Παρασκευή 12 Ιουνίου 2009

Κάπνισμα
Διευκρινίσεις για τα μέτρα

Διευκρινίσεις για τον τρόπο με τον οποίο θα εφαρμοστούν από 1ης Ιουλίου τα μέτρα κατά του καπνίσματος, έδωσε ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, σε συνέντευξη Τύπου.
Σύμφωνα με τα ανακοινωθέντα, ο ειδικός χώρος για το κάπνισμα δεν θα υπερβαίνει το 30% του ωφέλιμου χώρου του καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, ενώ θα πρέπει να υπάρχει διαχωριστικό ως την οροφή του καταστήματος. Επιπλέον, ο χώρος θα πρέπει να πληροί συγκεκριμένες προδιαγραφές και να διαθέτει το δικό του σύστημα εξαερισμού.
Η άδεια για τη δημιουργία και λειτουργία του ειδικού χώρου θα παρέχεται κατόπιν αίτησης στην αρμόδια δημοτική αρχή. Στους ειδικούς χώρους θα απαγορεύεται η είσοδος σε νέους ηλικίας έως και 18 ετών.
Στα καταστήματα εστίασης, οι παραβάσεις των όρων του σχετικού νόμου, δεν επιφέρουν κυρώσεις σε βάρος των καταστημάτων και των υπεύθυνων λειτουργίας τους, εφόσον δεν υπεδείχθη η παράβαση από πελάτη, επισκέπτη ή εργαζόμενο στο κατάστημα ή εφ' όσον υπεδείχθη ότι ο υπεύθυνος λειτουργίας του καταστήματος μερίμνησε για την αντιμετώπισή της απομακρύνοντας τον παραβάτη ή λαμβάνοντας τ' αναγκαία για τον σκοπό αυτό μέτρα με παράλληλη ενημέρωση των αρχών.
Στο πεδίο εφαρμογής του νόμου δεν εμπίπτει ο εξωτερικός χώρος του καταστήματος, όπου αναπτύσσονται τα τραπεζοκαθίσματα, ακόμα και αν στο χώρο αυτό υπάρχει στέγαστρο. Σε κάθε περίπτωση, εφ' όσον οι υπεύθυνοι λειτουργίας των καταστημάτων επιλέξουν να μη δημιουργήσουν ειδικούς χώρους ισχύει η ολική απαγόρευση του καπνίσματος σε κάθε σημείο του.
Ο κ. Αβραμόπουλος ανέφερε ακόμη ότι από την 1η Σεπτεμβρίου 2009 απαγορεύεται η διαφήμιση προϊόντων καπνού, μέσω της χρήσης γιγαντοαφισών και γενικότερα η υπαίθρια διαφήμιση.