Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2010

ΑΤΛΑΝΤΙΚ

Στα άκρα ο εμφύλιος για την Ατλάντικ 
Στα 15,6 εκατ. ευρώ εκτινάχθηκαν οι ζημιές
Της Δ. Καραγιαννοπούλου

Πολλά και αναπάντητα παραμένουν τα ερωτήματα σχετικά με το μέλλον της λιανεμπορικής αλυσίδας Ατλάντικ και σε αυτό συμβάλλουν τα πρόσφατα δημοσιευμένα οικονομικά αποτελέσματα του εννεαμήνου.
Σύμφωνα με αυτά, τη συγκεκριμένη περίοδο οι ζημιές σε ενοποιημένη βάση εκτινάχθηκαν στα 15,6 εκατ. ευρώ από 4 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Πτώση της τάξεως του 9% εμφάνισε το εννεάμηνο και ο ενοποιημένος τζίρος. Ο οποίος διαμορφώθηκε στα 417 εκατ. ευρώ από 458 εκατ. ευρώ πέρυσι.
Στον αντίποδα βρέθηκε το σύνολο των μακροπρόθεσμων και βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων με ελαφρά ανοδική τάση, φθάνοντας τα 339 εκατ. ευρώ από 336 εκατ. ευρώ που ήταν πέρυσι.
Για την δυσμενή πορεία των μεγεθών του ομίλου, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Μανώλης Αποστόλου, αναφέρει ότι «οι ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες που επικράτησαν στην....
.. καταναλωτική αγορά λόγω της ύφεσης και της γενικότερης οικονομικής κρίσης είχαν αναπόφευκτα ανάλογες επιπτώσεις τόσο στη δραστηριότητα όσο και στα αποτελέσματα της Ατλάντικ.

Στρατηγικές
Και συνεχίζει: Υπό το πρίσμα των ως άνω συνθηκών η Ατλάντικ εφάρμοσε και συνεχίζει να εφαρμόζει σειρά στρατηγικών μέτρων που στόχο έχουν τη βελτιστοποίηση του κόστους και την αναδιάρθρωση των πωλήσεων. Στο πλαίσιο αυτό υλοποιείται επαναπροσδιορισμός του δικτύου λιανικής με διακοπή λειτουργίας σημείων πώλησης τα οποία δεν είναι επικερδή καθώς και δημιουργία νέων καταστημάτων σε στρατηγικά τοποθετημένα σημεία.
Συγκεκριμένα στο 2010 η εταιρεία σχεδιάζει τη λειτουργία τριών νέων καταστημάτων στην Πάρο, το Πλωμάρι και τη Χαλκίδα. Επιπλέον, συμπληρώνει ο Μανώλης Αποστόλου, όσον αφορά το δίκτυο χονδρικής ακολουθείται πολιτική εξορθολογισμού κυρίως στη Νότιο Ελλάδα με στροφή σε πελάτες υψηλής φερεγγυότητας, με αποτέλεσμα τη μείωση των επισφαλειών αλλά με προσωρινή απώλεια τζίρου.
Τέλος, οι προσπάθειες της διοίκησης επικεντρώνονται στην ενίσχυση της αναγνωρισιμότητας καθώς και στην υλοποίηση ενεργειών βελτίωσης της εικόνας της εταιρείας προς τον καταναλωτή. Επιχειρηματολογία που ο επιχειρηματίας Γαληνός Λαουτάρης, ο οποίος μαζί με την οικογένειά του ελέγχει το 30% του κεφαλαίου της εταιρείας, χαρακτηρίζει ανυπόστατη. Ο ίδιος καταγγέλλει ότι για την οικονομική κατάσταση του ομίλου ευθύνεται αποκλειστικά η κακοδιαχείριση της σημερινής διοίκησης του Μανώλη Αποστόλου. Όπως ισχυρίζεται, είναι αδιανόητο με την κρίση που μαστίζει την αγορά μια εταιρεία να αυξάνει το ποσοστό των εξόδων της.

Ενίσχυση
Το τρίτο τρίμηνο του έτους συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι τα έξοδα ενισχύθηκαν κατά 4,5%, ενώ τα προ φόρων καθαρά κέρδη μειώθηκαν κατά 5,5%. Όσον αφορά τους ισχυρισμούς του Μανώλη Αποστόλου για τα νέα καταστήματα, ο Γαληνός Λαουτάρης υποστηρίζει ότι ήδη η διοίκηση της Ατλάντικ έχει ενημερώσει τρία καταστήματα της Χαλκίδος ότι θα κλείσουν. Σχετικά δε με το νέο σημείο πώλησης στην Πάρο, λέει ότι πρόκειται για απλή μετεγκατάσταση του παλιού καταστήματος. Την τελευταία τριετία η αντιπαράθεση των δύο ανδρών διαδραματίζεται πλέον στις δικαστικές αίθουσες. Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί τρεις δίκες και έπονται και άλλες.
Οι καταγγελίες της οικογένειας Λαουτάρη αφορούν θέματα κακοδιαχείρισης αλλά και αθέτησης του συμφωνητικού συγχώνευσης που είχαν υπογράψει οι εταιρείες Ατλάντικ και Γαληνός ΑΕ το 2001. Η οικογένεια Αποστόλου από την άλλη καταγγέλλει ότι η οικογένεια Λαουτάρη δυσφημεί την εταιρεία, ενώ με τις κινήσεις της -αναφέρεται στις συζητήσεις που είχε ξεκινήσει με τον όμιλο Carrefour για την πώληση του μεριδίου της στον πολυεθνικό κολοσσό- ενισχύει τον ανταγωνισμό εις βάρος του ομίλου. 

Στο μέσον μικρομέτοχοι και εργαζόμενοι
ΤΟ ΘΕΜΑ είναι ότι στο μέσον της αντιπαράθεσης αυτής βρίσκονται οι 1.500 μικρομέτοχοι της εισηγμένης αλλά και το προσωπικό των 3.913 ατόμων από 4.235 που ήταν πέρυσι το εννεάμηνο. Κατά πληροφορίες αρκετές είναι οι καταγγελίες από μικρομετόχους που φθάνουν στα γραφεία της Ατλάντικ ζητώντας εξηγήσεις για τα συσσωρευμένα χρέη και την πορεία της μετοχής.
Από την άλλη αναβρασμός επικρατεί και στο απασχολούμενο προσωπικό, όπου πρυτανεύει η ανασφάλεια για το μέλλον του. Εν τω μεταξύ, το συγκεκριμένο θέμα φαίνεται να φθάνει μέχρι τη Βουλή. Πληροφορίες υποστηρίζουν ότι βουλευτές της αντιπολίτευσης σκοπεύουν να θέσουν την υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λούκα Κατσέλη προ των ευθυνών της, ζητώντας δρομολόγηση διαχειριστικού ελέγχου στην εισηγμένη.

Όπως δημοσιεύεται στην Ισοτιμία την 19η/12/2009