Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2009

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟΣ

Γιούνκερ: ''Δεν υπάρχει
κίνδυνος χρεοκοπίας
κράτους στην Ευρωζώνη''

Δεν υπάρχει «άμεσος κίνδυνος» χρεοκοπίας κράτους-μέλους της ευρωζώνης δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ από τη μίνι οικονομική σύνοδο του Βερολίνου, στο περιθώριο της οποίας συζητήθηκε η γερμανική πρόταση ενίσχυσης των «αδύναμων κρίκων», όπως η Ελλάδα και Ιρλανδία, και ξεκαθαρίστηκε ότι η στήριξη συνεπάγεται πρόσθετα περιοριστικά μέτρα.
«Δεν βλέπω άμεσο κίνδυνο αδυναμίας πληρωμών από μέλος της ευρωζώνης» είπε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας της συνόδου των ηγετών των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών οικονομιών, την οποία φιλοξένησε η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ επιδιώκοντας κεντρικό συντονισμό εν όψει της συνόδου της G20 στις 2 Απριλίου στο Λονδίνο.
Απαντώντας σε ερώτηση που αναφερόταν στο ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ιρλανδίας, της Ελλάδας και της Ισπανίας λόγω των υψηλών επιτοκίων με τα οποία υποχρεούνται να δανείζονται, ο Γιούνκερ απάντησε πως «δεν βλέπει τον κίνδυνο χρεοκοπίας χωρών της ευρωζώνης».
«Η αντιμετώπιση ενός ενδεχόμενου χρεοκοπίας είναι πρωταρχικά εθνική ευθύνη της κάθε χώρας, αλλά πέραν αυτού η ΕΕ, και ειδικότερα οι χώρες της ευρωζώνης, ήταν πάντοτε σε θέση να αντιδρούν σε δύσκολες καταστάσεις. [...] Αλλά, επαναλαμβάνω ότι δεν βλέπω έναν άμεσο κίνδυνο»
συνέχισε ο πρόεδρος του Eurogroup.
Για τη γερμανική πρόταση κεντρικής ενίσχυσης των «αδύναμων κρίκων» δεν ελήφθησαν αποφάσεις, αλλά θεωρείται σίγουρο ότι οι χώρες που θα λάβουν την όποια ενίσχυση θα πρέπει να λάβουν σκληρά περιοριστικά μέτρα για να εξυγιάνουν την οικονομία τους.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες και οι υπουργοί Οικονομικών των μεγαλύτερων οικονομιών της Ένωσης που παρέστησαν στη σύνοδο του Βερολίνου συμφώνησαν επίσης στην ανάγκη για μεγαλύτερες δικλείδες ασφαλείας κατά των «φορολογικών παραδείσων» και στο διπλασιασμό των πόρων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).
Κατά τη διάρκεια της συνόδου ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν προειδοποίησε επίσης κατά της επιστροφής στον προστατευτισμό εν μέσω της σαρωτικής οικονομικής κρίσης.
Στα συμπεράσματα της συνάντησης στο Βερολίνο υπογραμμίζεται η αναγκαιότητα δομικών μεταρρυθμίσεων και επικέντρωσης των προσπαθειών στις δημόσιες δαπάνες ώστε να αντιμετωπισθεί η παγκόσμια κρίση, η οποία όπως υπογραμμίστηκε απαιτεί παγκόσμια λύση.
Η «Χάρτα» μεταξύ άλλων προβλέπει βελτίωση της διαφάνειας στις χρηματοοικονομικές αγορές, κανόνες για τις αμοιβές των διευθυντικών στελεχών και ισχυρότερο εποπτικό ρόλο για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Συγκεκριμένα για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, οι ηγέτες συμφώνησαν στην ανάγκη διπλασιασμού των πόρων του Οργανισμού και στην ανάληψη ευρύτερου ρόλου, όχι μόνο συνδρομής αλλά και πρόληψης. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν δήλωσε ότι το ΔΝΤ χρειάζεται πρόσβαση σε τουλάχιστον 500 δισ. δολάρια.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει δηλώσει επανειλημμένα τις τελευταίες εβδομάδες ότι οι διαθέσιμοι πόροι του και οι δυνατότητες δανειοδότησης των χωρών που έχουν ανάγκη, κινδυνεύουν να εξανεμισθούν εάν η οικονομική κρίση διαρκέσει.