Σάββατο 4 Ιουλίου 2009

Συμφωνία Μπερίσα-Μέτα
για κυβέρνηση συνασπισμού
στην Αλβανία

O επικεφαλής του αλβανικού Σοσιαλιστικού Κινήματος Ολοκλήρωσης, Ιλίρ Μέτα, δήλωσε το Σάββατο ότι αποδέχεται πρόταση που του έκανε λίγο νωρίτερα ο πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα για σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.
«Έχουμε πολλά κοινά σημεία στα προγράμματά μας και πάνω απ’ όλα ο κοινός μας στόχος είναι η ολοκλήρωση της ενταξιακής πορείας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση» δήλωσε ο Μπερίσα, πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος.
Από την πλευρά του, ο Μέτα δήλωσε ότι αποδέχεται την πρόταση, αν και «η απόφαση ήταν πολύ δύσκολη».
Οι αναλυτές εκτιμούν πάντως πως, ακόμα κι αν σχηματιστεί κυβέρνηση συνασπισμού, η ισχνή πλειοψηφία δεν θα εξασφαλίσει πολιτική σταθερότητα και οι πρόωρες εκλογές είναι αναπόφευκτες.«Ύστερα από διαβουλεύσεις με ντόπιους και ξένους παράγοντες αποφάσισα να αποδεχτώ την πρόταση να καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, με μοναδικό σκοπό να αποφύγουμε την πολιτική κρίση» ανέφερε ο Μέτα.

Πρόσθεσε πως θα συμβάλει με όλες του τις δυνάμεις στην ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων, που θα χρειαστούν για την ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ. Προεκλογικά, πάντως, είχε αποκλείσει τη συνεργασία με το κόμμα Μπερίσα.
Η παράταξη Μέτα κατάφερε να εξασφαλίσει 4 έδρες στις βουλευτικές εκλογές της 28ης Ιουνίου και μετατράπηκε σε καθοριστικό παράγοντα για το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, μια και το Δημοκρατικό Κόμμα κέρδισε τις 70 από τις 140 έδρες και δεν μπορούσε να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.
Ο συνασπισμός «Ένωση για την Αλλαγή», υπό το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Εντι Ράμα, εξασφάλισε 66 έδρες.
Στο μεταξύ, τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής Εκλογών συνεχίζουν την καταμέτρηση των τελευταίων ψηφοδελτίων, τα οποία, ωστόσο, δεν φαίνεται να επηρεάζουν το εκλογικό αποτέλεσμα.
Εξιχνιάστηκε
η υπόθεση Παναγόπουλου
Οργανωμένη συμμορία, που ενέχεται σε συμβόλαια θανάτου και άλλες σοβαρότατες εγκληματικές πράξεις, διέπραξε την απαγωγή του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου στις 12 Ιανουαρίου 2009, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έκανε σήμερα ο διευθυντής της Ασφάλειας Αττικής ταξίαρχος Γιάννης Δικόπουλος.
Η οργάνωση εξαρθρώθηκε από το Τμήμα Εγκλημάτων Κατά Ζωής της Ασφάλειας Αττικής ενώ σημαντική βοήθεια πρόσφερε η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών η οποία παρείχε τεχνολογικό εξοπλισμό για παρακολουθήσεις και άλλες ενέργειες που οδήγησαν στον εντοπισμό των δραστών.
Μέλη της εγκληματικής οργάνωσης είναι συνολικά 16 άτομα, από τα οποία δέκα εμπλέκονται στην υπόθεση απαγωγής, ενώ από τους υπόλοιπους έξι, πέντε βρίσκονται στη φυλακή και ένας αναζητείται για άλλα αδικήματα.
Εγκέφαλος της σπείρας και οργανωτής της απαγωγής φέρεται ότι είναι ο Παναγιώτης Βλαστός του Αντωνίου κρατούμενος των φυλακών Τρικάλων για ανθρωποκτονίες, προστασίες και άλλα αδικήματα.
Κρατούμενοι των φυλακών και οι οποίοι κατηγορούνται ότι ενέχονται στις εγκληματικές δραστηριότητες της σπείρας, αλλά όχι στην απαγωγή, είναι ο Βασίλης Στεφανάκος του Κυριάκου, Ιωάννης Σκαφτούρος του Νικολάου, Κωνσταντίνος Ανδρέου του Θωμά και ο Σέρβος Ντεγιάν ή Μπόμπαν Ιβάνοφ ή Ριφστόσχι.
Οι υπόλοιποι που συνελήφθησαν είναι οι Απόστολος Πετράκης του Ιωάννη, Εμμανουήλ Σκαρλάτος του Ευάγγελου, Αριστομένης Κλεφτογιάννης του Δημητρίου, Γεώργιος Κατσαγάνης του Δημητρίου, Γεώργιος Τρομπούκης του Θεοφάνη, Ιωάννης Θεοδωράκης του Γεωργίου, Χαράλαμπος Μουστάκας του Ιωάννη, η σύζυγος του Βλαστού Ιωάννα χήρα του Σπυρίδωνα, η σύντροφος του Σκαφτούρου Πολυτίμη Γεώργα του Εμμανουήλ και Ιωάννης Θώδης του Χρήστου. Αναζητείται ο Παναγιώτης Σοϊλέδης ή Σοϊδέλης του Μενελάου.
Από αυτούς, σύμφωνα με την Αστυνομία, φυσική παρουσία στην απαγωγή είχαν οι Πετράκης, Κατσαγάνης, Κλεφτογιάννης και Μουστάκας, και περιφερειακό ρόλο οι Τρομπούκης, Σκαρλάτος, χήρα- Βλαστού και Θώδης, ενώ ο Παναγιώτης Βλαστός κινούσε τα νήματα μέσα από τη φυλακή.
Εκτός όμως από την απαγωγή, η συμμορία, με διαφορετική σύνθεση, είχαν διαπράξει πληρωμένες δολοφονίες και απόπειρες δολοφονίας, βομβιστικές επιθέσεις ενώ -πέραν των άλλων- είχαν κάνει συμβόλαιο θανάτου για αξιωματικούς της Ασφάλειας που τους καταδίωκαν, μεταξύ των οποίων και τον προϊστάμενο της Υπηρεσίας που συντόνιζε τις έρευνες.
Ειδικότερα όπως είπε ο κ. Δικόπουλος:
Οργάνωσαν και εκτέλεσαν την ανθρωποκτονία του επιχειρηματία Γεώργιου Γκούσιου στις 12/9/2008 στην Πεντέλη.
Αποπειράθηκαν να τοποθετήσουν εκρηκτικό πολύ μεγάλης ισχύος στο σπίτι επιχειρηματία στην Άρτα αλλά η ενέργεια απετράπη από το Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ζωής της Ασφάλειας Αττικής που είχε σχετική πληροφορία και συνελήφθησαν καθ’ οδόν, ενώ μετέφεραν τη βόμβα, ο Ιβάνοφ και ένας Βούλγαρος οι οποίοι προφυλακίστηκαν.
Ακόμα κατηγορούνται για το σχεδιασμό δολοφονιών με συμβόλαια θανάτου και παραγγελίες μέσα από τις φυλακές των ήδη κρατούμενων ως εξής:
Σχεδίαζαν τη δολοφονία του διευθυντή των φυλακών Τρικάλων και κοινωνικού λειτουργού επειδή δεν χορηγούσαν άδεια στον Παναγιώτη Βλαστό.
Προπαρασκεύασαν τη δολοφονία ιδιοκτήτη νυχτερινού κέντρου στη Λεωφόρο Συγγρού, αλλά και πάλι η πληροφορία έφθασε στους αστυνομικούς της Ασφάλειας οι οποίοι τον φυγάδευσαν, χωρίς να φανεί ότι γνώριζαν, στη Γερμανία, προκειμένου να τον γλιτώσουν και παράλληλα να μην αποκαλυφθούν οι έρευνες.
Σχεδίασαν τη δολοφονία βαρυποινίτη των φυλακών Μαλανδρίνου, άσπονδου εχθρού του Βλαστού, ο οποίος επρόκειτο να μεταχθεί σε δικαστήριο προκειμένου να δικαστεί, τοποθετώντας μεγάλη ποσότητα εκρηκτικών σε παγιδευμένο αυτοκίνητο και παράλληλα με όπλα καλάσνικοφ, αλλά τελικά άλλαξε το πρόγραμμα και δεν πέτυχαν το σκοπό τους. Σχεδίαζαν τη δολοφονία τριών ατόμων που ανήκαν στην ομάδα του προηγούμενου υποψήφιου θύματός τους, σχεδίαζαν τη δολοφονία επιχειρηματία στην Κόρινθο και τέλος ετοιμάζονταν να τοποθετήσουν εκρηκτικό μηχανισμό σε σούπερ μάρκετ στο Μενίδι, τον ιδιοκτήτη του οποίου ήθελαν να εκβιάσουν.
Ερευνάται η συμμετοχή τους και σε άλλες αξιόποινες πράξεις.
Ποινική δίωξη
Ποινική δίωξη για σωρεία κακουργηματικών πράξεων, άσκησε ο Εισαγγελέας σε βάρος των 16 προσώπων, τα οποία περιλαμβάνονται στη δικογραφία, που σχημάτισε η Ασφάλεια, για σπείρα που οργάνωσε και εκτέλεσε την απαγωγή του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου πριν επτά μήνες και έχει στο ενεργητικό της δεκάδες εγκληματικές ενέργειες. Ενώπιον του Εισαγγελέα οδηγήθηκαν σήμερα δέκα άτομα, που φέρονται ως μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, ενώ πέντε μέλη της -εκ των οποίων μάλιστα κάποια θεωρούνται στελέχη- είναι στην φυλακή. Το δέκατο έκτο μέλος διαφεύγει της σύλληψης.
Εναντίον τους ασκήθηκε ποινική δίωξη για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, αρπαγή από κοινού και ηθική αυτουργία σε αυτήν, προμήθεια και κατασκευή εκρηκτικών υλών και ηθική αυτουργία σε αυτήν, διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπής κατ' επάγγελμα και συνήθεια και ηθική αυτουργία σε αυτές.
Σε βάρος τους, επίσης, απαγγέλθηκαν οι κατηγορίες της ανθρωποκτονίας από πρόθεση και ηθικής αυτουργίας, καθώς και των εκρήξεων, που αφορούν την έως τώρα εκρεμμούσα δικογραφία για τη δολοφονία του Γιώργου Γούσιου το 2008 στην Πεντέλη.
Η υπόθεση ανατέθηκε στην 25η τακτική ανακρίτρια ενώπιον της οποίας οι κατηγορούμενοι θα προσαχθούν για να απολογηθούν την Τετάρτη και την Πέμπτη, μετά την προθεσμία, που έλαβαν σήμερα.
Συγχαρητήρια Μαρκογιαννάκη
Στην Ασφάλεια Αττικής έφθασαν το μεσημέρι ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα δημόσιας τάξης Χρήστος Μαρκογιαννάκης και ο αρχηγός της ΕΛΑΣ αντιστράτηγος Βασίλης Τσιατούρας οι οποίοι μαζί με τον Αττικάρχη, υποστράτηγο Γιάννη Ραχοβίτσα επισκέφθηκαν τα γραφεία της Ασφάλειας για να συγχαρούν τους αξιωματικούς που εξιχνίασαν την υπόθεση.
Ο κ. Μαρκογιαννάκης δήλωσε:
"Ήρθα να συγχαρώ τους αξιωματικούς της Ασφάλειας Αττικής, οι οποίοι με μεθοδικότητα και επαγγελματισμό κατάφεραν να εξαρθρώσουν την εγκληματική οργάνωση που διέπραττε σοβαρότατες αξιόποινες πράξεις.
Ο κ. Τσιατούρας δήλωσε: "
Όπως ξέρετε, εδώ είναι ο φυσικός μου χώρος και ήρθα να συγχαρώ τους αξιωματικούς για αυτήν την σημαντική επιτυχία. Ταυτόχρονα ευχαριστώ την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών που συνέδραμε στην προσπάθεια αυτή".-
Εξιχνιάστηκε η υπόθεση Παναγόπουλου
Οργανωμένη συμμορία, που ενέχεται σε συμβόλαια θανάτου και άλλες σοβαρότατες εγκληματικές πράξεις, διέπραξε την απαγωγή του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου στις 12 Ιανουαρίου 2009, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έκανε σήμερα ο διευθυντής της Ασφάλειας Αττικής ταξίαρχος Γιάννης Δικόπουλος. Η οργάνωση εξαρθρώθηκε από το Τμήμα Εγκλημάτων Κατά Ζωής της Ασφάλειας Αττικής ενώ σημαντική βοήθεια πρόσφερε η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών η οποία παρείχε τεχνολογικό εξοπλισμό για παρακολουθήσεις και άλλες ενέργειες που οδήγησαν στον εντοπισμό των δραστών. Μέλη της εγκληματικής οργάνωσης είναι συνολικά 16 άτομα, από τα οποία δέκα εμπλέκονται στην υπόθεση απαγωγής, ενώ από τους υπόλοιπους έξι, πέντε βρίσκονται στη φυλακή και ένας αναζητείται για άλλα αδικήματα. Εγκέφαλος της σπείρας και οργανωτής της απαγωγής φέρεται ότι είναι ο Παναγιώτης Βλαστός του Αντωνίου κρατούμενος των φυλακών Τρικάλων για ανθρωποκτονίες, προστασίες και άλλα αδικήματα. Κρατούμενοι των φυλακών και οι οποίοι κατηγορούνται ότι ενέχονται στις εγκληματικές δραστηριότητες της σπείρας, αλλά όχι στην απαγωγή, είναι ο Βασίλης Στεφανάκος του Κυριάκου, Ιωάννης Σκαφτούρος του Νικολάου, Κωνσταντίνος Ανδρέου του Θωμά και ο Σέρβος Ντεγιάν ή Μπόμπαν Ιβάνοφ ή Ριφστόσχι. Οι υπόλοιποι που συνελήφθησαν είναι οι Απόστολος Πετράκης του Ιωάννη, Εμμανουήλ Σκαρλάτος του Ευάγγελου, Αριστομένης Κλεφτογιάννης του Δημητρίου, Γεώργιος Κατσαγάνης του Δημητρίου, Γεώργιος Τρομπούκης του Θεοφάνη, Ιωάννης Θεοδωράκης του Γεωργίου, Χαράλαμπος Μουστάκας του Ιωάννη, η σύζυγος του Βλαστού Ιωάννα χήρα του Σπυρίδωνα, η σύντροφος του Σκαφτούρου Πολυτίμη Γεώργα του Εμμανουήλ και Ιωάννης Θώδης του Χρήστου. Αναζητείται ο Παναγιώτης Σοϊλέδης ή Σοϊδέλης του Μενελάου. Από αυτούς, σύμφωνα με την Αστυνομία, φυσική παρουσία στην απαγωγή είχαν οι Πετράκης, Κατσαγάνης, Κλεφτογιάννης και Μουστάκας, και περιφερειακό ρόλο οι Τρομπούκης, Σκαρλάτος, χήρα- Βλαστού και Θώδης, ενώ ο Παναγιώτης Βλαστός κινούσε τα νήματα μέσα από τη φυλακή. Εκτός όμως από την απαγωγή, η συμμορία, με διαφορετική σύνθεση, είχαν διαπράξει πληρωμένες δολοφονίες και απόπειρες δολοφονίας, βομβιστικές επιθέσεις ενώ -πέραν των άλλων- είχαν κάνει συμβόλαιο θανάτου για αξιωματικούς της Ασφάλειας που τους καταδίωκαν, μεταξύ των οποίων και τον προϊστάμενο της Υπηρεσίας που συντόνιζε τις έρευνες. Ειδικότερα όπως είπε ο κ. Δικόπουλος: Οργάνωσαν και εκτέλεσαν την ανθρωποκτονία του επιχειρηματία Γεώργιου Γκούσιου στις 12/9/2008 στην Πεντέλη. Αποπειράθηκαν να τοποθετήσουν εκρηκτικό πολύ μεγάλης ισχύος στο σπίτι επιχειρηματία στην Άρτα αλλά η ενέργεια απετράπη από το Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ζωής της Ασφάλειας Αττικής που είχε σχετική πληροφορία και συνελήφθησαν καθ’ οδόν, ενώ μετέφεραν τη βόμβα, ο Ιβάνοφ και ένας Βούλγαρος οι οποίοι προφυλακίστηκαν. Ακόμα κατηγορούνται για το σχεδιασμό δολοφονιών με συμβόλαια θανάτου και παραγγελίες μέσα από τις φυλακές των ήδη κρατούμενων ως εξής: Σχεδίαζαν τη δολοφονία του διευθυντή των φυλακών Τρικάλων και κοινωνικού λειτουργού επειδή δεν χορηγούσαν άδεια στον Παναγιώτη Βλαστό. Προπαρασκεύασαν τη δολοφονία ιδιοκτήτη νυχτερινού κέντρου στη Λεωφόρο Συγγρού, αλλά και πάλι η πληροφορία έφθασε στους αστυνομικούς της Ασφάλειας οι οποίοι τον φυγάδευσαν, χωρίς να φανεί ότι γνώριζαν, στη Γερμανία, προκειμένου να τον γλιτώσουν και παράλληλα να μην αποκαλυφθούν οι έρευνες. Σχεδίασαν τη δολοφονία βαρυποινίτη των φυλακών Μαλανδρίνου, άσπονδου εχθρού του Βλαστού, ο οποίος επρόκειτο να μεταχθεί σε δικαστήριο προκειμένου να δικαστεί, τοποθετώντας μεγάλη ποσότητα εκρηκτικών σε παγιδευμένο αυτοκίνητο και παράλληλα με όπλα καλάσνικοφ, αλλά τελικά άλλαξε το πρόγραμμα και δεν πέτυχαν το σκοπό τους. Σχεδίαζαν τη δολοφονία τριών ατόμων που ανήκαν στην ομάδα του προηγούμενου υποψήφιου θύματός τους, σχεδίαζαν τη δολοφονία επιχειρηματία στην Κόρινθο και τέλος ετοιμάζονταν να τοποθετήσουν εκρηκτικό μηχανισμό σε σούπερ μάρκετ στο Μενίδι, τον ιδιοκτήτη του οποίου ήθελαν να εκβιάσουν. Ερευνάται η συμμετοχή τους και σε άλλες αξιόποινες πράξεις. Ποινική δίωξη Ποινική δίωξη για σωρεία κακουργηματικών πράξεων, άσκησε ο Εισαγγελέας σε βάρος των 16 προσώπων, τα οποία περιλαμβάνονται στη δικογραφία, που σχημάτισε η Ασφάλεια, για σπείρα που οργάνωσε και εκτέλεσε την απαγωγή του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου πριν επτά μήνες και έχει στο ενεργητικό της δεκάδες εγκληματικές ενέργειες. Ενώπιον του Εισαγγελέα οδηγήθηκαν σήμερα δέκα άτομα, που φέρονται ως μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, ενώ πέντε μέλη της -εκ των οποίων μάλιστα κάποια θεωρούνται στελέχη- είναι στην φυλακή. Το δέκατο έκτο μέλος διαφεύγει της σύλληψης. Εναντίον τους ασκήθηκε ποινική δίωξη για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, αρπαγή από κοινού και ηθική αυτουργία σε αυτήν, προμήθεια και κατασκευή εκρηκτικών υλών και ηθική αυτουργία σε αυτήν, διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπής κατ' επάγγελμα και συνήθεια και ηθική αυτουργία σε αυτές. Σε βάρος τους, επίσης, απαγγέλθηκαν οι κατηγορίες της ανθρωποκτονίας από πρόθεση και ηθικής αυτουργίας, καθώς και των εκρήξεων, που αφορούν την έως τώρα εκρεμμούσα δικογραφία για τη δολοφονία του Γιώργου Γούσιου το 2008 στην Πεντέλη. Η υπόθεση ανατέθηκε στην 25η τακτική ανακρίτρια ενώπιον της οποίας οι κατηγορούμενοι θα προσαχθούν για να απολογηθούν την Τετάρτη και την Πέμπτη, μετά την προθεσμία, που έλαβαν σήμερα. Συγχαρητήρια Μαρκογιαννάκη Στην Ασφάλεια Αττικής έφθασαν το μεσημέρι ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα δημόσιας τάξης Χρήστος Μαρκογιαννάκης και ο αρχηγός της ΕΛΑΣ αντιστράτηγος Βασίλης Τσιατούρας οι οποίοι μαζί με τον Αττικάρχη, υποστράτηγο Γιάννη Ραχοβίτσα επισκέφθηκαν τα γραφεία της Ασφάλειας για να συγχαρούν τους αξιωματικούς που εξιχνίασαν την υπόθεση. Ο κ. Μαρκογιαννάκης δήλωσε: "Ήρθα να συγχαρώ τους αξιωματικούς της Ασφάλειας Αττικής, οι οποίοι με μεθοδικότητα και επαγγελματισμό κατάφεραν να εξαρθρώσουν την εγκληματική οργάνωση που διέπραττε σοβαρότατες αξιόποινες πράξεις. Ο κ. Τσιατούρας δήλωσε: "Όπως ξέρετε, εδώ είναι ο φυσικός μου χώρος και ήρθα να συγχαρώ τους αξιωματικούς για αυτήν την σημαντική επιτυχία. Ταυτόχρονα ευχαριστώ την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών που συνέδραμε στην προσπάθεια αυτή".-

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ

ΛΗΞΗ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ
ΚΑΙ ΑΠΟΝΟΜΗ ΠΤΥΧΙΩΝ ΚΑΙ ΔΙΠΛΩΜΑΤΩΝ
ΣΤΗΝ ΣΧΟΛΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ
ΤΗΣ Ι.Μ. ΧΑΛΚΙΔΟΣ


Έληξε με μεγάλη επιτυχία η εφετινή (2008 - 2009) τρίτη χρονιά λειτουργίας της επίσημης Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος «ΙΕΡΕΥΣ ΠΑΥΛΟΣ Ο ΣΚΟΠΕΛΙΤΗΣ», η οποία είναι αναγνωρισμένη από το Υπουργείο Πολιτισμού και εντεταγμένη στα Μουσικά Εκπαιδευτήρια της Πατρίδος μας.
Στην έδρα της Σχολής, τα Ψαχνά, αλλά και τα παραρτήματα της Χαλκίδος, της Νέας Αρτάκης, της Ιστιαίας, της Σκιάθου και της Γλώσσας Σκοπέλου, τα οποία λειτούργησαν, φοίτησαν ΕΝΤΕΛΩΣ ΔΩΡΕΑΝ συνολικά 300 περίπου μαθητές, οι οποίοι υποβλήθηκαν και στις νόμιμες Εξετάσεις και προήχθησαν στο επόμενο έτος.
Μάλιστα, πέντε από αυτούς, οι κ. Ανδρέας Ξυγκάς, Σιλουανός Μπραζιτίκος, Γεώργιος Κτίστης, Στέφανος Κουμεντάκης και ο εξ Ιστιαίας κ. Πανγιώτης Αναστασίου έλαβαν Δίπλωμα Βυζαντινής Μουσικής, ενώ η κ. Σοφία Αλυσσανδράτου έλαβε Πτυχίο Βυζαντινής Μουσικής, όλα αναγνωρισμένα από το Υπουργείο Πολιτισμού, καθιστάμενοι με αυτό τον τρόπο και εκείνοι Καθηγητές της Ελληνικής Βυζαντινής Μουσικής μας, ύστερα από ειδικές Διπλωματικές και Πτυχιακές Εξετάσεις, αντιστοίχως, οι οποίες έλαβαν χώρα την Τετάρτη 1 Ιουλίου 2009 το απόγευμα στην Αίθουσα της Σχολής, στο Πνευματικό Κέντρο του Μητροπολιτικού Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου Χαλκίδος, ενώπιον του εκπροσώπου του Μητροπολίτου Χαλκίδος Αρχιμ. Φιλοθέου Θεοχάρη – υπευθύνου λειτουργίας της Σχολής, των Καθηγητών της Βυζαντινής Μουσικής και μελών της εξεταστικής Επιτροπής κ. Σπυρίδωνος Παυλάκη, κ. Αικατερίνης Σαβίνο, κ. Θεοδοσίου Στεργιόπουλου, κ. Γεωργίου Στέρπη, του εκπροσώπου του Υπουργείου Πολιτισμού κ. Γρηγορίου Κακούρη και του Καλλιτεχνικού Διευθυντού της Σχολής κ. Γρηγορίου Αναστασίου, Δρ. Βυζαντινής Μουσικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Η Σχολή θα λειτουργήσει ξανά κανονικά τον ερχόμενο Σεπτέμβριο 2009.
ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΝΘΗΜΕΡΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΥ
ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΚΥΘΗΡΩΝ ΚΥΡΟΥ ΙΑΚΩΒΟΥ (ΚΟΡΟΖΗ)



Ανακοινώνεται στο πλήρωμα της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων, αλλά και ευρύτερα, ότι το τεσσαρακονθήμερο Μνημόσυνο του Μακαριστού Μητροπολίτου πρώην Κυθήρων κυρού ΙΑΚΩΒΟΥ (Κορόζη), θα τελεσθεί το Σάββατο 11 Ιουλίου 2009 το πρωί, στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Βασιλικού, όπου και θα τελεσθεί Αρχιερατικό Συλλείτουργο.
Καλούνται οι ευσεβείς χριστιανοί μας να προσέλθουν και να ευχηθούν για την ανάπαυση του αοιδίμου αγαθού Ιεράρχου


ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΜΑΣ
ΓΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ
ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ


Δύο ευχαριστήρια έλαβε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, για δύο πρόσφατες προσφορές της Τοπικής μας Εκκλησίας προς τον Λαό της Μητροπολιτικής μας Περιφερείας και ιδιαιτέρως στους ασθενείς συνανθρώπους μας.
Η πρώτη προέρχεται από τον Πρόεδρο του Τοπικού Διαμερίσματος Καλλιθέας του Δήμου Αμαρυνθίων κ. Θεόδωρο Μαγκούτα και αφορά την παραχώρηση έκτασης 1 στρέμματος, ιδιοκτησίας του Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής Καλλιθέας για την ανέγερση Πολυδυνάμου Ιατρείου του Δήμου Αμαρυνθίων.
Η επιστολή του κ. Μαγκούτα έχει ως εξής:
«Σεβασμιότατε,
Θα ήθελα να σας εκφράσω τις ολόθερμες ευχαριστίες για την παραχώρηση οικοπέδου, ιδιοκτησίας Ιερού Ναού Αγίας Παρασκευής Καλλιθέας, για την ανέγερση Πολυδύναμου Ιετρείου του Δήμου Αμαρυνθίων.
Σας εύχομαι κάθε επιτυχία στην πολύπλευρη αποστολή σας.
Είμαι βέβαιος πως οι ενέργειες αυτές είναι όαση ζωής στην ερημιά της Κρατικής αναλγησίας.
Με την ευχή να πραγματοποιήσετε τις σκέψεις σας για την ολοκλήρωση των μεγάλων έργων, Σας στέλνω τους πιο εγκάρδιους χαιρετισμούς μου.
Σας ευχαριστώ
Με εκτίμηση
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Τ.Σ.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΜΑΓΚΟΥΤΑΣ.»

Η δεύτερη ευχαριστήρια επιστολή εστάλη από τον Διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Χαλκίδος κ. Ιωάννη Καρούζο, με αφορμή την παρότρυνση του Μητροπολίτου μας προς ομογενείς της Αμερικής, με επικεφαλής την γνωστή για τα φιλάνθρωπα αισθήματά της κ. Ευαγγελία Γουλέτα, να προσφέρουν απαραίτητο ιατρικό εξοπλισμό στο Νοσοκομείο μας.
Η επιστολή του κ. Διοικητού έχει ως εξής:
«Σεβασμιότατε,
Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την αναγνώριση από μέρους σας του έργου που επιτελεί το Γ.Ν. Χαλκίδας και την υπόδειξή του στον Οργανισμό Hellenic American Women’s Council για την προώθηση της πρωτοβουλίας τους να προσφέρουν κάποιο είδος σε ιατρικό εξοπλισμό.
Σας ενημερώνω ότι έχουμε έρθει σε επικοινωνία με τους εκπροσώπους της Κυρίας Ευαγγελίας Γουλέτα και αναμένουμε άφιξή τους στις 6-7-2009 για την ολοκλήρωση της ευγενικής τους προσφοράς.
Σας ευχαριστώ για την συμβολή σας στην υλοποίηση της δωρεάς της Hellenic American Women’s Council και την συνδρομή που επιδεικνύετε έμπρακτα για μια ακόμη φορά στο έργο του Νοσοκομείου μας.
Με εκτίμηση
Ο Διοικητής του Γ.Ν. Χαλκίδας
Καρούζος Ιωάννης.»

ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ
ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ
ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Δράσεις για την Ψηφιακή Ενίσχυση των Τουριστικών Επιχειρήσεων, συνολικού προϋπολογισμού επενδύσεων 108.000.000 ευρώ ανακοίνωσαν σήμερα οι Υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννης Παπαθανασίου και Τουριστικής Ανάπτυξης Κώστας Μαρκόπουλος.
Η πρώτη δράση
αφορά στην «Ψηφιακή ενίσχυση των Ξενοδοχειακών και Τουριστικών Καταλυμάτων για τη δημιουργία διαδικτυακών τόπων προβολής και συστημάτων ηλεκτρονικών κρατήσεων» που υλοποιείται από την εταιρεία «Ψηφιακές Ενισχύσεις ΑΕ». Η δράση αυτή απευθύνεται σε περισσότερα από 9.000 ξενοδοχειακά καταλύματα και περίπου 20.000 τουριστικά καταλύματα που λειτουργούν στην Ελλάδα.
Συγκεκριμένα, απευθύνεται σε ξενοδοχεία κλασικού τύπου, ξενοδοχεία τύπου Motel, ξενοδοχεία τύπου επιπλωμένων διαμερισμάτων και ξενοδοχεία μικτού τύπου (κλασσικού τύπου και επιπλωμένων διαμερισμάτων). Επίσης, τα τουριστικά καταλύματα που μπορούν να συμμετέχουν στη δράση περιλαμβάνουν όλες τις μορφές ενοικιαζόμενων δωματίων και ενοικιαζόμενων επιπλωμένων διαμερισμάτων που πληρούν τις ελάχιστες υποχρεωτικές απαιτήσεις εξοπλισμού και υπηρεσιών ανά κατηγορία κλειδιών, όλα τα παραδοσιακά καταλύματα και όλες τις τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες και επαύλεις και τις οργανωμένες τουριστικές κατασκηνώσεις (κάμπινγκ).
H συγκεκριμένη δράση αποσκοπεί στην ενίσχυση της διεθνούς προβολής του τουριστικού προϊόντος της χώρας μας μέσω Διαδικτύου, στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου μέσω της αύξησης της προσέλευσης ξένων επισκεπτών και στη δυναμική υιοθέτηση και αξιοποίηση των πλέον σύγχρονων εργαλείων Τεχνολογιών Πληροφορικής & Επικοινωνιών από τις ίδιες τις τουριστικές μονάδες για τον εκσυγχρονισμό τους, τη δημιουργία ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος αλλά και την ενίσχυση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Οι τουριστικές επιχειρήσεις θα ενισχυθούν μέσω της δράσης για:
α. την ολοκληρωμένη
και ποιοτική παρουσίαση στο Διαδίκτυο των εγκαταστάσεων τους καθώς και της ευρύτερης τοποθεσίας στην οποία βρίσκονται,
β. την πραγματοποίηση κρατήσεων μέσω διαδικτύου για όλο το εύρος των υπηρεσιών και προϊόντων τους, και
γ. την προσέλκυση νέων πελατών μέσω της παροχής ολοκληρωμένων ψηφιακών υπηρεσιών εξυπηρέτησης, τη δημιουργία στις εγκαταστάσεις τους σημείων ασύρματης πρόσβασης στο διαδίκτυο κ.λ.π.
Η υλοποίηση των παραπάνω θα πραγματοποιηθεί με την ανάπτυξη και αξιοποίηση εφαρμογών διαδικτυακής προβολής και ηλεκτρονικών κρατήσεων καθώς και με την ολοκλήρωση αυτών των εφαρμογών με συστήματα μηχανογράφησης των τουριστικών μονάδων.
Ο μέγιστος επιχορηγούμενος προϋπολογισμός ανά υποβαλλόμενη πρόταση ανέρχεται σε 40.000 ευρώ και ο ελάχιστος σε 7.000 ευρώ. Το ποσοστό επιχορήγησης ανά εγκεκριμένο έργο ανέρχεται στο 60% του επιλέξιμου προϋπολογισμού της επένδυσης. Το μέγιστο ύψος της ενισχυόμενης επένδυσης διαφοροποιείται ανάλογα με την κατάταξη κάθε επιχείρησης σε προκαθορισμένες κατηγορίες (κατηγορίες αστεριών, κλειδιών κ.λ.π.), με το μέγεθος και τη λειτουργική μορφή της τουριστικής μονάδας καθώς και τις υλοποιούμενες ενέργειες.
Θα ακολουθηθεί η διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής επενδυτικών σχεδίων και αξιολόγηση βάσει σειράς προτεραιότητας κατάθεσης της πρότασης και μέχρι να εξαντληθεί ο ανά Περιφέρεια διαθέσιμος προϋπολογισμός.. Επιλέξιμες προς χρηματοδότηση είναι οι επιχειρήσεις που ολοκληρώνουν την ηλεκτρονική υποβολή πρότασης και ο φάκελος δικαιολογητικών τους ελέγχεται με επιτυχία. Η χρηματοδότηση καταβάλλεται μετά την ολοκλήρωση της επένδυσης και την πιστοποίηση από την «Ψηφιακές Ενισχύσεις Α.Ε.».
Η δράση εντάσσεται στο πλαίσιο της Ψηφιακής Στρατηγικής και χρηματοδοτείται από πόρους του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ψηφιακή Σύγκλιση» (ΕΣΠΑ 2007-2013). Η συνολική Δημόσια Δαπάνη (άθροισμα εθνικών και κοινοτικών πόρων) της δράσης ανέρχεται σε 45.000.000 ευρώ, τα οποία αντιστοιχούν στην υλοποίηση επενδύσεων συνολικού προϋπολογισμού ύψους 75.000.000 ευρώ για την ψηφιακή ανάπτυξη των ξενοδοχειακών και τουριστικών καταλυμάτων. Τα υπόλοιπα 30.000.000 ευρώ (το 40%) καλύπτεται από ιδιωτική συμμετοχή.
Τα ξενοδοχειακά και τουριστικά καταλύματα θα μπορούν να υποβάλλουν τις επενδυτικές τους προτάσεις για αξιολόγηση από την 1η Σεπτεμβρίου 2009. Αναλυτικές πληροφορίες και ενημερωτικό υλικό βρίσκονται διαθέσιμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση
Η δεύτερη δράση για την ψηφιακή ανάπτυξη του Ελληνικού Τουρισμού απευθύνεται σε περισσότερες από 11.000 επιχειρήσεις που ανήκουν στις κατηγορίες: τουριστικά γραφεία, τουριστικές επιχειρήσεις οδικών μεταφορών, επιχειρήσεις εκμίσθωσης ΙΧ αυτοκινήτων, επιχειρήσεις εκμίσθωσης μοτοσικλετών άνω των 50cc, αγοραία τουριστικά Δ.Χ. (λιμουζίνες), τουριστικά καταστήματα και ναυλομεσιτικά γραφεία, που πληρούν τους κανόνες επιλεξιμότητας.

Σκοπός της δράσης, η οποία βρίσκεται στο τελικό στάδιο σχεδιασμού, είναι η βελτίωση της προβολής των παραπάνω τουριστικών επιχειρήσεων στο διαδίκτυο καθώς και η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών, αξιοποιώντας ψηφιακές υπηρεσίες και τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών.
Η συνολική Δημόσια Δαπάνη (άθροισμα εθνικών και κοινοτικών πόρων) της δράσης ανέρχεται σε 20.000.000 ευρώ, τα οποία αντιστοιχούν στην υλοποίηση επενδύσεων συνολικού προϋπολογισμού ύψους περίπου 33.000.000 ευρώ.
Περισσότερες πληροφορίες θα αναρτηθούν στην ηλεκτρονική διεύθυνση της κατά τις επόμενες εβδομάδες.
Περιήγηση στη
"γη όπου γεννήθηκαν οι μύθοι"


Ένα λεύκωμα που αναδεικνύει τον ορεινό πλούτο της θεσσαλικής γης, την ιστορία, την παράδοση, τα προϊόντα, αλλά και τη ζεστή φιλοξενία των ανθρώπων της, εξέδωσε η Περιφέρεια Θεσσαλίας, αξιοποιώντας το πρόγραμμα "Mediterritage", ένα από τα πιο αξιόλογα προγράμματα ανταλλαγής εμπειριών στην αξιοποίηση της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς των ορεινών περιοχών της Μεσογείου.
Στο λεύκωμα "Ορεινή Θεσσαλία" αναδεικνύεται το ξεχωριστό γεωγραφικό ανάγλυφο της Θεσσαλίας, με τις ψηλές οροσειρές και τις επιβλητικές κορυφές να διαδέχονται η μία την άλλη, δημιουργώντας ένα από το πιο εντυπωσιακά ορεινά τοπία της χώρας.
Ο Όλυμπος, η μυθική κατοικία των 12 θεών και το ψηλότερο βουνό της Ελλάδας, με ύψος 2.917 μ., ο Κίσσαβος ή Όσσα, με τα πυκνά δάση και τις βαθιές χαράδρες, το Πήλιο, το βουνό των Κενταύρων με τις κατάφυτες πλαγιές του, η Νότια Πίνδος και τα Άγραφα με τους μοναδικούς φυσικούς σχηματισμούς, η Όθρη, το Μαυροβούνι και τα Αντιχάσια προσκαλούν τον επισκέπτη να ανακαλύψει τον οικολογικό τους πλούτο, τη σπάνια φυσική τους ομορφιά και τη φιλοξενία των ανθρώπων τους.
Ειδική αναφορά κάνει το λεύκωμα στα θεσσαλικά βουνά. "Στη γη που γεννήθηκαν οι μύθοι -αναφέρεται χαρακτηριστικά- οι εμπειρίες δεν τελειώνουν ποτέ".
Στο παράρτημα αυτό γίνεται ιδιαίτερη μνεία -μεταξύ άλλων- στον Όλυμπο, που διαθέτει ένα από τα σπανιότερα οικοσυστήματα χλωρίδας και πανίδας (αντικείμενο μελέτης για πολλούς επιστήμονες), ένα μεγάλο μέρος του έχει χαρακτηριστεί Εθνικός Δρυμός, ενώ η UNESCO κήρυξε το βουνό "Απόθεμα Βιόσφαιρας.
Ξεφυλλίζοντας το λεύκωμα, "συναντούμε ακόμη τον Κίσσαβο ή Όσσα, ένα βουνό καλυμμένο από πυκνά δάση- ένα μεγάλο τμήμα του έχει χαρακτηρισθεί "Αισθητικό Δάσος της Όσσας" και προστατεύεται από το πανευρωπαϊκό Δίκτυο Φύση 2000 (Natura 2000)- αλλά και το Πήλιο, με την έντονη βλάστηση και τα σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας.
Οι οικότοποί του, μάλιστα, έχουν ενταχθεί στο πανευρωπαϊκό δίκτυο Natura 2000. Στο ανατολικό άκρο της κεντρικής Πίνδου βρίσκεται το Κερκέτιο Όρος ή Κόζιακας. Στα φαράγγια του υπάρχουν δάση ελάτης και δρυός, που αποτελούν σημαντικούς βιότοπους.
Ποικιλία σημαντικών οικοτόπων υπάρχει και στην περιοχή του Ασπροποτάμου, όπου βρίσκονται οι μεγαλύτερες πηγές του Αχελώου. Επίσης, στο ίδιο λεύκωμα τονίζεται πως στοιχεία της ιδιαίτερης πολιτιστικής φυσιογνωμίας της Ελλάδας, (από την προϊστορική μέχρι τη σύγχρονη εποχή), κάνουν παντού αισθητή την παρουσία τους, μέσα από τα διάσπαρτα μνημεία, τους ναούς, τα βυζαντινά κάστρα και τα τείχη.
Ένα από τα σπουδαιότερα μνημεία του κόσμου, που προστατεύεται από την UNESCO, είναι τα φημισμένα μοναστήρια στα Μετέωρα, στο Νομό Τρικάλων.
Η ορεινή Θεσσαλία κρύβει στα "σπλάχνα" της και δεκάδες γραφικά χωριά και διατηρητέους οικισμούς, "σκαρφαλωμένους" στις πλαγιές των βουνών, που προσφέρουν ποικίλες επιλογές για διαμονή σε παραδοσιακούς ξενώνες και καταλύματα, ακολουθώντας την τοπική αρχιτεκτονική και το φυσικό τοπίο.
Στα Τρίκαλα, ανακαλύπτει ο επισκέπτης μια σειρά από γραφικά και φιλόξενα ορεινά χωριά, όπως η Πύλη, η Ελάτη, το Περτούλι, η Καστανιά, το Νεραϊδοχώρι και οι οικισμοί του Ασπροποτάμου, που προσφέρουν ποικιλία καταλυμάτων.
Το Πήλιο φημίζεται για τους δεκάδες παραδοσιακούς οικισμούς του -π.χ. Μακρυνίτσα, Βυζίτσα, Ζαγορά και Μηλιές- ξεχωριστούς για την ομορφιά, την τοποθεσία και την ιστορία τους.
Μια σειρά από προσεγμένα καταλύματα, που ακολουθούν την ιδιαίτερη παραδοσιακή αρχιτεκτονική, προσφέρουν κι εδώ ζεστή και άνετη φιλοξενία.
Τα πλακόστρωτα δρομάκια, τα πέτρινα γεφύρια και οι πηγές κάτω από αιωνόβια πλατάνια είναι ιδανικά για αναζωογονητικούς περιπάτους, ενώ στις μικρές ταβέρνες της ορεινής -και όχι μόνο- Θεσσαλίας, η γεύση έχει την αυθεντικότητα της φύσης και της παράδοσης.
Τοπικά προϊόντα με άρωμα βουνού αποτελούν γεύσεις που αξίζει να δοκιμάσει ο επισκέπτης στα χωριά της περιοχής.
Στην Καρδίτσα, ξεχωρίζουν τα ντόπια ζυμαρικά, το τσίπουρο και το κρασί από ντόπιες ποικιλίες, τα χωριάτικα λουκάνικα, αλλά και οι νόστιμες πίτες.
Στη Λάρισα, μπορεί κάποιος να δοκιμάσει φέτα και γαλακτοκομικά προϊόντα από την Ελασσόνα, αλλά και κρέας από ντόπια βοοειδή.
Στη Μαγνησία, φημισμένα είναι τα γλυκά κουταλιού, τα μήλα Ζαγοράς, αλλά και τα φαγητά του Πηλίου, όπως το σπετζοφάι, η φασολάδα και οι παραδοσιακές πίτες Σκοπέλου. Στο νομό Τρικάλων, τέλος, ο επισκέπτης μπορεί να προμηθευτεί ορεινό τυρί, ελατόμελο, τσίπουρο, αρωματικά βότανα, σπιτικά λικέρ, γλυκά και μαρμελάδες, αλλά και κρασιά από ιδιαίτερες ποικιλίες σταφυλιών.


Από Ιούλιο... χειμώνα
Μπορεί να βρισκόμαστε σχεδόν καταμεσής του καλοκαιριού, αλλά οι "πιστοί" των χειμερινών αποδράσεων μπορούν να προετοιμαστούν από τώρα, χάρη στο πλήθος των πληροφοριών που διαθέτει ο οδηγός για το χειμερινό τουρισμό στο Νομό Τρικάλων.
Σε απόσταση 20 χλμ από την Πύλη Τρικάλων -αναφέρει το λεύκωμα- βρίσκεται το Χιονοδρομικό Κέντρο Περτουλίου, που είναι κατάλληλο για σκι, αρκετούς μήνες το χρόνο. Διαθέτει τρεις πίστες διάφορων επιπέδων δυσκολίας, καταστήματα ενοικιάσεως εξοπλισμού, καθώς και δύο ξενώνες.
Επίσης, στα γύρω λιβάδια μπορεί κανείς να ασχοληθεί με το snowraft, ενώ οι πλαγιές των βουνών προσφέρουν ποικίλες ορειβατικές και πεζοπορικές διαδρομές, που οδηγούν σε τοπία μοναδικής φυσικής ομορφιάς.
Στο Νομό Λάρισας, οι κορυφές του Ολύμπου και της Όσσας αποτελούν ιδανικούς προορισμούς για ποικίλες χειμερινές δραστηριότητες, σε μερικές από τις καλύτερες φυσικές πίστες στην Ελλάδα, παρέχοντας παράλληλα σύγχρονες υποδομές και υπηρεσίες.
Στο Νομό Μαγνησίας, το Πήλιο συνδυάζει μοναδικά το πανέμορφο φυσικό τοπίο με τις σύγχρονες υποδομές για χειμερινά σπορ και δραστηριότητες. Σε απόσταση 27 χιλιομέτρων από το Βόλο και κοντά στον οικισμό Χάνια, υπάρχει Κέντρο Ορεινών Δραστηριοτήτων. Εκεί, μέσα σε ένα δάσος από οξιές και αγριόλευκες και με πανοραμική θέα στη θάλασσα, λειτουργεί οργανωμένο χιονοδρομικό κέντρο, με καταφύγιο, εστιατόρια, ξενώνες και άλλες υπηρεσίες. Διαθέτει τρεις κύριες πίστες κατάβασης και δίκτυο χιονοδιαδρόμων, ενώ λειτουργούν ακόμη πίστες αντοχής και αρχαρίων. Προσφέρει, επίσης, τη δυνατότητα για συναρπαστικές υπαίθριες δραστηριότητες, που θα ικανοποιήσουν τους λάτρεις της φύσης και της περιπέτειας.
Στο Νομό Καρδίτσας, οι πλαγιές των Αγράφων προσφέρονται για ορειβατικές και πεζοπορικές διαδρομές, που ξεκινούν από οργανωμένα ορειβατικά καταφύγια ή από χωριά της περιοχής και φθάνουν σε επιβλητικές κορυφές, με πανοραμική θέα, ασύγκριτης ομορφιάς.
Στο μικρό χιονοδρομικό κέντρο Καραμανώλη, ενοικιάζονται σκούτερ χιονιού αλλά και εξοπλισμός για σκι από τον Ορειβατικό - Χιονοδρομικό Όμιλο Καρδίτσας για ξεχωριστές στιγμές διασκέδασης, ενώ ο γύρω δασικοί δρόμοι προσφέρονται για ορειβατικό σκι αντοχής.
Αξίζει μια βόλτα στις χιονισμένες όχθες της λίμνης Ν. Πλαστήρα, όπου η θέα του λευκού τοπίου μένει πραγματική αξέχαστη.
Περιήγηση στη


"γη όπου γεννήθηκαν οι μύθοι"



Ένα λεύκωμα που αναδεικνύει τον ορεινό πλούτο της θεσσαλικής γης, την ιστορία, την παράδοση, τα προϊόντα, αλλά και τη ζεστή φιλοξενία των ανθρώπων της, εξέδωσε η Περιφέρεια Θεσσαλίας, αξιοποιώντας το πρόγραμμα "Mediterritage", ένα από τα πιο αξιόλογα προγράμματα ανταλλαγής εμπειριών στην αξιοποίηση της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς των ορεινών περιοχών της Μεσογείου.


Στο λεύκωμα "Ορεινή Θεσσαλία" αναδεικνύεται το ξεχωριστό γεωγραφικό ανάγλυφο της Θεσσαλίας, με τις ψηλές οροσειρές και τις επιβλητικές κορυφές να διαδέχονται η μία την άλλη, δημιουργώντας ένα από το πιο εντυπωσιακά ορεινά τοπία της χώρας.


Ο Όλυμπος, η μυθική κατοικία των 12 θεών και το ψηλότερο βουνό της Ελλάδας, με ύψος 2.917 μ., ο Κίσσαβος ή Όσσα, με τα πυκνά δάση και τις βαθιές χαράδρες, το Πήλιο, το βουνό των Κενταύρων με τις κατάφυτες πλαγιές του, η Νότια Πίνδος και τα Άγραφα με τους μοναδικούς φυσικούς σχηματισμούς, η Όθρη, το Μαυροβούνι και τα Αντιχάσια προσκαλούν τον επισκέπτη να ανακαλύψει τον οικολογικό τους πλούτο, τη σπάνια φυσική τους ομορφιά και τη φιλοξενία των ανθρώπων τους.


Ειδική αναφορά κάνει το λεύκωμα στα θεσσαλικά βουνά. "Στη γη που γεννήθηκαν οι μύθοι -αναφέρεται χαρακτηριστικά- οι εμπειρίες δεν τελειώνουν ποτέ".


Στο παράρτημα αυτό γίνεται ιδιαίτερη μνεία -μεταξύ άλλων- στον Όλυμπο, που διαθέτει ένα από τα σπανιότερα οικοσυστήματα χλωρίδας και πανίδας (αντικείμενο μελέτης για πολλούς επιστήμονες), ένα μεγάλο μέρος του έχει χαρακτηριστεί Εθνικός Δρυμός, ενώ η UNESCO κήρυξε το βουνό "Απόθεμα Βιόσφαιρας.


Ξεφυλλίζοντας το λεύκωμα, "συναντούμε ακόμη τον Κίσσαβο ή Όσσα, ένα βουνό καλυμμένο από πυκνά δάση- ένα μεγάλο τμήμα του έχει χαρακτηρισθεί "Αισθητικό Δάσος της Όσσας" και προστατεύεται από το πανευρωπαϊκό Δίκτυο Φύση 2000 (Natura 2000)- αλλά και το Πήλιο, με την έντονη βλάστηση και τα σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας. Οι οικότοποί του, μάλιστα, έχουν ενταχθεί στο πανευρωπαϊκό δίκτυο Natura 2000.


Στο ανατολικό άκρο της κεντρικής Πίνδου βρίσκεται το Κερκέτιο Όρος ή Κόζιακας. Στα φαράγγια του υπάρχουν δάση ελάτης και δρυός, που αποτελούν σημαντικούς βιότοπους. Ποικιλία σημαντικών οικοτόπων υπάρχει και στην περιοχή του Ασπροποτάμου, όπου βρίσκονται οι μεγαλύτερες πηγές του Αχελώου.


Επίσης, στο ίδιο λεύκωμα τονίζεται πως στοιχεία της ιδιαίτερης πολιτιστικής φυσιογνωμίας της Ελλάδας, (από την προϊστορική μέχρι τη σύγχρονη εποχή), κάνουν παντού αισθητή την παρουσία τους, μέσα από τα διάσπαρτα μνημεία, τους ναούς, τα βυζαντινά κάστρα και τα τείχη. Ένα από τα σπουδαιότερα μνημεία του κόσμου, που προστατεύεται από την UNESCO, είναι τα φημισμένα μοναστήρια στα Μετέωρα, στο Νομό Τρικάλων.


Η ορεινή Θεσσαλία κρύβει στα "σπλάχνα" της και δεκάδες γραφικά χωριά και διατηρητέους οικισμούς, "σκαρφαλωμένους" στις πλαγιές των βουνών, που προσφέρουν ποικίλες επιλογές για διαμονή σε παραδοσιακούς ξενώνες και καταλύματα, ακολουθώντας την τοπική αρχιτεκτονική και το φυσικό τοπίο.


Στα Τρίκαλα, ανακαλύπτει ο επισκέπτης μια σειρά από γραφικά και φιλόξενα ορεινά χωριά, όπως η Πύλη, η Ελάτη, το Περτούλι, η Καστανιά, το Νεραϊδοχώρι και οι οικισμοί του Ασπροποτάμου, που προσφέρουν ποικιλία καταλυμάτων.


Το Πήλιο φημίζεται για τους δεκάδες παραδοσιακούς οικισμούς του -π.χ. Μακρυνίτσα, Βυζίτσα, Ζαγορά και Μηλιές- ξεχωριστούς για την ομορφιά, την τοποθεσία και την ιστορία τους. Μια σειρά από προσεγμένα καταλύματα, που ακολουθούν την ιδιαίτερη παραδοσιακή αρχιτεκτονική, προσφέρουν κι εδώ ζεστή και άνετη φιλοξενία.


Τα πλακόστρωτα δρομάκια, τα πέτρινα γεφύρια και οι πηγές κάτω από αιωνόβια πλατάνια είναι ιδανικά για αναζωογονητικούς περιπάτους, ενώ στις μικρές ταβέρνες της ορεινής -και όχι μόνο- Θεσσαλίας, η γεύση έχει την αυθεντικότητα της φύσης και της παράδοσης.


Τοπικά προϊόντα με άρωμα βουνού αποτελούν γεύσεις που αξίζει να δοκιμάσει ο επισκέπτης στα χωριά της περιοχής.


Στην Καρδίτσα, ξεχωρίζουν τα ντόπια ζυμαρικά, το τσίπουρο και το κρασί από ντόπιες ποικιλίες, τα χωριάτικα λουκάνικα, αλλά και οι νόστιμες πίτες.


Στη Λάρισα, μπορεί κάποιος να δοκιμάσει φέτα και γαλακτοκομικά προϊόντα από την Ελασσόνα, αλλά και κρέας από ντόπια βοοειδή.


Στη Μαγνησία, φημισμένα είναι τα γλυκά κουταλιού, τα μήλα Ζαγοράς, αλλά και τα φαγητά του Πηλίου, όπως το σπετζοφάι, η φασολάδα και οι παραδοσιακές πίτες Σκοπέλου.


Στο νομό Τρικάλων, τέλος, ο επισκέπτης μπορεί να προμηθευτεί ορεινό τυρί, ελατόμελο, τσίπουρο, αρωματικά βότανα, σπιτικά λικέρ, γλυκά και μαρμελάδες, αλλά και κρασιά από ιδιαίτερες ποικιλίες σταφυλιών.



Από Ιούλιο... χειμώνα


Μπορεί να βρισκόμαστε σχεδόν καταμεσής του καλοκαιριού, αλλά οι "πιστοί" των χειμερινών αποδράσεων μπορούν να προετοιμαστούν από τώρα, χάρη στο πλήθος των πληροφοριών που διαθέτει ο οδηγός για το χειμερινό τουρισμό στο Νομό Τρικάλων.


Σε απόσταση 20 χλμ από την Πύλη Τρικάλων -αναφέρει το λεύκωμα- βρίσκεται το Χιονοδρομικό Κέντρο Περτουλίου, που είναι κατάλληλο για σκι, αρκετούς μήνες το χρόνο. Διαθέτει τρεις πίστες διάφορων επιπέδων δυσκολίας, καταστήματα ενοικιάσεως εξοπλισμού, καθώς και δύο ξενώνες. Επίσης, στα γύρω λιβάδια μπορεί κανείς να ασχοληθεί με το snowraft, ενώ οι πλαγιές των βουνών προσφέρουν ποικίλες ορειβατικές και πεζοπορικές διαδρομές, που οδηγούν σε τοπία μοναδικής φυσικής ομορφιάς.


Στο Νομό Λάρισας, οι κορυφές του Ολύμπου και της Όσσας αποτελούν ιδανικούς προορισμούς για ποικίλες χειμερινές δραστηριότητες, σε μερικές από τις καλύτερες φυσικές πίστες στην Ελλάδα, παρέχοντας παράλληλα σύγχρονες υποδομές και υπηρεσίες.


Στο Νομό Μαγνησίας, το Πήλιο συνδυάζει μοναδικά το πανέμορφο φυσικό τοπίο με τις σύγχρονες υποδομές για χειμερινά σπορ και δραστηριότητες. Σε απόσταση 27 χιλιομέτρων από το Βόλο και κοντά στον οικισμό Χάνια, υπάρχει Κέντρο Ορεινών Δραστηριοτήτων. Εκεί, μέσα σε ένα δάσος από οξιές και αγριόλευκες και με πανοραμική θέα στη θάλασσα, λειτουργεί οργανωμένο χιονοδρομικό κέντρο, με καταφύγιο, εστιατόρια, ξενώνες και άλλες υπηρεσίες. Διαθέτει τρεις κύριες πίστες κατάβασης και δίκτυο χιονοδιαδρόμων, ενώ λειτουργούν ακόμη πίστες αντοχής και αρχαρίων. Προσφέρει, επίσης, τη δυνατότητα για συναρπαστικές υπαίθριες δραστηριότητες, που θα ικανοποιήσουν τους λάτρεις της φύσης και της περιπέτειας.


Στο Νομό Καρδίτσας, οι πλαγιές των Αγράφων προσφέρονται για ορειβατικές και πεζοπορικές διαδρομές, που ξεκινούν από οργανωμένα ορειβατικά καταφύγια ή από χωριά της περιοχής και φθάνουν σε επιβλητικές κορυφές, με πανοραμική θέα, ασύγκριτης ομορφιάς. Στο μικρό χιονοδρομικό κέντρο Καραμανώλη, ενοικιάζονται σκούτερ χιονιού αλλά και εξοπλισμός για σκι από τον Ορειβατικό - Χιονοδρομικό Όμιλο Καρδίτσας για ξεχωριστές στιγμές διασκέδασης, ενώ ο γύρω δασικοί δρόμοι προσφέρονται για ορειβατικό σκι αντοχής.


Αξίζει μια βόλτα στις χιονισμένες όχθες της λίμνης Ν. Πλαστήρα, όπου η θέα του λευκού τοπίου μένει πραγματική αξέχαστη.

ΠΕΡΛΕΠΕ ΚΑΤΕΡΙΝΑ

«Οικονομική στήριξη
για τους παραγωγούς βρώσιμης ελιάς
στη Βορειοκεντρική Εύβοια
ζητά η κυρία Περλεπέ».
Η βουλευτής Εύβοιας του ΠΑΣΟΚ κυρία Κατερίνα Περλεπέ-Σηφουνάκη, ζητά με Αναφορά της προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να στηριχθούν οικονομικά οι παραγωγοί βρώσιμης ελιάς της Βορειοκεντρικής Εύβοιας που υπέστησαν τεράστια και πρωτόγνωρη καταστροφή στο προϊόν τους.
Μολονότι, κατά την περίοδο της αναπαραγωγής και ειδικότερα κατά την ανθοφορία τα ελαιόδεντρα βρίσκονταν σε πολύ καλή κατάσταση, κατά την καρπόδεση παρουσιάστηκε μια αρκετά μεγάλη απώλεια που επέφερε απογοήτευση στους παραγωγούς.
Στη συνέχεια, ακολούθησε και δεύτερη φάση του καταστροφικού αυτού φαινομένου.
Στο σύνολο σχεδόν των ελαιοδένδρων και αφού είχε πλέον διαμορφωθεί ο ελαιοκαρπός, παρουσιάστηκε καθολική πτώση του ελαιοκάρπου.
Αυτό το πρωτοφανές για το Νομό μας φαινόμενο, έχει οδηγήσει σε απόγνωση τους ελαιοπαραγωγούς, αφού βλέπουν μια παραγωγική χρονιά που άρχισε καλά να καταλήγει σε καταστροφή.
Η κυρία Περλεπέ καλεί τον Υπουργό να παρέμβει, ώστε οι υπηρεσίες του ΕΛΓΑ να επισκεφθούν την περιοχή για να εκτιμήσουν άμεσα το μέγεθος της ζημιάς και να αποζημιωθούν οι παραγωγοί για την καταστροφή που υπέστησαν, το συντομότερο δυνατό.
ΨΗΦΙΣΜΑ

59ης ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΟΥ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΟΕΕ)
Η ΣτΑ του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας που συνήλθε σήμερα στις 27/6/2009 μεταξύ των άλλων θεμάτων, ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τα πρόσφατα εξαγγελθέντα μέτρα που κατατείνουν στην αύξηση κατά 2 δις ευρώ των εσόδων του προϋπολογισμού.
΄Υστερα από διαλογική και τεκμηριωμένη συζήτηση κατέληξε στα εξής:

1. Τα μέτρα είναι αμφιβόλου αποτελεσματικότητας.
2. Δεν δίνουν οριστική λύση στην υστέρηση των δημοσίων εσόδων και στη μείωση του διογκωμένου ελλείμματος του κρατικού προϋπολογισμού.
3. Δεν ανακοινώθηκε με κάθε λεπτομέρεια η τακτοποίηση των υπαίθριων χώρων, απλά αναφέρθηκαν τα προϋπολογιζόμενα έσοδα, χωρίς να γνωρίζει ο ΄Ελληνας φορολογούμενος πώς θα ξεπεραστούν σοβαρά ζητήματα της νομοθεσίας.
4. Η αύξηση στην τιμή των καυσίμων επιβαρύνει σημαντικά τα νοικοκυριά και συρρικνώνει παραπέρα τα λαϊκά εισοδήματα.
5. Τα υπόλοιπα μέτρα που κινούνται στην ίδια παραπάνω κατεύθυνση στο σύνολό τους υπολείπονται σημαντικά των αναδρομικών αυξήσεων που δόθηκαν σε μεμονωμένους κλάδους.
Είναι καιρός να σταματήσει η αποσπασματική δημοσιονομική πολιτική και να υλοποιηθούν μέτρα που θα συμβάλλουν στη σημαντική βελτίωση των βασικών δεικτών της οικονομίας, με προοπτική σταδιακής μείωσης του τεράστιου δημόσιου χρέους και των δημοσίων ελλειμμάτων.

Στην κατεύθυνση αυτή το Ο.Ε.Ε. προτείνει:


1. Τη στήριξη της αγοραστικής δύναμης των μεσαίων στρωμάτων και ενίσχυση των κοινωνικά ευάλωτων ομάδων.
2. Τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
3. Την αντιμετώπιση της ανεργίας με τη στήριξη της απασχόλησης και την επιδότηση της ανεργίας.
4. Τη δημοσιονομική εξυγίανση και σταθερότητα με εξορθολογιμό και αναδιάρθωση των δημοσίων δαπανών, με παράλληλη προσπάθεια αύξησης των παραγωγικών επενδύσεων.
5. Την αύξηση του συντελεστή φορολόγησης των Τραπεζών και των επιχειρήσεων εντάσεως κεφαλαίου που την τελευταία τριετία με τη μείωση του συντελεστή φορολόγησης καρπώθηκαν πρόσθετα κέρδη 5,1 δις ευρώ με θέσπιση χαμηλότερων συντελεστών για τα κέρδη που επαναεπενδύονται.
6. Καθιέρωση νέου σταθερού και ουσιαστικού φορολογικού πλαισίου, με κατεύθυνση προοδευτικής φορολόγησης, ώστε πραγματικά να πληρώσουν οι έχοντες και κατέχοντες.

Η υλοποίηση και η εφαρμογή των μέτρων αυτών θα επιφέρουν αυξημένα έσοδα.

Η 59η Συνέλευση των Αντιπροσώπων
του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας
ΨΗΦΙΣΜΑ

59ης ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΟΥ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΟΕΕ)

Η ΣτΑ του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας που συνήλθε σήμερα στις 27/6/2009 μεταξύ των άλλων θεμάτων, ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τα πρόσφατα εξαγγελθέντα μέτρα που κατατείνουν στην αύξηση κατά 2 δις ευρώ των εσόδων του προϋπολογισμού.
΄Υστερα από διαλογική και τεκμηριωμένη συζήτηση κατέληξε στα εξής:

1. Τα μέτρα είναι αμφιβόλου αποτελεσματικότητας.
2. Δεν δίνουν οριστική λύση στην υστέρηση των δημοσίων εσόδων και στη μείωση του διογκωμένου ελλείμματος του κρατικού προϋπολογισμού.
3. Δεν ανακοινώθηκε με κάθε λεπτομέρεια η τακτοποίηση των υπαίθριων χώρων, απλά αναφέρθηκαν τα προϋπολογιζόμενα έσοδα, χωρίς να γνωρίζει ο ΄Ελληνας φορολογούμενος πώς θα ξεπεραστούν σοβαρά ζητήματα της νομοθεσίας.
4. Η αύξηση στην τιμή των καυσίμων επιβαρύνει σημαντικά τα νοικοκυριά και συρρικνώνει παραπέρα τα λαϊκά εισοδήματα.
5. Τα υπόλοιπα μέτρα που κινούνται στην ίδια παραπάνω κατεύθυνση στο σύνολό τους υπολείπονται σημαντικά των αναδρομικών αυξήσεων που δόθηκαν σε μεμονωμένους κλάδους.
Είναι καιρός να σταματήσει η αποσπασματική δημοσιονομική πολιτική και να υλοποιηθούν μέτρα που θα συμβάλλουν στη σημαντική βελτίωση των βασικών δεικτών της οικονομίας, με προοπτική σταδιακής μείωσης του τεράστιου δημόσιου χρέους και των δημοσίων ελλειμμάτων.

Στην κατεύθυνση αυτή το Ο.Ε.Ε. προτείνει:


1. Τη στήριξη της αγοραστικής δύναμης των μεσαίων στρωμάτων και ενίσχυση των κοινωνικά ευάλωτων ομάδων.
2. Τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
3. Την αντιμετώπιση της ανεργίας με τη στήριξη της απασχόλησης και την επιδότηση της ανεργίας.
4. Τη δημοσιονομική εξυγίανση και σταθερότητα με εξορθολογιμό και αναδιάρθωση των δημοσίων δαπανών, με παράλληλη προσπάθεια αύξησης των παραγωγικών επενδύσεων.
5. Την αύξηση του συντελεστή φορολόγησης των Τραπεζών και των επιχειρήσεων εντάσεως κεφαλαίου που την τελευταία τριετία με τη μείωση του συντελεστή φορολόγησης καρπώθηκαν πρόσθετα κέρδη 5,1 δις ευρώ με θέσπιση χαμηλότερων συντελεστών για τα κέρδη που επαναεπενδύονται.
6. Καθιέρωση νέου σταθερού και ουσιαστικού φορολογικού πλαισίου, με κατεύθυνση προοδευτικής φορολόγησης, ώστε πραγματικά να πληρώσουν οι έχοντες και κατέχοντες.

Η υλοποίηση και η εφαρμογή των μέτρων αυτών θα επιφέρουν αυξημένα έσοδα.

Η 59η Συνέλευση των Αντιπροσώπων
του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας
Ιερά Μονή
Μεγίστης Λαύρας
Με την ιδιότητα του πληρεξουσίου δικηγόρου της Ιεράς Μονής Μεγίστης Λαύρας, ο κύριος Διογένης Καραγιαννακίδης αποστέλλει την παρακάτω ανακοίνωση της Μονής που αφορά τα όσα ακούγονται σχετικά με την καταπάτηση δημόσιας έκτασης στην Σκύρο:
"Η Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας επληροφορήθη προς κατάπληξή της ότι το εκδηλωθέν προ μηνών ενδιαφέρον ωρισμένων μέσων ενημερώσεως εν σχέσει προς την ιδιοκτησία της στο νοτιοανατολικό τμήμα της νήσου Σκύρου προκάλεσε την προσοχή του κ. Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, ο οποίος παρήγγειλε προκαταρκτική εξέταση για θέματα κριθέντα δικαστικώς προ δεκαετίας και δεκαπενταετίας περίπου.
Στα πλαίσια της εξετάσεως που παραγγέλθηκε θα εφοδιάσουμε φυσικά την ελληνική δικαιοσύνη με όλα τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι απλώς τίποτε επίμεμπτο δεν υφίσταται.
Κρίνουμε όμως χρήσιμο, προς ενημέρωση όλων των καλοπροαιρέτων ανθρώπων, να ανακοινώσουμε την θέση της Μονής, καθώς τα σχετικά δημοσιεύματα ή εκπομπές, τα οποία ανατροφοδοτήθηκαν, δεν περιορίζονται σε απλές περιγραφές αλλά επεκτείνονται σε χαρακτηρισμούς, υπονοούμενα, ακόμη και σε παραδοξολογίες περί .....σκανδάλου.
Θα ήταν το απλούστερο όλων, να περιορισθούμε να αποδώσουμε το όλο ενδιαφέρον σε μία πολύπλευρη σκοπιμότητα συμπλέξεως της υποθέσεως με το θέμα που αφορά άλλη Μονή του Αγίου Όρους που συγκλονίζει την κοινή γνώμη από μηνών, με άλλα λόγια, σε μία εναγώνια προσπάθεια δημιουργίας όρων συμψηφισμού.
Μια τέτοια εξήγηση, μολονότι οφθαλμοφανής, οπωσδήποτε δεν αρκεί για να αντικρουσθούν ενώπιον των σκεπτομένων ανθρώπων οι απαράδεκτες εναντίον της Μεγίστης Λαύρας αιτιάσεις.
Τα σχετικά δημοσιεύματα και οι ανάλογες αναφορές από τηλεοράσεως κ.λπ. σε σχέση με την «διεκδίκηση της Μονής» στη Σκύρο υπερτονίζουν βασικά τέσσερα σημεία:
α) ότι η Μονή στηρίχθηκε σε αυτοκρατορικά χρυσόβουλα για τη διεκδίκηση 38.000 στρεμμάτων στη νότιο Σκύρο,
β) ότι κρίσιμο ρόλο έπαιξε Γνωμοδότηση του Ν.Σ.Κ στην «απόσυρση» της αιτήσεως αναιρέσεως του Δημοσίου,
γ) ότι με ψευδή στοιχεία εξαπατήθηκε η ελληνική δικαιοσύνη και
δ) ότι η διεκδίκησή της κατοχυρώθηκε με το άρθρο 15 του νόμου 3208/2003.
Οι δήθεν βεβαιότητες αυτές οδήγησαν πολλούς να παρουσιάσουν την υπόθεση γενικώς ως έχουσα τα στοιχεία «μεγίστου σκανδά-λου», «ιερής μπίζνας», «ανίερης υπόθεσης» κ.λπ. Η αλήθεια είναι θεαματικά απούσα από τα παραπάνω.
Η Μεγίστη Λαύρα δεν διεκδίκησε ποτέ τίποτε στη Σκύρο ή οπουδήποτε αλλού. Κατά τρόπο αυτονόητο και κινούμενη στα πλαίσια του κράτους δικαίου και του νομικού πολιτισμού μας, προέβαλε τα αδιαφιλονίκητα δικαιώματα που είχε και ασκούσε διαρκώς και αδιαλείπτως. Επί των παραπάνω λοιπόν ισχύουν τα εξής:
α) η Μονή απέκτησε πριν χίλια περίπου χρόνια την ιδιοκησία της την γνωστή ως «βουνό» στη νότιο Σκύρο και έκτοτε νέμεται και κατέχει διαρκώς την έκταση μέχρι σήμερα, αποκτώντας αδιάσειστα και μάλιστα έγγραφα δηλωτικά στοιχεία της κυριότητός της• μεταξύ αυτών το σημαντικότερο εντός του πλαισίου της ελληνικής εννόμου τάξεως είναι το από 3-7-1847 πρωτόκολλο παραχωρήσεως εκ μέρους του Ελληνικού Δημοσίου δια του Εφόρου και Επάρχου Σκοπέλου της εκτάσεως αυτής και άλλων κτημάτων, «αποδειχθέντων αδιαφιλονικήτως ανηκόντων εις την εν Άθω της Μεγίστης Λαύρας Μονήν» σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 5653/1847 απόφαση του αρμοδίου Υπουργού Εκκλησιαστικών και Δημοσίας Εκπαιδεύσεως και την προηγηθείσα υπ’ αριθμ. 9994/1847 διαταγή του τότε Υπουργού των Οικονομικών.
Με βάση όλα τα συγκεντρωθέντα στοιχεία και με απολύτως αναμφισβήτητη την διαρκή νομή και κατοχή της, η Μονή κατ’ αρχήν αναγνωρίστηκε δικαστικά ως δικαιούχος τμημάτων (της παραπάνω εκτάσεως) που είχαν απαλλοτριωθεί, και εν συνεχεία αντιδρώντας σε μία εκ μέρους του ελληνικού δημοσίου ανεδαφική και αόριστη αμφισβήτηση του 1997 ζήτησε από το αρμόδιο Δικαστήριο να αναγνωρίσει την κυριότητά της επί της εκτάσεως. Τούτο και έγινε με την απόφαση 434/1999 του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Χαλκίδος.
Η έφεση του Δημοσίου κατ’ αυτής απορρίφθηκε από το Εφετείο Αθηνών με την απόφαση 8665/2000. Κατά αυτής το Δημόσιο, που εξαντλεί πάντοτε τα ένδικα μέσα, άσκησε αίτηση αναιρέσεως.
β) Ο νόμος 2298/1995 (στο άρθρο 12), με σκοπό να προ-στατεύσει τους πολίτες από τις απαράδεκτες και αβάσιμες αιτήσεις αναιρέσεως του Δημοσίου, προβλέπει ρητά ότι το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους υποχρεούται, μέσα σε τρεις μήνες από την άσκηση αιτήσεως αναιρέσεως του Δημοσίου, να καταθέσει αυτεπαγγέλτως γνωμοδότηση με την οποία να αποφαίνεται επί του παραδεκτού και του βασίμου των λόγων της αιτήσεως.
Αν δεν κατατεθεί θετική γνωμοδότηση, η αίτηση αναιρέσεως δεν συζητείται. Στην προκειμένη περίπτωση το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους γνωμοδότησε (γνμδ. Δ’ τμήματος 457/28.5.2001) ότι κανείς λόγος της αιτήσεως αναιρέσεως που είχε καταθέσει το Δημόσιο δεν ήταν βάσιμος και τούτο βέβαια για όποιον έχει υπόψη του το περιεχόμενο των δικογράφων υπήρξε απολύτως αναμενόμενο, ενώ εξάλλου η γνωμνοδότηση δεν ασχολήθηκε καθόλου με την ουσία του θέματος.
γ) Επί του ζητήματος της «εξαπατήσεως της δικαιο-σύνης», περιοριζόμαστε να διερωτηθούμε πως είναι δυνατόν να εξαπατήθηκαν δεκατέσσερις διαφορετικές συνθέσεις δικαστη-ρίων μέχρις Αρείου Πάγου, όσες και οι αποφάσεις που εκδόθη-καν, σε χρονικό διάστημα δέκα και πλέον ετών που δικαίωσαν την Μονή και μάλιστα χωρίς να παρατηρείται καμία ρωγμή στην κρίση τους.
δ) Ο νόμος 3208/2003 δημοσιεύτηκε στις 24.12.2003 στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ Α 303) και ως εκ τούτου δεν επηρεάζει την παραπάνω υπόθεση, η οποία είχε λήξει προ πολλού αμετακλήτως.
Σημειωτέον επίσης ότι το άρθρο 15 δεν αφορά την ιδιοκτησία της Μονής (η οποία είχε αναγνωρισθεί επανειλημμέν
α), αλλά ολόκληρη την υπόλοιπη Σκύρο, τη Σαλαμίνα και άλλες δύο περιοχές και επίσης είχε ψηφισθεί ομόφωνα από όλα τα κόμματα.
Άλλωστε είναι γνωστό ότι στη Σκύρο δεν ισχύει το τεκμήριο κυριότητος του Δημοσίου, το Δημόσιο δεν έχει κτηματική γη ενώ δεκάδες Σκυριανοί αλλά και ο Δήμος έχουν δικαιωθεί με το νόμιμο και βάσιμο αυτό επιχείρημα.
Αυτά ισχύουν για το περίφημο ζήτημα της «διεκδικήσεως» και πιστεύουμε ότι οι συγκεκριμένες πληροφορίες, απλές όπως και η όλη υπόθεση, απαντούν στα προβληθέντα ζητήματα.
Από κοινού με «την διεκδίκηση» προβάλλεται όμως και το ζήτημα απαλλοτριώσεως από την οποία η Μονή δήθεν έλαβε «υπέρογκη» αποζημίωση ύψους 7,5 δισεκατομμυρίων δραχμών.
Πληροφορούμεθα ότι η κρίση περί υπερόγκου αποζημι-ώσεως εκκινεί από το ποσό των 700 δρχ. ανά τετραγωνικό μέτρο ώστε το τελικό ποσό των 4.200 δρχ. να φαίνεται ότι προκύπτει με εξαπλασιασμό.
Όμως η τιμή εκκινήσεως ήταν το ποσό των 2.100 δρχ. που πρότεινε το Δημόσιο. Και βεβαίως ο διπλασιασμός της τιμής κάθε άλλο παρά ασυνήθης και τερατώδης είναι, δεδομένου μάλιστα ότι το απαλλοτριούμενο ναι μεν βρίσκεται σε αναξιοποίητη περιοχή μέσα στην έκταση του «Βουνού» που η Μονή δεν επιθυμούσε εκ λόγων παρα-δόσεως να αξιοποιήσει τουριστικώς, είναι όμως απείρου φυσικού κάλλους, μοναδική όχι μόνον στη Σκύρο, παραθα-λάσσια με μήκος παραλίας 2,8 χιλιομέτρων, με δύο νησιά να δημιουργούν υπήνεμο λιμένα, έχει δε επιπλέον δύο μικρές λίμνες.
Τέλος πρέπει να τονιστεί ότι το ποσό που έλαβε η Μονή ανέρχεται όχι σε 7,5 αλλά σε 3,8 δισεκατομμύρια δραχμές, τα οποία και τοποθετήθηκαν στην απόκτηση ακινήτων προς αντικατάσταση των απαλλοτριωθέντων και για τη χρηματο-δότηση μελετών αποκαταστάσεως των ζημιών του Αγίου Γεωργίου Σκύρου.
Πέραν όλων αυτών δεν διαφεύγει της προσοχής μας ότι ο προκληθείς θόρυβος φαίνεται να προσφέρεται προς εκμετάλλευση και από ωρισμένους κύκλους, οι οποίοι αντιτίθενται εντόνως προς τον μεγαλόπνοο σχεδιασμό αιολικού πάρκου για τη συγκεκριμένη έκταση. Επ’ αυτού κρίνουμε χρήσιμο και αρκετό να περιοριστούμε στην πληροφόρηση όλων, ότι η Μονή μας προχώρησε στην απόφαση για την ανάπτυξη του συγκεκριμένου έργου με την πεποίθηση ότι αφενός μεν δεν θίγεται καμμία από τις μέχρι σήμερα χρήσεις της γης (κτηνοτροφία, μελισσοκομία κ.λπ.), αφετέρου δε ότι το έργο αυτό θα είναι αναμφίβολα επωφελές για την χώρα, για την τοπική κοινωνία και για την ίδια τη Μονή και τους σκοπούς της στο Άγιον Όρος, στη Σκύρο και αλλού.
Και βέβαια αποδεδειγμένα το έργο θα συμβάλει αποτελεσματικά στην υλοποίηση των δεσμεύσεων της χώρας για παραγωγή ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές.
Η υλοποίηση του φυσικά δεν είναι του παρόντος. Επί χρόνια και άγνωστο για πόσα ακόμη εκτυλίσσεται μία μακρά και περίπλοκη αδειοδοτική διαδικασία, στην οποία η Μονή συμμετέχει, ώστε να εξασφαλίσει μακροπρόθεσμα το ηπιότερο και επωφελέστερο δυνατό αποτέλεσμα για όλες τις πλευρές.
Εξ αρχής και μέχρι σήμερα τήρησε την αρχή της απολύτου διαφανείας και δημοσιότητος στον σχεδιασμό αυτό και προ πάσης ενεργείας ενημέρωσε τον Δήμο της Σκύρου και τις αρμόδιες αρχές.
Το συγκεκριμένο έργο είναι εθνικής σημασίας για να βάλλεται απερίσκεπτα. Από την τυχόν μη υλοποίησή του μόνο ζημία θα επέλθει, για τη χώρα, το νησί και τη Μονή. Όσοι φρονούν διαφορετικά και εργάζονται για την αποτυχία του ελπίζουμε να έχουν το θάρρος να αναλάβουν τις όποιες ευθύνες τους αναλογούν απέναντι στη χώρα, όταν η ζημία θα είναι πια αντιληπτή από όλους.
Ευχαριστούμε για την προσοχή του κάθε αναγνώστη και ευχόμαστε όχι μόνο απέναντι στα εν λόγω θέματα αλλά και στην όλη υπόθεση της ενημερώσεως να πρυτανεύσει η νηφαλιότητα και η ψυχραιμία όλων.
Η ισοπέδωση δεν είναι μονόδρομος και η αναζήτηση αποδιοπομπαίων τράγων δεν προσφέρει πάντοτε διέξοδο στα αδιέξοδα".

Βασίλης Κεδίκογλου

ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ
για την Νομαρχία

"Αν θέλουμε μπορούμε να αλλάξουμε την πορεία του τόπου μας, της Εύβοιας που αγαπάμε.
Οι πολιτικές εξελίξεις του προσφάτου παρελθόντος, η αναπτυξιακή στασιμότητα του Νομού μας, Κοινωνική και Οικονομική, η υστέρηση στις βασικές υποδομές εγκαταστάσεων (δρόμοι, λιμάνια, γέφυρες κ.λ.π.) και υπηρεσιών (υγεία, εκπαίδευση, πρόνοια κ.λ.π.) η υστέρηση στην υλική παραγωγή φυτική και μεταποιητική και τέλος η πλημμελής λειτουργία της Διοίκησης και οι δυσκολίες στις σχέσεις πολιτών και Δημοσίων Υπηρεσιών αντανακλώνται στην απασχόληση και το εισόδημα των συμπολιτών μας και είναι δύσκολο έως αδύνατον να ισχυρισθούμε ότι εμείς οι Ευβοιώτες όπως εκφραζόμαστε από την Τοπική, την Νομαρχιακή μας εξουσία είμαστε αμέτοχοι και άμοιροι ευθυνών.

Τα Νομαρχιακά μας Συμβούλια έως τώρα, δεν επέδειξαν και δεν έπαιξαν ένα ηγετικό ρόλο σε διεκδικήσεις και πρωτοβουλίες. Οι παραλείψεις της Κεντρικής Κυβέρνησης στην εκτέλεση υποδομών πάσης φύσεως από τις μεταφορές και τις επικοινωνίες έως την υγεία, την εκπαίδευση, την πρόνοια κ.λ.π. δεν είχαν την δέουσα υπόδειξη και αντίδραση από την Νομαρχιακή Εξουσία. Αποτέλεσμα τα προβλήματα να οξύνονται, να δημιουργούνται νέα και να έχομε μια συσσώρευση αναγκών. Λ.χ.
Η Εύβοια την ερχόμενη δεκαετία θα αντιμετωπίσει οξύ πρόβλημα λειψυδρίας και ενώ ήδη αντιμετωπίζει πρόβλημα ποιότητας υδάτων.
Η ζήτηση αντιμετωπίζεται ευκαιριακά και σπασμωδικά με κάποιες γεωτρήσεις, όταν η γεωμορφολογική σύσταση του Νομού ευνοεί εξαιρετικά την δημιουργία ταμιευτήρων και άνετα ο Νομός μπορεί ολόκληρος να αρδεύεται και να υδρεύεται με εκλεκτές ποιότητες νερού.
Η οικοδομική επέκταση από την Αρτάκη και την Χαλκίδα εώς το Βασιλικό δημιούργησε ήδη συνθήκες οικοδομικού συμπλέγματος. Ένα ρυθμιστικό σχέδιο επεκτάσεων, δραστηριοτήτων, χρήσεων γης είναι επιτακτικά αναγκαίο. Ακόμη, αναφερόμενοι στην νεολαία, έχομε δύο ανώτερες Σχολές και μάλιστα εφαρμογής.,
Τα Τ.Ε.Ι. Ψαχνών με άριστη απόδοση στελεχών στην παραγωγική διαδικασία της χώρας και την Ναυτική Ακαδημία Κύμης με εξ’ ίσου λαμπρή απόδοση και επίδοση. Στους δέκα (10) καλύτερους απόφοιτους πλοιάρχους όλων των σχολών οι έξι (6) είναι από την Σχολή της Κύμης. Αμφιβάλλω αν τα μέλη του Νομαρχιακού Συμβουλίου γνώριζαν που ακριβώς είναι τα Τ.Ε.Ι. και τι παράγουν ενώ η Ναυτική Ακαδημία έχει αφεθεί στις υποδομές του 1955-60 με εξαίρεση κάποιες βελτιώσεις του 1996.
Η Ναυτική Ακαδημία ενώ μπορούσε να είναι Καμάρι Παραγωγής αμφίβολο είναι αν περιλαμβάνεται στην απογραφή των εκπαιδευτηρίων του Νομού.Οι ανεπάρκειες, οι παραλείψεις και οι υστερήσεις δεν έχουν αιτία τα πρόσωπα αλλά το σύστημα της Κομματικής εξάρτησης και του πολιτικού κόστους ή οφέλους: Να εκλέγεται Νομαρχιακό Συμβούλιο και Νομάρχης ο ευνοούμενος του Κόμματος.
Ενώ υπερασπιζόμαστε την ισονομία και ισοπολιτεία υποτασσόμεθα στην εύνοια. Ο έχων την εύνοια είναι εκτός ισότητας, είναι ο Καίσαρ.
Γίνεται εκλογή Νομαρχιακού Συμβουλίου στη βάση της ενότητας ιδεολογίας, ο σκοπός, της προσφοράς στην Εύβοια ήταν δεύτερο ή τρίτο ζητούμενο.
Προηγείται το συμφέρον του κόμματος (της Κυβέρνησης ή της Αντιπολίτευσης ανάλογα), των κομματικών φίλων και έπεται η Εύβοια.
Ακόμη επικράτησε η αρχή Νομάρχης και Νομαρχιακό Συμβούλιο να μην αναφέρονται σε γενικά ζητήματα γιατί επικαλύπτουν δικαιώματα των Δήμων. Αντίληψη που καθιστά την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση ανάπηρη.
Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση έχει μεν την αρμοδιότητα κάποιων υπηρεσιών πλην μπορεί να έχει λόγο για όλα, κυρίως δε να επικουρεί τις δραστηριότητες και τα αιτήματα των Δήμων.
Το Νομαρχιακό Συμβούλιο ασφαλώς είναι ένα πολιτικό όργανο, όμως οι πολιτικές του επιλογές οφείλουν να υπηρετούν την Εύβοια και το λαό της συνολικά, το εισόδημα, την απασχόληση και την ευημερία του.Μετά την Μεταπολίτευση και την εφαρμογή του Συντάγματος του 1975 είχε λόγο η Κομματική προτίμηση, έως ότου επιτευχθεί η εδραίωση της Δημοκρατίας, η Κομματική εναλλαγή στην εξουσία, να έχουμε ως Πρωθυπουργό ΠΑΣΟΚ (πράσινο) και Πρόεδρο Δημοκρατίας Ν.Δ. (γαλάζιο) και αντιστρόφως, όπως τώρα. (Προϊόν της ευφυούς σκέψης του Ανδρέα Παπανδρέου).
Σήμερα τα πράγματα είναι διαφορετικά, η Δημοκρατία μας είναι ίσως η καλύτερη, πλήρως εδραιωμένη στην συνείδηση του λαού μας, οι συνέπειες του εμφυλίου πολέμου έχουν αρθεί (χάρις στις πρωτοβουλίες των Καραμανλή – Μητσοτάκη – Τζανετάκη και την σοφία των Χ.Φλωράκη και Λ. Κύρκου, ενώ σφραγίστηκε με την θυσία της ζωής του Π. Μπακογιάννη, μην το ξεχνάμε) και μπορούμε να κοιτάζουμε με αισιοδοξία το μέλλον.
Μπορούμε και πρέπει να δίνομε την προτίμησή μας στις Βουλευτικές εκλογές στην παράταξη που πρόσκειται στις δικές μας ιδεολογικές αντιλήψεις και θέσεις, στα τοπικά όμως ζητήματα συμφέρον και χρέος είναι να εντασσόμεθα σε ενότητα σκοπού, στην υποστήριξη των τοπικών συμφερόντων, αυτών που προωθούν την ευημερία του τόπου, στα πλαίσια βέβαια της εκάστοτε δημοκρατικά νομιμοποιημένης Κυβέρνησης, όποια και αν είναι αυτή.
Οι τελευταίες πολιτικές εξελίξεις απέδειξαν ότι αυτή η αντίληψη πλεονεκτεί, πλειοψηφεί στην συνείδηση του λαού μας. Φαίνεται ότι ο λαός επιδοκιμάζει, δέχεται και υιοθετεί και μάλλον απαιτεί αλλαγή στα τοπικά πολιτικά μας πράγματα:
Επιδοκιμάζει την ενότητα στη βάση σκοπού, υπηρεσίας και υποστήριξης των συμφερόντων του Ευβοϊκού λαού και της Εύβοιας, διεκδικώντας και αξιώνοντας από την εκάστοτε Κυβέρνηση τα δικαιώματα της όπως αυτά κάθε φορά εγγράφονται και φαίνονται στον Κρατικό Προϋπολογισμό και σε κείμενα, της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Με βάση τις παραπάνω σκέψεις επιθυμώ να διακηρύξω με τον προσήκοντα σεβασμό, που πάντοτε επέδειξα προς το λαό πως υποβάλλω αίτημα προς τον Ευβοϊκό Λαό να μου εμπιστευθεί την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση.
Προσβλέπω σε μια Αυτοδιοίκηση και ένα Νομαρχιακό Συμβούλιο ενωμένο στην υπηρέτηση των συμφερόντων της Ευβοϊκής Κοινωνίας και της Εύβοιας, διεκδικητικό, ανοιχτό και συνεργαζόμενο με όλα τα κόμματα, ανεξάρτητο όμως από αυτά.
Τα μέλη του Νομαρχιακού Συμβουλίου για τον χρόνο της θητείας τους, θα θέσουν την κομματική τους ταυτότητα στο ράφι.Στη βάση όσων παραπάνω περιγράφονται ανεξάρτητα από τα κόμματα με σεβασμό όμως προς αυτά, είναι θεσμοί της Δημοκρατίας., καλώ όλους όσους έχουν ιδέες, απόψεις, επιθυμία και προπαντός φλόγα να υπηρετήσουν την Εύβοια να συσπειρωθούν, μαζί μου, να δημιουργήσουμε ένα αυτoδιοικητικό κίνημα.
Όλα είναι ανοιχτά, δεν υπάρχει συμφωνία για την συμμετοχή στο ψηφοδέλτιο με κανένα πρόσωπο και προηγούνται αυτοί που θα προσφερθούν.
Κριτήριο είναι η αξία, η γνώση και η φλόγα της προσφοράς.
Ο δρόμος θα είναι ανηφορικός και θα απαντήσει και θυσίες.Ένα είναι βέβαιο και σίγουρο: Μπορούμε αν θέλομε να αλλάξομε την πορεία της Εύβοιας, του Νομού μας.
Το θέλειν είναι δύνασθαι. Θέλω σημαίνει μπορώ".
Στους Μεσογειακούς Αγώνες
Την 5η θέση κατέκτησε η Εθνική ποδοσφαίρου
με νίκη 6-5 στα πέναλτι επί της Τουρκίας

Σε αγώνα για την 5η θέση του τουρνουά ποδοσφαίρου των Μεσογειακών Αγώνων της Πεσκάρα, η Ελλάδα νίκησε την Τουρκία με 6-5 στα πέναλτι, καθώς η κανονική διάρκεια της αναμέτρησης έληξε 1-1. Οι Τούρκοι προηγήθηκαν στο 19' με τον Σιμσέκ και η ομάδα του Νίκου Νιόπλια ισοφάρισε στο 62' με τον Μπαρμπούδη.
Στο 59' αποβλήθηκε ο Τσεκ με 2η κίτρινη κάρτα. Στη διαδικασία των πέναλτι αστόχησε ο Παυλής, ενώ ευστόχσαν οι Ταχτσίδης, Μπαρμπούδης, Κάτσικας, Παληγιώργος, Ψιάνος, Μπουτζίκος. Από την πλευρά των Τούρκων αστόχησαν οι Κεσιμάλ και Μπασντάς.
Διαιτητής της αναμέτρησης ήταν ο Νίκολα Νταμπάνοβιτς από το Μαυροβούνιο.
ΕΛΛΑΔΑ (Νίκος Νιόπλιας): Μπαμπανιώτης, Σκόνδρας (46' Παυλής), Μπουτζίκος, Μπέρτος, Κάτσικας, Μπαρμπούδης, Παληγιώργος, Σοϊλέδης (82' Νικλητσιώτης), Αργυρόπουλος, Γιάννου (46' Ταχτσίδης), Ψιάνος.
Προκήρυξη διαγωνισμού
για την ανάθεση του έργου
«Γήπεδο Νέας Σινασού»
Η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών Ν.Α. Ευβοίας προκηρύσσει ανοικτό διαγωνισμό για την ανάθεση του έργου «Γήπεδο Νέας Σινασού» με προϋπολογισμό 150.000 ευρώ.
Πληροφορίες
στη Δ/νση Τ.Υ. Ν.Α.Ευβοίας, Χαϊνά 102-Χαλκίδα, κα. Μ. Συρμακέζη τηλ:2221354165.

Παρασκευή 3 Ιουλίου 2009

ΝΕΑ ΛΑΜΨΑΚΟΣ

Πιάτσες ταξί

Πήγα και είδα τις δύο πιάτσες ταξί οι οποίες λειτουργούν στην Ν. Λάμψακο.

Στη μία τα ταξί της Λαμψάκου και στην άλλη τα ταξί του Αγ. Νικολάου. Δεν μπόρεσα να καταλάβω σε τι εμποδίζει «το κουβούκλιο» που τοποθετήθηκε στο χώρο.
Έχω την εντύπωση πως θα έπρεπε να συγχαρούν την κυρία Κατσαρή, για την μεταφορά της πιάτσας και όχι να λένε πως ενοχλεί η πιάτσα.

ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

"ΕΠΙΑΣΕ ΚΑΛΑ ΨΑΡΙΑ"
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΥΒΟΪΚΟΥ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΑΡΙΤΑΣ,
Ο ΟΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΤΟ ΓΝΩΣΤΟ ΨΑΡΑΔΙΚΟ
ΣΤΟ ΜΠΟΥΡΤΖΙ.
ΤΑ"ΚΑΛΑ ΨΑΡΙΑ" ΤΑ ΕΠΙΑΣΕ
ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ,
ΑΦΟΥ Ο ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΚΡΑΤΗΣΕ
ΤΟΥΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΕΣ ΠΟΥ ΕΙΧΕ
ΚΑΙ ΠΗΡΕ ΚΑΙ ΝΕΟΥΣ.

ΝΟΔΕ

ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ Ο κ. ΤΣΑΛΑΣ
ΑΠΟ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΝΟΔΕ
ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ.
ΝΑ ΔΟΥΜΕ
ΑΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ
ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ

ΠΑΣΟΚ

Ψυχραιμία Σύντροφοι

Η ερώτηση είναι απλή.
Γιατί δεν μας λέτε κάτι για τον Τσουκάτο;
Πείτε το καθαρά.
Τα πήρε ο Τσουκάτος ή το κόμμα;
Ο ίδιος λέει το κόμμα. Εσείς γιατί δεν λέτε κάτι;
Προσοχή γιατί θα βρεθούν στοιχεία.
Σύντροφοι, πείτε κάτι τώρα, γιατί μετά θα είναι αργά.

ΔΗΜΟΣ ΕΛΥΜΝΙΩΝ

Επαναλειτουργεί
ο Βιολογικός καθαρισμός της Λίμνης

Ένα από τα πιο σημαντικά έργα στο Δήμο, είναι η λειτουργία του Βιολογικού Καθαρισμού της Λίμνης, τόνιζε κάθε φορά ο Δήμαρχος κ. Μάρκου.
Σήμερα ο κ. Μάρκου ανακοίνωσε την επαναλειτουργία του Βιολογικού Καθαρισμού, μετά από χρόνια απαξίωσης και εγκατάλειψης, όπως χαρακτηριστικά τόνισε.
ΛΗΛΑΣ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ

Η ομάδα του Βασιλικού συνεχίζει την προσπάθεια ενίσχυσης.
Απέκτησε τον αμυντικό Σταμούλο, από τους Καθενούς, αλλά και τον Παππά ο οποίος αγωνιζόταν στην Δόξα Μεγαλόπολης.
Οι παράγοντες της ομάδας, αισιοδοξούν πως θα παρουσιάσουν ένα καλό σύνολο.

Αλλαγή Προπονητή

Κάτι δεν πάει καλά.

Ομάδα της Α1 κατηγορίας, θ’ αλλάξει πολύ νωρίς τον προπονητή.
Καλός είναι, λένε, αυτός που υπάρχει, αλλά δύσκολα θα τα καταφέρει να οδηγήσει με ασφάλεια την ομάδα στο να κατακτήσει το πρωτάθλημα.
Αυτή ήταν από την αρχή η άποψη του προέδρου της ομάδας, αλλά οι συνεργάτες του, ήθελαν να παραμείνει ο προπονητής, κάτι που έγινε.
Τώρα όμως τα πράγματα άλλαξαν και όλοι διαπιστώνουν πως ο πρόεδρος είχε δίκιο.
Ψάχνουν λοιπόν την ευκαιρία για να του δείξουν την πόρτα της εξόδου!!!

ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Την 02/07/09 ομάδα Αμερικανών φοιτητών κατά την διάρκεια ταξιδιού στην Β. Ελλάδα, παρουσίασαν συμπτώματα νέας γρίπης.
Για το λόγο αυτό προσήλθαν στο Κέντρο Υγείας Λιτόχωρου όπου εξετάστηκαν και στη συνέχεια παραπέμφθηκαν στο Π.Γ.Ν. «ΑΧΕΠΑ» Θεσσαλονίκης για περαιτέρω έλεγχο.
Σήμερα σε ειδική πτέρυγα του Π.Γ.Ν. «ΑΧΕΠΑ» νοσηλεύονται 13 άτομα με ήπια συμπτώματα.
Από τα παραπάνω άτομα, τα 5 βρέθηκαν από το Εργαστήριο Β. Ελλάδος θετικά στον ιο Α/Η1Ν1 και αναμένονται τα αποτελέσματα των υπολοίπων.
Τα υπόλοιπα 19 άτομα τις ομάδας είναι ασυμπτωματικά και παραμένουν στο ξενοδοχείο

ΔΗΜΟΣ ΧΑΛΚΙΔΕΩΝ

Απολογισμός 2008

Κύριε Δήμαρχε, κύριε Ζεμπίλη, πότε θα έχουμε τον απολογισμό του 2008;
Πότε θα μάθουμε τα πεπραγμένα;

Θα γίνει πάλι στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου ή σε κάποια πλατεία;
Γιατί να μην γίνει σε κάποιο γήπεδο.
Γιατί όχι στο κλειστό της Κανήθου;
Γιατί να μην έρθουν όλοι οι φορείς και οι Δημότες, ν’ ακούσουν αλλά και να κάνουν παρεμβάσεις;
Κύριε Ζεμπίλη, εμείς μια πρόταση κάνουμε.
Σκεφτείτε το όμως.
Είδατε, κύριε Νομάρχη μας;

Όταν γίνεται έργο, όταν γίνεται δουλειά, αυτό φαίνεται και δεν έχει ανάγκη από κορώνες και πολιτικάντικες συμπεριφορές.
Αλήθεια, πώς αισθάνεστε σήμερα, κύριε Μπουραντά, που εισακούστηκαν κάποιες από τις διεκδικήσεις ετών, σε ότι αφορά την Παιδεία, στην Εύβοια;
Έχει καμία σημασία το μπλε, το πράσινο, το κόκκινο κ.ο.κ. στην Τοπική Αυτοδιοίκηση;
Έργο να γίνεται, αυτό μετράει.

Α.Ε. ΧΑΛΚΙΔΑΣ

Καλή επιτυχία

Γιατί θυμώνουν κάποιοι παράγοντες;
Εμείς ότι λέμε το λέμε δημόσια και όχι ψιθυριστά.
Οι ίδιοι επέλεξαν να λειτουργούν με διαρροές και να ενημερώνουν επιλεκτικά.
Εμείς ευχόμαστε στην Α.Ε. ΧΑΛΚΙΔΑΣ καλή επιτυχία στο πρωτάθλημα της Δ’ κατηγορίας και μακάρι να πάρει και το πρωτάθλημα.
Τι ψέματα είπαμε στην εκπομπή του Ράδιο Εύβοια;
Είχαμε εκλογές στο σύλλογο;
Έγιναν δεκτές παραιτήσεις;
Έχουμε νέα διοίκηση;
Πληρώθηκαν ποδοσφαιριστές και ο προπονητής της ομάδας;
Αυτοί δηλαδή που πήραν το πρωτάθλημα;

Αν κάτι απ’ αυτά είναι ψέματα, να σας ζητήσουμε συγνώμη, αλλά είναι η αλήθεια.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤ. ΕΛΛΑΔΑΣ

Σκλιάς:Η Κυβέρνηση κάνει πράξη τις δεσμεύσεις της"
Σχολικές Μονάδες προϋπολογισμού 19,1 εκατ. Ευρώ
εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ για το Νομό Εύβοιας


Ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας κ. Παντελής Σκλιάς παρουσίασε σήμερα Παρασκευή 03 Ιουλίου 2009 τις Σχολικές Μονάδες του Νομού Εύβοιας που εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ προς χρηματοδότηση στην κατηγορία δράσεων έργων κατασκευής, βελτίωσης και εκσυγχρονισμού της κτιριακής υποδομής στην Προσχολική, Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
Παρουσιάζοντας αναλυτικά τις Σχολικές μονάδες του Νομού Εύβοιας που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ, ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας ανέφερε:
«Επισκέφθηκα σήμερα τον Νομάρχη Εύβοιας κύριο Θανάση Μπουραντά, για να του παραδώσω τις Πράξεις Ένταξης στο ΕΣΠΑ των Σχολικών μονάδων του νομού Εύβοιας συνολικού προϋπολογισμού 19,1 εκατ. Ευρώ από τα οποία διατίθενται 11,9 εκατ. Ευρώ για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και 7,2 εκατ. Ευρώ για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
«Κατεδάφιση παλαιάς πτέρυγας Γυμνασίου Βαθέως Αυλίδας και κατασκευή νέας πτέρυγας». Το έργο αφορά την κατασκευή διώροφου κτιρίου με υπόγειο και στέγη συνολικού προϋπολογισμού 2.700.000,00 Ευρώ.
«Ανέγερση Δημοτικού Σχολείου Διρφύων». Κατασκευή διώροφου κτιρίου Δημοτικού Σχολείου επιφάνειας 1532 τμ συνολικού προϋπολογισμού 2.300.000,00 Ευρώ.
«Ανέγερση Γενικού Λυκείου Δροσιάς Δ. Ανθηδώνος». Το έργο αφορά την κατασκευή διώροφου κτιρίου με υπόγειο και στέγη εντός οικοπέδου εκτάσεως 33277,65 τμ συνολικού προϋπολογισμού 2.900.000,00 Ευρώ.
«Ανέγερση Δημοτικού Σχολείου και 2/Θ Νηπιαγωγείου Κανήθου Ο.Τ. 221 πόλης Χαλκίδας». Το έργο αφορά ανέγερση δημοτικού σχολείου και διθέσιου Νηπιαγωγείου στο Ο.Τ. 221 της συνοικίας Κανήθου στη Χαλκίδα. συνολικού προϋπολογισμού 2.670.000,00 Ευρώ.
«Ολοκλήρωση ανέγερσης Δημοτικού Σχολείου Μαντουδίου Δ. Κηρέως». Το έργο αφορά την ολοκλήρωση της κατασκευής του Δημοτικού Σχολείου Μαντουδίου. Αποτελείται από υπόγειο επιφάνειας 127,40 τμ α’ και β’ όροφο επιφάνειας 533,60 τμ έκαστος και δώμα. Έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες κατασκευής του φέροντα οργανισμού και οι τοιχοδομές από το έτος 1997. Υπολείπονται να κατασκευαστούν οι λοιπές εργασίες συνολικού προϋπολογισμού 1.500.000,00 Ευρώ.
«Προσθήκη αίθουσας πολλαπλών χρήσεων στο Γυμνάσιο Μαντουδίου Δ. Κηρέως». Κατασκευή προσθήκης ισογείου κτιρίου συνολικής επιφάνειας περίπου 238 τμ. συνολικού προϋπολογισμού 410.000,00 Ευρώ.
«Προσθήκη αίθουσας καθ’ ύψους στο κτίριο Λυκείου Κανήθου Δ. Χαλκιδέων». Το έργο αφορά την προσθήκη καθ’ ύψους του υφιστάμενου Λυκείου Κανήθου που θα περιλαμβάνει 4 αίθουσες συνολικού εμβαδού 145,60 τμ, βιβλιοθήκη 31 τμ, και αποθήκη 15,45 τμ. συνολικού προϋπολογισμού 310.000,00 Ευρώ.
«Προσθήκη αίθουσας πολλαπλών χρήσεων στο Γυμνάσιο Ψαχνών Δ. Μεσσαπίων». Κατασκευή προσθήκης ισογείου κτιρίου συνολικής επιφάνειας περίπου 238 τμ. Αποτελείται από αίθουσα πολλαπλών χρήσεων επιφάνειας 180 τμ, WC, αποδυτήρια, λεβητοστάσιο κλπ. συνολικού προϋπολογισμού 410.000,00 Ευρώ.
«Προσθήκη αίθουσας πολλαπλών χρήσεων στο Δημοτικό Σχολείο Κηρίνθου Δ. Κηρέως». Κατασκευή προσθήκης ισογείου κτιρίου συνολικής επιφάνειας 238 τμ. Αποτελείται από αίθουσα πολλαπλών χρήσεων επιφάνειας 180 τμ, WC, αποδυτήρια, λεβητοστάσιο κλπ. συνολικού προϋπολογισμού 410.000,00 Ευρώ.

«Ανέγερση 2/Θ Νηπιαγωγείου στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Βασιλικού Δ. Ληλαντίων». Το έργο αφορά ανέγερση διθέσιου Νηπιαγωγείου στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Βασιλικού συνολικής επιφάνειας περίπου 376,91 τμ. συνολικού προϋπολογισμού 680.000,00 Ευρώ.
«Ανέγερση 2/Θ Νηπιαγωγείου Ερέτριας». Πρόκειται για την κατασκευή ισόγειου κτιρίου συνολικής επιφάνειας 325,50 τμ επί οικοπέδου επιφάνειας 1.322,80 τμ. συνολικού προϋπολογισμού 640.000,00 Ευρώ.
«Προσθήκη αίθουσας πολλαπλών χρήσεων στο 13ο Δημοτικό Σχολείο Χαλκίδας». Κατασκευή προσθήκης ισογείου κτιρίου συνολικής επιφάνειας περίπου 238 τμ. Αποτελείται από αίθουσα πολλαπλών χρήσεων επιφάνειας 180 τμ, WC, αποδυτήρια, λεβητοστάσιο κλπ. συνολικού προϋπολογισμού 410.000,00 Ευρώ.
«Προσθήκη κατ’ επέκταση ισογείου στο Δημοτικό Σχολείο Δυστού Δ. Δυστίων». Προσθήκη κατ’ επέκταση ισογείου συνολικού προϋπολογισμού 375.000,00 Ευρώ.
«Ανέγερση 2/Θ Νηπιαγωγείου Αμαρύνθου Δ. Αμαρυνθίων». Πρόκειται για την κατασκευή ισόγειου κτιρίου συνολικής επιφάνειας 325,50 τμ επί οικοπέδου επιφάνειας 1.322,80 τμ. συνολικού προϋπολογισμού 640.000,00 Ευρώ.
«Προσθήκη αιθουσών στο Δημοτικό Σχολείο Κριεζών Δ. Δυστίων». Το έργο αφορά προσθήκη αιθουσών στο Δημοτικό Σχολείο Κριεζών. Η συνολική επιφάνεια των χώρων ανέρχεται σε 411,22τμ. Επιπλέον θα κατασκευαστεί υπαίθριο θέατρο. Συνολικός προϋπολογισμός 650.000,00 Ευρώ.
«Προσθήκη κατ’ επέκταση νέων αιθουσών στο Νηπιαγωγείο Αγ. Νικολάου Δ. Ληλαντίων». Το έργο αφορά προσθήκη κατ’ επέκταση νέων αιθουσών στο Νηπιαγωγείο Αγ. Νικολάου Ληλαντίων. Η συνολική επιφάνεια των χώρων ανέρχεται σε 216,75τμ. Συνολικός προϋπολογισμός 350.000,00 Ευρώ.
«Προσθήκη αίθουσας πολλαπλών χρήσεων στο Δημοτικό Σχολείο Πύργου Δ. Ωρεών». Κατασκευή προσθήκης ισογείου κτιρίου συνολικής επιφάνειας περίπου 238 τμ. Αποτελείται από αίθουσα πολλαπλών χρήσεων επιφάνειας 180 τμ, WC, αποδυτήρια, λεβητοστάσιο κλπ. συνολικού προϋπολογισμού 410.000,00 Ευρώ.
Με τα ενταγμένα αυτά σχολικά συγκροτήματα αναβαθμίζεται η ποιότητα της παροχής εκπαιδευτικών υπηρεσιών στο Νομό Εύβοιας συνολικά.
Ενημέρωσα, επίσης, τον κ. Νομάρχη σχετικά με την ένταξη στο ΕΣΠΑ των έργων:
«Προσθήκη στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Κύμης Δ. Κύμης». Προβλέπονται οικοδομικές εργασίες για την διαμόρφωση του ισογείου και του 1ου ορόφου, συνολικού προϋπολογισμού 386.278,94 Ευρώ.
«Διαμόρφωση σχολικών κτιρίων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Δ. Μεσσαπίων». Με τη μελέτη αυτή προϋπολογισμού δαπάνης 468.000 Ευρώ, προβλέπεται να γίνει έργο διαμόρφωσης του περιβάλλοντα χώρου των σχολικών κτιρίων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του Δ. Μεσσαπίων κατά τέτοιο τρόπο ώστε να διατηρείται η λειτουργικότητά τους και να αναβαθμίζεται η αισθητική των αύλειων χώρων τους.
Θέλω να ευχαριστήσω τον Νομάρχη Εύβοιας κύριο Θανάση Μπουραντά και τις υπηρεσίες του για την ετοιμότητα που επέδειξε και που οδήγησε στην υποβολή ώριμων προτάσεων στην πρόσκληση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας για την ενίσχυση των υποδομών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, και στην ένταξη των δύο αυτών βασικών έργων υποδομής. Με αυτό τον τρόπο αναδεικνύει την ευαισθησία που διαθέτει απέναντι στη νέα γενιά της Εύβοιας, αλλά και τον ιδιαίτερα υψηλό βαθμό ευθύνης απέναντι στους πολίτες της Εύβοιας.
Αξίζει να τονίσω ότι η ένταξη των παραπάνω Σχολικών Μονάδων έρχεται να καλύψει ένα σημαντικό έλλειμμα πολλών ετών στην παροχή Υπηρεσιών Παιδείας της Εύβοιας. Η Κυβέρνηση με σχέδιο και συμπληρωματική δράση όλων των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων παρεμβαίνει δραστικά και παρέχει στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς του νομού Εύβοιας σύγχρονες και λειτουργικές Σχολικές Μονάδες κάνοντας πράξη τις δεσμεύσεις της…»

ΗΡΑΚΛΗΣ ΨΑΧΝΩΝ

ΝΕΟ
ξεκίνημα

Από την Κυριακή, ο Ηρακλής Ψαχνών, γυρίζει σελίδα και βάζει τις βάσεις για ένα νέο ξεκίνημα.
Στόχος μια καλή πορεία στο πρωτάθλημα της Δ’ κατηγορίας.

Δυνατή διοίκηση και ο κόσμος στο γήπεδο.
Αυττό θέλει ο Ηρακλής κι απ' ότι φαίνεται όλα δείχνουν θα τα καταφέρει.
Υπομονή μέχρι την Κυριακή, αφού θα έχουν Γενική Συνέλευση και εκλογή νέας διοίκησης.

"ΘΑ"

Μα τι ψάχνει ο κ. Μαρκόπουλος;

-"Τις υποσχέσεις του", θα έλεγε χαριτολογώντας ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ κ. Βασίλης Κεδίκογλου.
Αλήθεια, κυρία Αλιμπατέ, πόσες υποσχέσεις εισπράξετε κατά την εκεί επίσκεψη του Υπουργού;
Κύριε Μαρκόπουλε, μακάρι να πραγματοποιηθούν τα μισά από όσα υπόσχεστε αλλά πολύ φοβάμαι ότι στο τέλος δεν θα μπορείτε να τα... μαζέψετε

ΔΗΜΟΣ ΚΗΡΕΩΣ

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

Την Δευτέρα 6 Ιουλίου στις 7:30 μμ. στο Δημαρχείο Κηρέως θα πραγματοποιηθεί Ειδική Δημόσια Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου κατά την οποία ο Δήμαρχος κ. Ενωτιάδης θα παρουσιάσει τον απολογισμό πεπραγμένων για το 2008.

ΙΚΑ & ΣΧΟΛΕΙΑ

Στο Δήμο Ληλαντίων

Τι έγινε τελικά;
Πριν από ένα χρόνο περίπου ο σημερινός υπουργός κ. Μαρκόπουλος, είχε επισκεφτεί μαζί με τον Δήμαρχο κ. Καρυστινό τον Διοικητή του ΙΚΑ και σε δηλώσεις του άφησε να εννοηθεί πως το παράρτημα του ΙΚΑ στο Βασιλικό ήταν γεγονός.
Στην συνέχεια, εμφανίστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο και είπε πως βρίσκεται σε καλό δρόμο το θέμα του Γυμνασίου στην περιοχή των δύο Πύργων.
Τι έγιναν αυτά;
Ποιος κοροϊδεύει ποιον;

ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΧΑΛΚΙΔΑΣ

Πολύ
ησυχία

Πολύ ησυχία, από τον Εμπορικό Σύλλογο της Χαλκίδας.
Κύριε πρόεδρε, κύριε Αρμόνη, ξεκινήσατε με φόρα, αλλά ……
Τι έγινε με τα θέματα τα οποία είχατε δηλώσει πως θα ασχοληθείτε;
Βγάλτε καμμιά ανακοίνωση, μήπως και μάθουμε νέα σας.

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ- ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ

Αγνοεί
ο υπουργός
Ο πρώην υπουργός επι κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ κ. Βασίλης Κεδίκογλου, «τα είπε» για τον υπουργό κ. Μαρκόπουλο για τα όσα υπόσχεται όπου σταθεί κι όπου βρεθεί.
Μεταξύ άλλων ο κ. Κεδίκογλου λέει πως ο κ. Μαρκόπουλος έχει άγνοια για κάποια πράγματα.

ΕΞΑΣΘΕΝΕΣ ΧΡΩΜΙΟ

Η συνέχεια
της ιστορίας

Την Κυριακή 5 Ιουλίου θα βρεθούν στην πλατεία των Ψαχνών το Δίκτυο Κινήσεων Πολιτών και Συλλόγων Περιβάλλοντος Εύβοιας, για να συζητήσουν το θέμα που προέκυψε με το ΕΞΑΣΘΕΝΕΣ ΧΡΩΜΙΟ.
Εμείς δεν λέμε όχι στην ενημέρωση,
αλλά τελικά υπάρχει ΕΞΑΣΘΕΝΕΣ ΧΡΩΜΙΟ στη ΜΕΣΣΑΠΙΑ και στην ΑΡΤΑΚΗ;
Ο νομάρχης κατηγορηματικά είπε ΟΧΙ.
Τι τέλος πάντων συμβαίνει;
Γιατί πρέπει να υπάρχει ΠΑΝΙΚΟΣ;