Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2010

Χαλκίδα 14  Ιανουαρίου 2010
Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας
                                                      

Μνημόνιο  Συνεργασίας με Ελληνοαμερικανικό  Επιμελητήριο 
Την Δευτέρα 13.1.2010 στην αίθουσα διαλέξεων του Επιμελητηρίου Ευβοίας και πριν από την συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου υπογράφηκε μεταξύ του Επιμελητηρίου Ευβοίας και του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου Μνημόνιο Συνεργασίας.
Από πλευράς Επιμελητηρίου  Ευβοίας το μνημόνιο υπέγραψε ο πρόεδρος Παναγιώτης Σίμωσης ενώ από πλευράς Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου το μνημόνιο υπέγραψε ο πρόεδρος κ. Γιάννος Γραμματίδης. 
Το  υπόμνημα που υπογράφηκε έχει ως κάτωθι: 
<<   ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ
ΜΕΤΑΞΥ
ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
ΚΑΙ
ΕΛΛΗΝΟ-ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ 
Στην  Χαλκίδα σήμερα  13 Ιανουαρίου 2010 μεταξύ του............
 Επιμελητηρίου Εύβοιας (ΕΕ)  νόμιμα εκπροσωπούμενου από τον πρόεδρο της Διοικητικής Επιτροπής κ. Παναγιώτη Σίμωση
και
του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου (ΕΑΕΕ) νόμιμα εκπροσωπούμενου από τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Γιάννο Γραμματίδη,
αποφασίσθηκε  και υπογράφηκε το παρόν Μνημόνιο Συνεργασίας.
1. Μέσα στα πλαίσια των καταστατικών των σκοπών και δραστηριοτήτων το ΕΑΕΕ και ως εξειδικευμένο διμερές εμπορικό επιμελητήριο, σε συνεργασία με τις υπηρεσίες της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ελλάδα και του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας, (Δ/νση Οικονομικής Διπλωματίας), σχεδιάζει και υλοποιεί διάφορες δραστηριότητες στις ΗΠΑ με σκοπό την εκεί προώθηση Ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών. Οι δραστηριότητες αυτές περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων και τα ακόλουθα:
·                     Οργάνωση τόσο κλαδικών όσο και μεικτών επιχειρηματικών αποστολών στις ΗΠΑ που σκοπό έχουν συναντήσεις διεύρυνσης ενδιαφέροντος και συνεργασίας (match making) μεταξύ των μελών των αποστολών αυτών και εκπροσώπων Αμερικανικών ομολόγων επιχειρήσεων.
·                     Συμμετοχή Ελληνικών επιχειρήσεων σε κλαδικές ή/και γενικές εκθέσεις προϊόντων και υπηρεσιών στις ΗΠΑ με σκοπό την προώθησή τους στη μεγάλη Αμερικανική αγορά.
·                     Οργάνωση ημερίδων, συνεδρίων και άλλων συναντήσεων στις ΗΠΑ με σκοπό την προβολή των δυνατοτήτων της Ελληνικής οικονομίας και της ελκυστικότητας της Ελλάδας ως χώρας υποδοχής ξένων επενδύσεων και ως κέντρου για την ανάπτυξη ξένων και μεικτών επενδύσεων και εμπορικών δραστηριοτήτων στις υπόλοιπες χώρες της ΝΑ Ευρώπης.
·                     Οργάνωση συναντήσεων με εξέχουσες όσο και διεθνείς προσωπικότητες στις ΗΠΑ περιλαμβανομένων και Ελληνικών ομογενειακών παραγόντων με σκοπό τη δημιουργία κλίματος επιχειρηματικής συνεργασίας και την προβολή της Ελλάδας ως στρατηγικού επιχειρηματικού συνεταίρου των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης.
·                     Οργάνωση ειδικών συναντήσεων ενημέρωσης των υπαλλήλων ελληνικών κρατικών υπηρεσιών στις ΗΠΑ σε θέματα σχετικά με την επιχειρηματικότητα και τους τρόπους προβολής και προώθησης ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών στις ΗΠΑ, αλλά και με την προβολή της Ελλάδας ως χώρας υποδοχής ξένων επενδύσεων.
·                     Οργάνωση πολυκλαδικών αποστολών για την υποστήριξη και εξυπηρέτηση επισήμων Ελληνικών κρατικών επισκέψεων στις ΗΠΑ.
2.    Το ΕΕ και το ΕΑΕΕ συμφωνούν ότι για την επιτυχία όλων των ανωτέρω δραστηριοτήτων απαιτείται συντονισμός και συνεργασία και το ΕΑΕΕ έχει τη διάθεση, τη δυνατότητα αλλά και την υποχρέωση να συντονίσει όλες τις ανάλογες δραστηριότητες επιχειρηματικών φορέων απανταχού της Ελλάδας με κάθε μέσο πού διαθέτει.
3.   Το ΕΑΕΕ αναλαμβάνει με το παρόν την υποχρέωση να ενημερώνει εγκαίρως το ΕΕ για το σχεδιασμό οποιασδήποτε από τις παραπάνω δραστηριότητές του έτσι ώστε να δίνεται η ευκαιρία στο ΕΕ να ενημερώνει επίσης έγκαιρα τα μέλη του σχετικά ώστε αυτά να μπορούν να τις αξιοποιούν, αλλά και για να αποφεύγονται χρονικές και ομοειδείς αλληλοεπικαλύψεις.
4. Το ΕΕ και το ΕΑΕΕ θα εργάζονται από κοινού για την οργάνωση τέτοιων δραστηριοτήτων στην Εύβοια για την καλύτερη και αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των επιχειρήσεων-μελών του ΕΕ.
5.   Το ΕΕ θα αξιολογεί κάθε τέτοια δραστηριότητα ώστε να μπορεί να αποφασίζει και περί της ειδικότερης δικής του θεσμικής συμμετοχής σε αυτήν.
6.  Για την καλύτερη οργάνωση όλων των ανωτέρω κοινών δραστηριοτήτων το ΕΕ και το ΕΑΕΕ θα ορίζουν κατά περίπτωση τους εκπροσώπους τους.
Το  παρόν Μνημόνιο, υπογράφηκε σε δύο (2) πρωτότυπα  και κάθε συμβαλλόμενο μέρος έλαβε από ένα. >> 
                                                                     Ο Πρόεδρος
                                                              Παναγιώτης Σίμωσης