Πέμπτη 7 Μαΐου 2009

ΔΗΜΟΣ ΚΥΜΗΣ

Πανελλήνιοι
αγώνες Κορασίδων
Σε μια εποχή που το Ελληνικό μπάσκετ έχει καταξιωθεί διεθνώς, η Κύμη αποτελεί και αυτή ένα σημείο αναφοράς για την ανάπτυξη του αθλήματος στην ελληνική περιφέρεια.
Ο Δήμος Κύμης διοργάνωσε από 1έως 3 Μαΐου με μεγάλη επιτυχία και για τρίτη συνεχή χρονιά, τελικούς αγώνες Πανελληνίου Πρωταθλήματος Μπάσκετ.
Φιλοξένησε τις έξι καλύτερες ομάδες των Ενώσεων Κορασίδων, που αποτελούν και το μέλλον του γυναικείου μπάσκετ στην Ελλάδα. Τις προηγούμενες χρονιές ανέλαβε και διοργάνωσε το πανελλήνιο πρωτάθλημα Μπάσκετ Νεανίδων καθώς και το πανελλήνιο πρωτάθλημα Μπάσκετ Εφήβων το 2007 και το 2008 αντίστοιχα.
Παράλληλα ο Δήμος Κύμης τίμησε ένα άξιο τεκνό της, που καταξιώθηκε στο χώρο αυτό τα τελευταία χρόνια. Τον μπασκετμπολίστα και τεχνικό του αθλήματος, πανελληνίας εμβέλειας, τον Νίκο Μαρίνο, που τόσο πρόωρα έφυγε από κοντά μας. Το κλειστό γυμναστήριο του Δήμου ονομάζεται εφεξής «Δημοτικό Κλειστό Γυμναστήριο Νίκος Μαρίνος».
Τα αποκαλυπτήρια της επιγραφής που φέρει το όνομα του, αλλά και της προσωπογραφίας του, έγιναν την Κυριακή, 3 Μαΐου, στην τελετή λήξης του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Μπάσκετ Ενώσεων Κορασίδων.
Στο τριήμερο αυτό, έλαβαν μέρος έξι Ενώσεις κορασίδων, που είχαν σχηματίσει ισάριθμες ομάδες και δόθηκαν συνολικά 14 αγώνες. Οι ομάδες αυτές ήταν: ΕΣΚ ΑΤΤΙΚΗΣ, ΕΚΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΕΣΚΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ & ΕΥΒΟΙΑΣ, ΤΕ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ, ΕΚΑΣ ΚΡΗΤΗΣ & ΕΣΚΑ Ν.ΑΤΤΙΚΗΣ. Η τελική κατάταξη των ομάδων ήταν :
1η η ΕΣΚ ΑΤΤΙΚΗΣ,
2η η ΕΚΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ,
3η η ΕΚΑΣ ΚΡΗΤΗΣ,
4η η ΕΣΚΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ & ΕΥΒΟΙΑΣ,
5η η ΕΣΚΑ Ν.ΑΤΤΙΚΗΣ και
6η η ΤΕ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ.
Πολυτιμότερη αθλήτρια αναδείχθηκε η Πατεράκη Ελευθερία και καλύτερη πεντάδα οι αθλήτριες : Παγουράκη Δήμητρα, Κανταρα Γωγώ ,Σλούκα Αναστασία, Νινιού Μαντώ και Πατερακη Αναστασία.
Η τελευταία ημέρα του πρωταθλήματος επεφύλαξε στους θεατές και μια όμορφη έκπληξη:

μετά τον τελικό αγώνα, εμφανίστηκε στον αγωνιστικό χώρο η Εθνική Ομάδα Μπάσκετ Γυναικών, η οποία κάτω από τα χειροκροτήματα των θεατών και αθλητριών προπονήθηκε προσφέροντας ένα απολαυστικό θέαμα.


Η τελετή λήξης άρχισε με την είσοδο των ομάδων στον αγωνιστικό χώρο. Η αντιδήμαρχος κα Ευαγγέλια Βελισσαρίου κάλεσε στο βήμα το μέλος της επιτροπής ανάπτυξης της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης κ. Αναστασίου, ο οποίος μίλησε για την οργάνωση των γυναικείων σωματείων, την ανάπτυξη τους και την πορεία τους στο μέλλον. Αναφερόμενος στο Δήμο Κύμης και ιδιαιτέρα στον Δήμαρχο Δημήτρη Θωμά, τον ευχαρίστησε για την άρτια διοργάνωση των αγώνων και την άψογη φιλοξενία των αθλητριών και παραγόντων, τονίζοντας την συμβολή της Κύμης στην ανάπτυξη του αθλήματος.
Στη συνέχεια μίλησε ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης κ. Μιχ. Βιτζηλαίος, ο οποίος αναφέρθηκε με κολακευτικά λόγια για το Δήμο Κύμης και για την επίδοση των ομάδων και των αθλητριών, τις οποίες χαρακτήρισε ταλαντούχες.
«Είστε εσείς, είπε, που θα πλαισιώσετε τις εθνικές ομάδες και θα διαδεχθείτε επάξια τις νέες γυναίκες της Εθνικής Ομάδας Μπασκετ Γυναικών, που πριν λίγο παρακολουθήσατε να προπονούνται».
Αμέσως μετά στο βήμα ανέβηκε, για ένα σύντομο χαιρετισμό, ο Δήμαρχος Κύμης Δημήτρης Θωμάς. Ο Δήμαρχος εξέφρασε την χαρά όλων για την διεξαγωγή του τόσο σημαντικού πρωταθλήματος στην πόλη της Κύμης, η οποία, όπως είπε, αγαπά και στηρίζει τον αθλητισμό, σε μια εποχή που κυριαρχούν η τηλεόραση, ο καναπές, τα ναρκωτικά και η αδράνεια.
Υποσχέθηκε ότι η Κύμη θα τα καταφέρει ακόμη καλύτερα, όταν η ομοσπονδία της ξαναδώσει την ευκαιρία για την ανάληψη παρόμοιας διοργάνωσης στο μέλλον.
Αλλάζοντας σελίδα, μίλησε με συγκινητικό τρόπο για τον πρόσφατο, πρόωρο χαμό, του συντοπίτη ανθρώπου του μπάσκετ Νίκου Μαρίνου και τόνισε, ότι η Κύμη πρόλαβε να τον τιμήσει εν ζωή το 2007 και ότι το Δ.Σ Κύμης ομόφωνα αποφάσισε να δώσει το όνομα του στο κλειστό γυμναστήριο, επισημαίνοντας, ότι οι λέξεις Κύμη, μπάσκετ, αθλητισμός και Νίκος Μαρίνος είναι πλέον ταυτόσημες. Για τη ζωή και το έργο του Νίκου Μαρίνου μίλησε η φιλόλογος, καθηγήτρια του γυμνασίου Κύμης, κα Ελένη Γιάνναρη.
Ο Νίκος Μαρίνος γεννήθηκε το 1958 στην Νέα Σμύρνη. Τα παιδικά του χρονιά τα έζησε στην Αθήνα και τα καλοκαιριά τα περνούσε στην Κύμη, γενέτειρα του πατερά του. Σπούδασε Οικονομικές και Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ γνώριζε άπταιστα τρεις ξένες γλώσσες Αγγλικά, Γαλλικά. και Ιταλικά.
Επαγγελματικά δούλεψε ως προγραμματιστής και χειριστής ηλεκτρονικών υπολογιστών, καθώς και στην μηχανογραφημένη λογιστική. Μεγάλη του αγάπη ήταν το μπάσκετ. Επί σειρά ετών υπήρξε βασικός παίχτης Αθηναϊκών ομάδων, με κυριότερες την Δάφνη και τον Πανιώνιο. Από τα 22 του χρόνια επέλεξε την προπονητική καριέρα. Με αφετηρία την ομάδα της Δάφνης, την διετία 1981-1983, εργάστηκε στη συνέχεια ως προπονητής στις ομάδες Κρόνος, Ιωνικός, Παναθηναϊκός, Αθηναϊκός, Πανιώνιος, Προοδευτική και Θρίαμβος Αθηνών.
Πολλές από αυτές τις ομάδες τις οδήγησε σε μεγάλους θριάμβους, όπως την γυναικεία ομάδα του Παναθηναϊκού, που το 2005 την οδήγησε στην πρώτη κατηγορία και τον αμέσως επόμενο χρόνο κατέκτησε το πανελλήνιο πρωτάθλημα, καθώς και την γυναικεία ομάδα του Παναθηναϊκού με την οποία επίσης κατέκτησε το πανελλήνιο πρωτάθλημα το 2007. κ.α.
Την δεκαετία του 80 διακρίνεται ως βασικός παίχτης στην ομάδα της Κύμης στα τουρνουά που διοργάνωνε τα καλοκαιρία στην Πλατάνα ο Πολιτιστικός Σύλλογος.
Ο Νίκος Μαρίνος οργάνωσε και την ομάδα μπάσκετ ανδρών της Κύμης, που αγωνίζεται έως και σήμερα. Τις μεγάλες του νίκες τις πετυχαίνει, ενώ έχει αρχίσει να δίνει την μάχη για την ζωή του, όταν το 2002 διαγνώστηκε το σοβαρό πρόβλημα υγειάς που τον ταλάνιζε μέχρι το θάνατό του το 2008. Πολύτιμος συμπαραστάτης του, όλα αυτά τα χρόνια, η γυναίκα του Άννα.

Αμέσως μετά το βιογραφικό του, έγιναν τα αποκαλυπτήρια της επιγραφής με την ονομασία του κλειστού γυμναστηρίου του Δήμου Κύμης σε κλειστό γυμναστήριο «Νίκος Μαρίνος» καθώς και της προσωπογραφίας του. Τα αποκαλυπτήρια έκανε ο Δήμαρχος Κύμης Δημήτρης Θωμάς με τον Αντιπρόεδρο της ΕΟΚ κ. Μιχ. Βιτζηλαίος.
Οι στιγμές ήταν συγκινητικές και ο κόσμος όρθιος, μαζί με τους παράγοντες του μπάσκετ και τις αθλήτριες, χειροκροτούσαν όρθιοι για ώρα.
Στο τέλος έγινε η βράβευση των αθλητριών και η απονομή των επάθλων.Με αφορμή και τη διοργάνωση αυτή, πολύς κόσμος επισκέφθηκε την περιοχή μας το τριήμερο.
Οι εκδηλώσεις στέφθηκαν με επιτυχία με αποκορύφωμα την τελετή λήξης του Πρωταθλήματος και το αφιέρωμα στο Νίκο Μαρίνο.