Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2010

ΚΥΜΗ


ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ 
ΔΗΜΟΤΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΥΜΗΣ
ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΑΥΛΩΝΟΣ Κ. ΚΑΤΣΟΥΛΗ 
     Με  έκπληξή μου διάβασα άρθρο, που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο και συγκεκριμένα στον  «Σερβιτόρο της Εύβοιας», χθες, 24 Ιανουαρίου, του νομικού και Δημάρχου Αυλώνος κ. Κατσούλη,  για την νέα διοικητική μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, με την περαιτέρω συγχώνευση των Δήμων και την δημιουργία νέων ισχυρών Δήμων, ικανών να διαχειρίζονται την πολυπλοκότητα των σημερινών προβλημάτων.
   
     ΤΡΕΙΣ ΦΟΡΕΣ ΑΛΛΑΞΑΤΕ ΔΗΜΟΣΙΩΣ ΓΝΩΜΗ  
     Την  έκπληξή  μου προκάλεσε και μου έκανε μεγάλη εντύπωση η πειστικότητα των επιχειρημάτων και τα ωραία λόγια που χρησιμοποίησε ο κ Κατσούλης, όταν τρεις φορές άλλαξε γνώμη, δημοσίως, για το ίδιο θέμα, που είναι το θέμα της συγχώνευσης του Δήμου Κύμης από τον Δήμο Αλιβερίου. Η Τρίτη και τελευταία αλλαγή της γνώμης του εκφράστηκε μέσα από  το συγκεκριμένο άρθρο της 24ης Ιανουαρίου.
     Η  πρώτη του γνώμη διατυπώθηκε στην συνεδρίαση της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων της Εύβοιας στις 9-9-2008, στην μελέτη που .........
εκπονήθηκε για λογαριασμό της ΤΕΔΚ Ευβοίας και παρουσιάστηκε σε εκείνη την συνεδρίαση. Η μελέτη προέβλεπε ότι ο Δήμος Κύμης μαζί με τον Δήμο Κονιστρών και τον Δήμο Αυλώνος να αποτελέσουν ενιαίο Δήμο, εκτός των Τ.Δ Νεοχωρίου και Αχλαδερής που προτάθηκε να ενταχθούν στο Δήμο Ταμυνέων. Ο κ. Κατσούλης τοποθετήθηκε αμέσως λέγοντας επί λέξει.  «Εγώ δεν διαφωνώ ο Δήμος Αυλώνος με τον Δήμο Κονιστρών και τον Δήμο Κύμης να αποτελέσουν ένα Δήμο. Γιατί έχω άποψη και μπορώ να την τεκμηριώσω. Ζήτησε, όμως, ο Δήμος Αυλώνος να μην διασπαστεί και να ενταχθεί ενιαία στο Δήμο Κύμης.
     Πριν, όμως, αλέκτωρ λαλήσει τρεις φορές και συγκεκριμένα στις 29-9-2008 το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αυλώνος, ύστερα από εισήγηση του Δημάρχου, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, και υιοθετώντας τα επιχειρήματα της εισήγησής του, αποφάσισε για τον Δήμο Αυλώνος να ενωθεί με τον Δήμο Δυστίων και να αποτελέσουν ενιαίο Δήμο ή να προτιμήσουν την εναλλακτική λύση συνένωσης του Δήμου Αυλώνος με τους Δήμους Δυστίων και Αλιβερίου. Η Κύμη είχε εξαφανιστεί από το λεξιλόγιό τους.
     Η  Τρίτη αλλαγή  γνώμης έγινε  μόλις προχθές, όταν σε άρθρο του για τη Τοπική Αυτοδιοίκηση τάχθηκε ανοικτά υπέρ ενός γιγαντιαίου Δήμου, του Δήμου Αλιβερίου, που θα περιελάμβανε και τους Δήμους Κύμης, Κονιστρών, Αυλωναρίου και Δυστίων . Για να ενισχύσει μάλιστα την θέση του χρησιμοποίησε έωλα επιχειρήματα περί εκτάσεων και πληθυσμών με πληθώρα αριθμών, που αποπροσανατόλιζαν παρά ενημέρωναν και τα οποία δεν έχω σκοπό να παραθέσω για να μην κουράσω. 

  ΚΑΙΡΟΣ ΝΑ ΑΠΑΛΛΑΓΟΥΜΕ
ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟ ΡΑΓΙΑΔΙΣΜΟ 
     Έκανε, όμως, ένα λάθος. Ένα λάθος, που τον πρόδωσε και αποκάλυψε τις πραγματικές τους προθέσεις. Αναφέρει, λοιπόν, σε ένα σημείο του άρθρου του, τα εξής για το θέμα της έδρας του Δήμου γίγαντα. «Τέλος παραμένει το μοναδικό επιχείρημα που επιτρέπει την κινητοποίηση του Δήμου Κύμης και αυτό είναι το ζήτημα της έδρας του Δήμου Καρυστίας». Έτσι έχουν ονομάσει τον Δήμο γίγαντα. Αυτή ακριβώς την θέση εξέφρασε  και μερίδα του ΠΑΣΟΚ της περιοχής.  
     Είναι φανερό λοιπόν, πως ακόμη και τώρα, που έχουμε φτάσει στο χείλος του γκρεμού ως χώρα, δεν μπορούμε να απαλλαγούμε από τον πολιτικό ραγιαδισμό, που διέπει τα περισσότερα μέλη όλων των κομμάτων,  τον συνδικαλισμό και την Τοπική Αυτοδιοίκηση  και που τόσα δεινά έχει επιφέρει.    
Ο Δήμαρχος Αυλώνος υπέπεσε και σε ένα ακόμη λάθος. Λάθος, που δεν επιτρέπεται σε εκλεγμένο μέλος της κοινωνίας. Αγνόησε τους δημότες της Κύμης και δεν σεβάστηκε την θέλησή τους. Παρέβλεψε το γεγονός, ότι στις δύο συνελεύσεις που πραγματοποιήθηκαν, η πρώτη το 2008 κα η άλλη πριν ένα μήνα,  σύσσωμοι οι κάτοικοι του Δήμου Κύμης και της ευρύτερης περιοχής, μαζί με τους συλλογικούς τους φορείς και τους περισσότερους συλλογικούς φορείς του Δήμου Κονιστρών, βροντοφώναξαν όχι στην απορρόφησής τους από τον Δήμο Ταμυνέων. Βέβαια θα μου πείτε ότι ένας πολιτικός ηγέτης θα πρέπει να λέει με θάρρος και  παρρησία την γνώμη του, ακόμη κι αν είναι αντίθετη με την κοινή γνώμη. Και βέβαια θα πρέπει να την λέει,  όταν έχει δική του γνώμη. 
 

     Όμως ο κ. Κατσούλης δεν σταμάτησε εκεί, υπέπεσε και σε άλλο ατόπημα εις βάρος του Δήμου Κύμης . Σαν Δήμαρχος όμορου Δήμου, και όχι σαν απλός πολίτης, επενέβη με ευκολία και απροκάλυπτα στα εσωτερικά του Δήμου Κύμης, δίχως ίχνος αιδούς, παραβαίνοντας και  αυτό το ίδιο το  εθιμικό δίκαιο.
Επεμβαίνει και  μας λέει, ότι αν δεν συμμορφωθούμε με τις «συμβουλές του» δεν θα αναπτυχθούμε, αλλά θα συρρικνωθούμε, θα απομονωθούμε και όλα αυτά, γιατί κάποιοι, λέει, ενεργούν στην Κύμη με μοναδικό στόχο τις μικροκομματικές και προσωπικές σκοπιμότητες, υπονοώντας προφανώς τον σημερινό Δήμαρχο. Τον Δήμαρχο Κύμης που κατέβηκε δύο φορές στις Δημοτικές εκλογές, ως ανεξάρτητος, και τις δύο φορές τις κέρδισε με μεγάλη πλειοψηφία, έχοντας ως ταμπέλα και κάνοντας πράξη την εξυπηρέτηση του πολίτη. Αυτά λέει ο Δήμαρχος Αυλώνος, αποκρύβοντας το γεγονός, που όλοι στην Εύβοια και όχι μόνο γνωρίζουν πλέον για τον Δήμο Κύμης, ότι πρόκειται για έναν πανέμορφο, με πλούσια ιστορία και πολιτισμό, αλλά  απομονωμένο Δήμο. Αυτόν τον Δήμο έβγαλε η παρούσα Δημοτική αρχή στο προσκήνιο με το πλούσιο έργο, που πραγματοποιήθηκε τα τελευταία οκτώ χρόνια. Τι να πρωτοαναφέρω. Όλοι τα γνωρίζουν . Γνωρίζουν το θέμα Παπανικολάου, που τα τελευταία χρόνια  ανέδειξε ο Δήμος Κύμης, γνωρίζουν το λιμάνι της, που αυτή τη στιγμή εκσυγχρονίζεται και ετοιμάζεται να παίξει το δικό του ρόλο στο κεντρικό Αιγαίο. Γνωρίζουν τις ενέργειες που έχουν γίνει για να πραγματοποιηθεί ο οδικός άξονας Χαλκίδα-Κύμη έργο, που πολλοί πολέμησαν, ποζάροντας σήμερα ως υπέρμαχοί του. Γνωρίζουν ότι ο Δήμος Κύμης είναι από τους πρώτους Δήμους της Εύβοιας, μετά την Χαλκίδα, σε απορροφητικότητα κοινοτικών  κονδυλίων, για την πραγματοποίηση έργων υποδομής και άλλων έργων, που είχε ανάγκη ο Δήμος. Γνωρίζουν …πόσα ακόμη να απαριθμήσω, που ο Δήμαρχος Αυλώνος αγνοεί και όλοι οι άλλοι γνωρίζουν. Να μιλήσω για την ανάδειξη του όμορφου τοπίου, την ανάδειξη των αγροτικών προϊόντων, το ράλι «η ανάβαση της Κύμης», τα πανελλήνια μπάσκετ που οργανώνονται τα τελευταία χρόνια στην Κύμη, να μιλήσω για την άνθιση της παραθεριστικής κατοικίας, που τόσα οφέλη έχει εισπράξει η ευρύτερη περιοχή. 

Ο ΔΗΜΟΣ ΚΥΜΗΣ
ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ
ΠΡΩΤΟΠΟΡΕΙ  
     Σαν  δημότης της Κύμης και σαν  ελεύθερος πολίτης, που τα κοινά δεν τον αφήνουν αδιάφορο, ένα έχω να πω. Κάτω τα χέρια από τον Δήμο Κύμης. Αφήστε τον να συνεχίσει απρόσκοπτα την πορεία του. Μια πορεία ανάπτυξης, που στηρίζεται στους ίδιους τους δημότες του, στις παραδόσεις του, στον μακραίωνα πολιτισμό του και στην δίψα να προχωρήσει εμπρός, με τους δικούς του όρους και τις δικές του δυνάμεις.

Ο ΔΗΜΟΣ ΚΥΜΗΣ ΕΧΕΙ ΚΟΙΝΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥΣ ΑΥΛΩΝΟΣ  ΚΑΙ ΚΟΝΙΣΤΡΩΝ  ΚΑΙ  ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΟΡΕΥΤΟΥΜΕ ΜΑΖΙ ΩΣ ΕΝΙΑΙΟ ΣΥΝΟΛΟ 
     Τα χαρακτηριστικά αυτά δεν περιορίζονται βέβαια  στα στενά όρια του Δήμου Κύμης, είναι χαρακτηριστικά που τα φέρουν και οι κάτοικοι της γεωγραφικής περιφέρειας, που περικλείεται από τους Δήμους Κονιστρών και Αυλώνος. Οι κάτοικοι αυτών των περιοχών έχουν τις ίδιες ρίζες και τις ίδιες καταβολές και ο Δήμαρχος Αυλώνος το γνωρίζει καλύτερα από εμένα, γιατί έχει κάνει έρευνα γι` αυτό το θέμα. Αν λοιπόν ενωθούν αυτοί οι Δήμοι θα παραχθεί πρότυπο έργο, παράδειγμα και για όλους τους άλλους Δήμους. Όχι γιατί εμείς είμαστε εξυπνότεροι από τους άλλους, αλλά γιατί εμείς πετάξαμε τις κομματικές μας ταμπέλες και όλοι μαζί δουλεύουμε για τον Δήμο. Δεν μπορεί αυτή η συνταγή, που μέχρι στιγμής έχει δώσει περισσότερα  από τα αναμενόμενα αποτελέσματα, παρά τα εμπόδια και τις τρικλοποδιές, να μην πετύχει και στο μέλλον. Είμαι βέβαιη πως θα πετύχει, γιατί σύμφωνα με το κεντρικό μας σύνθημα  «όλοι μαζί μπορούμε».Καλούμε λοιπόν και τους Δήμους Αυλώνος και Κονιστρών  να έλθουν μαζί μας για να πραγματοποιήσουμε όλοι μαζί αυτή την υπέρβαση γιατί σήμερα όσο ποτέ οι καιροί το επιτάσσουν.
                                                     Ζωή  Αλεξανδρή- Φάκλαρη
                                                                        Δημότης Κύμης