Μεταρρυθμίσεις-σοκ για έξοδο από την κρίση
προτείνει ο Αλέκος Παπαδόπουλος
Τη λήψη μέτρων-σοκ για έξοδο από την κρίση πρότεινε στην κυβέρνηση ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Αλέκος Παπαδόπουλος, μιλώντας σε εκδήλωση της Πρωτοβουλίας Εκσυγχρονισμού του Κοινωνικού Κράτους.
«Ο λαός μας αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζει την πραγματική αλήθεια, το βάθος και την έκταση του προβλήματος που αντιμετωπίζει. Απλώς υποψιάζεται ότι κάτι κακό συμβαίνει στην χώρα αλλά δεν γνωρίζει όλες τις παραμέτρους, ούτε και τα ......
πραγματικά αίτια της κρίσης.
»Συστηματικά καλλιεργείται η εντύπωση ότι διερχόμαστε μια οικονομική περίοδο δύσκολη μεν, αλλά που κάποια στιγμή σύντομα θα ξεπεραστεί και θα επανέλθουμε 'εις την προτέραν μακαρίαν κατάσταση'. Αυτό δεν πρόκειται να γίνει και πρέπει να του το εξηγήσουμε» τόνισε ο Αλ.Παπαδόπουλος.
«Φοβούμαι ότι η σημερινή οικονομική κρίση που πλήττει την χώρα οδηγεί την Ελλάδα στην κατηγορία των τριτευρωπαϊκών χωρών. Η πορεία αυτή πρέπει να ανατραπεί άμεσα» τόνισε.
«Δεν συμφωνώ με όσους προτείνουν, προφανώς από πολιτική αδυναμία, τον δρόμο των χαμηλών και σταδιακών μεταρρυθμίσεων. Κατά τη γνώμη μου οι βραδείες μεταρρυθμίσεις σπανίως επιτυγχάνουν το σκοπό τους, γιατί στην πορεία εκφυλίζονται», τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Παπαδόπουλος εκτίμησε ότι το ισχύον Πρόγραμμα Σταθερότητας «είναι αδύναμο για να θεωρείται πλαίσιο πορείας. Είναι πλέον μικρότερο των περιστάσεων» και υπογράμμισε ότι πρέπει να συγκροτηθεί ένα σοβαρό πενταετές Πρόγραμμα Εθνικής Ανασυγκρότησης που θα οδηγήσει τη χώρα σε υγιή πεδία οικονομικής ανάπτυξης.
Τονίζει, μάλιστα, ότι το πρόγραμμα αυτό θα πρέπει να περιλαμβάνει εξειδικευμένα, εκτεταμένα και επώδυνα μέτρα για την ανάταξη της οικονομίας. Μερικά από τα μέτρα που προτείνει ο πρώην υπουργός είναι:
εκτεταμένες παρεμβάσεις στα πεδία του Ασφαλιστικού και της αγοράς εργασίας
καθολικές αποκρατικοποιήσεις
δραστικό περιορισμό των μισθοδοτουμένων υπαλλήλων στο στενό και ευρύτερο Δημόσιο, στα Νομικά Πρόσωπα και στους ΟΤΑ
ολιστικά μέτρα διαρθρωτικών αλλαγών για την ανάταξη των χώρων της Παιδείας, της Υγείας, της Κοινωνικής Προστασίας και της Δικαιοσύνης.
σύμπτυξη των τραπεζών σε δύο πόλους
μειώσεις μισθών και στον ιδιωτικό τομέα και παράλληλη μείωση τιμών
διευκόλυνση των ξένων επενδύσεων
αποκεντρωμένη διοικητική συγκρότηση της χώρας.
Ο κ. Παπαδόπουλος μίλησε για μια «βαθειά αυτοκαταστροφική επιλογή που σημάδευσε την μεταπολιτευτική περίοδο, παράγοντας ένα ελληνικό φαινόμενο» με έβλημα «ένα λαός που έχει το ένα χέρι με υψωμένη γροθιά και το άλλο στη ζητιανιά».
«Η υψωμένη γροθιά εξέφραζε το μεταδικτατορικό σφρίγος της κοινωνίας, που ξοδεύτηκε όμως άδοξα με την παραγωγική απενεργοποίηση της χώρας και την αναζήτηση δανείων από τις διεθνείς αγορές και πόρων από την Ευρωπαϊκή Ένωση από το άλλο χέρι» είπε και άσκησε σκληρή κριτική, σε όλο το πολιτικό φάσμα, για την εκτροφή του φαινομένου αυτού.
Απαντώντας προληπτικά στους επικριτές του είπε: «Δεν έχω κανένα προσωπικό πρόβλημα χαρακτηρισμού μου. Εξάλλου τους έχω υποστεί ήδη. Ο καθένας κρίνεται από την ιστορία και τον τρόπο ζωής του. Οι αντιλήψεις που κυριάρχησαν και δυνάστευσαν τα τελευταία χρόνια τη χώρα μπορεί να είναι χρήσιμες για να διοικήσεις οικονομίες σαν της Βόρειας Κορέας, σίγουρα όμως είναι καταστροφικές για να διοικήσεις οικονομία της Ευρωζώνης».
Και διευκρίνισε: «Ονομάσαμε αναδιανομή του εισοδήματος την διανομή των δανείων και των πόρων της ΕΕ. Η αναδιανομή θέλει πολιτικό σθένος. Για την διανομή των δανειακών, αρκεί το πολιτικό θράσος», όπως είπε, προσθέτοντας ότι «αντιπολίτευση σε αυτή την κυριαρχούσα άποψη και ιδεολογία περί αναδιανομής δεν υπήρξε».
«Αυτή τη στιγμή ήρθε το σοκ της αυτογνωσίας. Θα ερχόταν ούτως ή άλλως, απλώς η κρίση το έφερε πιο γρήγορα» συμπλήρωσε ο Αλ.Παπαδόπουλος, προειδοποιώντας ότι «ο τραγικός ρεαλισμός της ιστορίας λειτουργεί ερήμην των βραδυπορούντων».
Στην εκδήλωση μίλησε μεταξύ άλλων ο δημοσιογράφος Γιάννης Πρετεντέρης. Παρέστησαν ο υπουργός Εργασίας Ανδρ.Λοβέρδος, ο επίτιμος αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Π.Γεννηματάς, οι πρώην υπουργοί του ΠΑΣΟΚ κ.κ. Χριστοδουλάκης, Σουλαδάκης, Σουμάκης, Αυγερινός και πολλοί άλλοι.