Δευτέρα 19 Απριλίου 2010

Αρνητικό ρεκόρ στο κόστος δανεισμού

Έως και τις 481 μονάδες βάσης
εκτοξεύθηκε το spread στα ομόλογα

Η διαφορά απόδοσης (επιτοκίου) μεταξύ του 10ετούς κρατικού ομολόγου αναφοράς με τον αντίστοιχο γερμανικό τίτλο διευρύνθηκε την Δευτέρα σε νέο επίπεδο-ρεκόρ, λόγω της αβεβαιότητας σχετικά με την εφαρμογή του πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα, αφού οι αγορές εκτιμούν ότι η ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης είναι μονόδρομος.
Συγκεκριμένα, το spread διευρύνθηκε μέχρι και τις 481 μονάδες βάσης, υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 1998, από 430 την περασμένη Παρασκευή. Η αγορά άνοιξε με το....
 spread στις 432 μονάδες. Η απόδοση του 10ετούς τίτλου διαμορφώνεται στο 7,75%, ενώ άνοιξε στο 7,38%.
Σημειώνεται ότι το αντίστοιχο spread στα πορτογαλικά ομόλογα είναι 147 μονάδες (+8 μονάδες έναντι της Παρασκευής) και στα ιρλανδικά 153 (+6 μονάδες έναντι της περασμένης εβδομάδας).
Το επιτόκιο του -περισσότερο ευμετάβλητου- 2ετούς ομολόγου αυξάνεται κατά 0,70% στο 7,32%.
Μετά το πολύ υψηλό επιτόκιο που πλήρωσε το Ελληνικό Δημόσιο, την περασμένη εβδομάδα, για να αντλήσει συνολικά 1,92 δισ. ευρώ με τα ετήσια και εξάμηνα έντοκα γραμμάτια, την Τρίτη γίνεται η δημοπρασία τρίμηνων γραμματίων (13 εβδομάδων) συνολικού ύψους 1,5 δισ. ευρώ.
Ενδεχομένως, ο ΟΔΔΗΧ θα αντλήσει μεγαλύτερο ποσό, κοντά στα 2 δισ. ευρώ.
Έτσι, καλύπτονται οι δανειακές ανάγκες του Δημοσίου για τον Απρίλιο και τμήμα του Μαΐου. Για να καλυφθούν πλήρως και οι ανάγκες του Μαΐου χρειάζονται περί τα 8 δισ. ευρώ.