Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2009

Εξελίξεις στο ΥΠΠΟ
Ριζικές αλλαγές στη Μπουμπουλίνας φέρνει η επόμενη ημέρα των εκλογών

Εξελίξεις στη Μπουμπουλίνας σηματοδοτεί το αποτέλεσμα των εκλογών της 4ης Οκτωβρίου. Το όνομα του νέου υπουργού ανακοινώθηκε και η εντολή που φέρεται να έχει δώσει ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου είναι να υπάρξουν άμεσα ριζικές διοικητικές αλλαγές σε εποπτευόμενους φορείς, αλλά και να ρυθμιστούν ταχύτατα διάφορα προβλήματα.
Σύμφωνα με το Βήμα, πρώτης προτεραιότητας είναι το ζήτημα των οικονομικών του ΥΠΠΟ, το οποίο λόγω της αφαίρεσης του Ειδικού Λογαριασμού έγινε φτωχότερο. Η κυβέρνηση έχει εναποθέσει τις ελπίδες της στο ΕΣΠΑ και γι' αυτό προτίθεται να προχωρήσει στην επαναδιαπραγμάτευσή του.
Όσον αφορά στα διοικητικά ζητήματα, αλλαγές αναμένονται στον Οργανισμό Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού, στο Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων, στην Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων Αθήνας, στο Ταμείο Διαχείρισης Πιστώσεων για την Εκτέλεση Αρχαιολογικών Εργων, στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, καθώς και σε άλλους μικρότερους ή λιγότερο γνωστούς φορείς. Ως προς τη θητεία του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, αυτή λήγει την άνοιξη του 2011 και έτσι για να γίνουν αλλαγές πρέπει να υπάρξη υπέρβαση του νόμου. Σύμφωνα με πληροφορίες όμως, θα υπάρξουν κάποιες παραιτήσεις μελών των συμβουλίων -ήδη έχουν δηλώσει ορισμένοι την πρόθεσή τους-, ενώ πιθανή είναι και η περίπτωση να τις ζητήσει ο υπουργός.
Σε εκκρεμότητα βρίσκονται, τέλος, οι κρίσεις γενικών διευθυντών και διευθυντών των υπηρεσιών του υπουργείου, με αποτέλεσμα αρκετές από αυτές, όπως η Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων, να λειτουργούν με αναπληρωτές.