Τετάρτη 11 Μαρτίου 2009

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

«Βάσκος αυτονομιστής»
στο ΟΑΚΑ
Ο Παναθηναϊκός δεν είχε... Ι-μπαγάσα,
πρόκριση για Τσέλσι,
Λίβερπουλ και Μπάγερν

Ο Παναθηναϊκός πάλεψε, αλλά αποκλείστηκε από τη Βιγιαρεάλ καθώς ηττήθηκε 2-1 στο ΟΑΚΑ κι έτσι δεν κατάφερε να εκμεταλλευτεί το 1-1 του πρώτου αγώνα στο «Μαδριγάλ».
Ο Ιμπαγάθα στο 49' άνοιξε το σκορ, ο Μάντζιος στο 55' ισοφάρισε, αλλά στο 70' το «κίτρινο υποβρύχιο» πέτυχε το νικητήριο γκολ με τον Γιορέντε, ο οποίος δέχτηκε εξαιρετική πάσα από τον Ιμπαγάθα.
Πρόκριση στους «8» πήραν, επίσης, η Λίβερπουλ με το επιβλητικό 4-0 επί της Ρεάλ, η Τσέλσι με 2-2 στο Τορίνο και η Μπάγερν Μονάχου με το... διαστημικό 7-1 επί της Σπόρτινγκ Λισαβόνας.

Τα υπόλοιπα ματς της βραδιάς (στις παρενθέσεις οι σκόρερ των αγώνων της Τετάρτης και τα σκορ των πρώτων αναμετρήσεων):
Γιουβέντους - Τσέλσι 2-2 (πρόκριση για Τσέλσι)(19' Ιακουίντα, 74' πεν. Ντελ Πιέρο - 45' Εσιέν, 83' Ντρογκμπά) (0-1)
Αποσπώντας ισοπαλία 2-2 από την Γιουβέντους στο Τορίνο, και σε συνδυασμό με το 1-0 του Λονδίνου, η Τσέλσι πήρε το εισιτήριο για τα προημιτελικά του θεσμού. Η «Γηραιά Κυρία» ολοκλήρωσε την αναμέτρηση με δέκα παίκτες λόγω αποβολής του Κιελίνι με δεύτερη κίτρινη στο 70'. Η Γιουβέντους ξεκίνησε με τις καλύτερες προυποθέσεις την αναμέτρηση αφού κατάφερε να ισοφαρίσει το σκορ του πρώτου αγώνα (1-0) με τέρμα του Ιακουίντα στο 19'. Οι Ιταλοί συνέχισαν να πιέζουν αλλά η Τσέλσι κατάφερε να ισοφαρίσει σε 1-1 στο πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων του πρώτου ημιχρόνου με τέρμα του Εσιέν.
Έτσι οι Ιταλοί ήθελαν πλέον δύο τέρματα έτσι ώστε να προκριθούν στην οκτάδα. Το πρώτο ήρθε με πέναλτι του Ντελ Πιέρο στο 74', αλλά εννέα λεπτά αργότερα, στο 83' η Τσέλσι κατάφερε να ισοφαρίσει εκ νέου με τον Ντιντιέ Ντρογκμπά.
Διαιτητής: Αλμπέρτο Ουντιάνο Μαλένκο (Ισπανία)
Κίτρινες: Σαλιχάμιζιτς, Κιελίνι, Ντελ Πιέρο - Τσεχ, Ντρογκμπά, Α.Κόουλ, Ανελκά
Κόκκινη: Κιελίνι (δεύτερη κίτρινη 70')
ΓΙΟΥΒΕΝΤΟΥΣ (Κλαούντιο Ρανιέρι): Μπουφόν, Γκριγκέρα, Μέλμπεργκ, Κιελίνι, Μολινάρο, Τιάγκο, Μαρκίζιο, Νέντβεντ (13' Σαλιχάμιζιτς), Ιακουίντα (61' Τζιοβίνκο), Ντελ Πιέρο, Τρεζεγκέ (79' Αμάουρι).
ΤΣΕΛΣΙ (Γκούους Χίντινκ): Τσεχ, Μποσίνγκουα, Τέρι, Άλεξ (89' Καρβάλιο), Α.Κόουλ, Όμπι Μίκελ, Μπάλακ, Εσιέν (66' Μπελέτι), Λάμπαρντ, Ντρογκμπά, Ανελκά
Λίβερπουλ - Ρεάλ Μαδρίτης 4-0 (πρόκριση για Λίβερπουλ)(16' Τόρες, 28' πεν., 47' Τζέραρντ, 88' Ντοσένα) (1-0)
Η Λίβερπουλ διέσυρε τη Ρεάλ Μαδρίτης, τη συνέτριψε με 4-0 στο «Ανφιλντ» και προκρίθηκε στα προημιτελικά του Champions League, σαν πραγματική βασίλισσα της Ευρώπης.
Οι «κόκκινοι», με δύο τέρματα των Τόρες (16') και Τζέραρντ (28' πέναλτι), μετέτρεψαν από νωρίς σε υγιεινό περίπατο τον επαναληπτικό. Το συνολικό 5-0 από τις δύο αναμετρήσεις, έφερε τους Άγγλους στην οκτάδα για δεύτερη συνεχή χρονιά και για τρίτη τα τελευταία πέντε χρόνια.
Τα... κερασάκια στην άνετη νίκη της Λίβερπουλ έβαλαν στο 47ο λεπτό ο Τζέραρντ, ο οποίος έφτασε τις 100 ευρωπαϊκές συμμετοχές και ο Ντοσένα στο 88' (είχε μπει ως αλλαγή τέσσερα λεπτά νωρίτερα στη θέση του Τόρες).
Διαιτητής: Φρανκ Ντε Μπλέεκερε (Βέλγιο)
Κίτρινες: Τζέραρντ, Μασεράνο, Ντοσένα - Πέπε, Χάιντζε, Μαρσέλο
ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ (Ράφα Μπενίτεθ): Ρέινα, Αρμπελόα, Σκρτελ, Κάραγκερ, Φάμπιο Αουρέλιο, Τσάμπι Αλόνσο (60' Λούκας), Μασεράνο, Κούιτ, Τζέραρντ (73' Σπίρινγκ), Μπάμπελ, Τόρες (84' Ντοσένα).
ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ (Σέρχιο Ράμος): Κασίγιας, Σέρχιο Ράμος, Καναβάρο (64' Φαν ντε Φάαρτ), Πέπε, Χάιντζε, Ρόμπεν (46' Μαρσέλο), Ντιαρά, Γκάγκο (77' Γκούτι), Σνάιντερ, Ραούλ, Ιγκουάιν.

Μπάγερν Μονάχου - Σπόρτινγκ Λισ. 7-1 (πρόκριση για Μπάγερν)(7', 34' Ποντόλσκι, 43' Σβαϊνστάιγκερ, 74' Φαν Μπόμελ, 82' πεν. Κλόζε, 90' Mίλερ - 39' αυτ. Πόλγκα, 42' Μουτίνιο) (5-0)
Αν και η πρόκριση είχε κριθεί από το ματς της Λισαβόνας, η Μπάγερν Μονάχου έκανε εκ νέου επίδειξη δύναμης απέναντι στη Σπόρτινγκ. Επί γερμανικού εδάφους αυτή τη φορά, οι Βαυαροί συνέτριψαν 7-1 την ομάδα της Πορτογαλίας, την οποία είχαν «διαλύσει» και εκτός έδρας με 5-0.
Δύο τέρματα για την Μπάγερν Μονάχου πέτυχε ο Ποντόλσκι (7', 34') και από ένα οι Πόλγκα (39' αυτογκόλ), Σβαϊστάινγκερ (43'), Φαν Μπόμελ (74'), Κλόσε (82' πέναλτι) και Μέλερ (90'). Για τους Πορτογάλους είχε μειώσει προσωρινά ο Μουτίνιο στο 42ο λεπτό.
Διαιτητής: Μάρτιν Χάνσον (Σουηδία)
Κίτρινες: Μουτίνιο, Πέντρο Σίλβα
ΜΠΑΓΕΡΝ ΜΟΝΑΧΟΥ (Γιούργκεν Κλίνσμαν): Μπαντ, Λελ, Βαν Μπούιτεν, Λούσιο (46' Μπρένο), Λαμ, Σβαϊνστάιγκερ (72' Μέλερ), Φαν Μπόμελ, Ότλ, Ζε Ρομπέρτο (46' Σόσα), Κλόζε, Ποντόλσκι.
ΣΠΟΡΤΙΝΓΚ ΛΙΣΑΒΟΝΑΣ (Πάουλο Μπέντο): Ρουί Πατρίσιο, Πέντρο Σίλβα, Τονέλ, Άντερσον Πόλγκα, Μιγκέλ Βελόσο (46' Άμπελ), Βούκσεβιτς, Άντριεν Σίλβα (74' Μάρκο Κανέιρα), Περεϊρίνια (46' Ισμαίλοφ), Ζοάο Μουτίνιο, Τζαλό, Ντερλέι.