Τετάρτη 21 Απριλίου 2010

Επέτειος 43 ετών

Το ΔΝΤ στο επίκεντρο των μηνυμάτων της Αριστεράς
για το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου
Συμπληρώνονται 43 χρόνια από την εκδήλωση του πραξικοπήματος της Χούντας σήμερα, 21 Απριλίου, και στο επίκεντρο των μηνυμάτων των κομμάτων της Αριστεράς βρίσκεται η έλευση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στη χώρα.
Στην ανακοίνωσή του το ΚΚΕ καλεί σε συμμετοχή στις κινητοποιήσεις και τη συγκέντρωση της 22ας Απριλίου στο Σύνταγμα.
«Τιμάμε τους αγώνες της περιόδου 1967 - 1974 με κάλεσμα μαχητικής συμμετοχής στη 48ωρη πανελλαδική πανεργατική απεργία που καλεί το ΠΑΜΕ και στη συγκέντρωσή του στην.....
 πλατεία Συντάγματος στις 22 Απριλίου ώρα 12:00 και σε όλες τις συγκεντρώσεις στην Ελλάδα.
»Να τρομοκρατήσουμε τους τρομοκράτες, κυβέρνηση - ΕΕ - ΔΝΤ - εργοδότες και τα στηρίγματά τους σε ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ. Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη».
Με αφορμή την επέτειο του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου 1967, ο ΣΥΝ ζητά αντίσταση απέναντι στην πολιτική του ΔΝΤ.
«Το κύριο μήνυμα της θλιβερής επετείου της 21ης Απριλίου, είναι ότι ο αγώνας για τη δημοκρατία χρειάζεται να είναι διαρκής. Η θεσμική θωράκιση της απέναντι σε φαινόμενα εκφυλισμού, η απόκρουση κάθε προσπάθειας περιορισμού των δημοκρατικών δικαιωμάτων και η συνεχής διεύρυνσή της με θεσμούς συμμετοχής των πολιτών είναι στοιχειά άμεσα συνδεδεμένα με τον αγώνα αυτό».
Ακόμη, επισημαίνεται: «Ιδιαίτερα η φετινή επέτειος μας βρίσκει αντιμέτωπους με μια βαθιά οικονομική κρίση αποτέλεσμα του νεοφιλελεύθερου μοντέλου ανάπτυξης. Η σημερινή κυβέρνηση, έχοντας υποστεί μια πλήρη μετάλλαξη σε σχέση με τις ιδρυτικές αρχές του ΠΑΣΟΚ, εφαρμόζει μια κοινωνικά άδικη και αναποτελεσματική πολιτική.
»Η έλευση του ΔΝΤ προμηνύει νέα μέτρα ακόμα σκληρότερα και πιο αντικοινωνικά. Οι όποιες κοινωνικές κατακτήσεις υπήρξαν χάνονται η μια μετά την άλλη. Το σημερινό μήνυμα αντίστασης είναι ενάντια στην πολιτική του ΔΝΤ και του νεοφιλελευθερισμού. Μήνυμα - κάλεσμα για νέους αγώνες που θα οδηγήσουν τη χώρα σε μια νέα πορεία. Αυτό το μήνυμα αποτελεί τη σημερινή μεγάλη ελπίδα. Ο αγώνας του τότε μας δίνει δύναμη για να αγωνιστούμε ώστε να μην πληρώσουν τις επιπτώσεις της κρίσης οι οικονομικά αδύνατοι, ο κόσμος της εργασίας».
Το πρωί πραγματοποιείται εκδήλωση του Συλλόγου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974 για την 43η επέτειο από την επιβολή της δικτατορίας, στο Πάρκο Ελευθερίας.
Ακόμη, έκθεση στοιχείων και ντοκουμέντων της Εταιρίας Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων 1940-74 Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, διοργανώνεται στις πρώην φυλακές Επταπυργίου (Γεντί Κουλέ), έναν από τους πολλούς τόπους μαρτυρίου, που έστησε, σε όλη τη χώρα, η Χούντα.