Παρασκευή 20 Μαρτίου 2009

kireas.org

Σύλλογος Περιβάλλον και Πολιτσμός του Δήμου Κηρέως
Μαντούδι 20/3/09

Να τιμηθεί
η σφαγή του Μαντουδίου το 1823
Με την ευκαιρία του εορτασμού της επετείου της 25ης Μαρτίου, οKireas.org αναγνωρίζοντας ότι σημαντικές πτυχές της ιστορίας τηςπεριοχής κατά την Ελληνική Επανάσταση του 1821 παραμένουν άγνωστες καιαμνημόνευτες, κατάθεσε την παρακάτω πρόταση στο Δημοτικό ΣυμβούλιοΚηρέως.
Σύμφωνα με δημοσιευμένα στοιχεία της τοπικής εφημερίδας Σερβιτόρος τηςΕυβοίας, το 1823, ο τουρκικός στρατός του Γιουσούφ Μπερκόφτσαληξεπερνώντας την αντίσταση των Ελλήνων στο ρέμα του Μαντουδίου κατέκαψετο Μαντούδι και έσφαξε τους κατοίκους του.
Αρκετοί Μαντουδιανοί στηνπροσπάθεια τους να γλιτώσουν την σφαγή κατάφυγαν χωρίς επιτυχία στησημερινή θέση "Πελέκι".
Το οποίο φέρεται ότι πήρε το όνομα του από τιςσφαγές (δηλ. από τον πέλεκυ των Τούρκων)Σύμφωνα με την ίδια πηγή <<Για τη σφαγή των κατοίκων του Μαντουδίου,διασώθηκε προφορικά, ότι μετά την καταστροφή στα Πλατάνια, είχεγεμίσει από κεφάλια σκοτωμένων το πηγάδι που υπήρχε κοντά στο σημερινόγήπεδο. Ακόμη, πως μέσα στις κουφάλες των πλατανιών, υπήρχαννεκροκεφαλές μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα>>.
Το σύγγραμμα του Ιωάννη Μαυρομάτη <<Ιστορία του Αγώνος της εν ΕύβοιαΕπαναστάσεως του 1821>> επιβεβαιώνει ότι 30.000 Γενίτσαροι και Οθωμανοίτου υπέργηρου Γιουσούφ Μπερκόφτσαλη κατέστρεψαν στο διάβα τους όλητην Βόρεια Εύβοια από τα Βρυσάκια (δυτικά της Καστέλλας) μέχρι τοΞηροχώρι (σημερινή Ιστιαία).
Αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Μαυρομάτης<<....καίοντας τα χωρία, σφάζοντας τους χριστιανούς, σκλαβόνοντες ταςοικογενείας των άπαντας, όπου μέχρι τέλους του έτους 1823 έσπειραναλάτι άπασαν την Εύβοια οι Οθωμανοί και ανεχώρησαν>>.Σύμφωνα με την ίδια πηγή μόνο το χωριό Βλαχιά του δήμου Κηρέως έμεινεακυρίευτο από τους Οθωμανούς χάρη στον ηρωισμό δυο Ευβοιωτώνοπλαρχηγών, του Αθανάση Χοντροβασίλη και του Βασίλη Κόκκαλη.
Οι δυο καπετάνιοι με 400 Ευβοείς απέκρουσαν τους Οθωμανούς και γενίτσαρουςστην θέση Τριαλλά και <<Κακιά Σκάλα>> (δρόμο Πήλι-Βλαχιά).
Τούρκικο πόδι δεν πάτησε στην Βλαχιά.
Ο Βασίλης Κόκκαλης έχασε την ζωή του στη μάχητης <<Κακιάς Σκάλας>>.Με βάση τα παραπάνω στοιχεία ο kireas.org κάνει την παρακάτω πρότασηστο Δημοτικό Συμβούλιο Κηρέως στα πλαίσια του νόμου 3463/2006.
1) Να φροντίσει ο δήμος Κηρέως για την επαλήθευση της ιστορικήςακρίβειας και αποτύπωσης των παραπάνω γεγονότων.Μετά την ακριβή ιστορική αποτύπωση των γεγονότων ο kireas.orgπροτείνει στο δημοτικό συμβούλιο:
2) Να καθιερώσει τοπική εορτή για την μνήμη της σφαγής και καταστροφήςτου Μαντουδίου και των γειτονικών χωριών καθώς και του ηρωισμού τωνδυο προστατών της Βλαχιάς
3) Να αναγείρει μνημείο σαν φόρο τιμής στους σφαγέντες και τονηρωισμό των μαχόντων
4) Να ονομάσει δυο δρόμους (ή πλατεία) του δήμου Κηρέως με τα ονόματατων καπεταναίων Αθανάση Χοντροβασίλη και Βασίλη Κόκκαλη