Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2010

ΔΗΜΟΣ ΚΥΜΗΣ



Κύμη 21-1-2010 
 
Ο ΔΗΜΟΣ ΚΥΜΗΣ ΤΙΜΗΣΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΟΥΧΟ
ΑΓΙΟ  ΑΘΑΝΑΣΙΟ 
Αποτίμηση του φετινού  έργου  από τον Δήμαρχο 
Σε  επιφυλακή οι κάτοικοι για την τύχη του Δήμου Κύμης
εν  όψει της νέας Διοικητικής μεταρρύθμισης ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ 

   Το αίτημα να μην καταργηθεί ο Δήμος Κύμης, η φυσιογνωμία του και η αναπτυξιακή του προοπτική, από την περαιτέρω συγχώνευση των Δήμων και η στάση επαγρύπνησης και επιφυλακής των πολιτών εν όψει εξελίξεων κυριάρχησαν στις φετινές εκδηλώσεις  για τον εορτασμό του πολιούχου της .........
Κύμης Αγίου Αθανασίου, που γιορτάστηκε με κάθε επισημότητα και λαμπρότητα.
   Το πρωί τελέστηκε στον Μητροπολιτικό ναό της Κύμης θεία λειτουργία, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Καρυστίας και Σκύρου κ.κ. Σεραφείμ. Ακολούθησε αρτοκλασία και στην συνέχεια, παρά την κακοκαιρία και την καταρρακτώδη βροχή, ο κόσμος κατέκλυσε το εκκλησιαστικό γηροκομείο.
   Επίσημος προσκεκλημένος ήταν φέτος ο καθηγητής Γεώργιος Δολιανίτης, που είναι υπέρμαχος του Ολυμπισμού.
  
ΟΜΙΛΙΑ  ΔΗΜΑΡΧΟΥ 

   Η εκδήλωση άρχισε με τον χαιρετισμό και την ομιλία του Δημάρχου Κύμης Δημήτρη Θωμά που, όπως κάθε χρόνο, αναφέρθηκε, κάνοντας έναν σύντομο απολογισμό, στα πεπραγμένα του Δήμου την χρονιά που πέρασε και σε όσα πρόκειται να ακολουθήσουν.
      Ο Δήμαρχος καλωσόρισε τον προσκεκλημένο και στη συνέχεια ευχήθηκε η φετινή χρονιά, σε πείσμα των καιρών, να είναι πιο αισιόδοξη και δημιουργική. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην Κύμη και στην γύρω περιοχή, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι ο Δήμος Κύμης δεν θα αποτελέσει ενιαίο Δήμο με το Αλιβέρι, κινδυνεύοντας έτσι να χάσει την φυσιογνωμία του, αλλά κυρίως τις αναπτυξιακές προοπτικές του. Στο σημείο αυτό ζήτησε από τους δημότες να κρατήσουν στάση επιφυλακής για την επιτυχή έκβαση του αγώνα, καθώς σε αντίθετη περίπτωση θα ακολουθήσουν δυναμικές κινητοποιήσεις.
   Ευχαρίστησε το προσωπικό και τους ανθρώπους του Δήμου, για την πολύτιμη συμβολή τους στην εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών και αναφέρθηκε στη πορεία σημαντικών θεμάτων που απασχολούν το Δήμο.  
ΛΙΜΑΝΙ  ΚΥΜΗΣ- ΟΔΙΚΟΣ ΑΞΟΝΑΣ
   Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες κατασκευής της νέας μαρίνας και εξασφαλίστηκε η αντιστήριξη της προβλήτας που είχε καταρρεύσει. Επίσης, εντάχθηκε το έργο τροποποίησης και εκσυγχρονισμού του λιμανιού της Κύμης στο ΕΣΠΑ, με προϋπολογισμό 6.900.000 €, ύστερα από την σύνταξη σχετικής μελέτης που υπέβαλε ο Δήμος.
   Παράλληλα, ανατέθηκε από το πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ η προμελέτη του νέου οδικού άξονα Χαλκίδα-Κύμη (Μεσογειακή χάραξη), προϋπολογισμού 2.000.000 €. 
ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ «Γ. Ν. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ»
  Μετά την ίδρυση και λειτουργία του Ινστιτούτου Γ.Ν. Παπανικολάου, ανακαινίζεται η οικία του μεγάλου γιατρού και ερευνητή για την δημιουργία Μουσείου και Συνεδριακού Κέντρου, με στόχο η Κύμη να μετατραπεί σε πόλη Υγείας. Σ’ αυτό θα συμβάλλει σημαντικά η δημιουργία Κυτταρολογικού Εργαστηρίου στο κτίριο του Μυλωνοπούλειου, με την βοήθεια του Μητροπολίτη και της συμπατριώτισσάς μας, καθηγήτριας του πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Ελένης Δεληγεώργη-Πολίτη.
   Επίσης, η προβολή που έγινε της Κύμης, ως πατρίδας του Γ. Παπανικολάου, στην Ελλάδα και το εξωτερικό είχε ως αποτέλεσμα να επιλεγεί η Κύμη για την διεξαγωγή τον Σεπτέμβριο 2010 του Tutorial, εκπαιδευτική δραστηριότητα, που αφορά Έλληνες και ξένους κυτταρολόγους. 
ΥΠΟΔΟΜΕΣ
Ύδρευση- Αποχέτευση- Οδοποιία
   Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στις προσπάθειες που έχουν γίνει για την ποσοτική και ποιοτική υδροδότηση του Δήμου, με την ίδρυση της υπηρεσίας ύδρευσης, την αντικατάσταση των αμιαντοσωλήνων του εξωτερικού αγωγού της Κύμης από τα Μανίκια μέχρι την Κύμη και την Ενορία, μήκους 7.5 km και την ταχύτατη αντιμετώπιση των προβλημάτων υδροδότησης από τις πλημμύρες του Σεπτέμβρη, ενώ ολοκληρώθηκαν οι εργασίες κατασκευής του κέντρου βιολογικού καθαρισμού.
   Επίσης, αυτό το διάστημα εκτελούνται έργα οδοποιίας, σε ολόκληρο τον Δήμο, προϋπολογισμού 1.200.000 €, ενώ παράλληλα έχει εξασφαλιστεί το ποσό των 650.000 € για την αποκατάσταση του οδικού δικτύου, που είχε υποστεί ζημιές από τις πλημμύρες.
   Το ποσό που έως σήμερα έχουμε εντάξει στο ΕΣΠΑ, επεσήμανε ο Δήμαρχος, φτάνει τα 8.500.000 €, ενώ μέσα στο 2009 ο Δήμος δημοπράτησε από μόνος του έργα συνολικού προϋπολογισμού 4.800.000 € και κατέληξε λέγοντας ότι ο  Δήμος Κύμης είναι από τους πρώτους Δήμους της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας σε απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων.  
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
  Προχωρούν τα έργα συντήρησης του 1ου Δημοτικού Σχολείου Κύμης, η κατασκευή σύγχρονου εκπαιδευτηρίου στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Κύμης, οι εργασίες στο κτιριακό συγκρότημα του Γυμνασίου και Λυκείου Κύμης, ενώ τα δημοτικά σχολεία των χωριών του Δήμου που δεν λειτουργούν έχουν μετατραπεί σε Πολιτιστικά Κέντρα και σε στέκια για την νεολαία.
   Πολιτιστικά Κέντρα έχουν ήδη δημιουργηθεί στους Ταξιάρχες και στα Βίταλα, όπου θα λειτουργήσει και Μουσείο Λιγνιτωρύχων, ενώ προχωρούν οι εργασίες και σε άλλα διαμερίσματα.  
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ  – ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ - ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  Ο Δήμος δίνει μεγάλη σημασία και δείχνει πραγματικό ενδιαφέρον για τις πολιτιστικές δραστηριότητες, στηρίζοντας ενεργά την θεατρική ομάδα και τα χορευτικά συγκροτήματα της Κύμης. που με τις επιτυχημένες εμφανίσεις τους προβάλλουν την περιοχή και ταυτόχρονα συμβάλλουν στη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς. 
   Σε ό,τι αφορά τον αθλητισμό δημιουργούνται οι κατάλληλες υποδομές ώστε ο Δήμος, πέρα από την διοργάνωση για οκτώ συνεχή χρόνια της καθιερωμένης πλέον Ανάβασης Κύμης (φέτος θα γίνει 8 Μαΐου), να έχει τη δυνατότητα φιλοξενίας σημαντικών αθλητικών διοργανώσεων, όπως τους τελικούς αγώνες του Πανελληνίου Πρωταθλήματος μπάσκετ Κορασίδων και Εφήβων, το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Beach Soccer και άλλα.
    Τέλος, ο Δήμαρχος, κλείνοντας την ομιλία τόνισε την ευαισθησία της Δημοτικής Αρχής στα οικιστικά και περιβαλλοντικά θέματα,  δείγματα της οποίας  αποτελούν η δημιουργία του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Κύμης, ο χαρακτηρισμός του οικισμού της Κύμης ως παραδοσιακού, η μελέτη ανάπλασης του Ιστορικού Κέντρου της Κύμης που έχει ήδη ολοκληρωθεί, η ένταξη του Δήμου στο πρόγραμμα «ΓΑΛΑΖΙΕΣ ΣΗΜΑΙΕΣ» που αφορά στις ακτές, η ανάδειξη των πολυάριθμων εντυπωσιακών σπηλαίων της ορεινής Κύμης, η προώθηση του εθελοντισμού καθώς και άλλες σχετικές δραστηριότητες.  
ΓΕΩΡΓΙΟΣ  ΔΟΛΙΑΝΙΤΗΣ
Συμμετοχή και βράβευση της  Κύμης στα Ολύμπια  του 1859
    Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε ο Γεώργιος Δολιανίτης, εκπαιδευτικός, που ασχολείται με το Ολυμπιακό Κίνημα από το 1963 και υπήρξε Μέλος της Εφορείας της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας και της Διοικούσης Επιτροπής της Comission των Ολυμπιακών Συλλεκτών της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής. Ο κ. Δολιανίτης, με αφορμή την βράβευση του Κυμαίου Ολυμπιονίκη Ιωάννη Ψύχα στα Ολύμπια του 1859, μίλησε για τη διοργάνωση από τον εθνικό ευεργέτη Ευαγγέλη Ζάππα των πρώτων Ολυμπίων, που πραγματοποιήθηκαν το 1859, το 1870, το 1875 και το 1888-89 και τα οποία αποτέλεσαν τον πρόδρομο της αναβίωσης των Ολυμπιακών Αγώνων του 1896.  
ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ
   Ακολούθησε η βράβευση των αριστούχων μαθητών των τριών τάξεων Γυμνασίου και Λυκείου Κύμης καθώς και όσων διακρίθηκαν σε μαθητικούς διαγωνισμούς, των φετινών εισαχθέντων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ και αθλητών με ιδιαίτερες επιδόσεις. Ιδιαιτέρως τιμήθηκε η Ομάδα Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Κονιστρών και ο Κυμαίος εθελοντής δασοπυροσβέστης Ιωάννης Λύκο για τη συμμετοχή τους στη κατάσβεση των πυρκαγιών και τη  συμβολή τους στη δασοπροστασία και στη προστασία του περιβάλλοντος της περιοχής γενικότερα.  

   Στο τέλος της εκδήλωσης προσφέρθηκαν εδέσματα που, σύμφωνα με το έθιμο, ετοιμάζουν και προσφέρουν οι Κουμιώτισσες κάθε χρόνο του Αγίου Αθανασίου.
     Στις εκδηλώσεις παραβρέθηκαν ο Μητροπολίτης Καρυστίας και Σκύρου κ.κ. Σεραφείμ, η βουλευτής Ευβοίας κ. Παπανδρέου, ο αντινομάρχης Ευβοίας κ. Ξυγκόγιαννης, οι Αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Κύμης, ο δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Αυλώνος κ. Κατσαμάγκος , εκπρόσωποι των στρατιωτικών και πολιτικών αρχών της Κύμης, η προϊσταμένη του 2ου γραφείου της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, διευθυντές σχολείων, και εκπρόσωποι φορέων.