποτε άλλο μπορεί να καεί και τα αφήνουν στο προαύλιο της εκκλησίας. Την παραμονή της Ανάστασης σχηματίζουν ένα βουνό από τα ξύλα και στην κορυφή έχουν ένα σκιάχτρο με ένα παλιό κουστούμι που υποτίθεται ότι είναι ο Ιούδας και την ώρα που ο παπάς λεει το «Χριστός Ανέστη» βάζουν φωτιά και τον καίνε. Η νύχτα γίνεται μέρα από τα πυροτεχνήματα, η καμπάνα του χωριού χτυπά συνεχώς και οι παλιότεροι λένε ότι όταν αυτοί ήταν μικροί δεν άφηναν για τρία μερόνυχτα την καμπάνα να σταματήσει για το καλό.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ