Σύγκρουση κυβέρνησης και ΚΚΕ
στη Βουλή για τις κινητοποιήσεις
Με την γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα να απαντά από την Βουλή στον πρωθυπουργό πως το κόμμα της είναι περήφανο που τα διεθνή ΜΜΕ δείχνουν και την άλλη Ελλάδα, των κινητοποιήσεων και της αντίστασης του ελληνικού λαού, «αυτή που η κυβέρνηση κρύβει» και να αποχωρεί με σύσσωμη την κοινοβουλευτική της ομάδα, και τον υπουργό Εργασίας Ανδρέα Λοβέρδο να δείχνει ως μονόδρομο για την σωτηρία της χώρας την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης και να ζητεί από κείνους που «μέμφονται αυτό τον αγώνα» να πουν στην κυβέρνηση τι να κάνει, εισήχθη στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο «Εγγυήσεις για την....
εργασιακή ασφάλεια και άλλες διατάξεις».
Η κ. Παπαρήγα κατά την ομιλία-παρέμβασή της ζήτησε από τον παριστάμενο υπουργό να μεταβιβάσει στον πρωθυπουργό πως το ΚΚΕ αισθάνεται συγκίνηση και περηφάνια όταν τα διεθνή ΜΜΕ δείχνουν και την άλλη Ελλάδα «που -όπως είπε - εσείς προσπαθείτε να κρύψετε». «Να κρύψετε τις απεργίες, κινητοποιήσεις νεολαίας, ναυτεργατών, εργατών, την αντίσταση του ελληνικού λαού, που μπορεί να μην είναι αντίστοιχη της επίθεσης αλλά εμείς αυτή στηρίζουμε. Δεν μπορεί να προβάλλεται η Ελλάδα των καζίνο και της Eurovision. Ευτυχώς που υπάρχουν τα διεθνή ΜΜΕ και συμβάλουν έστω να υπάρχει ενημέρωση και να διευκολύνεται η διεθνοποίηση της πάλης» είπε και δήλωσε την απόφαση του κόμματός της, στο μέτρο των δυνάμεών του και της αποδοχής των θέσεών του, να συμβάλλει ώστε να προβάλλεται στην Ελλάδα και διεθνώς η προσπάθεια των εργαζόμενων σε κάθε τόπο δουλειάς, στη γειτονιά, στο δρόμο, να μπλοκάρουν και να δυσκολέψουν την εφαρμογή αυτών των μέτρων, ιδιαίτερα του συγκεκριμένου νομοσχεδίου».
«Σε αυτόν τον αγώνα είναι εύκολο κανείς να σε μέμφεται, να μπει στο καβούκι του και να βγει μετά την κρίση, δεν υπάρχει όμως άλλος δρόμος σωτηρίας για την πατρίδα: Ή ενεργοποιείται ο μηχανισμός και εφαρμόζουμε το πρόγραμμα σταθερότητας και ό,τι άλλο χρειαστεί για να μπει η Ελλάδα σε έναν δρόμο ανάπτυξης ή όποιος μας μέμφεται, ας μας πει και τι πρέπει να κάνουμε», απάντησε ο Ανδρέας Λοβέρδος. Ο υπουργός Εργασίας είπε ότι από το 2008 φαινόταν που πήγαινε η χώρα και που θα κατέληγε, με έλλειμμα 13,6 %.
«Σας απαλλάσσουμε από την κατηγορία ότι είστε επιρρεπής σε πιέσεις. Δεχόμαστε ότι το νομοσχέδιο είναι συνειδητή επιλογή σας και όχι ότι κοροϊδέψατε το λαό με το πρόγραμμά σας. Αυτό που προσπαθείτε να κάνετε είναι τα βασικά μέτρα που είχατε προγραμματίσει να εφαρμόσετε σε τέσσερα χρόνια. Τώρα λένε οι σύμμαχοί σας να τα εφαρμόσετε σε έξι μήνες. Αυτό σας δυσκολεύει γιατί θέλατε να τα κάνετε τμηματικά», είπε προς τον κ. Λοβέρδο η Αλέκα Παπαρήγα. Καταλόγισε ακόμη στην κυβέρνηση συστηματική προσπάθεια να ενοχοποιήσει τους εργαζόμενους να τους κάνει συνένοχους για τα μέτρα. «Τα παπαγαλάκια σας και της ΝΔ και άλλων κομμάτων, ιδιαίτερα του ΛΑΟΣ δεν χάνουν ευκαιρία να πουν ότι είμαστε όλοι υπεύθυνοι» είπε αιτιολογώντας πως το κάνουν προκειμένου να πειστούν οι εργαζόμενοι και να ληφθούν μέτρα σε βάρος τους. «Κλαίτε για τον ιδιωτικό τομέα που παίρνουν χαμηλότερους μισθούς λες και οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις ξεπήδησαν από μόνες τους» τόνισε.
«Αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία για την Ελλάδα εάν συνδυαστεί με την πλήρη εφαρμογή του Προγράμματος Σταθερότητας και αν εφαρμοστεί με μια πολύ λελογισμένη διαχείριση των δημοσίων δαπανών και με ισχυρό Πρόγραμμα Ανάπτυξης, είναι ένα σάλπισμα ύστατης στιγμής για την σωτηρία της πατρίδας» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός. Ακόμη δήλωσε την πεποίθησή του ότι μόνο έτσι μπορεί να γίνει χωρίς - όπως συμπλήρωσε - να ξεχνώ ότι έχουμε και άλλες υποχρεώσεις και «παρόλο που δουλειά μας είναι να προσπαθούμε να εκπληρώσουμε όσες υποσχέσεις έχουμε δώσει, είμαστε υποχρεωμένοι να διαπραγματευτούμε και πτυχές αυτού που προβλέπει ο μηχανισμός».
«Δίνουμε μάχη. Ανάμεσα στο μαύρο και το άσπρο υπάρχει πολύς χώρος. Όταν ακούω το επιχείρημα για περικοπή 13ου και 14ου μισθού, πρέπει να λες «όχι» με επιχειρήματα που θα πείθουν. Όπου λες «όχι» πρέπει να είσαι πειστικός όταν σου λένε ότι είναι υψηλός ο κατώτατος μισθός, πρέπει να είσαι πειστικός όταν απαντάς».
Η κ. Παπαρήγα είπε ακόμη ότι η αφετηρία της διαφωνίας της με είναι ότι η κυβέρνηση ξεκινά με το σκεπτικό ότι πρωταγωνιστής της ανάπτυξης, της προόδου και της ευημερίας είναι το κεφάλαιο, οι καπιταλιστές και αναγνωρίζει ότι δίπλα τους υπάρχουν και κάποιοι που προσφέρουν. Ενώ το ΚΚΕ ξεκινά ότι παραγωγός είναι ο άνθρωπος, ο εργαζόμενος, ότι μπορεί να υπάρξει κοινωνία χωρίς τους επιχειρηματίες αλλά όχι χωρίς τον εργαζόμενο. «Συνεχώς και πάντα προσπαθείτε να κατεβάσετε την τιμή του εμπορεύματος όπως θεωρείται την ικανότητα του ανθρώπου για εργασία, πιο κάτω. Δε μπορείτε να κατεβάσετε την τιμή του σούπερ μάρκετ», είπε.
Επί της ουσίας του νομοσχεδίου για τις ευέλικτες μορφές εργασίας η κ. Παπαρήγα είπε πως δεν χωρά συζήτηση σε αυτό το νομοθέτημα. «Τι προτάσεις να κάνουμε; Θα τις κάνουμε πια στους δρόμους, στα λιμάνια, στα χωράφια, όπου υπάρχει ο εργαζόμενος λαός» είπε και έδωσε το έναυσμα για την αποχώρηση του ΚΚΕ από την διαδικασία δηλώνοντας ότι καταψηφίζει όλα τα άρθρα και λέγοντας «Ο αγώνας κρίνεται στο μπλοκάρισμα αυτών των μέτρων».
Η υποχρέωση θεώρησης, των συνταγών αξίας 150 ευρώ, πριν αυτές εκτελεστούν από τον φαρμακοποιό, τίθεται, με βάση την τροποποίηση που επέφερε στο νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις, ο υπουργός Εργασίας, Ανδρέας Λοβέρδος. Στο αρχικό κείμενο ετίθετο αντίστοιχη υποχρέωση για συνταγές που ξεπερνούν αθροιστικά σε αξία τα 150 ευρώ ανά μήνα.