Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2009

ΥΠ. ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΓΣΕΕ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ κ. ΑΝΔΡΕΑ ΛΟΒΕΡΔΟ
Γ. ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ: Η επίσκεψή μας σήμερα στην ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας είχε εθιμοτυπικό χαρακτήρα. Την Πέμπτη, θα συναντηθούμε να συζητήσουμε αναλυτικά και επί της ουσίας με βάση και τις προγραμματικές δηλώσεις που προετοιμάζονται για την Παρασκευή από την κυβέρνηση.
Θέλω να σας πω όμως ότι αυτό που έχει έναν συμβολισμό για μας και με βάση αυτό θα πορευτούμε, είναι ότι το Υπουργείο αυτό δεν είναι Υπουργείο Απασχόλησης, είναι Υπουργείο Εργασίας και με βάση αυτό την Πέμπτη που θα συναντηθούμε στη ΓΣΕΕ εμείς θα θέσουμε τις προτεραιότητες για τις δυνάμεις της μισθωτής εργασίας και τους ανέργους, που κατά τη γνώμη μας το ζήτημα της ανεργίας και των ανέργων, των απολύσεων και της αδυναμίας της οικονομίας να δημιουργεί θέσεις εργασίας, είναι το μείζον θέμα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε, γιατί η αγορά εργασίας έχει μεταβληθεί σε ζούγκλα, οι παρανομίες είναι εκτεταμένες και ταυτόχρονα υπάρχει ένα θεσμικό πλαίσιο που διακρίνεται για την αντεργατικότητά του.
Όλα αυτά θα τα θέσουμε αναλυτικά υπόψιν της νέας ηγεσίας του Υπουργείου και όπως είπαμε και στη συνάντησή μας, όπου υπάρχουν θετικές εξελίξεις για τη μισθωτή εργασία θα είμαστε θερμοί συμπαραστάτες, όπου υπάρχουν αποκλίσεις, δολιχοδρομίες, καθυστερήσεις, θα είμαστε αυστηροί και επικριτικοί.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εργασίας λεγόταν και όταν θεσπίστηκε η εκ περιτροπής εργασία απ’ το ΠΑΣΟΚ όμως.
Γ. ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ: Η ονομασία ενός Υπουργείου έχει ένα συμβολισμό. Βεβαίως έχουν ασκηθεί χρόνια τώρα πολιτικές που δεν είναι συμβατές με τις απαιτήσεις των εργαζομένων. Δεν αναιρεί την ανάγκη να έχει έναν ισχυρό συμβολισμό, γιατί μη ξεχνάτε την ίδια εποχή υπήρχαν και οι λογικές της απασχολησιμότητας που ήταν πολύ επικίνδυνες και μας έβρισκαν καθολικά αντίθετους.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, αυτά που μας λέτε δεν είναι πραγματικά της ουσίας. Μας λέτε ότι είχατε εθιμοτυπική συνάντηση. Μπορείτε να μας πείτε κάτι επί της ουσίας; Για παράδειγμα για τα λιμάνια, βλέπουμε ότι υπάρχει μια σύγκρουση το τελευταίο διάστημα με εργάτες.
Γ. ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν ήταν αντικείμενο της σημερινής συνάντησης.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το ξέρω, αλλά είναι ένα θέμα που σίγουρα καίει.
Γ. ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ: Το ζήτημα των λιμανιών το χειρίζεται η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμένων Ελλάδας. Είναι της δύναμης της ΓΣΕΕ. Το χειρίζεται με αγωνιστικότητα και υπευθυνότητα. Και πρέπει και η κυβέρνηση να σκύψει στο ζήτημα. Υπάρχει μια αποικιοκρατική σύμβαση που έχει υπογραφεί με την Cosco. Δεν κατοχυρώνονται τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα των εργαζομένων, δεν κατοχυρώνονται τα δικαιώματα του ελληνικού λαού και της ελληνικής οικονομίας.
Νομίζω ότι με σοβαρό διάλογο, ταυτόχρονα με την αγωνιστική δραστηριότητα των εργαζομένων μπορεί να βρεθεί λύση που θα είναι προς το συμφέρον του λαού και προς το συμφέρον των εργαζομένων.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Χωρίς να καταργηθεί η σύμβαση;
Γ. ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό θα το βρουν τα μέρη που γνωρίζουν το περιεχόμενο. Είτε θα είναι κατάργηση, είτε θα είναι επαναδιαπραγμάτευση ουσίας που θα αλλάζει το μοντέλο, είτε θα είναι οτιδήποτε άλλο, θα πρέπει να συμφωνηθεί με αυτούς που ξέρουν, που είναι στο πρόβλημα. Η ΓΣΕΕ όταν χρειαστεί θα προσφέρει υπηρεσίες προκειμένου να υπάρξει το βέλτιστο αποτέλεσμα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ευχαριστούμε πολύ.