Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2009

ΑΕΚ

Η ΑΕΚ ...μάδησε τους "αετούς" της Λισαβόνας (1-0) με Σάχα-Μαϊστόροβιτς
Με κορυφαίο τον Σεμπαστιάν Σάχα, η ΑΕΚ νίκησε 1-0 τη Μπενφίκα στο Ολυμπιακό Στάδιο, στο πλαίσιο της 2ης αγωνιστικής του 9ου ομίλου του Γιουρόπα Λιγκ. Το γκολ της πρώτης νίκης της " Ένωσης" στη διοργάνωση πέτυχε στο 43΄ με κεφαλιά ο Μαϊστόροβιτς.

Η " Ένωση" ολοκλήρωσε το παιχνίδι με 10 παίκτες, λόγω αποβολής του Γεωργέα με δεύτερη κίτρινη κάρτα, πέντε λεπτά πριν από τη λήξη του παιχνιδιού.
Πλήρης ήταν η υπεροχή της Μπενφίκα από το ξεκίνημα του αγώνα.
Οι Λουζιτανοί "άγγιξαν" το γκολ στο 13΄, όταν το βολέ του Ντι Μαρία έξω από την περιοχή σταμάτησε στο αριστερό δοκάρι του Σάχα.
Η " Ένωση" ...απάντησε στις ευκαιρίες στο 20΄, όταν από σέντρα του Χέρσι ο Μπλάνκο "νίκησε" στον αέρα τον Σέζαρ, αλλά η κεφαλιά του πέρασε δίπλα από το δεξί δοκάρι.
Η ΑΕΚ ισορρόπησε πλήρως το παιχνίδι μετά το 20΄ και έφτασε ξανά κοντά στην επιτυχία στο 40΄, με την κεφαλιά του Μπλάνκο να περνάει άουτ. Τρία λεπτά αργότερα μετά από κόρνερ του Μαντούκα ο Μαϊστόροβιτς πήδηξε πιο ψηλά από τον Λουϊζάο και με άπιαστη κεφαλιά άνοιξε το σκορ για τους "κιτρινόμαυρους" (1-0). Με την Μπενφίκα να μπαίνει και πάλι πιο δυνατά άρχισε το β΄ ημίχρονο.
Στο 50΄ ο Σάχα επενέβη σωτήρια στο σουτ του Ντι Μαρία, ενώ τρία λεπτά αργότερα και πάλι ο Αργεντινός πορτιέρο της ΑΕΚ έσωσε την ομάδα του μετά το σουτ του Σαβιόλα.
Μετά το πρώτο 10λεπτο, όμως, η ομάδα του Μπάγεβιτς ισορρόπησε πλήρως το παιχνίδι κι έβγαινε επικίνδυνα στις αντεπιθέσεις, κυρίως από τη δεξιά πτέρυγα.
Στο 67΄ ο Σάχα έδειξε ξανά την κλάση του στο δυνατό φάουλ του Καρντόσο, ενώ ο Αργεντινός έκανε νέα μεγάλη επέμβαση στο 74΄, στο σουτ του Κοεντράο από πλεονεκτική θέση.
Διαιτητής: Στέφαν Γιοχάνεσον (Σουηδία)
Κόκκινες: 85΄ Γεωργέας (δεύτερη κίτρινη)
Κίτρινες: Γιάχιτς, Γκέντσογλου - Μάξι Περέιρα, Ραμίρες, Καρντόσο
Οι συνθέσεις:
ΑΕΚ (Ντούσαν Μπάγεβιτς): Σάχα, Καφές (69΄ Γκέντσογλου), Χέρσι (78΄ Λεονάρντο), Μαϊστόροβιτς, Χουανφράν, Μαντούκα, Γιάχιτς, Μπλάνκο, Γεωργέας, Σκόκο (89΄ Καράμπελας), Άρτσε.
ΜΠΕΝΦΙΚΑ (Ζόρζε Ζέσους): Χούλιο Σέζαρ, Λουϊζάο, Χάβι Γκαρσία, Καρντόσο, Ραμίρες, Αϊμάρ (80΄ Νούνο Γκόμες), Μάξι Περέιρα (58΄ Κοεντράο), Ντι Μαρία, Νταβίντ Λουίς, Πεϊσότο, Σαβιόλα (59΄ Γουέλντον).
Σαφώς πιο ήρεμος μετά τη νίκη επί της Μπενφίκα, σε σχέση με τις δύσκολες προηγούμενες ημέρες ήταν στην συνέντευξη Τύπου ο Ντούσαν Μπάγεβιτς.
Ο προπονητής της ΑΕΚ αισθανόταν δικαιωμένος για το αποτέλεσμα, αλλά προειδοποίησε πως:
«Κερδίσαμε την Μπενφίκα αλλά δεν πρέπει να μείνουμε εδώ. Να μην μας χτυπήσει η νίκη στο κεφάλι. Πρέπει να συνεχίσουμε στον ίδιο τρόπο. Θα μπορούσε το ματς να γυρίσει και να βρεθούμε από κάτω. Η Μπενφίκα παίζει πάντα επιθετικά και όλοι είδαν ότι είναι πραγματικά μία καλή, δυνατή, τεχνική και γρήγορη ομάδα. Έγινε ένα καλό παιχνίδι με ευκαιρίες και από τις δύο ομάδες».
Ο Μπάγεβιτς έδωσε συγχαρητήρια στους παίκτες του, στους οποίους «ανήκει αποκλειστικά η νίκη, καθώς και στον κόσμο που μας βοήθησε. Η ομάδα μου είναι η ίδια που ήταν πριν από δέκα μέρες. Απλά με την Μπενφίκα ήμασταν λίγο καλύτεροι».
Για το τι είναι πιο σημαντικό, η νίκη ή η καλή εμφάνιση ανέφερε:
«Για να έχεις καλή ψυχολογία πρέπει να νικήσεις.
Το ένα χωρίς το άλλο δεν γίνεται. Εμείς παίξαμε πολύ καλά κόντρα στον Ολυμπιακό και χάσαμε. Εγώ πιστεύω πως και τα δύο είναι εξίσου σημαντικά και δεν μπορώ να τα ξεχωρίσω». Τον Σεμπάστιαν Σάχα ανέφερε από την πλευρά του ως τον σημαντικότερο λόγο που κέρδισε η ΑΕΚ ο Χόρσε Χεσούς.
Ο τεχνικός της Μπενφίκα τόνισε πως:
«Δεν περίμενα τέτοιο αποτέλεσμα, ωστόσο είχα πει πως η ΑΕΚ ήταν καλή ομάδα. Είχαμε τη δυνατότητα να κερδίσουμε. Η ΑΕΚ πέτυχε πρώτη γκολ και μετά αμύνθηκαν πολύ καλά. Είχαμε ευκαιρίες, αλλά είχαν έναν εμπνευσμένο τερματοφύλακα που τους βοήθησε να κρατήσουν το σκορ. Η ΑΕΚ έχει μεγάλη αξία. Η ήττα δεν σημαίνει ότι χάνουμε τον στόχο μας. Παλεύουμε για πρόκριση. Όλα είναι ανοιχτά. Στο πρώτο ημίχρονο ήταν πολύ καλή ΑΕΚ στο δεύτερο εμείς. Ο τερματοφύλακάς τους βρέθηκε σε πολύ καλή ημέρα και τους έσωσε από τουλάχιστον 2-3 γκολ. Συνολικά σταθήκαμε καλύτερα, αλλά η ΑΕΚ είχε καλές στιγμές. Το επιθετικό της δίδυμο Σκόκο-Μπλάνκο συντονίζεται πολύ καλά. Η πρόκριση είναι ανοιχτή και τρεις ομάδες θα παλέψουν: η 'Εβερτον, η Μπενφίκα και η ΑΕΚ».
"Πύρρειος" ενδέχεται να αποδειχτεί η νίκη της ΑΕΚ επί της Μπενφίκα
, καθώς τρεις ποδοσφαιριστές αποχώρησαν τραυματίες με πιο ανησυχητική την κατάσταση του Παντελή Καφέ. Ο αρχηγός της ομάδας έχει υποστεί διάταση στη δεξιά γάμπα και θα υποβληθεί σε εξετάσεις την Παρασκευή για να διαπιστωθεί η σοβαρότητα της κατάστασής του. Πάντως η συμμετοχή του στην αναμέτρηση της Δευτέρας με τη Ξάνθη στα Πηγάδια είναι εξαιρετικά αμφίβολη. Ο Νίκολας Άρτσε ένιωσε ένα σφίξιμο στο αριστερό γαστροκνήμιο, ενώ ο Χουανφράν δέχτηκε μια κλωτσιά στο αριστερό γαστροκνήμιο και αμφότεροι θα εξεταστούν την Παρασκευή.

ΜΠΑΤΕ Μπορίσοφ-Έβερτον 1-2
Στο μέσον του δευτέρου ημιχρόνου "ξύπνησε" η Έβερτον και ανατρέποντας τα έως τότε δεδομένα, επικράτησε 2-1 της ΜΠΑΤΕ Μπορίσοφ στο Μινσκ, για τη 2η αγωνιστική του 9ου ομίλου τού Γιουρόπα Λιγκ.
Οι γηπεδούχοι προηγήθηκαν με τον Λιχτάροβιτς στο 16΄, όμως ο Φελαϊνί στο 68΄ και ο Κέιχιλ στο 77΄ γύρισαν το ματς για τους "τόφις", που με δύο νίκες σε ισάριθμους αγώνες έχουν ήδη πραγματοποιήσει σημαντικό βήμα για την πρόκριση στην επόμενη φάση.
Διαιτητής: Πάβελ Μπάλαϊ (Ουγγαρία)
Κίτρινες: Σίτοφ, Κρίβετς - Όσμαν, Άγκαρντ
ΜΠΑΤΕ Μπορίσοφ (Βίκτορ Γκοντσαρένκο): Βερέμκο, Σοσνόφσκι, Σίτοφ, Γιούρεβιτς, Μπορντάτσοφ, Λιχτάροβιτς (81΄ Γκοαριάν), Παβλόφ (78΄ Βολόντκο), Κρίβετς, Σκάβις (28΄ Στάσεβιτς) Νεχάιτσικ, Ροντιόνοφ.
ΕΒΕΡΤΟΝ (Ντέιβιντ Μόγες): Χάουαρντ, Μπέινς, Γκόσλινγκ, Χίμπερτ, Ντιστέν, Όσμαν, Κέιχιλ, Φελαϊνί, Μπιλιαλετντίνοφ (+90΄ Μπάξτερ), Τζο, Αγεγκμπένι (79΄ Άγκαρντ).
Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ:
1. Έβερτον 6 (6-1)
2. ΑΕΚ 3 (1-4)
3. Μπενφίκα 3 (2-1)
4. ΜΠΑΤΕ Μπορίσοφ 0 (1-4)