Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2010

ΔΗΜΟΣ ΚΥΜΗΣ


ΑΝΑΒΙΩΣΗ ΚΟΥΜΙΩΤΙΚΟΥ ΓΑΜΟΥ

Ένα αποκριάτικο δρώμενο «Η αναβίωση του Κουμιώτικου γάμου», εκτυλίχθηκε στην αίθουσα του εργατικού Κέντρου Κύμης, παρουσία μεγάλου πλήθους και συνοδευόμενο από παραδοσιακά γλυκά, άφθονο κρασί και ψητά, όπως καλεί το έθιμο.
 Η αναβίωση του Κουμιώτικου γάμου, που οργανώθηκε από τον Δήμο Κύμης, σκοπό έχει, όπως είπε και η αντιδήμαρχος κα Κατερίνα Κουιμιτζή, να μην ξεχαστεί η μακραίωνα ιστορία αυτού του τόπου.
Μια ιστορία που αρχίζει από το 3.000 π.Χ, όταν η Κύμη ίδρυε τις ..........
αποικίες στην Αιολία και Κάτω Ιταλία και διέδιδε το Κυμαϊκό αλφάβητο, το μετέπειτα Λατινικό. Όταν εξελισσόταν σε μια μεγάλη ναυτική δύναμη, τα πρώτα χρόνια της επανίδρυσης του νεοελληνικού κράτους, όπου τα καράβια της όργωναν όλη την Μεσόγειο, μεταφέροντας τα σταφύλια, το μούστο και τα σύκα της στα πέρατα του κόσμου. Όταν η Κύμη παράλληλα εξελισσόταν σε ένα μεγάλο εμπορικό και πλουτοπαραγωγικό κέντρο.

Με την αναβίωση του Κουμιώτικου γάμου θέλουμε να ακούσουμε και να θυμηθούμε τα νυφιάτικα τραγούδια μας, να φάμε τα ωραία αμυγδαλωτά και τους κουραμπιέδες μας, όλα τυλιγμένα σε μεταξωτές πετσέτες. Να θυμηθούμε τα καράβια μας με τους καραβοκύρηδες, τα αμπέλια μας, την άνθιση του εμπορίου, τους μεταξοσκώληκες και τα ωραία σεμνά νεοκλασικά σπίτια μας, τα μπαούλα μας γεμάτα μεταξωτά και λίρες. Και αυτός που δεν ξεχνά έχει πάντα ψηλά το κεφάλι και έχει το δικαίωμα να διεκδικεί. Αυτό το μήνυμα δίνουμε σήμερα από εδώ. Δεν θα επιτρέψουμε να υποβαθμιστεί η περιοχή μας που έχει την δική της ιστορία και την δική της κουλτούρα. Όλοι μαζί ενωμένοι θα διεκδικήσουμε το αυτονόητο. Όλοι μαζί ενωμένοι θα πάμε την Κύμη μπροστά κατέληξε η αντιδήμαρχος. Στο άκουσμα των τελευταίων λόγων ο κόσμος σηκώθηκε όρθιος, χειροκροτώντας και φωνάζοντας συνθήματα.

Στη συνέχεια, σε έναν χώρο που είχε μεταβληθεί σε νυφιάτικη κουμιώτικη κρεβατοκάμαρα, με τα κεντητά στρωσίδια στο κρεβάτι και τα μεταξωτά κεντήματα, με την κουμιώτικη επίπλωση της μεγάλης κάμαρας, με τα μπαούλα και το γιούκο, εκτυλίχθηκε το δρώμενο. Η αυλαία ανοίγει και βλέπουμε την νύφη μπροστά στον καθρέφτη της να αρχίζει να στολίζεται. Να φοράει με την βοήθεια των φιλενάδων της ένα-ένα τα ρούχα της πανέμορφης παραδοσιακής κουμιώτικης στολής, ενώ καλλίφωνες κουμιώτισσες τραγουδούσαν τα νυφικά κουμιώτικα τραγούδια.
Στη συνέχεια οι δύο συμπεθέρες κανόνισαν με το αλισβερίσι τα προικιά και αμέσως κατέφθασε με τα βιολιά και τα νταούλια ο γαμπρός, φορώντας την παραδοσιακή του φορεσιά. Ο γαμπρός, αφού φίλησε το χέρι της πεθεράς και γεύτηκε μαζί με τη νύφη τα καρύδια με το μέλι που τους πρόσφερε, όλοι μαζί, γαμπρός, νύφη και συγγενολόια χόρεψαν τον «κλειστό» κουμιώτικο χορό του γάμου. Ακολούθησε γλέντι, με παραδοσιακή μουσική από ντόπιους οργανοπαίκτες και τραγουδιστές. Πρώτοι έσυραν το χορό η νύφη και ο γαμπρός κι ακολούθησε ο κόσμος.
Τον κουμιώτικο γάμο αναβίωσε η θεατρική ομάδα του Δήμου Κύμης και στους χορούς συμμετείχαν χορευτές από το τμήμα ενηλίκων του χορευτικού του Δήμου Κύμης. Στο τέλος, όλοι καταχειροκροτήθηκαν από τον κόσμο.

Την τέλεση του δρώμενου παρακολούθησαν ο Δήμαρχος Κύμης Δημήτρης Θωμάς, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Μπάτσα, μαζί με τις αντιδημάρχους κα Κουιμιτζή και κα Βελισσαρίου (που είχαν αναλάβει και την οργάνωση της όλης εκδήλωσης) και πάρα πολύς κόσμος, όπου όλοι μαζί ήπιαν, έφαγαν και χόρεψαν έως αργά το βράδυ.