Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2009

Αποδέσμευση κράτους από κόμμα
Σε διαγωνισμούς για τις διοικήσεις των ΔΕΚΟ προσανατολίζεται η κυβέρνηση

Οι ανοιχτές διαδικασίες για την πλήρωση θέσεων ευθύνης στο δημόσιο αναμένεται να εφαρμοστούν και στην περίπτωση των διοικήσεων των ΔΕΚΟ, για τις οποίες θα διενεργηθούν διαγωνισμοί. Οι διαδικασίες αυτές εντάσσονται στο γενικότερο στόχο της κυβέρνησης που είναι η αποδέσμευση του κράτους από το κόμμα.
Όπως σημειώνει η εφημερίδα
Το Βήμα, η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τη διαδικασία επιλογής των ειδικών και των γενικών γραμματέων μέσω της υποβολής βιογραφικών στο Διαδίκτυο ως μείζονα διαρθρωτική αλλαγή, η οποία θα οδηγήσει στην αποδέσμευση του κράτους από το κόμμα.
Το πλήρες σχέδιο για αυτήν τη διαρθρωτική αλλαγή θα ξεδιπλωθεί το επόμενο διάστημα και οι σύμβουλοι του κ. Παπανδρέου εκτιμούν ότι αν εφαρμοστεί μέσα στους επόμενους έξι μήνες δεν θα μείνει τίποτα ίδιο στο κράτος. «Η Ελλάδα πρέπει επιτέλους να γίνει Ευρώπη» λένε.
Οι ίδιοι αναγνωρίζουν ότι θα υπάρξουν δυσκολίες στο να γίνουν αποδεκτές αυτές οι πρωτοβουλίες για τη στελέχωση θέσεων που είναι κυρίως πολιτικές και παραδέχονται ότι είναι πιθανόν να γίνουν λάθη σε αυτή την πρώτη εφαρμογή του νέου τρόπου επιλογής εκείνων που θα αναλάβουν κρατικές θέσεις ευθύνης, αλλά δηλώνουν αποφασισμένοι να προχωρήσουν μέχρι τέλους.
Σε αυτό το πλαίσιο, ξεκινά το ξεκαθάρισμα των χιλιάδων αιτήσεων ενδιαφερομένων για τις 88 θέσεις των γενικών και των ειδικών γραμματέων, καθώς σήμερα, Τρίτη, λήγει η προθεσμία υποβολής βιογραφικών.
Παράλληλα, σύμφωνα με Το Βήμα, με διαγωνισμό (διεθνή όπου υπάρχει η δυνατότητα) θα καλυφθούν και οι θέσεις των διοικητών των ΔΕΚΟ. Σε όσες επιχειρήσεις είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο θα ισχύσουν οι αρχές της εταιρικής διακυβέρνησης.
Ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου ζήτησε, κατά το άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο της Δευτέρας, να γίνει καταγραφή των θέσεων προς πλήρωση στις ΔΕΚΟ, ώστε να γνωρίζουν οι αρμόδιοι υπουργοί ποιες από αυτές μπορούν να καλυφθούν με διαγωνισμό και ποιες εμπίπτουν στην αρμοδιότητα των διοικητικών συμβουλίων.
Με ανάλογη διαδικασία αναμένεται ότι θα επιλεγούν οι σύμβουλοι των υπουργών και οι σύμβουλοι Τύπου σε αρκετά υπουργεία.
Newsroom ΔΟΛ