Τρίτη 16 Μαρτίου 2010

Νερό αντί χημικών


Καταστολή της βίας 
χωρίς χρήση χημικών 
σχεδιάζει η κυβέρνηση
Την κατάργηση της χρήσης χημικών από την Αστυνομία προανήγγειλε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης λέγοντας ότι στην προσπάθεια αντιμετώπισης φαινομένων βίας θα πρέπει να βρεθεί μια άλλη λύση.
Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega, το βράδυ της Δευτέρας, με αφορμή το περιστατικό με τον Μανώλη Γλέζο, ο κ. Χρυσοχοΐδης ανέφερε ότι πρέπει να βρεθεί κάτι που θα αποκαθιστά την τάξη με πιο δημοκρατικό και αποτελεσματικό τρόπο.
Εν τω μεταξύ το πρωί της Δευτέρας μιλώντας στον BHMA FM 99,5 και ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Σπύρος Βούγιας προανήγγειλε την.........
κατάργηση της χρήσης χημικών.
Ο κ. Βούγιας σημείωσε πως το πιθανότερο ενδεχόμενο είναι να αντικατασταθούν τα χημικά με νερό, ωστόσο παρατήρησε ότι αυτό είναι κάτι που θα εισηγηθούν υπηρεσιακοί παράγοντες.
Το ζήτημα βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Π.Λαφαζάνη προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη το απόγευμα της Δευτέρας στη Βουλή.
Όπως είπε ο κ. Βούγιας, «δεν μπορούμε να σας δώσουμε συγκεκριμένη ημερομηνία κατάργησης της χρήσης των χημικών στις διαδηλώσεις, αλλά αυτό θα γίνει σύντομα στους επόμενους μήνες, όταν οι αρμόδιοι βρουν εναλλακτικούς τρόπους αντιμετώπισης των περιστατικών βίας που ξεφεύγουν του πλαισίου των διαδηλώσεων και αποσκοπούν κυρίως στην καταστροφή».
Ο κος Λαφαζάνης στην ερώτησή του, αναφέρθηκε στην πρόσφατη επίθεση με χημικά δακρυγόνα εναντίον του Μανώλη Γλέζου και έκανε λόγο για «χημικό πόλεμο των κυβερνήσεων εναντίον των διαδηλωτών εργαζομένων», ενώ υπενθύμισε τις υπουργικές δεσμεύσεις για απαγόρευση των χημικών στις πορείες.
Τη «βαθύτατη λύπη» της Βουλής για την επίθεση κατά του Μανώλη Γλέζου εξέφρασε σε παρέμβασή του και ο Φίλιππος Πετσάλνικος. Παράλληλα, ο κος Πετσάλνικος χαιρέτησε την εκ νέου δέσμευση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για κατάργηση της χρήσης χημικών στις διαδηλώσεις και αντικατάστασή τους με άλλες μεθόδους, «λιγότερο επώδυνες και επικίνδυνες».
Η αντιμετώπιση των διαδηλωτών είναι ένα από τα θέματα που θα βρεθούν στο επίκεντρο των επαφών του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. και του διοικητή της Αντιτρομοκρατικής με τους ομολόγους τους στη Γερμανία, όπου βρίσκονται.