Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2009

Μάχη κατά της φοροδιαφυγής
Ισχυρότερα κίνητρα για την έκδοση αποδείξεων προωθεί το υπουργείο Οικονομικών
Ισχυρότερα κίνητρα, για να συγκεντρώνουν οι πολίτες περισσότερες αποδείξεις, προωθεί το υπουργείο Οικονομικών, στο πλαίσιο της μάχης κατά της φοροδιαφυγής.
Κατά τη συνέντευξή του στην Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου, την Τετάρτη, ο υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου είπε, μεταξύ άλλων, ότι «η φοροδιαφυγή είναι αποτέλεσμα ενός συγκεκριμένου συστήματος, που είτε την επιτρέπει είτε δεν την τιμωρεί. Αλλάζοντας τις διαδικασίες, όπως για παράδειγμα να υπάρχουν κίνητρα για τον καθένα να ζητεί αποδείξεις, και με πολύ αυστηρή νομοθεσία για αυτούς που κάνουν τη........
μεγάλη φοροδιαφυγή, μειώνεις το πρόβλημα».
Στο υπουργείο υπάρχουν εισηγήσεις για διεύρυνση του καταλόγου των δαπανών που θα εκπίπτουν από το εισόδημα, καθώς και σύστημα αυστηρών ποινών για όσους συλλαμβάνονται να φοροδιαφεύγουν.
Επίσης, εξετάζεται η πρόταση για την σύνδεση της αξίας των αποδείξεων με το ύψος του αφορολογήτου ορίου.
Σε αυτό πλαίσιο, το Ινστιτούτο Οικονομικών και Φορολογικών Μελετών προτείνει ο υπολογισμός του φορολογητέου εισοδήματος να γίνεται με έκπτωση από το συνολικό ακαθάριστο εισόδημα, του συνόλου των δαπανών που πραγματοποιεί κάθε χρόνο εφόσον προσκομίζει τις σχετικές αποδείξεις με τη φορολογική του δήλωση.
Για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους προτείνεται να αναγνωρίζεται έκπτωση 7.000 ευρώ χωρίς αποδείξεις και οι επιπλέον αποδείξεις που θα προσκομίζουν να αφαιρούνται ως επιπλέον έκπτωση.