Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2010


Ανησυχία για τον τραπεζικό δανεισμό
«Βολές» Κατσέλη κατά τραπεζών 
εν μέσω φόβων για πιστωτική «ασφυξία»
«Βολές» κατά των τραπεζών ότι αν συνεχιστεί η πιστωτική «ασφυξία» θα αυξηθούν οι επισφάλειες «και θα τρέχουμε πίσω από τα γεγονότα», εξαπέλυσε την Δευτέρα η υπουργός Οικονομίας Λ.Κατσέλη, μιλώντας σε ημερίδα.
Κατά την ομιλία της στην ημερίδα της εφημερίδας Απογευματινή «Τράπεζες και Οικονομία: Το επόμενο βήμα», η υπουργός σημείωσε ότι οι τράπεζες θα βρουν μπροστά τους τις επισφάλειες. «Πρέπει να επιτευχθεί η μείωση των επισφαλειών» τόνισε και αναφέρθηκε στη σημασία των πρωτοβουλιών (ρυθμίσεις για ρευστότητα επιχειρήσεων και ............
υπερχρεωμένα νοικοκυριά) του υπουργείου προς αυτή την κατεύθυνση. Η κ. Κατσέλη αναφέρθηκε και στο ρυθμό πιστωτικής επέκτασης, εκφράζοντας την πεποίθησή της για μια ακόμη φορά ότι «θα είναι περιορισμένη», ενώ αρκετές φορές στην ομιλία της σημείωσε ότι πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα να μειωθεί ο πιστωτικός κίνδυνος, πέρα από τη σημασία που δίνεται στην αύξηση της κεφαλαιακής επάρκειας, «διότι αν συνεχιστεί η πιστωτική ασφυξία, θα αυξηθούν οι επισφάλειες -και αυτό πρέπει να το προσέξουν οι τράπεζες- και θα τρέχουμε πίσω από τα γεγονότα». Ακόμα, η υπουργός αναφέρθηκε στην ανάγκη διαμόρφωσης ενός αξιόπιστου συστήματος εποπτείας του χρηματοπιστωτικού συστήματος, καθώς, όπως είπε, σήμερα το σύστημα εποπτείας είναι κατακερματισμένο, αφού διέπεται από τέσσερις διαφορετικές αρχές και αυτό οδηγεί σε «περιορισμένη πληροφόρηση και αδιαφάνεια». Η κ. Κατσέλη ανέφερε ότι σκοπός είναι η καταρχήν συνεργασία των αρχών που υπάρχουν και στη συνέχεια η κατεύθυνση που υπάρχει είναι να δημιουργηθεί μία ενιαία χρηματοπιστωτική εποπτική αρχή, αλλά, όπως είπε, το θέμα αυτό θα μπει στο μέλλον σε δημόσια διαβούλευση από το υπουργείο Οικονομικών.

Ξένες επενδύσεις και ΕΣΠΑ
Απαντώντας σε ερωτήσεις μετά το χαιρετισμό της στην ημερίδα, είπε ότι ήδη υπάρχει ενδιαφέρον για πέντε με επτά ξένες άμεσες επενδύσεις μεγάλων παραγωγικών επενδύσεων στη χώρα μας και το πρόβλημα που υπάρχει, αλλά επιδιώκεται να αντιμετωπιστεί άμεσα, είναι η πολυπλοκότητα της γραφειοκρατίας στην αδειοδότηση και ίδρυση επιχειρήσεων. Η υπουργός σημείωσε ότι η απλούστευση των διαδικασιών ίδρυσης επιχειρήσεων θα επιτευχθεί με νέο νομοθέτημα που ετοιμάζεται εντός του Φεβρουαρίου, ενώ μέχρι το τέλος Μαΐου θα έχει προωθεί και το δεύτερο σκέλος της προσπάθειας που αφορά στη μείωση της γραφειοκρατίας στην αδειοδότηση των επιχειρήσεων. Στόχος είναι μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του έτους η χώρα να ανέβει αρκετές βαθμίδες στη διεθνή κατάταξη ανταγωνιστικότητας.
Απαντώντας σε ερωτήσεις του κοινού για την πορεία υλοποίησης του ΕΣΠΑ, σημείωσε ότι σε δύο εβδομάδες ολοκληρώνεται η απλούστευση των διαδικασιών για το «ξεμπλοκάρισμα» των πόρων, ενώ επιδιώκεται και η «περιφερειοποίηση» των πόρων στο πλαίσιο της αλλαγής των προτεραιοτήτων του ΕΣΠΑ.
Εντός του Φεβρουαρίου θα ολοκληρωθεί το θέμα των προγραμματικών συμβάσεων του υπουργείου με τα υπόλοιπα υπουργεία και τη συνέχεια των υπουργείων με τη σειρά τους με τις περιφέρειες, «ώστε τα χρήματα στο μέλλον να πιάνουν τόπο».
Σε ό,τι αφορά το «ξεμπλοκάρισμα» των πόρων που δεν έχουν «παγώσει», ανέφερε ότι ήδη έχουν εξοφληθεί προς τους δικαιούχους τα κονδύλια για συμβάσεις που είχαν υπογραφεί μέσω κεντρικών υπηρεσιών και μέχρι το τέλος Μαρτίου θα εξοφληθούν και οι υπόλοιπες. Για τον κλάδο των μελετών και την υλοποίηση των έργων του ΕΣΠΑ, η υπουργός σημείωσε ότι και γι' αυτό τον κλάδο επιδιώκεται στο πλαίσιο της αναθεώρησης να «ξεμπλοκαριστεί».